Parfum de tufănele, șaluri pufoase de toamnă,sala mare a Casei Sindicatelor plină, parcă mai multe doamne și domnișoare.
O sâmbătă seara, în care nu am luat în seamă burnița. nici răcoarea venită brusc, pentru că urmează o premieră a Teatrului Național, cu:
Marius Manole,
Carmen Tănase,
Maria Obretin.
Nouăzeci de minute în care sentimente de toate felurile s-au așternut în valuri, când cuminți,când răzvrătite, așa cum se întâmplă și în viață.
Cuvântul - sabie, cuvântul care lovește, care zidește, dar și distruge, cuvântul care iartă, apoi tămăduiește, cuvântul care șterge urmele bătrâneții instalate devreme, cuvântul ”ca umbră a faptei”..
Catharsis!Arta care purifică.
Olga!
Numele personajului trimite la neuitarea celebrei Olga Tudorache!
Am zâmbit, m-am întristat, m-am bucurat, pentru că artiștii nu „s-au spus ” doar pe ei, au spus povestea zilei.
Ceva personal.
Teatrul, ca oricare altă formă de cultură, ar trebui nu doar să emoționeze și să prezinte viața, așa cum este ea în anii aceștia, că asta văd și constat din relația mea cu societatea, ar trebui să determine întrebări, teme de gândire, de meditație, chiar să mă ajute în a mă detașa de cenușiul zilei, iar în ”zbuciumul „actorului, eu, spectatoarea, să trăiesc propria-mi conștientizare a problematicii textului, să aflu care este valoarea etică, estetică, psihologică, de idei, a piesei, în totalitatea ei.
De ținut minte.,,Olga Tudorache nu poate fi caracterizată în câteva cuvinte, pentru că este o actriţă atât de imensă, de neaşteptată în fiecare rol pe care îl joacă, are atâtea posibilităţi de exprimare, încât vocabularul este mult prea sărac pentru a o defini“- Victor Rebengiuc
RăspundețiȘtergereAr mai ceva, un răspuns pentru un comentariu M. :nu prea știu ce să zic despre îmbogățirea sufletească pe care ar trebui, cumva, să o simți, mergând la teatru. Acolo, în sală, vrei să te detașezi de lumea de afară, este ca și cum ai evada. Dar, când conținutul nu prea are mesaj sau minutele petrecute în sala de spectacol devin, pur și simplu, oglindă fidelă a tot mai alunecoasei realități, treaba cu îmbogățirea sufletească rămâne doar utopie.
RăspundețiȘtergere4min
Răspunde