duminică, 31 mai 2009

nu intreb, strig!

Fatza de aia intunecata.
Dupa el- potopul…” Cum arata shcoala azi, asha va fi societatea maine”.
A trantit-o. Am auzit parca bufnitura.
Si dus a fost.
A trecut la alte chestii- gripa, voturi, conturi, dna, eba. La gramada.
Credeam ca scap de vorba lui.
Da de unde? Cum sa scapi de ceva care exista in fiintza ta?
Ei , ashtia cu tunsoare shmechera, cu privire absenta si gesturi balabanindu-se in vorbe fara shir, or fi avand copii, nepotzi, fini, cumetri, care merg la shcoala?
Sigur ca au, dar aia nu merg la shcolile astea in care Ghitza e Nitza si armatele se schimba ca in desene animate, notele se negociaza ca orice leguma,iar vacantza incepe cu trei saptamani mai devreme.
Copiii lor fac sport,” trag de fiare”, in sali la care intrarea este egala ca pretz cu alocatzia unui copil pe un an. Se antreneaza sistematic, nu au ore de educatzie fizica duminica, dupa cum proroceshte doamna asta cu dupiesrozbombon si bentitza de catifea.


Vorba este – ce trebuie facut?
Ce fac eu?
Ce faci tu?
Ce facem noi?
Ca ei, ashtia, s-au plictisit sa mai ridice si mana pentru a vota legi, al caror contzinut le este strain..
Cui ii mai pasa ca multzi, foarte multzi copii n-au auzit de Vitoria Lipan/ Vidra/Mara/ Adela, dar shtiu toate intamplarile magdeiciumac, ale nichitei, mama eroina, ale cutzitarilor/bataushilor/piromanilor/hotzilor de buzunare?
Fetitzele o viseaza pe sexibraileanca, se imbraca precum siliconatele astea care zboara cu mashinile lor stralucitoare peste poduri si viaducte, pentru ca el, Amfion constructorul, de varsta bunicului, zmeul –zmeilor, posesor de / case/ conturi/iahturi , sosia lui Fat- Frumos, promite raiul pe pamant si se angajeaza sa supravietzuiasca doar pana apare alt inlocuitor mai baban.

Nu se poate!
Nu se mai poate asha!
Shcoala trebuie pusa pe rotzi, impinsa/trasa/ridicata, acolo unde era.
Ma aude cineva?

12 comentarii:

  1. Daaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!
    Te auzim toti, dar e atata lene pe unii incat ma intreb de ce mai presteaza. Sunt increngaturi serioase si in sistemul asta, si e plin de lasitate. Multi sunt multumiti ca au de unde veni si unde pleca. La mine la scoala sunt directori deschisi la minte, altfel ma mancau moliile . Ma uit la molii cum stau la panda in speranta ca le va veni seful , iar noi astia care mai facem ceva vom fi mancati de ... MOLII!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina
    degeaba auzim noi si te sustinem, daca cei care pot face o schimbare in invatamantul nostru fac ureche suta
    din pacate se copiaza modelul european, intrarea in europa inseamna si pierderea anumitor valori
    nu stiu daca sunt sanse sa se mai schimbe ceva in bine; eu regret scoala de acu' 20 de ani....

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Orianda!
    shtiu ca ' tradarea generoshilor" n-a fost intamplatoare. Dar trebuie sa facetzi ceva- suntetzi multzi tineri pasionatzi, cu vocatzie. La catedra trebuie sa ajunga doar asemenea oameni. Aratatzi-i cu degetul pe cei care murdaresc traditzia invatzamantului nostru!

    RăspundețiȘtergere
  4. Shtiu, Gala!
    Auzeam ca si in unele state europene situatzia invatzamantului este dificila.
    La noi era o baza solida. Nu credeam ca tot ce s-a construit cu pasiune, daruire si multa munca va ajunge de izbelishte..

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, şcoala ar trebuit pusă pe nişte roţi serioase, eventual rotunde, nu pătrate, ca acum. Altfel ne vom da cu pumnii în cap mai târziu. Se pare că pe mahării de la Ministerul Învăţământului îi lasă rece un viitor în care să existte oameni nepregătiţi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Auzi tu, Cris?
    Vad ca asha, la o masa imaginara , catziva cadem de acord. Chestiunea este, din punctul meu de vedere, cam asha- multzi oameni cu experintza, pregatire, daruire, etc. au fot datzi deoparte. In limitele sau in afara legii( bine zice trexel chestia asta cu legea..).
    Ani intregi, mi s-a parut ca este normal sa vada cineva ce fac eu bun si sa zica" ia sa stam de vorba cu X, sa vedem ce poate , cu ce ar fi de folos".
    Nu prea s-a intamplat asha. Faza cu datul shutului a fost valabila pentru unii intr-un fel, pentru altzii , altfel.
    Ca sa scurtez vorba, eu cred ca voi, care trecetzi pe aici si avetzi solutzii pentru aducerea invatzamantului pe rotzi rotunde, ieshitzi, domne , in fatza, intratzi unde trebuie si nu ieshtzi, decat dupa ce s-a schimbat ceva.
    Altfel, vorba domnului incrancenat, viitorul va fi plin de ghitza/nitza..

    RăspundețiȘtergere
  7. Mama ce revolta!!! E prima oara când te vaz astfel... esti bataioasa Gina.

    Nu cred ca scoala e de vina, pentru ca copii astia, stiu de toate intimplarile mondene - ci MEDIA. TV-ul care invadeaza in case si copii astia nu mai stiu sa bata mingea afara, stând doar in fata calculatorului (cu internet cu tot sau jocuri), si TV-ul pe canale ce transmit asa zisele emisiuni de divertisment, ce sunt de cea mai joasa speta.

    E adevarat ca daca copii nu au auzit de Vitoria Lipan / Mara / Adela... e vina scolii. Dar ma întreb cum poate fi posibil? Ce se preda atunci? Si sa nu înveti toata ziua, daca ai trecut pe la scoala si l-ai auzit pe profesor vorbind de astfel de lucruri, tot se prinde ceva... ma gândesc.

    Sincer... nu mai inteleg nimic. Pe marginea povestii tale am sa scriu pe blog un articol acuma seara... ceva la care am participat (fara sa vreau)... si care mi-a ridicat mari semne de întrebare!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Manon!
    Sunt revoltata! Da, chiar sunt ; sunt cateva componente ale revoltei mele. Prima este asta cu faptul ca elevii clasei a opta merg in aceasta perioada la shcoala, ca sa aiba de unde se intoarce.Tot in legatura cu ei este si urmatorul motiv: la teza cu subiect unic de limba romana, ei au avut o chestiune de rezolvat de 4 (PATRU ) ori- de doua ori in clasa a shaptea , de doua ori in clasa a opta- expilcarea folosirii cratimei , subiect notat cu 4 puncte, adica 0,4 din 10. Dezinteres total pentru formularea subiectelor.
    Teza in sine este o gaselnitza.
    Apoi, zici ca ar trebui sa aduda de Vitoria/Mara/Adela. Pai aud , dar ce scriu ,ce shtiu este vorba. Foarte multzi nu shtiu nimic, pentru ca viatza lor shcolara este o harababura totala, cashtiga Media, prin pornografie, seriale in care ea este frumoasa totdeauna , el este bogat, are case , mashini si varsta bunicului.
    Shcoala se duce in jos. Dincolo sunt vorbe...

    RăspundețiȘtergere
  9. dincolo sunt vorbe.
    la noi situatia este si mai grava. in Chisinau - scoala a ramas sa isi realizeze misiunea. pe la tara sau in orasele mici e dezastru.
    si ma gandeam de ce avem nevoie.am incercat saptamana trecuta sa organizam un seminar de filosofie cu copiii din clasa I. tipare de gandire, incercari de a turna un model, imitare. cand ii pui in situatia sa gandeasca sunt socati.
    o sa scriu despre asta pe blog. e o tema care ma doare. si pe mine :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Angela!
    Cred ca seminarul ar trebui sa fie obligatoriu, lunar, pentru adultzi- profesori si invatztori, mai intai. Apoi pentru copii.. Repet- cred ca sunt multzi care ishi fac datoria, dar, din nefericire , sunt tot atat de multzi , daca nu chiar mult mai multzi cei care nu au nimic in comun cu meseria de profesor.
    Ei sunt cei care trebuie sa-i invetze pe copii sa gandeasca. Mai ales in invatzamantul primar.
    Copiii vin cu automatisme. Daca si familia este dezinteresata/dezinformata/ incapabila sa-si puna copilul in situatzia de a -si explica fenomene/intamplari/situatzii, copilul creshte la intamplare. La shcoala afla putzin, de la tv afla ce shtim noi. El se formeaza mimand.
    Este vai de societatea de maine, cum zicea distinsul parlamentar, de care aminteam.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Gina,cred ca e nevoie ca voi,dascalii sa va intelegeti cumva si sa schimbati din temelii sistemul de invatamant.Iar oamenii de cultura,intelectualii ar trebui sa fie uniti,iar societatea civila sa li se alature pentru a protesta impotriva indobitocirii si analfabetismului nostru.
    De ce e asa incarcata si complicata materia predata la scoala?de ce nu se fac scoli separate pentru cei supradotati?de ce nu se modernizeaza invatamantul romanesc?Atatia copii ajung sa termine 8 clase si de-abia stiu sa citeasca. :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Este atat de complicat totul acum, Gabi..cine sa faca atatea schimbari, cand mai-marii au alte preocupari, iar profesorii..catzi se dedica meseriei? foarte putzini.
    Ai dreptate in privintza societatzii civile; chestia este ca nimeni nu are vocatzie de conducator pentru shcoala .Ma doare sufletul pentru tot ce se intampla..

    RăspundețiȘtergere