marți, 18 septembrie 2012

duelul viorilor



Mai proaspătă ca niciodată, toamna  argeșeană  și-a acoperit umerii bronzați cu șalul ei brodat  în partituri de vis.
Și, ca orice doamnă care se respectă, și-a făcut intrarea în oraș, într-o splendidă  seară   provocând la duel doi spadasini celebri-Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru,  cu  viorile lor Stradivarius și Guarneri, arbitrați , în eleganța clapelor, de  pianistul Horia Mihai.
Sala mare a cs a fost neîncăpătoare. Și-au dat întâlnire toate vârstele: tineri în ginși, doamne respectabile, domni, în costume impecabile, copii frumoși, relaxați, toți iubitori de muzică. N-am văzut agenți de pază sau poate erau atât de discreți, că  și-au pierdut identitatea în mulțimea  dornică  de a regăsi în muzică farmecul   vieții.
Două comori,  două arcușuri , doi violoniști  și un pianist-  trei celebrități, aflate în  a patra din cele  nouă zile  ale turneului extraordinar, 12/15 septembrie 2012.
Am ascultat vrăjițiJ. Brahms-Scherzo,B. Smetana-Aus der Heimat, F.Kreisler, Tambourine chinoise,E. Elgar-Salut  d, amour, J.Svendsen, Romanță, op. 26, J. Hubay, Hejre Kati, piesa mea preferată-Vals  din Suita a II-a, de D. Șostakovici,

Fantezia„Carmen„, de P. de Sarasate, „Sonata pentru  două viori și pian în sol minor, op.2„,nr.7, de Handel, „Sonata pentru două viori în do major, pop. 56„, de Prokofiev, „Suita pentru două viori și pian, op.71„, de Moszowski..
Finalul concertului a ridicat sala în picioare-pasiune, tehnică, rafinament,  căldură și acea tinerețe spirituală, pe care trei mari artiști au transmis-o,  au făcut  din  seara  trecută o superbă deschidere către  armonie, visare, strălucire, lumină!
Interzis aproape în toate țările( din câte am citit), duelul, din franțuzescul  duel, latinescul duellum,   simbolizează o luptă care se desfășoară( după un anumit cod) între două persoane înarmate, în prezența  unor martori.
 Duelul are drept scop rezolvarea  unui diferend personal. Cei doi  adversari au șanse egale, pentru că folosesc aceleași arme. 
Cauza duelului- apărarea onoarei!
Probele de luptă în duelul la care publicul argeșean  a asistat, ca martor, au fost virtuozitatea, talentul,  lirismul, stilul, romantismul,  performanța, emoția artistică..
A învins sublimul!
scuze, pentru calitatea fotografiei!

6 comentarii:

  1. Draga mea, te-am încadrat în blogroll-ul meu la "Culturale şi colegiale". Iată că nu mă dezamăgeşti! Prezentarea evenimetului e foarte frumoasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Trebuie să găsesc ora exactă!
      p.s.
      Să auzi și să vezi joi seară!!

      Ștergere
  3. Daca e duel, lipseste "Dansul sabiilor"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, uite că la asta nu s-au gândit ..
    Ar trebui să le spuneți organizatorilor- cred că mâine vor fi în capitală!

    RăspundețiȘtergere