luni, 11 iunie 2012

oricât de bună

 sau de rea ar fi o situație, ea se va schimba..
Esența acestor vorbe  am știut-o   mereu. O știe  și a trăit-o oricine, greșesc?
 Dar nu despre asta vreau eu să vorbesc.
 A trecut  ziua   de ieri,  aleargă știrile, saci plini cu voturi își  așteaptă cuminți rândul la numărătoare,  pentru  câștigători nu mai prididesc laudele,  din tabăra adversă  vin suspiciunile,
prezență mare la vot,
 înfrângere zdrobitoare, 
românii au votat împotriva aroganței,
 verbele preferate sunt   l-a bătuta luat, are.
Aoleu ce ploaie vine de la Cluj..
Viața are mersul ei.
  Este prima zi de bacalaureat. 
În  multe dintre școli- se saltă  cabinele de vot,  pe uși  s-au lipit listele cu  absolvenții de liceu-334836 în toată țara, dintre care 89698 rămași din alți ani. 
Profii vor fi și ei supravegheați,  titrează un ziar.
 Știi ceva?  O să te mire , da, există profesori  care  ajung întâmplător prin comisii de examinare, o spun  din  ce am văzut, nu din presupuneri sau din auzite.
Prima probă, literatura română, olimpicii  au deja  hârtia în buzunar.
 Unii. 
20 dintre ei   au fost scoși din săli pentru tentativă de fraudă, îți dai seama cum sună? Olimpic fraudulos.. și fiindcă tot vorbim despre  cei mai cei dintre tinerii absolvenți de liceu,  să-ți spun ceva- la proba de literatură română, unui olimpic  i-a picat Harry Potter, orice este posibil, nu?
Bacalaureatul meu, al tău, al copiilor noștri-  câte emoții!
 Zău că  nu-i înțeleg pe  tinerii care, mai  în glumă , mai în serios, ar  vrea  ca  bacalaureatul, bacul, cum l-au scurtat  după nu știu ce criterii unii,   ar trebui  conceput cât mai simplu.
Să nu mă crezi ipocrită, aș prefera  emoțiile  adevăratului examen de maturitate, nu doar  ca  verificări la   matematică, literatură, chimie /fizică/o limbă străină au orice altă probă, în locul    încleștărilor  zilei.
Instituit în 1801, prin decret semnat de către Napoleon Bonaparte, care a pus bazele învățământului modern  francez, bacalaureatul românesc, ca examen de maturitate  al intrării în viață,  îl are ca părinte pe profesorul universitar, medic și politician Constantin Angelescu, în 1925.
 Primul  ministru  plenipotențiar  român, reprezentant al României la , în 1918, la Washington, s-a născut  la 10 iunie 1869, la Craiova. 
Astăzi,  școala românească are ministru interimar..
Ai amintiri   de la bacalaureat?











18 comentarii:

  1. Ar trebui sa fie ca un semn din iesirea din minoritate cum zicea Kant...Asta cu olimpicul fraudulos si care mai vorbeste despe Harry Potter, m-a dat gata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Când mă gândesc la ieșirea din mitul adolescenței, îmi place, draga mea Vera, să văd cu ochii minții, scene din„La Medeleni„- jocuri, iubiri nerostite, visuri în poeme, toate, adunate în cutiuța colorată.
    Brusc, începe viața adevărată.

    RăspundețiȘtergere
  3. La proba scrisă "Literatura română", am luat doar nota 9, cu toate că "visam" subiectul. Pe atunci nu erau camere de supraveghere şi am pierdut timp preţios, trimiţându-le unor colegi copiuţe pline de versuri. Din cauza asta, nu am reuşit să închei lucrarea, aşa cum aş fi vrut, aşa cum ar fi trebuit. De-asta am luat numai 9. Dar nu mi-a părut rău.Sau, dacă mi-a părut, mi-a trecut, atunci când i-am văzut bucurându-se pe colegii care îşi făceau probleme că nu vor trece...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La niciunul dintre examenele de literatură română- mă refer la bacalaureat și la admiterea în facultate- nu am avut parte de subiectele pe care mi le-aș fi dorit.
      Toate, dar absolut toate, se refereau la reviste și ziare, apărute în nu mai știu care perioade.
      Altfel au stat lucrurile la gramatică.
      Și , de ce să nu mă laud, cu performanțele mele la chimie, la bacalaureat spun, pentru că eu am urmat „ realul„.
      În ultima clasă de liceu, după ce am primit de două ori nota 2, da, DOI, la „aldehide și cetone„- întâiul 2 la ascultare, următorul la lucrare, am învățat chimie , de o ”visam„.
      Așa se face că la bacalaureat, nota cea mai mare a fost la chimie!
      Paradoxal! Toți erau stupefiați, chiar și eu.
      Babacu, așa îl porecleam pe profesorul nostru de temut, mă vedea inginer chimist.
      Eu aveam alte gânduri.
      Pe care le-am finalizat cu mare dragoste!

      Ștergere
  4. ehee, cate emotii...
    ar fi frumos de vorbit, nu de scris...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am niște amintiri destul de vagi...
    La literatura română mi-a picat un subiect pe care nu-l stăpâneam prea bine, dar am extrapolat cu mare grație și m-am ales cu-n nouă :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma-ntorc cu gandul -la examenul meu de maturitate- cand mi se facuse rau de atata caldura si emotie, iar cand am tras biletul cu subiectul la literatura,era sa ma prabusesc, fizic.
    Am tras un subiect spinos din poezia lui Arghezi. Erau ''monologurile celui care glasuieste in pustiu''- PSALMII-. Expresia patetica a unor ganduri si sentimente, care i-au brazdat viata lui Arghezi, ca niste fulgere dureroase.
    Ce-am spus acolo, nu mai stiu , dar am spus bine , fiindca in final, am luat o nota mare.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Luli,
      Cum ar fi să ne prezentăm acum la bacalaureat, dar să avem tinerețea de atunci când ne devastau emoțiile ?

      Să te distrez un pic- printre candidații din această sesiune ar fi trebuit să fie și un primar dintr-o comună.
      Respectivul domn, în jur de 40 de ani,pentru că a fost prea ocupat cu campania electorală, a ratat exmanenul..de fapt, avea multe corigențe.
      p.s.viitot de aur, țara noastră are!!

      Ștergere
  7. De vreo ... si de ani incoace, bac-ul a fost o modalitate de a intra smechereste in viata, nu o proba a maturitatii. Nu ca pe vremea mea, mama, nu se faceau blaturi, dar parca mai era oleaca de frica de Dumnezeu. Oricum, succes celor cateva sute de mii care incep examenele de bacalaureat si... sa-i vad pe toti pe listele promovatilor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi,
      Uite că se mai întâmplă și „ minuni„- speriați de camerele video, absolvenții de liceu nu mai dau năvală să se înscrie la examenul maturității. Ziarele scriu că 100000 dintre ei nu s-au prezentat la examen.
      Mi se pare jalnic..

      Din fericire, există mulți copii serioși!

      Ștergere
  8. Buna seara, doamna Gina.:)
    Ufff, dar cate emotii am mai avut si eu... Parca ma vad cum ma incurajam si imi spuneam in sinea mea " linisteste-te, o sa fie bine! " repetam asta, de zeci de ori in gand. Apoi, intrata in sala de examen, mi-am canalizat toata atentia pe subiect si am luat bacul, fara probleme.
    O seara minunata va doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ștef,
      Tu ești un suflet deosebit- fără să vrei, dai lecții de atitudine oricui!
      Să fii iubită!

      Ștergere
  9. Acum 25 de ani dadeam bacalaureatul. La limba romana:"Patriotismul scriitorilor romani, oglindit in operele literare"- acesta a fost subiectul. Proful de la clasa mi-a recunoscut scrisul si stilul si mi-a dat 9.50 (10 era nota lui Dumnezeu!!!), cealalta profesoara, care nu ma cunostea, mi-a dat 10 (era mai pamanteana). Emotii?? Am avut cu duiumul! Dar anul acesta am inzecit! Fiul meu cel mare a dat ieri prima proba orala si a fost ok, insa eu sunt mai nelinistita decat acum 25 de ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kris,
      Îi țin pumnii fiului tău! Sigur va fi foarte bine!
      Îți înțeleg emoțiile, le-am trăit cu fiecare dintre fiii mei. Mult mai intens decât le-am avut când eu eram „candidata la fericire„.
      Amândoi au fost zeciști!
      La cel mare, ploua cu găleata în timpul examenului- este un pic mai mic decât tine - m-am cocoțat pe gard, cu umbrela deschisă, normal.
      Am uitat să cobor.
      M-a anunțat cineva că el ieșise..Asta este mama!!
      Multă baftă să aveți!!

      Ștergere
  10. Facand, un tur de orizont prin presa, constat ca BACUL se desfasoara f. lejer, obtinandu-se note maxime, prin eforturi minime.
    Ba mai mult, ‘’catindatii’’ au si materiale ajutatoare- cu rezolvari subiecte BAC. Folosindu-le au acces garantat, la nota 10. Carticelele, cu pricina, au atatea informatii, cate sunt necesare pt a trece cu bine, bacul.
    Mai aflu, ca meterialele sunt editate in 3 forme de prezentare ( fituica, memorator si carte). Fituica e cu putin mai mare decat o cutie cu chibrituri( asta, se stia din... vechime), iar datorita relizarii speciale si cuprinsului multiplu este usor de cautat si manevrat...
    Pretul fituicilor incepe de la 9 RON/buc, iar transportul e gratuit ( daca faci o comanda de 5 buc. cel putin).
    Deci la pretul unui sandvich, poti avea materiale miniaturale, elaborate profesional, gata facute si livrate in 2 zile, (daca este grabit’’ catindatul’’, le poate primi prin curier special-contra cost).
    Halal sa ne fie! Ce mai, trai pe vatrai, neneaca...
    Si uite asa, deschdeti poarta, ca s-a rasturanat caruta cu destepti... la BAC.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luli,
      Anul trecut, am auzit pentru prima oară că unele edituri „livrează„ fițuici, am rămas fără cuvinte.
      că se vindeau teme- compuneri, rezolvări de probleme , de exrciții de matematică, gramatică română sau străină, asta știam , am descoperit ” negoțul „ într-o pauză , când eram de serviciu pe școală.
      Dacă editura, care este o instuție culturală vinde fițuici, n-ar trebui să ne mai mire că tinerii disprețuiesc școala, cartea, învățîtura.
      Mă doare!
      fără leac.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.