miercuri, 26 iunie 2013

vorbele

 care nu se pot spune în biserică nu se pot spune nici pe scenă, pentru că actorul trebuie să propovăduiască adevărul.

 Trăiește după principiul  cine nu mă iubește nu mă merită, simte precum  odinioară  Poetul de la Lancrăm că a intrat boala -n lume, simte dureros cum  se așterne  uitarea peste  tradiții și învățături,  simte că bogăția sărăcește tot mai  crunt, îl  doare strâmbătatea copilului-prunc , ar sta de pază să nu-i fure nimeni  niciodată copilului din suflet bucuria!
La 76 de ani, Actorul Dorel Vișan grăiește, mai mult pentru el, bolnav e omul, bolnavă-i piatra, se stinge  pomul, se surpă piatra...
Și totuși, există
Iubirea... ,
de Dorel Vișan

Ne-ar ajunge o viaţă să vorbim despre ea?

 Poate că după un timp cuvintele ar tăcea şi vorbele s-ar răspândi în aer fără noimă. 
Cuvintele noastre s-ar întâlni cu ale milioanelor de suflete ce iubesc şi definesc iubirea şi îşi fac din iubire ţel sau scuză…
Nu ne-ar ajunge o viaţă să ne iubim, să experimentăm iubirea, să iubim…
Nu ne-ar ajunge veşnicia să descoperim noi locuri în sufletele noastre, să ocupăm spaţii cerebrale în celălalt şi să ridicăm ofrande unul altuia…
Nu ne-ar ajunge o viaţă să ne iubim şi să trăim spasmul dintre noi, să fim unul şi acelaşi, să fii în mine şi eu în tine, să fim „noi”…
Şi-atunci am vrea să fie totul o singură stare, un singur cer şi un orizont, să fie totul albastru şi transparent şi roşu…
Şi-atunci vom adormi iubind să ne trezim iubind…
Şi-atunci va fi… Veşnicia… //

Cu  un bob zăbavă, La mulți ani  marelui actor DOREL VIȘAN!
(dacă ai vreme, citește aici) 

14 comentarii:

 1. Mi-a placut mult cantecul sa stii!Si clipul,si mesajul textului.
  sraniu este ca voiam posta astazi "Pasarile nu mor niciodata" a Margaretei Paslaru.Nu am reusit,astazi am citit despre "dreptul la moarte" cate ceva.Completari la un film cu Al Pacino,dar inca am de studiat...oricum eu sugerez idei,timp narativ si stare nu prea am.

  RăspundețiȘtergere
 2. Muzica „am împrumutat-o„ de la cineva, textul l-am scris, pentru că mie îmi place mult acest Domn, natural, firesc, Om.
  Ia citește -

  ”Reporter-Ce v-a făcut mare?

  Dorel Vişan Munca. Credinţa într-un ideal. Şi cre­dinţa în iubire. Credinţa că nimic nu se face fără atmosfera de iubire. Artiştii, însă, niciodată nu s-au iubit între ei. Întotdeauna au avut credinţa că fie­care dintre ei e cel mai bun. E bine. Dar până la un punct.

  Pe dumneavoastră vă iubiţi?

  Dom’ne, mă iubesc în măsura în care pot să mă înţeleg. Aici e, cred eu, clenciul unui destin: cât poţi să te cunoşti? În general, poţi să te cunoşti prin relaţiile care se bazează pe iubire. Asta e, cred eu, cea mai mare încercare a lumii. S-au perimat instituţiile şi relaţiile care se bazează pe iubire. Ne uităm cum fraţii se ceartă în faţa ţării la televizor. Mame şi fiice, la fel.
  Televizorul a ajuns un loc spur­cat.„

  Am dreptate?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iubire?...eu nu prea vad asa ceva.Asa ar trebui sa fie,dar nu-i!Oamenii sunt egocentrici,posesivi,oportunisti,ori cum simplu imi spunea cineva venit din Italia"fiecare pentru el,sa aiba"...Nu stim trai,deci ce sa mai fie vb de iubire!Doar zambete de iubire in cel mai bun caz,si acelea lesne alunecand spre amaraciuni felurite.Arata-mi si mie un om care iubeste cu adevarat,ca ma duc sa iau notite!
   Altminteri imi plac cuvintele lui Dorel Visan, am citit intr-o alta postare interviul,,,si da ,este un actor deosebit!Spirit bonom si ferm.
   La multi ani cu multa inspiratiune!

   Ștergere

 3. „Dom’ne, mă iubesc în măsura în care pot să mă înţeleg.„
  Vrei să spui că nu crezi??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oamenii in general se iubesc pe sine cat cuprinde...niciodata nu am fost de acord cu afirmatia ca nu poti iubi pe altii daca nu te iubesti pe tine insuti.Este taman pe dos,trebuie sa nu prea te iubesti pe tine ca sa poti iubi pe altii,,,doar asa apare sacrificiul,iar toata mitologia si religia lumii pe aceasta carte se scrie,a sacrificiului.
   Mamele o inteleg mai bine,nu?

   Ștergere

 4. Uite gand la gand...ca vorbeam de "a avea "

  "Se utilizează mai mult verbul “a avea” decât verbul “a fi”. Fiecare vrea să aibă, vrea să se îmbogăţească, aşa cum spune Eminescu, “pe nemuncite”. Când vedem că toţi aceia care fac averi mari “numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă”. Aşa spunea Eminescu, şi uite că sunt 150 de ani de atunci, şi tot rămâne valabil. Şi cei de sus, şi cei de jos au cam acelaşi comportament, este o lipsă de educaţie, o lipsă de instrucţie a relaţiilor dintre oameni."
  Dorel Visan

  ps De ce se calca lumea in picioare la biserica ptr. apa sfintita,mancare,etc? Dorel Visan spune ca din lipsa de educatie.Pai daca frecventezi biserica,chiar asa lipsa de roade a invataturilor sale(tot educatie),ca tot la instinct de turma ,de animal ne intoarcem mereu.Straniu,nu?

  RăspundețiȘtergere
 5. Fiecare iubește în felul său.
  Cei care trăiesc fără a iubi sau fără să fie iubiți sunt ființe seci.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ciudat fel de a iubi in felul tau ...oamenii nu prea stiu sa iubeasca,asta este!Pentru ca inainte de iubire vine dragostea de natura,arta,cultura,animale,respectul pentru viata,oameni.Omul traieste timorat, paralizat de tot felul de frici sociale,neajunsuri,boli.Adulmeca maretia iubirii,dar nu poate implini dezideratul ei,fireste ramane aspiratia.
   Cand iubesti se intamplana anumite lucruri,e fr clar...nu cred ca varieaza acesti pasi de la o persoana la alta,adica iubesti intr-un anume mod.Se nuanteaza diferit,dar coordonatele de baza sunt aceleasi.Toti copacii indiferent de specie au ritmuri unduinde,nu ai sa vezi unul cu ramuri in zig-zag sau mai stiu eu cum.

   Ștergere
  2. În general, mă feresc să fac referi la alții, dar știu, din practica mea de profesoară, că sunt părinți care cred că își iubesc copiii, ofereindu-le tot ce-și doresc. Alții îi învață, tot din iubire, să prețuiască munca/ hainele/casa..
   Unii nu-și sărută copiii niciodată, doar în somn, recunosc ei..alții răsplătesc o strâmbătură sau o insultă cu iubire zgomotoasă.
   Să dau exemple din literatură? nu cred că este cazul.

   Iubim diverse flori/alți copaci/alte animale.
   Iubim.
   Există femei care iubesc cu disperare niște brute, cum există și bărbați care dăruiesc iubire unor ființe pe care alții le detestă.

   Nu iubim diferit?

   Ștergere
  3. Da,stiu si eu cazuri,unii se cearta zilnic spre exemplu si spun ca astfel se iubesc ei.Nu prea cred.
   Femei care iubesc cu disperare niste brute?!Pai .. uraste pacatul,iubeste pacatosul!
   Doar ca a convietui cu el, e ALTCEVA!Nu iubire,slabiciune si altele....

   Ștergere
  4. Niciodată n-o să cred că după o ceartă urâtă urmează cea mai dulce împăcare.
   Ce s-a rupt se poate înnoda,( cu mare greutate) dar rămân urmele cusăturilor.
   Unele nu dispar niciodată..

   Ștergere
  5. Uite,un model de iubire adevarata este pentru mine Van Gogh...imi dau si lacrimile uneori gandindu-ma la viata lui,la cat a suferit,la modul in care s-a consumat!Si acum cand scriu...il simt fantastic,omul asta, avea perfecta dreptate cine a zis ca prin el Dumnezeu a voit vorbi lumii despre iubire.Si ca om si ca artist.In ciuda bolii sale si anxietatii,alcolismului si altele.
   Ce lupta interioara teribila!O lectie de iubire,dar cat sacrificiu si suferinta.
   Crezi ca se iubea pe sine,nu prea cred,el traia prin altii,traia cu gandul sa fie bun cu altii, sa ajute.Cata abnegatie!
   Un alt model de iubire pentru mine ... Panait Istrati.Ii simt dragostea din scrieri,arde ca un soare...acolo unde este nevoie de caldura.

   Ștergere
  6. Tu crezi în iubirea supremă..( nu știu ce semn de punctuație să folosesc)

   Ștergere
 6. Ieri,în tren, o doamnă îmi povestea ceva straniu- aflată în biserică, de Rusalii,a văzut cum un bărbat o smucea pe soția lui, era clar că aveau o problemă..lumea s-a uitat, nimeni n-a spus nimic.
  Cei doi au ieșit repede afară.

  RăspundețiȘtergere