joi, 21 mai 2009

rasu-plans

Sa se demita ministrul Educatziei? Sa nu se schimbe?
Greshelile strecurate in formularea subiectelor de la probele de Limba si literatura romana, respectiv Istorie, de la tezele unice, au efecte impardonabile pentru intreg invatzamantul?
Este ignorantza?
Este rea-intentzie?
Sau sunt ambele?


Astazi , ca shi cu doua saptamani in urma, televiziunile bubuie, presa, sindicatul, asociatzia de parintzi, jurnalishtii discuta, acuza, ministerul tace , vorba aia si tacerea este un raspuns..Se face alta comisie, se cauta vinovatzi ..si?

Intrebarile se vor uita in cateva zile. Apoi, viatza shcolii va intra in cursul ei monoton.
Materia , la obiectele de teza, a fost inghesuita si terminata, de voie- de nevoie, cu o luna inainte de sfarshitul anului shcolar, pentru ca tematica tezei se referea la contzinutul intregului manual. Comisia de evaluare din minister n-a adus precizari de catziva ani , in acest sens.
De maine, viitorii absolventzi ai clasei a VIII-a, dirigintzii si profesorii lor preferatzi( cei care au fost generoshi la note) merg, la munte sau la mare, sa petreaca banchetul.
In saptamanile urmatoare- 3 la numar- mai vin la shcoala doar cei care trebuie sa negocieze marirea unor medii. Si cei care vor sa se vada cu prietenul/prietena.
Fara ghiozdan. Fara manuale. Cu cate un caiet.
Adultzii semneaza condica. Ashteapta salariul. Daca vine.

Cineva s-ar putea revolta pentru ce am scris mai sus.
Daca are conshtiintza, daca este interesat, poate verifica printr-o vizita intr-o shcoala generala.
Poate ca vor fi exceptzii.
Ma doare sa scriu asta, auzi -exceptzie de la abandon/ de la chiul in masa…
Ce se poate face?
Sa fie datzi afara totzi vinovatzii, de sus pana jos?
Nu shtiu- ce shtiu este ca , dincolo de toate astea, realitatea este mizerabila, dezastruoasa.
Invatzamantul, ca de altfel, intreaga societate , este pe branci.

Unde sa gasim un SPIRU HARET?
Sau chiar un TZEPESH-VODA..

p.s. la jurnalul de seara, doamna ministru zice" ce mare greutate a fost sa se scrie armata I in loc de armata a II-a?"..
am ramas fara grai.

14 comentarii:

  1. Poate să fie vorba şi de ignoranţă şi de rea încredere. E trist tot ceea ce se întâmplă la nivelul învăţământului de la noi. Spiru Haret? Ţepeş? Şi ideea de a mai găsi aşa ceva moare înainte de a se naşte... Din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cate intrebari..Shi toate - retorice.
    Tocmai am urmarit raspunsul ministerului in legatura cu gresheala de astazi- doua minute, explicatzie jenanta, fara argumente, fara logica..

    RăspundețiȘtergere
  3. Din punctul meu de vedere sunt prea multi ignoranti in functii de conducere si prea multi cei interesati de castiguri materiale inaintea interesului real pentru invatamantul romanesc
    pana nu se vor aduce oameni capabili in functiile inalte nu se va schimba nimic

    RăspundețiȘtergere
  4. da, Gala!
    Si eu cred asta, de multa vreme- multzi , probabil totzi cei care conduc departamente in MEC, ajung acolo pe criterii politice.
    Unii n-au fost nicioadata profesori.Cine n-a lucrat cu copiii nu poate sa intzeleaga mai nimic din problemele shcolii; de aici vin tot felul de gresheli.
    Acum shcoala este compromisa .Copiii nu sunt motivatzi, parintzii sunt derutatzi, profesorii sunt prost platitzi- prea multe probleme..

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost pana in 2006 profesoara. Meseria la catedra mi-a placut la nebunie A fost un vis implinit pentru mine. Insa, sistemul educational este la pamant. Iti vine sa fugi mancand Pamantul. Nu stiu ce as face daca as fi parinte. Cred ca m-as implica foarte mult in viata copilului meu. Aveam colegi care citeau din manual, sau le dadea elevilor sa conspecteze. Cand aveam inspectii de grad, ni se "cereau" cadouri, mese etc.
    Nu stiu... lectiile se fac pe hartie. Aveam dosare intregi cu lectii, dar nu aveam material didactic. Si au aparut tot felul de lucruri care iti usureaza si iti fac lectia mai frumoasa si atractiva.
    Invatamantul moare, pas cu pas. E trist, dar adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai dreptate, doareu!
    Meseria este foarte frumoasa, daca ai pasiune si daca shtii carte.
    Din nefericire, exista shi multzi dintre cei care au ajuns profesori, pentru ca n-au putut face altceva.
    Chestia asta cu cadourile, mesele organizate , cand se fac inspectzii, este deja o componenta a programului de obtzinere a gradelor didactice.
    Apoi alta problema- asta cu dosare/hartii/ proiecte ..care nu au nicio relevantza in plan educatzional .
    Asha cum zici, invatzamantul se sinucide..

    RăspundețiȘtergere
  7. Lilick!
    Nu este exclus; dar in urma cu 3-4 ani, nu-mi aduc aminte precis, dar se poate verifica, tot la Limba romana era un text din 'Vizita"- sub el scria"D-l Goe".
    In urma cu mai multzi ani , la unul dintre subiecte se cerea sa se formuleze propozitzii in care pronumele relativ sa in deplineasca diverse functzii sintactice( pronumele relativ este singurul care se gaseshte in fraza).
    Anul acesta, la clasa a VIII-a , s-a dat un subiect - explicarea folosirii cratimei; s-a dat si pe semestrul I ; s-a dat, acelorashi elevi, si in clasa a Vii-a.
    Intrebarea mea si a multor profesori: din toata gramatica , se alege un asemenea subiect de patru( 4 ) ori?
    Apoi, chestia asta cu " exprima-tzi opinia despre... s-au ales cele mai lipsite de expresivitate texte- si la a VII_a si la a VIII-a.
    In plus , cerintza este identica pentru doua clase, iar intre copii este diferentza de un an.
    Sunt multe, foarte multe erori de netrecut cu vederea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Greseli, superficialitate, neprofesionalism, rea-vointa... Nici nu mai stiu ce sa zic...

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, cam multe minusuri, in conditziile in care se tot bate toba pe tema"invatzamantul - prioritate"..; asha se construiesc prioritatzile?

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu cred ca indiferenta a pus stapanire pe aceste teze.Dorinta dnei ministru de a scoate aceste teze trebuie cumva "ajutata"asa ca...De ce nu au aparut aceste nereguli pana acum?Greseli voite sau nu ne imping pe noi dascalii intr-un si mai mare abis.Gina ai dreptate elevii de clasa a VIII-se pot considera in vacanta dar,ii poti tine in scoli cu alte activitati1

    RăspundețiȘtergere
  11. Elite!
    Avem cel putzin doua probleme- una care se refera la teze- ele sunt un mod total incorect de evaluare a calitatzii cunoshtintzelor elevilor= nu mai insist; se copiaza, se "ajuta", se pierde timp, se produce inutil stres etc.
    Cealalta problema tzine de cele 3 saptamani pierdute; este o perioada care face parte din actul invatzarii. Nu este o perioada de activitazti extrashcolare. Elevul trebuie sa vina la shcoala sa invetze!!!
    Daca se fac alte activitatzi , anul shcolar ar trebui sa aiba alta structura.
    Altfel zis, eu cred ca " bulibasheala" asta rezulta tot din modul neprofesional in care au fost gandite aceste teze. De la ele vin toate greshelile.
    Eu nu i-am auzit pe liderii sindicali ripostand in legatura cu aecst fenomen.
    Asha se distruge importantza invatzamantului; asha devine el un sector total dezechilibrat..

    RăspundețiȘtergere
  12. Din pacate,invatamantul romanesc lasa multde dorit.
    Daca ar fi dupa mine,as face niste scoli pentru cei care pot si vor sa invete mai multe si scoli pentru majoritatea elevilor in care materia sa fie de asa natura ca elevii sa inteleaga si sa retina cat mai multe si altfel n-ar mai fi atatia analfabeti.
    Din experienta stiu ca daca nu intelegi notiunile de baza,degeaba treci mai departe,te infunzi tot mai rau in nestiinta si uiti si ce ai inteles.
    Ii felicit pe toti profesorii care isi iubesc meseria,copiii si lupta pentru schimarea,modernizarea invatamantului romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabi!
    Ai nishte solutzii originale!
    Asha este, pentru unii copiishcoala este foarte grea!..iar trecerea peste anumite obiecte se face ," tarash- grapish.."

    RăspundețiȘtergere