luni, 7 iunie 2010

...cu trenul din Franta!

- Ia spune-mi, Gigele, îţi place să mergi la şcoală ?
- Da, bunicule, îmi place să merg la şcoală, îmi place să vin de la şcoală acasă, dar nu-mi place, deloc, ce trebuie să fac între timp.

Glumita m i-a venit in minte, gandindu-ma ca se apropie vacanta. Vacanta mare, adevarata, ca daca ar fi sa ne gandim la cat de serios s-a invatat in 2009/2010, am descoperi, usor , ca este anul cu cele mai putine zile de scoala. Din 173 s-au bifat 130. Cu mare indulgenta. Motive? O multime- proteste , din cauza salariilor mici, gripa , mai ales , porcina, concediu fara plata pentru profesori, sarbatori, calamitati..
Cu niste ani in urma, circula o cimilitura- pauzele lungi si dese , cheia marilor succese. S-au schimbat vremurile. Si oamenii. Strigatura s-a demodat.
Apa trece, urmele raman.
La ce bun atata scoala, daca mintile luminate iau drumul strainatatii, iar celelalte fac cu totul altceva decat au invatat, in cel mai fericit caz?
Tezele si examenele se pot inghesui printre greve. Examinatori se gasesc, pentru un banut, oricat ar fi de ruginit.
Ziua invatatorului a disparut. La ce bun? Cine sa multumeasca ? pentru ce? cui?
Au aparut alte prilejuri de veselie- zilele scolii. Intre 3 si 5 zile. In functie de culoarea sefului.
Nici verile nu mai sunt ce-au fost.
Pana in septembrie e cale lunga.
Nu aduce anul ce aduce guvernu’.

10 comentarii:

 1. E din ce în ce mai rău... Dacă totul se va face în funcţie de culoarea şefului, atunci evident că panta descendentă va deveni din ce în ce mai abruptă...

  RăspundețiȘtergere
 2. Da ... app. Exista o organizatie, ii zice Mensa, cica trebuie sa fii f destept ca sa intri in randurile lor (nu prea pricep de ce trebuie sa se asocieze, dar asta e alta treaba). Ei bine, s-a infiintat si la noi Mensa, dar aia de au infiintat-o, fiind prea destepti, s-au tirat de mult. Asta-i viata.
  Si ... e o mica greseluta. E vb de mintile "laminate" ... "laminatii" astia raman...

  RăspundețiȘtergere
 3. Sus pe munte, colo sus... cred ca e cel mai bine :D
  La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Adrian Stoica,
  nu stiam, multumesc..si pentru observatie!

  RăspundețiȘtergere
 5. Daca se tot vorbea despre mediocritata in invatamant fara ca ea sa fie foarte evidenta, de acum ea va deveni regula zilei. Sistemul educational nu mai este capabil sa revigoreze societatea romaneasca si tocmai de aici ar fi venit speranta. Nici sindicatele profesorilor nu se mai pot mobiliza si nu mai exista nici solidaritate. Ce aduce viitorul? Nu este prea greu de prognozat...

  RăspundețiȘtergere
 6. Florentin, ma ingrozeste faptul ca tocmai 'sufletul societatii noastre' moare putin cate putin..nu se mai zareste nicio raza de speranta..

  RăspundețiȘtergere
 7. Gina, inca o dovada ca acestor guvernanti nu le pasa de viitorul Romaniei. :(

  RăspundețiȘtergere
 8. Gabi,
  chiar nu stiu ce sa mai cred..

  RăspundețiȘtergere