In câteva rânduri, ca intrebare sau temă , fiul meu mai mic a tot adus vorba despre cele mai indepărtate rude ale noastre.
De curând mi-a spus- vrea să-și alcătuiască arborele genealogic. Cum era de așteptat, imi revine responsabilitatea cea mai mare. Strângerea datelor.
Știi cât este de greu?
M-am tot gândit, am in minte date, incerc să le stochez intr-o ordine.
Mi se perindă prin minte petreceri, la sărbători, când veneau in curte surori , frați și cumnați de-ai bunicilor, din satele de dincolo de Neajlov, fiecare lăudându-se cu nepoți de toate vârstele. Ce bucurii!
In curte și la poartă, cai mari, impodobiți cu salbe de clpoței și funde roșii!
Se aștern alte amintiri din poveștile părinților, eram copil, ei erau prea tineri, s-au dus atât de repede, au rămas multe intrebări, prea multe .
Poți ințelege sentimentul care te incearcă să constați , intr-o clipă, că numeri ani mai mulți decât propria-ți mamă?
Că timpul, suspendat ca un acrobat, joacă atâtea feste, își impune orice situație vrea el, răsturnând imagini dragi, după bunul lui plac?
Când învinge rațiunea?
Unde incepe reflexivitatea?
Fotofrafii alb-negru, unele ingălbenite incă de pe atunci..le văd cu ochii minții. Pierdute sunt și medaliile bunicului patern. Erau trei. Insoțite de brevetul , incheiat de semnătura cu inflorituri a regelui.Și sigiliul.
Câțiva ani din tinerețea tatei, ca prizonier, dorul mărturisit cu greu pentru fratele nostru Alioșa, pierdut ca și numele indepărtat al unui sat rusesc .
Cutia maronie cu floricele, in care se păstrau acte și chitanțe, rătăcită in casa pe care eu și fratele meu, in imaturitatea noastră, am instrăinat-o...dacă ar fi fost pe atunci poezia lui Grigore Vieru- Casa părintească nu se vinde..
Tardive păreri de rău..
Am schițat nume, trimiteri, acolade, săgețele colorate.
M-am oprit, nu pot insăila povești, trebuie să merg pe la câteva primării, uite acum chiar că-mi pare rău că nu mi-am dorit să conduc mașina, mi-ar fi fost mai simplu.
Duminică, am căutat să dau de capăt informațiilor de pe cealaltă latură- paternă.
Ce incâlceală, dar ce interesante lucruri am descoperit- un stră- străbunic al copiilor mei, Enache Rădan, își odihnește strădania sub o cruce albă, tocită de ploi și zăpezi, in curtea bisericii de la coada heleșteului. Ctitorită de el. Heleșteul a fost săpat de către săteni, in câțiva ani, cu promisiunea că vor primi banii, cănd lucrarea va fi gata. Avea o traistă de galbeni.
După luni de muncă grea, i-a intrebat- al cui este lacul, cine se va folosi de el…era al lor, cine să le plătească, dacă le aparținea?
O rudă indepărtată, de pe altă ramură de neam, o doamnă din Canada, a scris povestea lui, mort la 1883, in condiții misterioase, la București, plecat să cumpere clopot pentru biserică.
Când voi avea suficiente informații, o să le pun alături cu ale dumneaei.
Am dat sfară in țară, rudele mele, veri, cumnați, dacă se vor ține de cuvânt, mă vor ajuta.
E vacanță, nu sper in prea mult de la alții.
Nu zic că nu-mi place să fac ce, deja, m-a prins, dar este greu de tot.
V-ați intrebat vreodată cine sunteți cu adevărat?
Trebuie sa fie foarte placut sa rasfoiesti paginile anilor trecuti. Daca ati ajuns putin si pe la 1883, e ceva.
RăspundețiȘtergereE o tema grea, dar foarte atragatoare. Imi notez! ;)
Da... de unde vin eu... s-a gasit un profesor de istorie care a adunat in ani de zile informatii si a facut o carte cu totii care au radacini in localitatea unde m-am nascut si eu... munca cea mai grea a fost facuta pentru mine... ar trebui sa adun fotografii, cat mai am de la cine...
RăspundețiȘtergereDa. De multe ori, si am ajuns, din pacate, doar la faza in care imi doresc si eu sa-mi cunosc radacinile. Pentru ca sunt adanci, pentru ca sunt adevarate, dar au si miros de poveste. Poate voi face si eu asta odata, inainte de a fi prea tarziu.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, intr-un moment al vietii mele (profesionale) am dat peste niste fraze care m-au intrigat, care mi-au deschis noi cai de gandire dar care mi-a dat si niste raspunsuri si niste certitudini: Europenii sunt traditional definiti de trecutul lor, de stramosi, de ceea ce e in urma. Americanii sunt definiti de posibilitatile ce li se deschid in viitor. Unii sunt determinati de trecut, altii de viitor, care este de fapt o infinitate de posibilitati. Si asta e o explicatie a unicitatii experientei lor.
Nu stiu, asa o fi... Dar la nivel personal, eu as fi total diferita fara oamenii care au existat inaintea mea.
Hehe, prin anul intai mi s-a facut genograma, adica un fel de arbore genealogica, si este o tehnica de psihoterpie. Am ramas uimita cate lucruri interesante am aflat despre mine atunci...
RăspundețiȘtergereSucces la colectarea datelor...
Ancuța,
RăspundețiȘtergereA te intoarce in timp, al tău și al altcuiva, cunoscut sau știut doar din spusele cunoscătorilor implică trăiri speciale. Depinde ce vrei să găsești.
Eu voiam date, am găsit sentimente. Unele profunde, tulburătoare.
Da, s-ar putea s- ajung chiar dincolo de 1883.
Denisia,
RăspundețiȘtergereCine are o oarecare experiență in famile sau printre apropiați sau află de la școală- toți am aflat, mai devreme sau mai tărziu tema arborelui genealogic-ar trebui să nu risipească nimic din ce inseamnă familia.
Nimic- hârtii, fotografii, documente.
Ele inseamnă mult!
Foarte interesantă informația ta, Sayyidah!
RăspundețiȘtergere”Europenii sunt traditional definiti de trecutul lor, de stramosi, de ceea ce e in urma. Americanii sunt definiti de posibilitatile ce li se deschid in viitor.”
Noi nu existăm fără rădăcini, americanii par a fi suspendați..ei privesc inainte, sunt pragmatici , dar și optimiști..
Nu cred că putem fi doar ce invățăm.
Ne naștem intr-un anume loc, nu ne alegem părinții, nici numele.
Cred că evoluția fiecăruia nu poate fi urmărită geometric, nici ca un uriaș ceasornic..venim cu o zestre genetică, dar și sufleteasă, cu niște motivări, cu o condiționare pe care ne-o conferă originile.
Putem avea nemulțumiri, regrete, ne-am dori să fi avut sânge albastru, să ne fi născut altundeva, altcândva.
Toate sunt aparențe..
Ne putem făuri viitorul, trecutul nu-l putem schimba.
Monica,
RăspundețiȘtergereBine ai venit!
Cred că știi multe lucruri interesante despre tema asta.
Genoterapie? Trebuie să fi fost o experiență specială!
Da, e un subiect pe care il voi atinge si eu la un moment dat...nu am mers foarte mult in urma, doar pana la strabunici dar stiu exact cine au fost. Am si fotografii cu o parte din ei, tare dragi imi sunt. Am rugat-o si eu pe mama sa mi le trimita, sa mai completeze ceea ce stiam eu si vreau sa fac o subiect cu asta. Pentru copiii mei mai mult.
RăspundețiȘtergereIdeea mi-a venit atunci cand Diana a avut la scoala ca tema sa isi scrie arborele genealogic cat de mult in urma poate. A fost interesant sa imi amintesc de toti cei trecuti...
fain!
RăspundețiȘtergereio insa n-as vrea sa stiu prea multe
Chiar că este un exerciţiu bun. Nu m-am gândit până acum să caut mai mult, în trecut. Dar poate că am să o fac...
RăspundețiȘtergereMaslinul salbatic din Africa de Sud are radacini pe orizontala pana la 160 m;am citit azi intr-un joc educativ pentru varstele 6-12 ani.
RăspundețiȘtergereFie-mi iertata gluma.
Tot aman cu arborele; stiu ca au inceput cativa maramureseni si au ajuns cu numnele Dunca pana la strabunicul lui Stefan cel Mare (si sf.); anul 1376, dar daca s-ar stradui sa invete ungureste ar ajunge la cruciade...Sunt convins ca maramuresenii n-au ratat o excursie la Ierusalim!
Am încercat şi eu odată să merg pe fir, să sap la rădăcină. M-am oprit mulţumită cănd am aflat că am puţin sânge albastru în vene. Eram şi prea tânără pentru o astfel de muncă. Interesant e, nu atât întocmirea arborelui, ci a poveştilor pe care le afli despre strămoşii tăi. Lucruri şi întâmplări, poate tăinuite la vremea respectivă, crezute uitate, dar spuse ca pe o eliberare de bunici.
RăspundețiȘtergereSebra
Salmi,
RăspundețiȘtergereSă incepi treaba asta cât mai repede cu putință- tot ce se amână se pierde, este importantă și frumoasă orice mică informație . Și fotografiile!
Uite ce interesant că fetei tale i s-a cerut așa de timpuriu la școală să se informeze in privinșa asta!
Mult noroc!
Trex,
RăspundețiȘtergereBine ai revenit!
De ce să nu știi prea multe? Este interesant!
Ajungi să te cunoști, chiar să te ințelegi mai bine!
@ Daurel,
RăspundețiȘtergereLa cât sunteți voi, ardelenii, de mândri, sunt convinsă că , dacă vă adunați, sigur găsiți rădăcini până la Dracula. Sau până la curtea imparătească.( sper că nu supăr , cumva.)
p.s. la cât de iubăreț a fost marele Ștefan( sfânt), nu mă indoiesc că și-a lăsat amprente pe la voi!
Un unchi de-al mamei mele a facut arborele genealogic al familie sale si a ajuns pana in 1600.De acolo n-a mai gasit nimic.
RăspundețiȘtergereFamilia mamei e de origine germana, au venit din saxonia.(Adica sunt sasi).Din pacate, desi mai este un baiat care poarta numele familiei, nu are copii. :(
Gina, doar ca anonim am reusit sa trimit comentariul meu.
RăspundețiȘtergereOare care o fi explicatia pentru care nu mai pot trimite comentarii ca 'supravietuitor"?
Sebra,
RăspundețiȘtergereIntuiam că tu ești anonimul, dar voiam să știu sigur.
Rămân in perimetrul glumei, trebuie să mă adresez altfel, dacă ți-ai descoperit sângele albastru?
In privința poveștilor, ai dreptate- sunt multe, frumoase și aproape greu de crezut.
Dar sunt!
O zi frumoasă iți doresc!
Ce interesante lucruri știi despre voi, Gabi!
RăspundețiȘtergereSimțeam eu că ești un pic nemțoaică.
Nu știu ce se intâmplă cu rubrica de comentarii, nu te supăra.Imi tot promite cineva că mă ajută să descopăr hiba.
O zi bună iți doresc!
Nu-i cu suparare; adevaru-i adevar...;
RăspundețiȘtergereadica "vice-vercea": maramuresenii l-au facut pe Bogdan, mosu'lui Stefan...Si pe Dragos, cel ce se pusese in slujba ungurilor, ca asa erau vremurile...
@Daurel,
RăspundețiȘtergereȘi uite- așa, toți de la Râm ne tragem, având, mai degrabă, doi tați..le spun numele, dar iar zic să nu fie cu supărare- Traian și Decebal.
foarte frumos proiect! şi mie mi-ar plăcea să am timp (şi bani!) să fac asta. Am însă speranţa că o să reuşesc într-o zi! Mult succes!
RăspundețiȘtergereLory,
RăspundețiȘtergereȚtii cum e- important este proiectul.
Mult noroc și ție!
Da, de foarte multe ori, m-am întrebat unde încep rădăcinile. Din păcate, cel mai "picant" lucru pe care-l ştiu, actualmente, este că străbunicii, pe linie maternă, au fost ghiaburi. Şi nici despre asta prea multe. E incintat un astfee de proiect, dar cred că este nevoie de multe resurse, din toate punctele de vedere.
RăspundețiȘtergereAşa că, draga mea, îţi urez mult noroc! :)
Adele,
RăspundețiȘtergereFac și eu ce pot. Mă implic, pentru că-mi place și pentru că am simțit că fiul meu iși dorește să știe cât mai multe despre familia lui.
O seară frumoasă!