joi, 16 aprilie 2015

Fă-ți griji

pentru conştiinţa ta, nu pentru reputaţia ta. Conştiinţa este ceea ce eşti tu, reputaţia este ceea ce gândesc ceilalţi despre tine. Iar ceea ce gândesc ceilalți despre tine este problema lor.
CHARLIE CHAPLIN
16 aprilie 1889, Londra/25 decembrie, Vevey, Elveția.


"În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că in toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit. Și atunci, am putut să mă liniștesc.
Astăzi, știu că aceasta se numește  Stima de sine.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniștea și suferința mea emoționala  nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele.
Astăzi, știu că aceasta se numește Autenticitate.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viața diferită și am început să înțeleg că tot ceea ce mi se întâmplă contribuie la dezvoltarea mea personală.
Astăzi, știu că aceasta se numește Maturitate.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greșeală sa forțez o situație sau o persoană, cu singurul scop de a obține ceea ce doresc, știind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi nu suntem pregătiți și că nu este momentul.
Astăzi, știu că aceasta se numește Respect.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic. Persoane, situatii, tot ceea ce imi consuma energia. La început, ratiunea mea numea asta egoism.
Astăzi, știu că aceasta se numește Iubire de sine.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să-mi mai fie teamă de timpul liber și am renunțat să mai fac planuri mari, am abandonat Mega-proiectele de viitor. 

Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place și în ritmul meu.
Astăzi, știu că aceasta se numește  Simplitate.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să mai caut să am întotdeauna dreptate și mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înșelat.
Astăzi, am descoperit Modestia.
In ziua in care m-am iubit cu adevărat, am încetat sa retrăiesc trecutul si sa ma preocup de viitor. Astăzi, trăiesc prezentul, acolo unde se petrece întreaga viață.
Astăzi trăiesc clipa fiecărei zile. Și aceasta se numește Plenitudine.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că rațiunea mă poate înșela și dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba inimii mele, ea devine un aliat foarte prețios.
Și toate acestea înseamna Să știi să trăiești cu adevărat."
Charlie Chaplin, aprilie 1959, la aniversarea a 70 ani.3 comentarii:

 1. Mi-e foarte greu sa cred ca aceste cuvinte apartin lui Charlie Chaplin!
  Se pare ca unii pentru rating iau texte motivationale de la autori nu fr cunoscuti si le atribuie unor celebritati.Inadmisibil!!!!!

  Cu toti ne iubim pe noi insine,propria entitate,,,dar ni se cere sa mai uitam de noi insine pentru aproapele nostru...
  Nu prea inteleg eu ce se scrie mai sus.E ceva la moda in ce se spune,specific acestot timpuri moderne obsedate de prezent,de clipa,de viitor,fara prea multa aplecaciune catre trecut...repet ,este scrierea lui Chaplin?

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu cred o iota ca Chaplin ar fi avut vreodata probleme cu stima de sine!
  Asemenea idei abunda intr-o anumita literatura de astazi.Le regasesti spre exemplu si in textul atribuit lui Meryl Streep.
  Daca ar fi scris asa ceva,pai de ce nu apare o sursa oficiala, o carte,un articol din presa timpului!!?
  S-ar fi cunoscut,raspandit demult!

  Nu simt spiritul lui Chaplin(asa cum mi-l imaginez eu desigur) in cele scrise,apoi,altfel gandea si simtea lumea atunci,alte framantari!
  Exista respect si aplecaciune fata de istorie,inaintasi,trecut.

  Am sa preiau textul pe blogul meu cu toata nedumerirea si revolta mea exprimata.M-am mai informat nitel...  RăspundețiȘtergere