miercuri, 20 mai 2009

intre vorbe si realitate

Seceta ishi arata fatza de lut crapat. Criza scrashneshte. Shi-a pus bocanci grei.Trece peste cadavre.
In arena politica, adversarii ishi manjesc fetzele in noroi, apoi se iau la tranta in baltzi de apa statuta.
In timpul liber, ishi pun costumele croite in acelashi stil, ishi asorteaza esharfe strident colorate si joaca. Tare. In vorbe. Sau in hora.

Un spectacol caruia i s-ar potrivi ca motto vorbele unui defunct confrate al lor , Nikita Sergheevici Hrushciov ”Politicienii sunt totzi la fel. Ei promit sa construiasca un pod si acolo unde nu este nicio apa”.

Lumea este plictisita. I-a pierit dezamagirea. Era un articol de lux. Prefera blazarea.
Ca si cum ar traduce prin stare vorbele lui Octavian Paler”daca nu pot sa fac istorie, o indur”.


P.s.
Fiindca astazi este ziua unei Doamne a scrisului nostru, Ileana Vulpescu, transciu un fragment din romanul"De amor, de-amar si de inima albastra"-" Ne straduim de totdeauna sa aflam care sunt mecanismele trecerii noastre prin viatza. Am vrea sa le infrumusetzam si s-aurim pilula. Putem sa ne straduim mult si bine; ele raman , prozaic, neschimbate: foamea, dragostea, frica, invidia. Majoritatea oamenilor sunt manatzi de biciul foamei. Pentru cine nu shtie ce va sa zica foamea o poate trata ca pe un element vulgar. Depinde care e palierul pe care te-a situat nashterea..
Nu sunt de dispretzuit , ba dimpotriva, sunt chiar de admirat, cei care muncesc si vor sa-shi depasheasca palierul din nashtere, ca sa aiba ce manca si, in acelashi timp, nu se inraiesc nicicum, ci restituie societatzii macar stradania neamului din care se trag".

12 comentarii:

 1. Vorbele lui Paler sunt de fiecare dată balsam pentru suflet şi pentru ochi... Politicienii. Hm.. Păpuşari. Infatuaţi. Predispuşi la obezitate. Cu ţara pe buze, dar nu cu ţara în gând. Cu mâinile introduse până la coate în miere. Albinele au emigrat, nu-i mai înspăimântă...

  RăspundețiȘtergere
 2. Îmi permiţi să continui? UE ne dă şuturi în gură, pierdem deja miliarde de euro, se fac calcule despre câţi copii vor fi abandonaţi din cauza sărăciei, cu toate astea, cel mai discutat subiect al acestor zile? "Ai auzit că se retrage Mihaela Rădulescu şi pleacă la Monaco?" Să mai spun ceva? :(

  RăspundețiȘtergere
 3. din pacate cred ca e vocatia romanului anilor 2000 sa nu faca istorie doar sa o indure :(
  e atat de trist incat pana si cuvintele par bocanci, eu prefer sa trec pe langa si sa vad lucrurile frumoase, nu e corect, e subiectiv, dara cel putin pentru mine e mai bine asa, imi inchid uneori ochii si urechile sa nu vad urmele si sa nu aud pasi grei de bocanci, si indur istoria, poate se ridica voci tinere si spirite intelepte care sa ne arate cum se face o adevarata istorie...poate

  RăspundețiȘtergere
 4. Cris!
  Tu scrii poeme, cineva picteaza, mie imi plac macii, o vioara ne mangaie auzul; alaturi se desfashoara spectacolul grotesc al realitaztii.
  Da, lectzia adevarata o gasim tot la inimitabilul Octavian Paler.
  ....

  RăspundețiȘtergere
 5. Ai dreptate, Lia! Tzara arde si pe la toate televiziunile, prin ziare , subiectul fierbinte este de ce si-a ales respectiva persoana Monte Carlo; pana mai ieri i se evaluau poshetele si pantofii.
  Lumi paralele, din nefericire..

  RăspundețiȘtergere
 6. Draga Gina,simt tristetea,amaraciunea in vorbele tale.
  Politicienii (cu mici exceptii) n-ar trebui sa se mai arate in lume...
  Despre seceta ma doare cel mai tare.Am vazut cu ochii mei seceta in timpul calatoriei mele in Banat.Chiar si la noi,iarba e uscata in multe locuri...parca n-am mai vazut ca-n luna verdele sa fie inlocuit de galben,mult galben. :(
  O zi mai buna si racoroasa!
  Gabi.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna dimineatza, Gala!
  Da, este un mod de a trai; shi eu trec de multe ori, dar tot de atatea ori simt scrashnetul nedreptatzii, atat de aproape , ca nu pot sa nu-mi pun intrebari.
  Am incredere in vocile viitorului, dar sunt firave,,

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna sa ne fie, Gabi!
  Asha este, cum zici, n-ar trebui sa se mai arate, dar vorbim limbi diferite sau intzelegem diferit lucrurile- noi vrem una, ei vor alta.
  Seceta este devastatoare- se usuca pamantul udat in cateva minute.Mult galben...

  RăspundețiȘtergere
 9. Gina
  ceea ce ai scris ma doare mult de tot. luand in consideratie ce se intampla la noi, subscriu si eu.
  de fapt, cred ca masca politica este aceeasi peste tot.
  si se adeveresc si spusele filosofilor cu referire la starea societatilor contemporane: oamenii de astazi sunt revoltati impotriva a orice, dar rezultatul le este indiferent.

  Lumea este plictisita. I-a pierit dezamagirea. Era un articol de lux. Prefera blazarea.

  asta este.
  si politicienii sunt lume.
  in MD mai exista totusi cativa entuziasti..

  RăspundețiȘtergere
 10. Draga Gina

  Iti multumesc pentru gandurile frumoase. Nu e ziua mea, si, spre rusinea mea, nici macar nu stiam ce sarbatorim azi. Am intrat repede la tine si m-am prins: Constantin si Elena. La multi ani Ilenei Vulpescu si tuturor Elenelor, Constantinilor, Constantelor...

  Dar ce vad? Blazare, indurare, dezamagire?

  RăspundețiȘtergere
 11. Sa fi ajuns revolta o stare de spirit, Angela?
  Revolta doar la suprafatza , fara consistentza?
  Sunt o fire optimista, dar acum prea simt ca totul mege anapoda..

  RăspundețiȘtergere
 12. Cate putzin din toate, Lilick..am rezerve, nu ma dau batuta atat de ushor.
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere