vineri, 22 iunie 2012

prin orice lacrimă


  ne privește Dumnezeu…oare cum  pot privi  cerul acei  ce n-au regrete? Emil Cioran, Amurgul  gândurilor, pg.169/170.

La câte am văzut/citit/ascultat ieri, aș putea încropi  o poveste fascinantă, cu și despre obsesii, drame, interese, scenarii,  pasiuni,  dorințe.
M-aș opri  la câteva însemnări  ale cuiva care interpretează picturile  părintelui Arsenie Boca pe unul dintre  pereții bisericii  de la Drăgănești, prin  anii 68. 
Părintele  a  înșirat, una după alta, provocările încornoratului- Nu vă grăbiți cu pocăința, mai aveți vreme, până atunci , trăiți-vă viața.Veniți la mine.Vă  dăm libertate cât să vă puteți și  sinucide, dacă vreți..
    Seara trecută-  penultimul concert  al filarmonicii-Mike Godoroja& Blue Spirit, Roots, Blues Archeology-
 Cinci  muzicieni diferiți  și, totuși la fel,  cinci nebuni frumoși, care au clintit  cam anevoios  lumea, dar, de îndată ce    s-a creat  acel ceva , care unește  scena și sala, vârstele au  uitat bubuiturile  îndrăcite,    zăpușeala  s-a mai rarefiat,   povestea bluesului- emoționantă, dinamică,   provocatoare , charismatică a  curs  frumos, spontan,  de la sine.
Un final   dinamic , în  amintirea lui Jimi Hendrix și   o piesă frumoasă,  nesofisticată, Să v-amintiți de noi!
 Dimineață însorită  cu un film american- bărbați  frumoși, eleganți, de succes,  femei inteligente, rafinate- , conflicte,  șicanări,  luptă pentru   glorie și succes.
 Esența-Nu mă interesează averea. Uneori  aduce suferință.
 Tu ce spui?







12 comentarii:

  1. Averea e nenorocirea omului.
    Inteligenta, suferinta omului.
    Iubirea si iertarea e salvarea omului, dar, din pacate, nimeni nu are nevoie de ele.Sunt foarte putin oameni care stiu sa aprecieze esenta vietii si sa o si recunoasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Că din avere poate veni suferința, asta cred. Nu înțeleg de ce inteligența ar pricinui suferință..este interpretarea „ad literam„ a expresiei despre cei săraci cu duhul, care vor împărăți eternitatea?

      De ce ești atât de exclusivist(ă), spunând că „nimeni nu are nevoie de ele„( de iubire și de iertare), când toți vrem să fim iubiți?
      Și , mai ales, ne cerem iertare de la cei dragi , începând din copilărie?

      Ștergere
  2. Fenomenal Cioran, fara doar si poate! Averea e in suflet, in minte, in copii... Nimeni nu poate creste (trupeste sau sufleteste) doar cu bani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crenguța, îți spuneam că ieri am tot căutat în cărțile lui Cioran o temă anume..în privința spuselor sale, părerile sunt împărțite.. este și firesc.
      Uite ceva-Smulgeți o floare și observați din ce a crescut: din ispășire solidificată„. complicat, dar simplu în același timp.

      Categoric, nimeni „ nu crește „ doar cu bani„, dar, din nefericire, nu putem trăi omenește fără ei.
      Adesea, am spus că averea este în copii, parcă m-aș mai gândi- copiii nu ne aparțin, își aparțin.
      Ne sunt încredințați doar pentru a-i crește. Apoi trebuie să-i lăsăm să zboare. Este greu de acceptat, dar cred că este realist.

      Ștergere
    2. De acord, isi apartin, ii lasam sa zboare. Dar zborul le va fi dupa cum i-am crescut, dupa invatatura pe care le-am dat-o. In asta, consta, zic eu, averea, in zborul lor frumos! Zi buna s-aveti!

      Ștergere
    3. Minunat spus, Crenguța-averea noastră este frumusețea zborului lor!

      Ștergere
  3. Averea nu aduce nimic, ea exista sau nu... Relationarea omului la acest concept e problema!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit de multe ori- în copilărie, de atunci, nu - zicala„ să spargi o ceapă , dar să iubești„, continuarea era că se poate trăi foarte bine așa.
      Sincer, nu-mi vine să cred . Chiar nu.
      Nimic nu poate dăinui, mă refer la viața omului normal,îi exclud pe cei care aleg să trăiască în asceză, așadar, nimic nu poate dăinui în sărăcie.
      Nu sunt adepta îmbogățirii deșănțate, a îmbuibării degradante. dar nu mă va convinge nimeni că o viață frumoasă este cea sărăcăcioasă.
      Poate că nu am dreptate..

      Ștergere
  4. Buna dimineata, doamna Gina.
    Eu cred ca daca nu traiesti cu multumire si recunostinta pentru ceea ce infaptuiesti nu poti fii fericit, poti sa ai toata avere din lume.
    La fel nu cred ca traindu-ti viata in saracie lucie, esti fericit pe deplin. Nu poti fii fericit atunci cand esti flamand si nu ai asigurare ca in secunda urmatoare, gasesti ceva de mancare. Sau sa umbli descult si zdrenturos. In astfel de conditii nu cladesti nici bogatii sufletesti pentru ca foamea, te ispiteste spre pacat. Eu am dat un exemplu simplist.
    O zi minunata a doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai , cumva, pregătite, exemplele cele mai limpezi, Ștef!
      Luate din gura vieții.Luciditatea din miezul lor are acuratețe și multă înțelepciune. Eu cred și mă opresc, adesea, la maxime și proverbe, mai mult la proverbe, pentru că, vrând/nevrând, am auzit multe în copilărie, rostite de oameni care le aveau la îndemână. Nu le căutau.
      Cu timpul, proverbele au devenit doar exerciții din cartea de limba română, iar esența lor este, deja, ceva foarte dificil de pătruns de către copii.

      Știi, este un tip , pe care îl văd zilnic, postat într-un loc pe unde trece multă lume. Se îmbracă relativ decent, fumează și stă cu mâna întinsă. Fără jenă. Are ceva urât în privire, ceva care mă neliniștește. Cere , ca să-și cumpere alcool. Și lumea continuă să-i dea bani. Am văzut chiar persoane vârstnice, care, sigur, nu sunt bogate, nici pe departe. De ce o fac? poate cred că așa este omenește..

      Ștergere
    2. Astfel de tipi misuna si pe la noi, doamna Gina. Eu nu inteleg de ce oamenii le dau bani, pentru ca acesti tipi, nu sunt saraci, sunt lenesi, de aceea isi duc viata in lipsuri. Iar in Biblie scrie foarte clar, ajutati nevoiasii, dar nu incurajati lenea. Sa-i ajutam pe bolnavi, pe vaduve si pe orfani, dar nu pe cei care au putere de munca, dar nu vor sa munceasca si apeleaza la mila oamenilor, folosidu-se de santajul emotional.
      Eu nu sunt de acord cu astfel de ajutor si nu sunt atat de generoasa cu astfel de oameni.
      Eu am convingerea ca cine munceste, poate duce un trai cat de cat decent.

      Ștergere
    3. Total de acord cu tine, Ștef!

      Să fii iubită!

      Ștergere