sâmbătă, 8 septembrie 2012

de la Alfa la Omega


Ceva mai   greu decât la plecare, obosit de câte drumuri a bătut, într-un fascinant  circuit prin locuri , pe cât de vechi, pe atât de tulburătoare, geamantanul meu a decis să ne întoarcem.
Două săptămâni  într-o  lume croită din  mit și legende,  tragică , dar  superbă dansatoare în rochia ei  brodată  cu  șoapte crețe de valuri, mereu visătoare,  pârjolită de soare,  risipită printre livezi de măslini și   culturi de bumbac.
 Loc  fără vârstă, drum pe ape și printre stânci, Grecia   își toarce visul ei de penelopă răbdătoare etern îndrăgostită , în zbor de  pescăruși,  căutători de scurte  popasuri  în jurul  vapoarelor sau în  liniștea  albelor țărmuri.
Munte și mare, Acropole și Delphi, Olimp și Corinth,  Meteora și Plaka, Epidavros și Olympia,Termopile și Salonic, mituri și  istorie,  lupte și lauri,  arșiță și taverne răcoroase,  greci bărboși sorbindu-și cafeaua în  confortabile scaune de  nuiele,  mulțime de tineri extravaganți, vapoare, muzică și dans chemând depărtările,  pisici grase  rătăcind pe sub mese, chiparoși, flori albe și roșii de leandru, polițiști și demonstranți  revoltați, lumini și umbre, ospătari glumeți , ademenindu-te  cu  souvlaki și baclavale, mustind în miere, tineri  negri   lăudându-și marfa,   drumuri bune,  case  cochete,  bogați și săraci,  miliardari  și cerșetori,  străduțe în pantă, mărfuri  pe care , dacă te pricepi, le poți  achiziționa  la jumătate de preț, mulțime de   bebeluși în cărucioare( atâția gemeni și tripleți n-am mai văzut nicăieri  laolaltă), mixed fish,  sos de usturoi, bere și vin, călugări și pescari,  aur și argint  în vitrine și pe tarabe,  hoteluri  închise (  nu  au noroc chiar toți proprietarii),  turiști  curioși,  pălării și eșarfe,   foșnet  melodios de valuri, ieri și astăzi,  sub soarele  arzător, așteptând asfințitul.
 Se simte criza.. cu toate astea, patria  nemuritorilor zei își ține mereu brațele deschise în toate cele patru zări!
O bat vânturile,  soarele îi frige tâmplele, se fac demonstrații în  stradă, vremea își curge povestea,  Grecia  se scrie pe sine!
KalispEra, prieteni! 


24 de comentarii:

 1. Bine ai revenit după o meritată vacanţă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc frumos pentru urare, Cami!
   Fac cinste cu o baclava și o înghețată cu fistic!

   Ștergere
  2. Bune, bune, da' ce facem cu silueta :(

   Ștergere
  3. Contează pe mine, martor îmi este cântarul!

   Ștergere
 2. Bine aí revenit printre noi, pământenii! Înțeleg că oamenii o duc bine pe acolo. Dar zeii? Și semi-zeii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am scris „ați revenit”, dar a ieșit așa, „aí” pentru că am uitat să schimb tastatura pe românește, iar „ț” urmat de „i” se scrie „í” pe englezește. Nu am vrut să fiu nepoliticos. Mii de scuze.

   Ștergere
  2. Nu trebuie să vă cereți scuze, pentru că înțelesesem.
   De altfel, se observă „accentul „ pe„i„.

   Ștergere
 3. Bine v-am regăsit!
  Iertată fie-mi constatarea, dar nu prea am văzut pământeni muncind, drept este însă că livezile de măslini arată ca-n palmă, nu știu cât ajutor dau zeii în treaba asta.
  Să nu omit ceva- într-o dimineață , am zărit o spinare aplecată într-o plantație de bumbac.( cineva a spus că ar fi fost un sclav)

  Zeus, tot la locul lui!
  Ahile nu și-a vindecat călcâiul, Aeneas veghează, Amphion nu mai construiește decât pe bani mulți, iar Elena este de negăsit!

  p.s. se stă la coadă doar la intrări în muzee.

  RăspundețiȘtergere
 4. Servus!
  Grecia... sunt "invidiokis"... :)
  Bine ai revenit, seara buna sa ai!

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna seara, doamna Gina si bine ati revenit!
  M-am gandit eu ca sunteti plecata undeva in vacanta si ma bucur nespus de mult pentru ca ati petrecut o vacanta frumoasa in Grecia, din descrierea dumneavoastra atat de frumoasa, am dedus acest lucru! Cred ca aveti foarte multe amintiri frumoase de acolo!
  O seara minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine te-am regăsit, draga mea Ștef!
   Da, ai dreptate, am multe și frumoase amintiri, le las să se așeze , apoi îmi fac din ele gânduri!

   Să ai o seară frumoasă!

   Ștergere
 6. Grecia? Sora mea incearca sa ma corupa sa merg acolo! Eu, nimic. Nu am fost niciodata dincolo de granitele tarii si nici nu am vreun gand in acest sens.

  RăspundețiȘtergere
 7. Răspunsuri
  1. Sunteți primul frate care,nesilit de nimeni, recunoaște că este neascultător!

   Ștergere
 8. Grecia, ce taram plin de poveste, dar si ce chinuit e in ultima perioada. Am avut mereu o sensibilitate aparte pentru Grecia si cultura sa...
  De altfel, mi-a fost dor tare sa reveniti. M-am obisnuit sa va citesc, sa va stiu acolo, sa pot veni mereu si sa ma incant, sa ma gandesc, sa rad la spusele dvs...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vera,
   Bine și frumos spui- țára asta inspiră mult dor, ceva aparte, un fel de candoare tristă, departe și foarte departe, răsărit și apus, susur și strigăt, toate laolaltă.

   Mă bucur să aflu că găsești în gândurile mele acel ceva firesc,natural, pe care vreau să-l transmit .
   O zi lină îți doresc!

   Ștergere
 9. Gina, ai descris un amalgam de vise pentru cei care nu au trecut pe acolo. Eu te-am cautat in fiecare zi asteptand sa gasesc un semn.
  Frumoasa vacanta ta. Ai fost cu un grup sau cu familia?Te intreb fiindca dupa ce ma intorc acasa mi-am propus sa caut si eu excursii prin Europa, organizate, cu ghid etc.Poate-mi scrii pe privat cum este mai bine sa procedez. Multumesc pentru descrierea atat de plastica a locurilor, oamenilor si preocuparilor.Cred ca urmeaza postari cu poze ;) :P pe care abia le astept.Te pup.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Elise,
   Așa văd eu Grecia- un amestec de senzații, de vise și de trăiri!
   Am fost pentru a doua oară în Grecia, în locuri diferite( cu mici excepții). Călătoresc într-un grup organizat.
   Detalii îți voi da mâine, pe mail.
   Astăzi merg la o petrecere aniversară în familie, o petrecere la care aceleași persoane- vreo 30 la număr , se revăd după n mulți, mulți ani.
   Am emoții, anii au fugit printre degete. Cândva,aceleași doamne purtau mini-jupe, astăzi ..urmează să constat.
   Să fii iubită!
   p.s. tot mâine pun și poze, pentru că nu am avut timp să le descarc, sper să-mi fi ieșit, deși n-am avut cel mai bun aparat foto, așa că m-am folosit de telefon.

   Ștergere
 10. Grecia are multe locuri pitoresti. Am vizitat si eu cateva dintre ele.

  RăspundețiȘtergere
 11. Ai plecat in Grecia fara sa ne spui nimic! Te-am vizitat deseori si nu erai acasa, dar ma bucur din toata inima ca esti bine si ca ti-a fost bine acolo! Astept sa povestesti mai multe.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc frumos pentru gândurile bune, Marycix!
   Gata, am început povestea!

   Ștergere