vineri, 25 aprilie 2014

din Saptamana Luminata,

 ( care a inceput in seara Invierii!)
motto: 
~Traiesc intr-o lume in care lucrurile se naruie, inimile se schimba, iar timpul trece fara incetare.~ 
Haruki Murakami, scriitor japonez

* Cine a venit la biserica  inainte de miezul noptii a reusit sa prinda un loc  in sfantul lacas. 
Doamna de la intrare, care le stie si le rostuieste  pe toate, da indicatii: trei lumanari costa 3 lei ( dati liturghia  5 sau 10 lei, cat vreti, luati si o lista pentru nume), plus o boboroada ( in punguta de plastic), tot un leu, adica  atat cat a costat lumanarea.
 Nu stii ce este boboroada?
   In cuptorul  din bucataria de vara, bunica mea cocea, inainte de Pasti, niste chifle bucalate, pufoase si  placute la gust! Le impartea vecinilor, rudelor, cunoscutilor, trecatorilor.
 Boboroada din punguta  de plastic are marimea unei perisoare.
 Si greutate, asa, cam de pietroi.
(  daca faci un mic efort, iti amintesti de  curcanul ispravnicului din comedia lui  Alecsandri, vandut ( ca plocon) de 57 de ori..difera pretul, dar si motivul.. cumpararii obiectului)
* In  poarta scolii, bunica, putintica la trup, basma  trasa pe frunte, isi asteapta nepotul- ditamai zdrahonul, cred ca este intr-a opta. 
Ea ii ia repede  ghiozdanul- un rucsac pe care sunt lipite tot felul de adrese.
 Merg unul langa celalalt- el, cu mainile in buzunare, ea, cu ghiozdanul in spinare.

*Trei persoane: ea , sigur~lucreaza afara~( iti dai seama ca se afla intr-o scurta vacanta )- neagra tuci- ginsi bej, ajurati, gata sa  crape, ghete inalte, par rosu.
Poseta  verde. ( praz)
Un pas, in spate,  fratele si cumnata, ( presupun) scosi la cumparaturi in cartier. ~Straina~ vorbeste tare, gesticuleaza, cei doi asculta spasiti, tarand o  sacosa pestrita de rafie.//
 Cand , un prieten a scris:
~Hristos a inviat!
Va urez sa credeti!~ 

 nu prea am inteles.

Incep sa ma lamuresc...

10 comentarii:

  1. Vă urez să credeți că Hristos a înviat = vă urez să fiți buni creștini. Doar creștinii cred că domnul lor Iisus Hristos a înviat a treia zi după ce a fost răstignit și ucis pe cruce. Ceilalți, fie nu cred că Iisus a existat, fie nu cred că a înviat din morți. Și doar cei care cred sunt răsplătiți pentru credința lor cu fericirea bunătății și bunăstării creștine, cu bucuria vieții curate și cu dreapta îndrumare în viață dată de morala creștină. Ceilalți, cei care nu cred, își caută, își cumpără ori își însușesc prin alte metode diferite forme de fericire, de bucurie și de îndrumare în viață. Nu neapărat mai rele, dar diferite de cele creștine. Cam asta este cu urarea „să credeți!”

    RăspundețiȘtergere


  2. Eu imi pun, si-mi tot pun intrebari; nu stiu cate raspunsuri am gasit.
    Ce stiu? sau ce inteleg?
    Dumnezeu s-a facut, prin Hristos, om, s-a rastignit si a inviat.
    Trebuie sa ne purtam, de fapt, sa ma port, crestineste,adica sa-l imit pe El, sa ma gandesc in fiecare clipa"Ce ar face Iisus?".
    Nu stiu daca reusesc..nu pot sa nu observ ce se petrece in jur, fara sa ma detasez..o fi bine, o fi rau..

    Cum sa fiu~~oglinda lui Dumnezeu~, astfel incat lumina Lui sa ma lumineze si pe mine, dar si pe cel pe care eu il vad, incat sa-l vad, asa cum ii vedea El pe ceilalti???

    In fata lui Iisus, sutasul a exclamat: “Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost acesta!”

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai exista si o alta credinta ,una oarba...asta e asa ca si cum spui Dumnezeu,dar tocmai ai calcat in picioare o floare.
    Eu cred ca iubirea e de rasplatit,nu credinta.
    Adica poti sa nu crezi dar sa ai iubire.Si ai mai mult decat ai avea credinta.

    :"Daca nu ai nimic ,dar ai o inima compatimitoare,vei fi rasplatit".-Sfantul Ioan Gura de Aur


    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai aceea ma ingrozeste- credinta oarba..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credința oarbă se numeșe bigotism și se referă la a crede ce zice popa, fără nicio preluare critică a ziselor sale. Credința în înviere este independentă de biserică și nu este opusă rațiunii, ci o completează. Așa cum nu poți raționa în dragoste, tot așa nu poți raționa nici în credință, prin a raționa înțelegând că dai sens lucrurilor, că ai explicații la toate elementele realității, că ai pătruns logica internă a fenomenului și așa mai departe.

      Pentru cei neatenți dar duși la biserică, textul Scripturii pare a fi logic și coerent, de unde și dorința firească de a prelungi această logică și această coerență și în părțile intenționat obscure ale scriiturii liturgice. Este ca și când l-ai descoperi pe Dumnezeu prin rațiune. Adică, ai fi mai tare decât toți savanții Lumii, care, deși au încercat, încă nu au ajuns acolo.

      Ștergere
  5. Multumesc mult!
    Uff!
    Stiu atat de putin...cum spuneam, ma tot intreb, caut, citesc, ascult..

    Cum le poti impaca pe toate: credinta, cunoastere, adevar, vointa?

    Exista o limita?
    „Sa primim cu multa recunostinta cuvintele Scripturii; sa nu depasim masura noastra, nici sa iscodim cele mai presus de noi, asa cum au patit dusmanii adevarului, care, voind sa cerceteze totul cu propriile lor ganduri , nu s-au gandit ca este cu neputinta omului sa cunoasca desavarsit creatia lui Dumnezeu…~
    Sfantul Ioan Gura de Aur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu am nimic impotriva fata de ce zice popa.Zic ca la carte,zic bine.Problema este fariseismul!Asta numesc eu credinta oarba.Adica domnia literei netradusa in fapte,in iubire.La ce bun crezi,daca prin fapte lasi atata suferinta in jurul tau?
    Credinta ar trebui sa conduca catre iubire...daca nu,ce fel de credinta este?Unii nu se rotunjesc atat cu credinta ,dar fac bine cand pot sa faca,altii,doar gura de ei!

    Da vorba biblica"cred Doamne,ajuta necredintei mele"...suntem jalnici asadar cu credinta,si cu iubirea si mai si...
    L:a Paris Eliade il ruga pe Steinhart sa se roage si pentru el ca nu se simte in stare...culmea,nu!Eliade care vorbeste de calitatea religiosa a omului,si cate si mai cate...sa fi fost o cumpana ,un moment de ratacire?



    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu sa-ti raspund.
    Credinta nu te intreaba ce fapte bune poti face.
    Le face.
    Fara intrebari.

    RăspundețiȘtergere