Ma uit la televizor. Cand vreau. Bunaoara , aseara. Multi ca mine vor fi asteptat emisiunea de pe’ Realiatea’. Asa cred. In ce ma priveste, speram sa aud/vad/inteleg cum este cu schimbarea,am auzit cuvantul asta de atatea ori in ultimii ani, ca nu prea mai pot separa, de multe ori, ce este real, de ce este imaginar, ca intr-un teatru absurd.
Cum ziceam, ma asez frumos in fata televizorului. Ca sa nu-mi uit vorba, stiu din experienta , iar deschid paranteza, cu speranta ca nu ma vor certa prea rau doamnele, ca unde sunt multe persoane de genul feminin, mai devreme sau mai tarziu, dialogul se transforma in cor. Pe toate vocile. Indiferent de priceperea dirijorului. In privinta asta nu m-am inselat.
Neasteptat, doamna care conduce scoala noastra , in toata fiinta ei, a avut niste sustinatoare grave, atat din presa , cat si din invatamantul universitar, care au citat-o la fiecare vorbulita.Dumneai a fost zambitoare, ca un cosulet cu mere, pere si ciorchini, asezonandu-si toate propozitiile cu eternele subiecte: ‚competente”, „curriculum”, „inspectorate scolare.”Cu multa finete.Da bine.
Mi-a placut si am inteles punctul de vedere al doamnei profesoare de limba romana, din invatamantul preuniversitar, nu pentru ca avem aceeasi meserie, ci pentru ca vorbele dumneai reflecta o realitate dura. Da, este o inflatie de note mari, ceea ce inseamna mistificarea elevilor , a parintilor, a societatii in general. Neadevarul, falsul si , de ce sa ne ascundem dupa deget, coruptia incep de la varsta frageda. Pentru ca sistemul este gresit construit. Accentul cade pe NOTE. De aici, tot circul- tezele cu subiect unic sunt evaluate de catre profesorul de la clasa, care le’ umfla’, din mai multe motive- sa arate ca el este mai tare decat colegul care are in clasa elevi de 5 si de 6, sa justifice rostul meditatiilor, sa primeasca si el, saracul, niste puncte ca sa poata obtine salariu de merit/gradatie etc.,scoala sa fie citata fruntasa, directorul sa fie multumit, inspectorul laudat, parintele mandru de copilul lui, zecist.Ce mai? Lantul slabiciunilor..din nefericire.
Modul raspicat al doamnei profesoare de a- si exprima opinia a starnit revolta celorlalte persoane. Am fost uimita sa constat cat de mare este teama adultilor ca vor fi stresati copiii, daca invata. Daca dau examene.
Cum sa existe competente fara cunostinte? Si cum sa-si dea dea seama un absolvent al unui nivel de scoala , care ii este valoarea, daca nu trece printr-un examen?
Este mult prea mare, spune doamna profesoara , coeficientul de 50 la suta din media de admitere in liceu, rezultat din notele din gimnaziu.Si argumenteaza.
Este foarte bine, i se raspunde...
Auzi! comunicare, spune doamna ziarist, specialista/ specializata sau cum s-o mai fi numind, in probleme de scoala, aratand protector catre reprezentantul jun” tanarul elev”, dornic de note mari ",sa stie si el, doamna profesoara, la sfarsitul liceului, sa lege doua vorbe. Cu subiect si predicat". Bravo! Halal scoala!
Pai daca este asa, de ce au mai consumat ziarele tone de hartie si de cernelala vorbind de” scoala de tampiti, succesuri, eu care este, misogin de femei "etc.?
Jos palaria, domnule profesor Miclea!
Piata muncii este volatila. Scoala trebuie -doamne, de cate ori am auzit asta- sa pregateasca baza, foarte serios.Absolventul trebuie pregatit sa se integreze bine, temeinic. Da. Dar vorbiti de bani. De constiinte. Nu se mai leaga. Proiectele dumneavoastra suna atat de bine! Cum iti veti schimba pe profesori?
Credeti ca vor renunta doamnele invatatoare la culegerile in care au adunat cele mai grele probleme, cele mai stupide texte, pentru care au primit atatea laude? Sau vor renunta profesorii la a dicta caiete intregi elevilor? Vor renunta elevii la descoperirea celor mai curioase modalitati de copiere? Si cate altele..
Mai bine nu ma uitam la televizor..Noroc ca am citit pe blogul lui Sergiu, un tanar plecat in Canada, ceva foarte interesant. Despre scrisul la calculator, fara sa te uiti la taste. El vorbeste despre cursuri optionale , care ajuta la crearea de strategii realiste in orice domeniu. Invita sa te uiti in gradina altuia, nu sa-i vezi capra murind, ci sa inveti cum a facut el , de a ajuns cu niste kilometri inaintea mea, a ta, a multora.
Vai! Eram convins că tot neamul are televizorul fixat pe Antena 3... Pe Realitatea ajung cu totul ocazional, că n-o să-l las pe Gâdea pentru Tatulici.
RăspundețiȘtergereDraga Gina, parerea mea este ca asistam de multi ani incoace la negarea unor adevarate valori (chiar luarea lor in deradere) si inlocuirea acestora cu non-valori... Dupa cum vedem pretutindeni in jur, nu-i nevoie de prea multa carte, minte, bun simt, buna crestere, etc. ca sa ajungi "cineva". Non-valorile se promoveaza si sunt sustinute cu tarie, inclusiv prin indiferenta celor care ar mai putea face ceva in sensul asta, dar au renuntat.
RăspundețiȘtergereCa profesor sau invatator nu poti "invata" un copil ca a nu fura este o valoare, cata vreme tu nu o resimti ca atare. Falsul se simte, iar copiii cred ca sunt cel mai abilitati in sensul asta!
Si as mai spune ceva, din experienta proprie: din nefericire, scoala in forma ei actuala (si nu doar din Romania) ne pregateste pentru societate, nu pentru viata. Ne incarca cu informatii si cunostinte de multe ori absolut inutile, pentru a ne face mai "competenti" si mai "performanti". Si, din pacate, a fi performant sau competent nu echivaleaza cu a fi bun, cu a fi OM, neaparat!
Scuza-ma te rog ca am acaparat atata spatiu! :) Am o singura scuza: educatia este si pentru mine un subiect sensibil, in sensul a ce ar trebui ea sa insemne - sa permita si sa ajute cresterea si nu sa striveasca esenta din noi.
NU ma mai uit la TV :(
RăspundețiȘtergereAm trecut doar sa las o urare pentru o zi frumoasa si linistita :)
Emisiunile televizate din ograda proprie a spatiului autohton produc tot mai des intoxicari mediatice si stari de disconfort.
RăspundețiȘtergereAr trebui sa avem atentia centrata spre acele canale pozitive, ce aduc echilibru si armonie mentala si spirituala.
Dar e atat de greu sa traim sub un clopot de sticla, cand poluarea patrunde facil peste tot...
Extrem de bine punctata ideea de mistificare a mediului social prin inflatia de note si calificative mari, nemeritate!
Asteptam schimbarile ziditoare de bine in educatie, oare vor veni?
Draga Gina,nu am vazut emisiunea cu pricina,chiar daca obisnuiesc sa ma uit la RTV,mai ales la Realitatea Zilei si daca e posibil,ma uit si la urmatoarele emisiuni.
RăspundețiȘtergereNu lucrez in invatamant,dar sunt mama si imi amintesc cati nervi mi-am facut cu lectiile greoaie din clasele mici.Nici macar un adult nu se descurca,darmite sarmanii copii care citesc si nu inteleg nimic.
Poate ca ar trebui simplificata materia,ce nevoie e de atata incarcatura care nu foloseste la nimic?Cine vrea sa ajunga savant ar trebui sa urmeze scoli speciale,ceilalti ar trebui educati in asa fel incat sa ramana cu cunostintele invatate.
Asa cred eu.
Zau ca nu mi-ar placea sa fiu eleva acum,chiar daca mi-e dor de copilarie.
O zi minunata si bafta tuturor scolarilor!
P.S.Sa se termine cu politica in invatamanT1
Simpatic, ca de obicei, Vania..mai schimbam actorii, nu?
RăspundețiȘtergereDe asta avem telecomanda!
Ruxi, dureros, dar adevarat- atatia devin mari peste noapte, fara prea mare bataie de cap..
RăspundețiȘtergereDureros este faptul ca oameni bine platiti, aflati in posturi- cheie, cred ca detin adevarurile supreme, cand vine vorba de soarta tarii.
Nu se consulta cu cei care cunosc problemele, ii ignora. Si cand vad ca masurile luate isi dovedesc incorectitudinea, cauta explicatii in alta parte.
Doamna profesoara a carei opinie o impartasesc intreba de ce nu se consulta, prin forme potrivite, toti profesorii, in legatura cu soarta invatamantului. Raspunsul primit a fost jalnic..
O seara frumoasa!
Multumesc frumos, Andi! La fel si tie!
RăspundețiȘtergerePesarus!
RăspundețiȘtergereSunt lucruri pe care trebuie sa le vezi, daca au atingere cu meseria, cu formatia profesionala.
Daca, sigur, poti sa alegi- sa vezi si sa asculti ceea ce -ti creeaza echilibru si armonie.
O seara frumoasa!
Gabi, cam asa este- tare greu ar fi sa inveti carte astazi.Vorbeam ieri cu un fost elev- acumelev de liceu. Din programul de scoala, s-a scos o ora de educatie fizica. Si inca ceva. Numarul de ore de informatica a ramas la fel de mare, de exemplu.Ciudat, nu?
RăspundețiȘtergereCat despre invatamantul primar, da este greoi, adesea plicticos, dar , deja, este tarziu, nu mai ramane loc de imbunatatiri.
O seara frumoasa!
Hai să spun şi eu ca Vania, că ajung foarte, foarte rar pe Realitatea Tv... Suplimentar, în ultima vreme nu mai deschid televizorul aproape deloc... Mi s-a luat...
RăspundețiȘtergereIn principiu, nu era vorba de tv- de un post saa altul. Era vorba de atitudinea pe care o au persoane, investite cu functii importante, fata de scoala. Si fata de opiniile profesorilor.
RăspundețiȘtergereAm o mare problemă cu televizorul, se bucură de atenție din partea mea doar când îl șterg de praf...ha,ha,ha...
RăspundețiȘtergereDar să vorbesc mai serios despre subiectul tău care este ca de fiecare dată extrem de interesant.
Schimbare???Doamneeee, draga mea, nimeni , nu , stai , exagerez, aproape nimeni nu o dorește...
Lumea fuge de schimabare, fuge rău, nu vrea să își asume schimbarea de niciun fel...
Despre învățământ???
Punc sensibil, au reușit ,,domnii de sus,, să-l bulverseze total.
Vezi...mai bine citesc postările tale pline de savoare...iar televizorul să se mulțumească cu o cârpă care îi mângâie fața.
Pupici geaninoși peste normă, draga mea!
Bine zici, Geanina!
RăspundețiȘtergerede ce schimbari? Las-o, ma, ca merge - asa..
O zi frumoasa!
aici Gina am gasit un punct tare sensibil.
RăspundețiȘtergerede multe ori reformele sunt percepute superficial. asta s-a intamplat la noi in invatamantul superior. si de fapt, profesorii nici macar nu inteleg ce este Procesul de la Bologna. decat ca trebuie sa simplifice, sa ramana fara ore. majoritatea dintre noi nu am inteles nici de ce avem nevoie sa schimbam un sistem care parea perfect functional.
acum sunt atat de implicata in acest proces de reforma, ca in sfarsit am inteles frumusetea lui. fiecare ora de curs sau seminar este provocare pentru ca studentii mei sa invete sa gandeasca, sa dezvolte competente care le-ar permite sa se descurce ca oameni si ca profesionisti. sa dezvolte strategii in orice domeniu, cum spui tu.
acum tin un curs de Gandire critica. m-am prins la ideea ca studentii ajung in prima oara sa fie speriati de stilul meu socratic, de intrebarile pe care le pun. dar la inceput numai.
profesorii pot renunta la caiete groase. eu am facut-o, colegii mei tineri la fel. stau noptile si pregatesc un curs pentru ca sa le mosesc gandirea. si functioneaza!
deci se merita :)
Angela, de multi ani , de pe vremea cand copiii mei erau elevi, am avut cu ei discutii in legatura cu tipul de invatare, mai ales la literatura, prin memorare. Si ca profesoara ,si ca mama, am recunoscut ca nu este corect, dar nu se putea intra intr-un liceu bun, daca s-ar fi realizat tema data, atunci, pe loc. Asta inseamna ca era nevoie de o memorare anterioara.
RăspundețiȘtergereAcum s-a schibat tipul de admitere in orice forma de invatamant. Asta inseamna ca toti profesorii trebuie sa procedeze ca tine. Asta trebuie sa faca scoala. Sa-i invete , intai de toate sa gandeasca. Sa poata sa articuleze tot ce ideprind mai apoi pe " scheletul initial.
Chestiunea este- cati profesori sunt in stare sa renunte la forma lejera, traditionala, de a dicta. Iar elevul/studentul sa nu mai reproduca mecanic ceea ce stie?
Este mult de munca!!
Mai vorbim despre asta, da?
O seara buna!