luni, 28 iunie 2010

cine pe cine invata?

Ne tragem din maimute, asa-i? Sau , intre timp, lucrurile se vor fi schimbat?
Am sa spun o poveste, pe care o stiu de la un tanar, acelasi tanar, de la care am auzit mai multe povesti.
Zicea el ca a primit de la un prieten , fiul unui paznic al unei statiuni de cercetari, un mail/ . Continutul suna cam asa: niste oameni de stiinta au vrut sa vada, daca, dupa atatia ani de la disparitia lui Darwin, maimutele, adica , stramosii nostri, ne mai seamana. Sau daca noi.. ..ma rog, au facut un experiment.
Intr-o cusca, au pus o scara , nu prea inalta, vertical. Pe ultima treapta a scarii, au agatat niste banane, mari si frumoase. Imediat, o maimuta s-a si cocotat sa inhate bananele.
Cercetatorii au lasat-o sa se rasfete, dar au turnat o galeata de apa peste celelalte.
Alte banane proaspete si numai bune de mancat au fost agatate in capatul scarii. O maimuta pofticioasa a tras cu ochiul la surate si , crezand ca nu este vazuta, repede- repede, a inceput sa se catere. N-a scapat de vigilenta colegelor, asa ca a primit o chelfaneala zdravana. Dupa cateva zile, indiferent cat de puternica era aroma bananelor, nicio maimuta nu se mai incumenta sa urce.
Oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta dintre cele cinci existente in cusca. Cum a vazut bananele, fuga!pe scara. Celelalte i-au aplicat o corectie strasnica. A fost inlocuita alta maimuta si, tentata, a primit o si mai mare bataie, pentru ca si prima maimuta i-a tras cateva labe. S-a intamplat cam la fel, pana cand toate maimutele au fost inlocuite.
Desi peste cele din cusca n u s-a mai turnat apa, ele continuau s-o bata pe indrazneata care jinduia dupa banane.
Oamenii de stiinta si-au formulat concluzia, imaginandu-si ca, daca ar fi fost posibil un dialog intre ei si maimute, una dintre ele, liderul de opinie, ar fi raspuns la intrebarea- de ce o bateti pe colega voastra care vrea banane? cam asa ' nu stim , dar aici, in cusca, totdeauna asa a fost'.
p.s. mi-a venit in minte povestea, nu doar dupa ce am constatat ca, si in virtual, unii folosesc ghearele , fara ca macar sa se vada treptele scarii.

10 comentarii:

  1. Asta patesc eu, cand sustin monarhia; nu neaparat pe Mihai I, ci ideea de monarhie supusa parlamentului, cum a fost pana in 1938...PS. insa ar trebui sa avem,mai intai, un PARLAMENT; este un cerc vicios;MAIMUTZAREALA...

    RăspundețiȘtergere
  2. Experimentul se practica si pe oameni,nu numai pe maimute.
    Numai ca pe turma de oameni nu se arunca galeti de apa, ci galeti de laturi.
    Reactia este aceeasi:turma nu mai indrazneste sa se apropie de fructul oprit. Ba... ii suduie si pe cei care ar indrazni sa incalce obisnuinta de a sta cu capul plecat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta poveste... morala la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt din ce în ce mai mulţi cvei despre care vorbeşti la finalul textului. Din păcate. Zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Daurel,
    Sa fie asa, pentru ca atunci s-ar impune o schimbare TOTALA, si nu temporare cosmetizari de buze, limbaj,culori, gestica, vopsele si sloganuri?

    RăspundețiȘtergere
  6. @ plano10,
    Adica in cazul maimutelor este experiment. Cand vine vorba de bipezi, deja, discutam de obisnuinta, de ceva organic. Adesea, se foloseste bobarnacul, dat in crestet. Sau varguta(nicidecum una fermecata).

    RăspundețiȘtergere
  7. Cris, ce vor fi vrand, de fapt? Chiar imi este greu sa inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  8. Macar ele sunt maimute.mai trist si mai grav e ca in cazul oamenilor este mult mai rau.
    De fapt, oamenii au multe de invatat de la maimute si alte animale.mai ales sa fie oameni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi, daca ne gandim ca am 'evoluat', ar trebui ca animalele sa fie 'invatate' de om. Nu invers..

    RăspundețiȘtergere