luni, 20 septembrie 2010

” limba noastră

   ” - i o comoară..”Vă mai amintiți poemul lui Alexe Mateevici? era în cartea de  literatură română pentru  clasa a VI_a.  Versurile  se memorau pe muzică. Cu mare drag.//
De dimineață am primit un dar.
M-a emoționat  într-un fel anume. 
E frumos și bine  să afle cât mai multă lume 

Într-o localitate din Munţii Pamir se vorbeşte limba română
Întâmplarea de mai jos mi-a fost povestită de un scriitor tadjic, acum vreo zece ani. Mi s-a părut instructivă prin ingeniozitatea de care dă, câteodată, dovadă basarabeanul nostru când e pus în condiţii-limită.
În primii ani de după război, un compatriot de-al nostru, ca să scape de deportare, a fugit în.... chiar locurile către care erau deportaţi unii dintre consângenii săi.
Adică nu chiar acolo, dar cam încolo. S-a ascuns în nişte munţi de la celălalt capăt al fostei URSS, undeva aproape de frontiera cu Afganistanul, într-un aul din Badahşanul-de-Munte al Tadjikistanului, într-o şcoală pierdută în Munţii Pamir, şi a predat toată viaţa sa, timp de aproape cinci decenii, limba franceză.
Aulul era mic, situat între două prăpăstii de munte, rar cine ajungea în acel sătuc, rar cine pleca din el.
Până aici nimic prea neobişnuit. Au mai fost cazuri din acestea.
Şi cu estonieni sau armeni care s-au ascuns în colhozurile basarabene şi cu basarabeni care s-au ascuns în închisorile din Siberia .
Dar inventivitatea acestora păleşte pe lângă cea a eroului nostru.
S-a întâmplat ca în toiul restructurării un tadjic sau o tadjică din acel cătun să coboare – cu „parașuta"?!, cu funiile unor salvamontişti?!, cu ajutorul alpiniştilor?! – ca să-şi încerce puterile ca să intre şi el (sau ea) la o instituţie de învățământ, unde urma să susţină şi examen la limba franceză.
Dar, spre stupefacția membrilor comisiei de examinare, deşi aceştia erau mari specialişti în studiul limbii franceze, nici unul dintre ei n-a priceput nici o iotă din ce le vorbea în franceză candidatul. Fostul elev, cel mai bun la obiectul respectiv din acea şcoală, a rămas şi el foarte surprins că aceştia nu-l înțelegeau.
Alertată, comisia a anunţat pe dată ministerul, iar Ministerul Învățământului din Tadjikistan a trimis o inspecţie să vadă ce fel de franceză se predă acolo în aulul cela din creierul munţilor, de n-o poate pricepe nici un specialist.
Ajunşi la faţa locului, membrii comisiei au constatat cu stupoare că mai bine de patruzeci de ani, în loc de limba franceză, basarabeanul nostru le predase mai multor generaţii de tadjici limba... română. Cu atât mai mult, le-a recunoscut membrilor înaltei comisii, de-acum bătrânul profesor, că o alta el nici nu cunoaşte.
Până la urmă comisia a fost de acord cu argumentele că şi limba română e o limbă străină, că şi ea e una de proveniență latină, că şi limba română e frumoasă (concetăţeanul nostru exemplificând, bănuim, cu strofe din „Mioriţa" sau „Luceafărul"), că şi ea poate fi vorbită în nişte ţări din lume ş.a.m.d.
Comisia a dat până la urmă a lehamite din mână şi – cum profesorul era prea bătrân şi-l iubea tot aulul, ca să-l pedepsească prea aspru – i-a permis s-o predea mai departe, până va sosi în localitate un specialist de adevărată franceză, cu o singură condiţie – să nu-i mai spună limbii predate de el „franceză", ci română...
Astfel, în cataloagele acelei şcoli – unica în Tadjikistan, dar bănuim şi-n toată Asia Mijlocie – la capitolul „limba străină" e trecută „limba română", iar mulţi dintre maturii care țin în mâini atestatele acelor fii şi fiice de tadjici se întreabă poate în gândul lor: la ce le-o fi trebuind acestora limba română şi unde o vor putea aplica aceştia vreodată în viaţa lor de tadjici?!
Mi s-a mai povestit că – aşa cum în acea fostă republică sovietică începuse imediat după aceea şi un război fratricid, care mai continuă – autorităţile au şi uitat în curând de „profesorul" basarabean, un alt profesor de „limbi străine" Ministerul de la Dușanbe şi aşa n-a mai expediat în sătucul din vârful Pamirului, acesta predând în continuare limba română acelor tadjico-persani. Cum domnul profesor a fost unul bun, dar şi exigent –neposedând suficient de bine nici tadjica, nici rusa, a comunicat cu mai multe generații de elevi deveniţi ulterior părinţi şi bunici doar în „franceza" lui –, tot aulul cela de lângă Afganistan vorbeşte două limbi: tadjica şi româna.
Iar când a aflat că ministerul intenîionează să le trimită un alt profesor, mai tânăr, cu o altfel de „franceză" „adevărată", satul a expediat pe dată o scrisoare de protest la Dușanbe, menționând că el nu doreşte o altă franceză, că el s-a obişnuit cu aceasta vorbită de „efendi învățător" şi pe care locuitorii lui – fiind elevi sârguincioși la vremea lor – o cunosc suficient ca să-și poată ajuta copiii sau nepoții să-şi facă temele pentru acasă, fiind şi prea bătrâni ca s-o ia de la capăt.
Undeva prin Pamir, munţii cei mai înalţi din Asia, cărora li se mai spune şi „acoperişul lumii", se află un aul mic, pierdut între pietre, care vorbeşte româneşte.
Atunci când Basarabia – aşa cum visează azi Voroninii, Mişinii, Ostapciucii, Ţaranovii, Potlogariovii şi alţi jalnici trecători prin istoria noastră – nu va mai vorbi româneşte, Dumnezeu, sunt sigur de acest lucru, va putea reconstitui limba română cu ajutorul copiilor acelui sătuc din Munţii Pamir, de deasupra lumii, care o vorbesc cu mai mult drag şi cu mai mult respect decât cei care opt ani au condus Republica Moldova ca pe o ţară duşmană, precum cotropitorii nemiloşi, care îngenunchind o ţară aveau un singur scop: cum să o distrugă în aşa fel încât aceasta să nu-şi mai revină niciodată.






21 de comentarii:

  1. Ce frumos, impresionanta poveste...multumim ca ai impartasit-o cu noi!

    O zi frumoasa Gina.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Atunci când Basarabia – aşa cum visează azi Voroninii, Mişinii, Ostapciucii, Ţaranovii, Potlogariovii şi alţi jalnici trecători prin istoria noastră – nu va mai vorbi româneşte, Dumnezeu, sunt sigur de acest lucru, va putea reconstitui limba română cu ajutorul copiilor acelui sătuc din Munţii Pamir"

    Excelent final. Mesajul este deosebit. Un început de săptămână cât mai bun, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o (po)veste minunata.
    Moldovenii au graiul mai dulce, melodios...placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. LPP!
    Nu te-am mai ”văzut ” de multă vreme!
    Mulțumesc de gânduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Daurel,
    Da, totdeauna am avut senzația, ascultându-i pe moldovenică adună în grai ceva din frumusețea unei grădini înflorite!
    p.s. nici graiul vostru nu este altfel!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta si emotionanta poveste...sa vorbesti romaneste intr-un loc unde chiar nu te astepti sa auzi asa ceva.Nu multi rezista unei astfel de situatii,adaptandu-se limbii din jur.

    RăspundețiȘtergere
  7. Angi,
    Povestea asta m-a impresionat teribil..o tot recitesc, este mai frumoasă decât orice basm, ori creație s.f.
    Și când te gândești că este un adevăr!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. tare frumoasa poveste! am citit-o deja de trei ori...
    ce-am simtit eu? ca pentru oamenii aceia, cu viata lor aspra din muntii Pamir, limba romana are semnificatii mult mai bogate si mai profunde decat a ajuns sa aiba pentru multi dintre noi, cei nascuti si crescuti in Romania.
    cand ma gandesc la cei ce au pus pe picioare tara asta, la cei ce s-au luptat s-o pastreze, iar apoi ma uit la ce-i in ea astazi...
    e teribil!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ruxi,

    Și eu tot revin și o citesc- realizezi cât de extraordinar poate fi totul? Un om izbutește să-i învețe pe niște străini limba strămoșilor lui, într-un loc atât de izolat..
    Cred că este dovada supremă a iubirii fată de limba română!!
    Patriotism adevărat!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Victor Socaciu - Roata: http://www.trilulilu.ro/celllfish/89e5eb57d4244f

    eu il tot ascult, din cand in cand. si ma gandesc ca, totusi, "porunca de la tata" trebuie sa fi cuprins tare multe lucruri pe vremea aceea!
    probabil atunci cand vom simti ce inseamna resposabilitate (nu datorie!) fata de ceea ce ni s-a lasat sa ducem mai departe, vom sti ce inseamna cu adevarat patriotismul si nu vom mai fi nevoiti sa plecam dincolo de granitele tarii.
    e doar un gand personal...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ruxi,

    Este o melodie foarte frumoasă și un text special„..e nevoie de cei ce țara nu și-o lasă..nu piere neamul nostru niciodată..”
    Să ai o seară frumoasă, Ruxi!!

    RăspundețiȘtergere
  12. s-ar putea face un film (românesc, desigur) deosebit cu această poveste; de pe unde îşi culeg scenariştii noştri ideile? uite, subiectele vin singure la ei

    RăspundețiȘtergere
  13. doctorultău,

    Interesant punct de vedere ai!!
    Da, realitatea bate filmul!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ottilia Ardeleanu-
    COLINDĂM BLOGURI – IOANBISTRIŢEANUL (Concurs de poezie 2010); CRISTIAN LISANDRU (Extaz); MARIA POSTU (“Cura de depoetizare” si “Amintiri din viitor”); INCERTITUDINI (” limba noastră); DEJA-VU (Iubeşte-ma azi );

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunteti amabila;ardelenii avem accent unguresc: pe prima silaba...
    Mircea Badea si CTP sunt de alta parere.

    RăspundețiȘtergere
  16. Daurel,

    N-o spun din politețe.În urmă cu doi ani, am fost, pentru prima oară, în Ardeal, până sus de tot. Am rămas cu o extraordinară impresie, nu doar despre frumusețea locurilor și a obiceiurilor..
    Despre tot!
    Este minunat graiul vostru, știam doar reguli fonetice învățate la ” istoria limbii”..
    Sper să mă mai pot duce!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Grozava poveste: emotionanta si savuroasa in acelasi timp...

    RăspundețiȘtergere
  18. Danangib,

    Ca și frumoasa noastră limbă, nu?”un șirag de piatră rară..”

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.