vineri, 10 ianuarie 2014

tine ochii deschisi,

inainte de casatorie, si, pe jumatate inchisi, dupa.. 
Benjamin Franklin 
Nu pentru ca s-a nascut in prima parte a unui indepartat ianuarie, ci pentru ca astazi, aproape intamplator, am recitit ce am scris cu ceva timp in urma despre el. Si pentru ca noi, mereu, am tot asteptat sa vina americanii. Sa ne salveze. Eu zic ca daca am intelege cu adevarat cine a fost acest Om, am simti ca America a venit la noi  acum vreo doua secole!

Un OM pentru omenire

I-am auzit numele, prima oara, in clasa a VI-a . 
La fizica. 
Pentru ca a inventat paratrasnetul. Au trecut ani multi de atunci.Timp in care am aflat , voit sau intamplator , multe lucruri , extrem de interesante despre inventatorul, omul de stiinta, profesorul, filozoful, omul politic, Benjamin Franklin
O stire scurta , dintr-un ziar , mi-a amintit ca unul dintre parintii Constitutiei SUA, s-a nascut la 17 ianuarie 1706. La Boston. 
A fost mezinul dintre cei 17 frati. A muncit din greu, ca ucenic in lumanaria tatalui sau, inca de mic. Mergea si la scoala, citea si inota.Pe cand lucra in tipografia unuia dintre frati, studia gramatica, aritmetica, navigatia, dar ii citea pe clasici. Relatia cu fratele lui a fost deseori incrancenata. De aceea , tanarul Franklin a fugit la New-York. 
Negasind de lucru, a plecat in Philadelphia, unde a lucrat intr-o tipografie. La 18 ani , era singur si sarac in Londra.A reusit , ca tipograf, sa stranga bani, asa ca , 4 ani mai tarziu, intors in Philadelphia, si-a infiintat primul atelier de tipografie. Cu un asociat. La 24 de ani era tipograful oficial a trei state. In tot acest timp, a studiat. Citea carti de stiinta in trei limbi importante si a intemeiat, cu ajutorul unui club de dezbateri, pe care l-a infiintat, prima biblioteca publica din America. Era generos si patriot. Fara sa vorbeasca despre asta. A pavat strazile Philadelphiei, le-a iluminat, a constituit o divizie de pompieri, a strans bani, prin contributie publica, pentru a construi primul spital american. Mai tarziu a infiintat Universitatea Pennsylvania. 
 Ajunsese destul de bogat. De aceea, a renuntat la afacere si s-a stabilit intr-o ferma proprie , pentru a putea studia. Si pentru a –si servi natiunea. 
Ca sef al postei tuturor coloniilor, a schimbat modalitatea de plata a timbrului postal. In acei ani, a inventat modalitati simple de a masura distanta intre doua orase- este fascinanta metoda lui, de a marca fiecare mila cu cate o piatra, din caruta plina, care ii insotea pe cei care faceau masuratorile.A inventat soba Franklin, pe care a refuzat sa o breveteze.A studiat fenomenul producerii electricitatii intr-un laborator propriu, a scris un tratat de fizica, reusind sa-i impresioneze pe membrii Royal Society, devenind, impreuna cu alti 8 asociati europeni, membru al Academiei Regale pariziene. 
Era un mare teoretician, dar si un tip practic. Avea 44 de ani, cand , el si fiul sau , in timpul unei furtuni, inaltand un zmeu, in campie, au descoperit scanteia , atragand sarcina electrica cu ajutorul unei chei. Asa a demonstrat ca fulgerul este o descarcare electrica a norilor.Tot atunci a inventat paratrasnetul, pentru a proteja casele de puterea fulgerului. 
Contributia lui , pentru a construi o lume buna , s-a manifestat si in politica. Si in relatiile Americii cu Europa. A fost cea mai importanta personalitate americana la Londra., cerand drepturi egale pentru americani cu englezii, fara sa fie, insa, ascultat atunci.La 70 de ani, a fost numit membru in Congresul Continental. A contribuit la redactarea Declaratiei de independenta.
La prima constitutie a Statelor Unite
Inteligenta, daruirea si marea forta de a lupta pentru binele american i-au conferit dreptul de a deveni primul ambasador al nou- createi entitati-Statele Unite ale Americii pe „ batranul continent”.Ca amsador la Paris, a reusit sa semneze tratatul de pace cu Marea Britanie, obtinand recunoasterea SUA
Inainte de a parasi Europa, a participat la zborul primului balon cu aer cald. La 79 de ani, Franklin a fost ales preşedintele Consiliului Local din Pennsylvania
A echilibrat toate discutiile din conventie timp de 3 ani. 
In ultimii ani de viata, petrecuti la Philadelphia, a inventat un dispozitiv, cu care isi cobora cartile din partea de sus a bibliotecii. A conceput un memoriu pentru abolirea sclaviei si a a avut corespondenta cu mari personalitati ale timpului sau- James Madison, George Washington, John Adams. 
S-a stins la 84 de ani, dupa ce a dat lumii toata inteligenta si intelepciunea cu care a fost inzestrat. 
Am revazut tot ce-au scris altii despre acest OM uluitor. 
Pentru ca , macar o data pe an, sa ne aratam recunostinta fata de mintile si sufletele cele mai luminate care ne-au facut posibila o viata normala.
 "Trei lucruri sunt extrem de dure: otelul, diamantul si cunoasterea de sine" .
"Tine ochii deschisi inainte de casatorie si pe jumatate inchisi dupa". 
"Creditorii au o memorie mai buna decat debitorii". 
"Cei care pot renunta la libertate pentru a obtine o siguranta temporara nu merita, nici libertate, nici siguranta". 
 Tragedia vietii este ca imbatranim prea devreme si devenim intelepti prea tarziu". Benjamin Franklin.

2 comentarii:

 1. Bună ziua, doaman Gina.
  Vă mulţumesc din suflet pentru că aţi împărtăşit cu noi impresionanta carieră acestui om minunat, Benjamin Franklin! Nu am ştiut foarte multe despre viaţa dumisale! Mă bucur mult că am aflat acum.
  O zi minunată vă doresc, doamna Gina! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Stef, spune un prieten de pe fb ca biografiile unor asemenea Oameni ar trebui sa ocupe locuri de mare onoare in manualele scolare, ca tot ne plangem ca lumea este in deriva.
  Da!
  Cred ca mai avem o sansa, cata vreme nu uitam sa-i privim cu cinste pe oamenii care ne-au luminat drumul!

  Seara buna iti doresc!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.