In sfarsit, le-a dat drumu’. Astepti de zece minute.
Taraste cu greu ghiozdanul. Prea mare pentru el, iti spui in gand .Vineri, ultima ora, in program , scrie educatie fizica. Doamna ii tine mai mult. Sa mai rezolve o problema. In doua moduri. Mai bine matematica! Peste o luna, vor fi intr-a doua. Sport fac ei , acasa.
Doamnele invatatoare sunt autoare de culegeri.( mi-a spus o vecina ca nu se poate altfel, au nevoie de puncte).
Pentru comunicare, matematica, desen, lucru manual. Fiecare culegere are caietul ei. Cu exercitii. Ghiozdanul este burdusit.
I le-ai cumparat pe toate. Sa lucreze. In plus. Zilnic. Sambata si duminica , mai mult.
- Sa-i dati de lucru , Doamna invatatoare! Suplimentar. Daca ploua, ce sa faca? Sa munceasca. Nu-i strica.
Toti verisorii lui fac la fel. Sunt premianti. Unii au ajuns déjà la liceu. In clase de informatica.
Nu are chef de vorba. Este tras la fata.
Nu accepta sa-i duci ghiozdanul. Il taraste.
Plin de culegeri.
Si de mahniri.
p.s. daca vrei sa te convingi, du-te intr-o zi, cand termina copiii cursurile, la poarta oricarei scoli dintr-un oras.
Citind ce ai scris, m-am mahnit rau. Ai perfecta dreptate. Si in clasa a III a e la fel. Vinerea e la fel de obosit si uraste ghiozdanul care cantareste de doua ori mai mult decat greutatea lui.
RăspundețiȘtergereFoaie verde matostat, aplaud un plagiat
RăspundețiȘtergerepostat de Andi în Andi Bob » Foaie verde matostat, aplaud un plagiat -
De câte ori vi s-a întâmplat să citiți o carte scrisă în ultimii ani și să vă simțiți sufocați de nerușinarea cu care autorul plagia idei din clasici sau copia de pe bloguri și toate astea fără nici o refe...
Fie că mergem pe mâna criticilor germani care spun că este ‘o carte bună’, fie că îi credem pe detractorii care susțin că e o ‘mascaradă literară’, de dragul editorului serios și foarte profesionist, ediția revizuită a romanului Axolotl Roadkill merită citită.
Cati,
RăspundețiȘtergereNu stiu cum, dar daca ne pasa ce vor deveni scolarii de astazi si cat de sanatosi vor fi, scoala chiar trebuie schimbata.
Nu asa cum se tot falfaie niste promisiuni.
Scolarii mici muncesc cat un adult. Stau patru- cinci ore la scoala. Si tot atatea, la masa de lucru. Din vina adultilor- familie si dascali. Se fura copilaria dintr-o totala ignoranta. Se incurajeaza o falsa competitie.
Putini parinti inteleg drama copiilor lor. Cei mai multi cred ca este un castig daca isi obliga micutii sa lucreze cat mai mult. Nu! Nu este!
Copiii considera scoala o pedeapsa.
Iorga avea mare dreptate spunand" Schimbati scoala! Veti schimba sufletele!"
Nu s-a intamplat minunea..
Nu e nevoie sa merg nicaieri! Imi ajunge cate am vazut la pustiulica! 18 materii in clasa a treia!! Brrrrr!
RăspundețiȘtergerePoate devenim in ritmul asta cel mai destept popor de pe terra! Mai sti?!
de-asta sustin eu varianta in format electronic...
RăspundețiȘtergeresi salvam si celuloza...
Copilul meu vrea sa creasca mare si sa ajunga la scoala.
RăspundețiȘtergereDar la scolile lui Funeriu nu prea am chef sa-l dau!
Pasajul ăsta chiar m-a emoţionat:
RăspundețiȘtergere"Nu are chef de vorba. Este tras la fata.
Nu accepta sa-i duci ghiozdanul. Il taraste.
Plin de culegeri.
Si de mahniri"...
Cei de la Ministerul Educaţiei ar trebui să ia în calcul şi astfel de "amănunte"...
Orry, daca vom avea cu cine.
RăspundețiȘtergereCopiii, inainte de toate, trebuie sa fie sanatosi si sa stie sa se bucure!
Mult prea trist popor cu o armata de copii tristi..
Ela,
RăspundețiȘtergerecred ca este o solutie pentru cei mari.
Copiii de varsta scolara mica si chiar cei dintr-a V-a n-ar trebui sa faca teme acasa. Sa aiba la scoala masa, cateva ore de lectii, alternate cu sport. Apoi sa mearga acasa.
Zic si eu..
Ionelmuscalu,
RăspundețiȘtergereCati dintre parinti pot alege varianta dorita?
Sunt multi, foarte multi copii talentati, destepti nedescoperiti. Se pierd.
Cei care stiu sa se faca ' observati' pleaca.
Ma ingrozeste ce se intampla in scoala noastra..( romanesca)
Cris, poate , daca multe voci se vor face auzite, pertinent, documentat, lucrurile ar putea fi repuse in matca lor adevarata.
RăspundețiȘtergereCopilul - inainte de toate.
El n-a fost intrebat atunci cand a fost adus pe lume. Abia dupa aceea apar intrebarile.
Cine aduce raspunsurile?
"El n-a fost intrebat atunci cand a fost adus pe lume. Abia dupa aceea apar intrebarile.
RăspundețiȘtergereCine aduce raspunsurile?"
Barza! Tot ea l-a adus si pe domnul Funeriu. =))
E atât de adevărat şi de trist. Deja m-a apucat panica, găndindu-mă că, peste vreo doi ani şi jumătate, băieţelul meu va merge în clasa I. Mă bântuie teama că primii paşi îl vor obosi într-atât, încât să ajungă să meargă la şcoală ca "la galere". Din păcate, copiii plătesc greşelile şi incompetenţele adulţilor. Din păcate, îi transformăm în adulţi cu forţa, "le plantăm" principii de junglă (doar şi noi am crescut la fel, nu? şi, uite că n-am murit, vi se pare cunoscut?)
RăspundețiȘtergereDin păcate, astăzi, singura certitudine sunt INCERTITUDINILE.
Cu urări de bine şi încântată de cunoştinţă, Adela O.
Arcadia, gluma este buna!
RăspundețiȘtergereDaca l-ar fi adus barza acum, mai era cum mai era; avea timp sa faca altceva.
Cu toate diplomele lui, ocupa , dintr-o mare greseala , un loc cu care nu are nimic in comun.
Bine ai venit , noaptebunacopii!!
RăspundețiȘtergereSa nu privim lucrurile doar in latura lor gri. Pe langa umbre sunt si lumini. Se pot face schimbari. Bune. Totul este , doar ca dascalii, parintii si elevii sa fie dinamici.
Este momentul potrivit. Doar ca poate trece . Fara folos.
Mult succes!
Nu, nu-i vorba de a vedea lucrurile în gri, de a dramatiza gratuit. Eşti în sistem, cunoşti lucrurile mai bine decât mine, din anumite puncte de vedere. Toţi ştim că se pot face schimbări. Sau problema tocmai asta este: se fac prea multe schimbări, pentru că se bâjbâie, mult şi nejustificat. Şi, din păcate, dinamismul nostru nu este suficient pentru aranjarea lucrurilor în matcă. De câte generaţii de sacrificiu mai este nevoie să-şi dea seama şi cine trebuie care este mişcarea de rotaţie a pământului. Eu fac parte dintr-una. Nu vreau asta şi pentru copilul meu. În fine...
RăspundețiȘtergerePoate că, până la urmă, tot răul spre bine...
Cu bine,
Adela O.
deocamdata cu "cei mari" m-am pricopsit.
RăspundețiȘtergeredar sper la o experienta asemenantoare cu "cei mici". sa fie 3... si sa-mi semene. :)
Adela, sistemul trebuie schimbat corect. Pentru asta trebuie cunoscut. Nu se fac schimbari din afara.
RăspundețiȘtergerePersoanele sus- puse trebuie sa cunoasca perfect realitatea- scoala, manualele( acestea trebuie schimbate, categoric, sunt grele, neatractive) si multe alte chestiuni legate de pedagogie si psihologie.
Nu este simplu.
Dar se poate.
Ela, adica tripleti? Toti in zodia'gemeni'?
RăspundețiȘtergereIntamplarea face ca si eu sunt profesor. Recent, am intrebat pe elevii unei clase de-a saptea, cati vin din placere la scoala... Nu are rost sa va mai redau statistica...
RăspundețiȘtergereAici e necazul,Gina!Un invatator e "bun" numai daca are culegeri tiparita,chiar daca apoi nu le foloseste,daca face multe ore de romana si matematica,chiar daca nu toti elevii au aptitudini in aceste materii si devin tristi si obositi,impun niste reguli fara sa tina cont de preferintele copilului.
RăspundețiȘtergereAsa se transforma generatii intregi in maturi ce nu stiu ce vor sa faca,iar cei care totusi stiu,pleaca ,asa cum si tu bine ai spus.
Sunt ani tristi pentru invatamantul romanesc!Activitatile care aduc zambetul pe buzele unui copil,sau chiar il transforma intr-un copil fericit valoreaza ca si punctaj foarte putin(0,01).Atunci iti pui intrebarea:Pentru ce sa le mai faci?Ferice de cei care nu depind de punctaje.Isi pot face meseria facandu-i fericiti pe copii.
Acum doi ani am avut si eu nevoie de punctaj.Mi-am adunat toata munca concretizata in diplomele copiilor,am tras linia si mi-am dat seama ce putin conteaza un lucru facut de placere.S-au srans 10 ani de munca culturala neplatita decat de bucuria din ochii copiilor cand ajungeau sa faca corect un pas,o coregrafie,dar pentru unii fara prea multa valoare.Atunci am vrut sa renunt.Acum am mai pornit la drum cu un grup de copii.In total am trei grupe de trei nivele si de doua etnii.Imi sunt dragi!
Ce ne ramane de facut,ca e imposibil sa le impaci pe toate la valoare maxima.:(
stiu Gina ce spui.
RăspundețiȘtergeream aceasta experienta cu fiica-mea. numai la romana are trei caiete suplimentare. nu mai vorbesc de matematica,
si cand cresc, ne intrebam de ce nu zambesc copiii nostri.
penru ca atunci cand ploua, ei se pot juca. cu noi, de ex.
ma intristeaza...
si toate astea pentru ce? ce-i asteapta pe acesti copii? deja multi afirma ca nu vor sa mai mearga la facultate pentru ca vad in propria lor familie cum parintii ingineri, profesori etc. n-o duc pe roze si mai nou, multi sunt someri, asa ca... inteleg de mici ca scoala nu prea mai conteaza, ci banul, pila, compromisul ori emigrarea...
RăspundețiȘtergereFoarte trist!
Daca nici, noi profesorii, nu ajungem unii cu altii la un consens referitor la programa, materie, manuale, atunci cum cred guvernantii ca aduipa noua lege, solicitand atat de mult contributia parintilor in procesul de invatamant, se va ajunge la imbunatatirea sistemului de invatamant?
RăspundețiȘtergereFlorentin, (ATP),
RăspundețiȘtergereEu am mare incredere in voi- profesorii si invatatorii tineri, care va iubiti meseria si o faceti din pasiune.
Puteti schimba multe lucruri. Este drept ca sunteti prea putini, din nefericire.
Dar se poate!
Angi, stiu prea bine lucrurile astea.Toate se invart in jurul banilor.
RăspundețiȘtergereApoi , asa cum se pune problema" de sus", se incurajeaza o activitate parelela cu invatatura propriu- zisa. Hartiile. Cine se ' acopera ' poate sa nu faca nimic la clasa.
De asta ma gandesc ca introducerea'portofoliului' ca element hotarator in admitere sa nu fie o alta modalitate de incurajare a strangerii de hartii total nerelevante.
Stii care este sfatul meu? Fa-ti datoria cum stii mai bine, accepta-i pe toti copiii, asa cum sunt. Ajuta-i sa iubeasca scoala! Invatatura!
Fii corecta, echidistanta , invata-i tot ce stii! Descopera-i pe cei talentati si incurajeaza-i! Ajuta-i pe cei inzestrati modest sa judece, sa vorbeasca si sa scrie corect.
Ei sunt echivalentul tuturor diplomelor pe care ti le-ar putea oferi un inspector , ajuns 'sus',doar pentru ca a stiut sa se orienteze..
Mult succes!
Angela, ce sa mai spun?
RăspundețiȘtergereCred ca trebuie sa dispara din admiterea in treapta superioara- gimnaziu/ facultate MEDIA obtinuta in anii de scoala. Nu este corect. Este irelevanta. Chiar imoral obtinuta de multe ori.
Din aceasta cauza, multi copii se indeparteaza de actul invatarii adevarate. Devin vanatori de note.
Cat despre ' culegeri' si valoarea lor, din nou cred ca parintii au un cuvant de spus.
Multe, foarte multe elemente din scoala nostra trebuie sterse pur si simplu. Este opinia mea.
O seara frmoasa!
Shanti,
RăspundețiȘtergereScoala trebuie sa ramana locul unde copiii vin cu placere. Pentru ca primesc ' lumina'. Este foarte important invatamantul primar. Acolo se formeaza copilul. Acolo se descopera cine este el.
Daca se porneste gresit, copilul nu va iubi scoala. Ea va fi o covoada pentru el. Si va crede in ceea ce-i ofera - strada, societatea: smecherii, coruptie, hotie.
Copilul are familie. Ea trebuie sa colaboreze perfect cu scoala. Intre cei trei factori trebuie sa fie o legatura buna, corecta.
Daca nu este asa , copilul' creste' la intamplare.
O seara frumoasa!
Multumesc mult,Gina,pentru sfaturile tale sincere!
RăspundețiȘtergereAsa si incerc sa fac,tocmai din dorinta de a gasi ceea ce e mai bun in fiecare copil .
Maria,
RăspundețiȘtergereAtingi un punct dureros- eu cred ca programele, examenele, durata ciclurilor de invatamant, componenta manualelor etc. trebuie sa fie decizia PROFESORILOR.
De aceea, reprezentantii lor, ai profesorilor, trebuie alesi cu mare atentie .
De ce sa se impuna, in continuare toate acestea de sus in jos?
Un ministru este numit de cateva luni. Ce stie el despre programa de limba romana/ matematica/istorie? Cate manuale a studiat? In cate sate a mers, sa vada la fata locului cum se invata, in ce conditii traiesc copiii acasa?
Stiu ca nu rezolvam noi aici problema, dar cred ca perioada asta poate fi folosita eficient. Asta chiar cred.
O seara buna!
Angi, mult succes!
RăspundețiȘtergereDaca pot fi utila cu orice sfat , sunt aici!!
Marea batalie se da pentru ca "norodul" sa fie nepregatit. Nu trebuie sa stie sau sa inteleaga Ion cum si cine fura. Exista mai multe metode. Una e aceasta" prin repulsie.
RăspundețiȘtergereGina, niciodata nu mi-a placut si n-am fost de acord ca scolarilor sa li se dea asa de mult de lucru in vacante, chiaar si in scurta vacanta de Craciun sau de Paste.
RăspundețiȘtergereE prea multa materie de invatat si majoritatea scolarilor nu reusesc sa prinda notiunile de baza, ceea ce e foarte grav.
@Mihai, este grav. Foarte grav.
RăspundețiȘtergereDar-ramane totdeauna posibilitatea schimbarii. Nu se face de la sine. Sunt trei elemente componente- scoala( profesorii), familia si copilul. Ultimul este neputincios. El ' primeste' ( daca si ce i se da).
Doamna profesoara Maria punea o problema foarte serioasa- dascalii nu cad de acord in privinta : manualelor, programelor, etapelor de invatare etc.
De aici incepe raul_ "dezbina si cucereste".
Acum este o perioada foarte potrivita pentru schimbari adevarate.
Cine le face?
Gabi, ai perfecta dreptate.
RăspundețiȘtergereExista lege , care interzice sa se dea teme in vacanta.
Sunt ZELOSI, care dau teme si mai multe ca de obicei. Pe care nu le corecteaza niciodata.
Sunt profesori- as putea sa dau nume- care stabilesc teza de DOUA ORE la clasa a VII-a , in zile separate- literatura si limba romana, doar pentru ca asa vor ei. " VA SPARG"..."unul este X". Si elevii se ' supun', pentru ca au nevoie de note mari, ca sa intre la liceul sau colegiul dorit. Parintii , de asemenea.
Cine si cand ordoneaza aceste nereguli, daca, in continuare MEDIA din gimnaziu hotaraste admiterea in urmatoarea treapta de invatare?
Da, copii caliti; apoi ii va prelua un lider a carui personalitate nu a fost distrusa de catre familie si scoala...
RăspundețiȘtergere@ Daurel, nu este o noutate pentru mine sa constat, citindu-va, ca, in locul punctelor de suspensie, trebuie sa fie un PUNCT.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult!
Daca vreti copiii sa fie sanatosi nu înlocuiti orele de educatie fizica cu matematica sau, mai rau cu internetul. Eu sunt foarte îngrijorata de acest aspect. Nu e bine domnule, nu e bine.
RăspundețiȘtergereCopiii din ziua de azi nu se dezvolta normal pentru traiesc cu totul într-o anormalitate... (sper sa n-am dreptate).
Manon,
RăspundețiȘtergereca de obicei, pui degetul pe rana.
"Le-as batye' pe invatatoarele care " fac" matematica , in locul educatiei fizice si dictare, in locul muzicii. Daca le-ar face bine, la locul lor , n-ar mai pierde copiii , nici sanatate, nici, copilarie.
Nu i-am putut accepta nicicum pe colegii mei , care nu fac dirigentie. Unul face matematica, altul gramatica, altul geografie.
Sunt atatea lucruri anapoda. La mijloc- copilul. Care isi vrea copilaria.