joi, 7 noiembrie 2013

nu trăim sentimente


care ne transformă,  ci sentimente  care ne sugerează ideea de transformare. De pildă,  iubirea nu ne purifică de egoism, dar ne face să-l simțim și naște ideea unei patrii îndepărtate, unde acest egoism  nu și-ar mai găsi locul.

Albert Camus, scriitor, dramaturg, filozof existențialist francez

7 noiembrie  1913/4 ianuarie 1960.

Venim pe lume  când vrea Domnul-treaba ta, poți să crezi chestia cu barza, și pe cea cu zodiile- purtăm  în noi cine știe ce semne ( of, genetica!) nu ne alegem nici părinții, nici numele, de fapt, ce alegem??( acestea fiind  doar câeva dintre întrebările-mesaj ale cărții  pe care am tot  citit-o și răscitit-o)

Gata. ..altceva vreau să -ți spun: de câteva zile- coincidență sau nu- mă tot întorc la o carte dragă  Primul om, scrisă de, așa este, știi, scrisă de Albert Camus.

 Astăzi este ziua lui!

100 de ani de la  ivirea pe lume a unui suflet mediteranean, în care  soarele și umbra  s-au unit într-o contrastantă  și greu de înțeles logică!

Nu-ți voi povesti despre el, poți citi aici..http://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus

Sau poate că deja știi mult mai mult decât  știu eu, după ce am citit  cărțile astea.Eu am selectat doar câteva gânduri ale acestui OM REVOLTAT, care și-a așternut pe hârtie propria-i condiție, forma și  limita  liniștitoare a experiențelor, traducând pentru noi o mereu neobosită nevoie metafizică de contemplare, dar și de înțelegere  a condiției umane , izbindu-se, în cei 47 de ani de viață aici, pe pământ, de tragice dificultăți, cum doar   conștiințelor  sfâșiate de  contrarii le-a fost dat.

*Mai bine să fii un Socrate nemulțumit decât  porc satisfăcut.

*În mijlocul iernii, în sfârșit, am învățat că în mine sălășluiește o vară invincibilă!

4 comentarii:

 1. N.am citit (inca) "Primul om", iar "Ciuma" n.am putut s.o termin. In orice caz, imi place cum scrie, iar cele doua citate selectate sunt foarte bune, te fac sa.ti doresti mai mult, sa dai mai mult si sa ceri mai mult de la viata. Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Crenguța,
  Dacă găsești ”Primul om„, sigur o să-ți placă!!
  Este și ..potrivită!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Revoltele sunt specifice oamenilor nelinistiti, mereu preocupati de ceva! Nu toti putem starni scantei, asta-i clar, dar macar putem sa le transformam in foc, daca e nevoie!
  Toate cele bune, Gina, te mai astept pe la mine pe blog, imi lipsesti!

  RăspundețiȘtergere
 4. Gabriela, știi ce spunea el despre revoltă? că deși este oarbă, este, totuși, o formă de asceză!!

  Vin îndată să-ți urez LA MULȚI ANI CU MULTĂ SĂNĂTATE ȘI TOATE ÎMPLINIRILE SPERATE!!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.