vineri, 25 septembrie 2009

DIVA- Marie si Marioara
Când Maria Tănase cântă, dincolo de vocea ei, inteligenţa se simte în permanenţă trează. E o inteligenţă ca un spărgător de nuci: un instrument care a spart coaja lucrurilor pentru a ajunge la miezul lor preţios.”Geo Bogza

Daca pe pamant n-ar fi suferinta si boli, astazi ar fi implinit 96 de ani. Traieste ! Dincolo de timp! Pentru ca este nemuritoare! Cine nu-si aminteste vocea ei , in galgairi de must proaspat, turnat in ulcele de lut rosu ars?
Fiica de florar din mahalaua Caramidarilor bucuresteni, a debutat la teatrul de revista bucureshtean, condus de marele Constantin Tanase. Cu pseudonimul Mary Atanasiu a aparut apoi in revista” Carabus Express”.
Cu vocea ei inconfundabila a cucerit, a iubit, a suferit, i-a fericit pe multi .Barbati frumosi si bogati i-au ashternut covoare de flori, la picioare. Insotite de cereri in casatorie. A cantat pentru celebritati ale timpului- presedintele Turciei, regele Mihai I al Romaniei , regina Elena, mama.Au ascultat-o, vrajitzi-presedintele Americii, Hoover, George Enescu, Constantin Brancusi, Andre Gide, Yehudi Menuhin. Era idolul tuturor romanilor.
Majoritatea textelor cantecelor ei ii apartzin-”M-am jurat de mii de ori”, Cine iubeste si lasa’, „Mi-am pus busuioc in par’,’Habar n-ai tu’,’Geaba ma mai duc acasa”, „ Aseara ti-am luat basma”,’ Trenule, masina mica”.’Cand o fi la moartea mea”.
A fost Masha in filmul „ Cadavrul viu” , dupa romanul lui Tolstoi. Si Anica, din „Ciulinii Baraganului”, dupa cartea lui Panait Istrati. Si Jeny Spelunca, din „Opera de trei parale” a lui Brecht. Drumul catre celebritate a fost un lung shir de hatzishuri- un concurs de miss ratat,la 15 ani, pentru ca nu era formata, desi ulterior a devenit o frumusete , alaturi de care nume sonore feminine, ale timpului, se ofileau in uitare, pe coperte stralucitoare.O familie saraca, in care toti munceau in gradina de zarzavat, pentru supravietzuire.Abandonul scolii.O idila scurta cu un medic stagiar,la 16 ani, in urma careia, dupa un avort, n-a mai putut fi mama niciodata.Lipsuri, multa munca.Privatziuni.Arest. Talent . Uriash.
Primele cantece , la radio , in 1938 , au facut-o celebra.Apoi, alaturi de Constantin Brancushi, cu care, pentru o vreme si-a impartzit iubirea, a participat la „Expozitzia Mondiala de la Paris.Dupa 19 ani,in care a vrajit lumea, intrecandu-se cu trilurile pasarilor si cu suspinul izvorului tzashnit dintre pietre , avea sa primeasca titlul de „ artist emerit”.
La nici 50 de ani, MARIA TANASE a aflat cel mai neiertator adevar- avea cancer la san. Nu s-a operat. Si-a sustzinut ultimul concert , pana la capat, desi simtea ca nu mai are putere.Sfashiata de dureri, le-a spus celor din sala ca nu mai are de trait.Vestea s-a raspandit fulgerator.
Se zice ca toti- care o auzisera sau ii shtiau doar numele- plangeau in hohote.Chiar si tziganii din mahalalele indepartate ale orashului. Peste 3 zile, privind lumea, fara sa o vada, s-a despartzit de totzi. Si de toate.. Ii avea alaturi pe batranul ei tata si pe barbatul pe care nimeni nu shtie daca l-a iubit vreodata- doctorul in shtiintze juridice, Clery Sachelarie, un boier scapatat, impatimit al curselor de cai.
Cand viatza n-a mai vrut-o in tumultul ei, lasandu-i sufletului libertatea de a urca la stele, Artista si-a dorit , in urma-i , o fantana. Undeva prin Fagarash, de unde venise mama ei.Ca semn al trecerii printre oameni. Un izvor, din care trecatorii, potolindu-si setea, sa si-o aminteasca. In navalnica ei dragoste de lume.. Fantana nu s-a construit niciodata.
A ramas Dorintza.
S-a inaltzat , peste timp, Mitul.
Danuie, neintrecut, Cantecul .
Fericirea se masoara in clipe...de tine depinde cum profiti de ele.”Maria Tanase

22 de comentarii:

 1. Cat de frumos!... O femeie extraordinara, o Artista extraordinara, un OM adevarat! Maria Tanase.
  Pacat ca ultima ei dorinta n-a fost indeplinita, dar cine stie? Poate ca undeva, candva, Fagarasii ii vor purta si fantana, sa clipoceasca din adancurile ei cu vocea "Mariei noastre".

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine spus DIVA... O melodie care îmi place la nebunie, o voce extraordinară... De fapt, atunci când spui Maria Tănase nici nu mai trebuie să adaugi altceva...

  RăspundețiȘtergere
 3. femei misterioase, fermecatoare, triste... dar iubite pentru eternitate...

  RăspundețiȘtergere
 4. n-am gasit o inregistrare cu Maria Tanase a cantecului Geaba ma mai duc acasa, dar Tudor Gheorghe, in concertul Mahalaua-mon amour , l-a cantat foarte frumos : http://www.youtube.com/watch?v=qBsk8OM3bUQ

  Da, MAria Tanase e unul dintre marii romani, a facut ca tara noastra sa aiba un rasunet frumos, in ambele sensuri ale cuvantului rasunet.

  Am gasit insa un potpuriu cu inregistrari ale ei, pacat ca are inregistrari asa de putine, Edit Piaff, contemporana ei are mult mai multe inregistrari si are aceeasi valoare, iertata sa-mi fie comparatia .
  http://www.youtube.com/watch?v=sS5wuabtG18

  Oare poate romanul sa ajunga majoritar in cunoasterea adevaratei muzici de petrecere sau vor fi in continuare mult mai multi manelisti decat folcloristi ???

  RăspundețiȘtergere
 5. O mare voce, cea mai impunătoare voce românescă a muzicii populare. Vormai trece generaţii şi numele său nu va pieri.

  RăspundețiȘtergere
 6. ooooooo.
  Gina, un cadou care ma face sa simt :)
  iti multumesc din suflet

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt fascinata de aceasta voce, de aceasta viata, o Edith Piaf a noastra..Muzica ei e nemuritoare si rascoleste patimi vechi si noi ca si cum ai trai de mii de ani sau aabia ai invatat alfabetul dragostei si al lumii...Articolul este foarte bine scris. felicitari.

  RăspundețiȘtergere
 8. Sunt oameni ce nu mor niciodata!Sunt oameni pentru care varsta,timpul nu conteaza!Si,un asemenea om este Maria Tanase.

  RăspundețiȘtergere
 9. servus...
  da, Diva noastră e nemuritoare...
  toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 10. Roxana, tu eshti fagararashanca, asa-i? Poate scrii ceva, undeva...
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 11. Cris, ma bucur ca-ti place Diva! Ca-ti plac melodiile ei!

  RăspundețiȘtergere
 12. Ela, ma impresioneaza felul in care vezi femeile celebre. Uluitoare , dar nefericite.Din pacate..

  RăspundețiȘtergere
 13. Fortuna, mi-a placut tot ce mi-ai scris..am retzinut ce m-a impresionat cel mai profund
  "Oare poate romanul sa ajunga majoritar in cunoasterea adevaratei muzici de petrecere sau vor fi in continuare mult mai multi manelisti decat folcloristi ???"
  Itzi multzumesc mult!!

  RăspundețiȘtergere
 14. Sunt tare bucuroasa, daca ti-am adus o surpriza placuta, Angela!

  RăspundețiȘtergere
 15. Foarte frumos, Maria!"Muzica ei e nemuritoare si rascoleste patimi vechi " .
  Itzi multzumesc si te mai ashpept!!
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 16. Ma bucura vorbele tale, Elite!
  O seara buna!

  RăspundețiȘtergere
 17. Bun motiv de a ne mandri! Multumesc si eu

  RăspundețiȘtergere