joi, 27 iunie 2013

școala scoate numai..

N-am modificat nimic din titlul și nici  din conținutul  expunerii care mi-a fost expediată    astăzi .
Nu mi-am permis vreo  schimbare, pentru că, oricum, peste câteva zile, când vor apărea notele  obținute de școlari la Evaluarea Națională, sintagma de mai sus  va fi  temă de bază   prin televiziuni, unde  mulțimi de invitați își vor da cu părerea.
 Și vor găsi cu exactitate vinovații și vinovățiile, ( la grămadă) apoi vor  stabili cu   pricepere cum ar fi trebuit să se  organizeze treaba.
 Am citit, m-am uitat la cifre ca la un  tablou  în alb/negru,  mi-am zis că  la ce bun să-mi bat mintea făcând comparații?
 La urma urmei,  mi-ar folosi  la ceva?
Apoi, recitind  un fragment „ Mulți chiar susțin ideea reducerii salariilor și pensiilor militarilor, în loc să se uite spre Europa, spre a se compara și a-și cere dreptatea„ l-am pus alături de titlu.
 Ciudată treabă, mi-am zis  eu, așa , în mintea mea- dacă toți, indiferent de meserie, trecem  prin școală, mai greoi, mai lejer, mai de nevoie,  n-ar trebui  ca  ea, școala, și oamenii săi să-și  primească respectul cuvenit de la toți care îi datorează ceea ce sunt?
Tu ce spui?

„Din păcate, profesorii (medicii etc) noștri nu asta iau în calcul, când se gândesc la salariile și pensiile lor, ci se uită către armată și pensionarii ei. Mulți chiar susțin ideea reducerii salariilor și pensiilor militarilor, în loc să se uite spre Europa, spre a se compara și a-și cere dreptatea. Asta-i chestia cu "capra vecinului", la romani, pe care nici dracu' nu ne-o scoate din cap. Ce trebuie să mai știe distinși noștri colegi de suferință civili este că și în țările de pe lista de mai jos salariile și pensiile militarilor sunt mai mari decât ale civililor, că costurile vieții din România sunt cel puțin egale cu cele din țările enumerate și că decalajul enorm față de țările respective provine din propria noastră prostie, pe care mulți dintre noi o proclamă cu "e", dar eu o numesc "dășteptăciune"..

Meseria de profesor face toţii banii în Europa. Vezi ce SALARII primesc profii în fiecare ţară.
Nu e de mirare că elevii români obţin rezultate slabe la toate nivelurile de învăţământ, câtă vreme profesorii din România sunt plătiţi de 20 sau 30 de ori mai prost decât cei din Europa de Vest.


Un profesor de liceu din Germania are salariul de început de 3.600 euro pe lună
Un profesor de liceu din Germania are salariul de început de 3.600 euro pe lună
Cel mai bine plătiţi profesori din Europa sunt cei din Luxemburg. Chiar dacă predau la şcoala generală, aceştia câştigă 85 de euro pe oră, ceea ce înseamnă că primesc în 3-4 ore cât un profesor român într-o lună întreagă.
Pe locul doi în topul salariilor acordate profesorilor de ţările civilizate se află Danemarca, cu o medie de 57 euro pe oră, urmată de Germania, cu 54 euro pe oră şi Anglia, cu 48 de euro.
Potrivit raportului OECD "Education at a Glance, 2013", salariul mediu lunar primit de un profesor din Luxemburg se ridică la 5.800 euro, iar în Germania la 3.600 euro. Conform publicaţiei Daily Mail, profesorii englezi de şcoală primară primesc 2.700 euro pe lună, mai mult decât cei din Franţa (2.100 euro) sau Italia (2.080 euro). 
În Luxemburg - un profesor debutant de liceu îşi începe cariera cu un salariu de 4.600 euro, după 15 ani de predare câştigă 6.400 euro, iar vârful de salarizare pe care îl poate atinge este de 8.000 euro pe lună.
În Germania, profesorii de liceu câştigă în primul an de predare un salariu de 3.600 euro pe lună, după 15 ani de vechime ajung la 4.500 euro, iar vârful de salarizare pe care îl poate atinge este de 8.000 euro pe lună.
Profesorii de liceu din Elveţia îşi încep cariera cu un salariu de 3.800 euro, obţin 5.000 euro după 10 ani de predare şi pot spera să ajungă la un maxim de 6.000 euro pe lună.
Chiar şi în ţările din Europa de Est salariile profesorilor sunt mult mai mari decât la noi: în Polonia salariul de început al unui profesor de liceu este de 830 euro, în Cehia de 1.090 euro, iar în Ungaria de 700 euro. Cât câştigă profesorii de liceu după 15 ani de vechime: în Polonia 1.350 euro, în Cehia 1.370 euro, iar în Ungaria 980 euro.
Un profesor din România din învăţământul preuniversitar, cu gradul I, peste 15 ani de vechime şi normă întreagă nu câştigă mai mult de 1.700 lei pe lună - sub 380 euro.
Conform celor mai recente date INS, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 9,1 lei - adică 2 euro pe oră.
Salarii pe oră (profesorii de şcoală generală)
Luxemburg - 85 euro
Danemarca - 57 euro
Germania - 54 euro
Anglia - 48 euro
Belgia - 45 euro
Irlanda - 44 euro
Olanda - 42 euro
Scoţia - 41 euro
Finlanda - 41 euro
Austria - 39 euro
Norvegia - 36 euro
Grecia - 35,3 euro
Spania - 34,7 euro
Slovenia - 34,5 euro
.......................
Polonia - 25 euro
Cehia - 17 euro
Ungaria - 16 euro
Sursa: OECD 2013„//
și pentru că  discuția tinde să fie prea  monotonă, la cererea lui Modart, muzică:
14 comentarii:

 1. Toti cei care sunt cineva in functii de decizii vizand la soarta invatamantului romanesc, au uitat cum au ajuns sa devina cine sun si au impresia ca lor li se datoreaza totul. Doar ei, ca au avut minte, au reusit sa se autoeduce singuri. Pe de alta parte, ajunsi in functii nu ii mai intereseaza nimic deca banul lor. restul e vorba goala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da.. eu voiam să discutăm problema din perspectiva autorului materialului primit.
   Deși este o sintagmă incompletă,titlul este ofensator.

   Ștergere
  2. Draga Gina, m-am uitat mai atenta si am inteles. Cred. :) Parerea mea este ca, in toate domeniile, munca nu este respectata. Nu exista o retribuire corecta a muncii, dupa valoarea si importanta ei. Toate domeniile sunt importante pentru ca fac parte dintr-o structura. Problema de aici incepe. Traim in conditii de tara membra a UE, avem pretentii insa nu facem tot ce ar trebui. Statul nu ii respecta pe proprii cetateni. De acolo porneste totul. Nu salariile celor de la armata sunt problema. Cum as putea eu sa spun, ca, daca vecinul are mai mult si eu mai putin, trebuie sa il trag in jos ca sa avem la fel? Insa, vorba lui Alma nahe, noi vorbim, stim in general care e mersul lucrurilor si nu putem face nimic. Cine trebuie sa vada, sa auda si sa faca si-a pus dopuri in urechi si si-a astupat vederea.

   Ștergere
  3. Da. Așa este, dragă Gabriela- avem nevoie unii de alții, adică fiecare meserie își are importanța ei, doar că atunci când vine vorba despre răsplată, lucrurile se cam schimbă..cum? aici este aici..depinde cine are pâinea și cuțitul.

   Ștergere
 2. Lipseste Franta!...ce sa mai spunem,marile puteri ale lumii care au dus razboaie de asuprire,si-au adunat bogatii de pretutindeni, au fireste astazi alt nivel de trai...este si asta un adevar ce trebuie luat in calcul,ca altminteri imi vine sa fug in lumea larga mancand jaratec de revolta si durere.

  RăspundețiȘtergere
 3. Așa este. Nu-mi aparține „tabelul bunăstării„.
  Astăzi ești supărat rău, ia-o calm!
  p.s. jăratecul ..arde! ( hi1 hi!)
  Mai bine sugerai și tu o muzică.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt suparat...dar cu asa eurotableta de soc ,pot sa fiu linistit!
   Tu esti de "vina",cu vesti de astea ne intretii? ...mai bine triplai tableta de umor de dimineata!haha
   Vrem un tabel cu Romania in topul celor mai...ce zici, prin anul 3000 mai publici!

   "Lumea asteapta"...cam asa se termina sugestiv filmul acela a lui Elia Kazan."America ,America",EXCEPTIONAL film...na ca uitai de el si mi-l reaminti amu...ma apuc sa-l caut, poate il gasesc.

   Muzica zici? "Carmina Burana!I"e perfecta1Partea de inceput care si incheie simfonia !!!
   Pentru ca m-ai inveselit cu tableta englezeasca..iti dau dreptul sa fie in interpretarea lui Andre Rieu!haha

   Ștergere
 4. M-am conformat, dar cine împarte parte-și face!

  p.s. urmează să caut și un top optimist.
  Dacă nu găsesc anul ăsta, vorba titlului, rămânem în așteptare, da?

  RăspundețiȘtergere
 5. La noi se doreste o indobitocire in masa a populatiei, asadar, de ce s-ar plati mai bine cadrele didactice? Examenele nationale sunt de la an la an tot mai usoare, sa nu suprasolicite copiii, care - in mare proportie - invata ce si ce pe ultima suta de metri, sa "apuce" un cinci, oricum vor fi primiti la un liceu, iar mai apoi vor face facultate cu plata, sau vor intra direct in afaceri.

  Succes nepotelului tau la admitere, m-am gandit la voi zilele acestea!

  O vara frumoasa si plina de bucurii!

  Ileana - Acuarele

  RăspundețiȘtergere
 6. Bine ai revenit, Ileana!
  Deși trist, mesajul tău este deplin realist.
  Mi-aș dori să fie altfel.
  Să devină profesori doar persoanele care au vocație de dascăl, talent și dăruire.
  Sigur,firesc este să nu te preocupe ziua de mâine sau imposibilitatea de a-ți oferi o vacanță frumoasă,cărți,haine.
  Mă întreb- când va fi așa?

  Copiii? aici cred că avem o problemă. Eu zic că pentru nereușitele lor , vinovați sunt, totdeauna, adulții: familia, școala, societatea.Educația este decisivă- în cei șase ani se decid multe: dragoste pentru semeni,dorința de a prețui lucrurile,munca, dezvoltarea proprie.
  Câtă vreme, educația se face în fugă sau nu se face deloc, este imposibil să avem un tineret implicat, dornic să învețe.
  Multe sunt de spus.

  Îți mulțumesc pentru gândul tău bun și-ți doresc o vacanță frumoasă !

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu m-am cam săturat de tot! Scriem, scriem, tot scriem despre problemele astea, da' cine să le rezolve?! Dacă fiecare şi-ar face treaba cum trebuie, am ieşi la liman. Dar...din păcate, fiecare trage în(spre) partea lui, Gina! Îndobitocirea e la nivel mondial. Noi suntem un biet puiuţ!
  Şi oricum, un subiect ca acesta e inepuizabil...Te pup!

  RăspundețiȘtergere
 8. Dragă Alma,
  Nu crezi că ne-ar părea rău dacă ne-am ascunde capul în nisip?
  Eu zic că,dacă tot putem vorbi, să ne uităm graiul..

  Pupici!

  RăspundețiȘtergere