miercuri, 19 iunie 2013

fii pururi copilăroasă!

Chiar dacă astăzi este  ziua de naștere a unui Titan, nu vreau  să ocolesc chiar de tot  o parte din ziua trecută.
La seara Lipatti,  m-am dus  cu o prietenă, profesoară de muzică.
O să spun doar că nimic nu poate fi perfect.
Și o să adaug că, oricât de bine organizat ar fi un eveniment cultural,  se întâmplă ca nu  toată  lumea  care vine acolo să fie atrasă de personalitatea   compozitorului  plecat   dureros de  devreme  undeva sus.. nici de  celebritățile pe care o Doamnă cultă/ rafinată/generoasă, cum este Saviana Diamandi, amfitrioana  evenimentului, le aduce în  conacul  de la Fundățeanca.
 Despre  calitatea prestației cvartetului ARTMUSIK  se poate citi aici.
 Eu am  rămas cu gândul la  interiorul conacului  pe care nu am avut vreme să-l văd pe îndelete.
Și la zona superbă- 40 de km  de oraș, în mijlocul  căreia  se află ..
Toate se fac în fugă, lumea se înghesuie să  ocupe loc în  mașini, oricum reguli nu există, și,  dacă ar exista, cine are  vreme să le respecte?
Vin, pișcoturi, sărețele și gazde  mult prea delicate.//

Și dacă  astăzi ni-l reamintim pe G. Călinescu ( așa semna el), și dacă   tot se întâmplă atâtea  lucruri  rele, în jurul nostru,  pentru că fetele/femeile..  știu prea puțin din  ce ar trebui să știe, am cules câteva sfaturi de la cel  pe care mulți l-au considerat misogin.
1. Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.
2. Poți fi savantă, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.
3. Esențialul este nu de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.
4. Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.
5. Ferește-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate și brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.
6. Dar nici nu cădea în greșeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învățat. Nu rareori aceștia sunt primitivi și egoiști și sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.
7. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.
8. Dacă soțul tău va fi un bărbat excepțional, nu te extazia în fata celorlalți de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obișnui să se considere intangibil.
9. Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi și crezi că te iubește cu adevărat. Poți întuneca astfel o existență. O prietenie delicată nu e un adulter.
10. Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.
George  Călinescu,19 iunie 1899 – 12 martie 1965.//

p.s. tu ce părere ai?
 

13 comentarii:

 1. de-ar înţelege toate femeile acest îndemn venit de la un bărbat!
  sincer, chiar iubesc faptul că mai sunt copilăroasă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă psi, eu recunosc- le-am învățat cam târziu..de aplicat, ce să mai zic??

   Ștergere
 2. Am citit ”Enigma Otiliei„ când împlinisem 13 ani. Pentru că am primit-o cadou de la o verișoară. De atunci,l- am toot citit pe George Călinescu, cu un fel de voluptate..chiar și critica lui,tot cu mare plăcere am citit-o, zică ce vor vrea să zică cei care au alte opinii.
  Sfaturile abia astăzi le-am descoperit. Nu-mi sunt străine, dar aflate de la el mi se par strânse într-un poem!

  RăspundețiȘtergere
 3. Si mie imi plac. Cateva dintre ele m-au atins intr-un mod aparte...

  RăspundețiȘtergere
 4. Mi-au placut indemnurile lui, ca un mic manual de feminitate."Esențialul este nu de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile." Cat de bine cunoaste trasaturile si comportamentele femeii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi de,Gabriela, tocmai de asta îi sunt citite cu atât de mare plăcere romanele în care femeia este eroul principal!

   Ștergere
 5. SARUT NANA, GINA!

  regasesc accelasi blog frumos, îngrijit si chemator inspre bine si bune  sa ai o vara frumoasa


  (si te rog sa ai grija de Ana, eu nu mai razbesc cu ea, nu se simte deloc bine si nci nu mai face ceva, se resemneaza si nu e bine, nu-i sta in firea sa, acum, insa...

  scuze si multumiri)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Horia, bine ai revenit!

   (încerc, am mai încercat.. nu știu ce să spun.)

   Ștergere
 6. Frumoase sfaturi, ami ales ca vin din partea unui maestru într-ale ipostazelor feminine! Nu știu dacă volunatar sau involuntar le-am respectat pe toate, dar la punctul 4 stau foarte bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Kristin,
   eu tocmai am făcut câteva exerciții..( ai concurență la punctul 4)

   Ștergere
 7. Daca ar fi ca oamenii sa se casatoreasca in functie de potrivire...jumatate din lume ar fi burlaca...oricum statistic se spune ca jumatate din cupluri divorteaza.Stranie imparteala.
  Ce virtute,sfaturi... ruleta ruseasca!

  psSe pare totusi ca exista o potriveala in nepotriveala!Ca altfel cum sa se spele lumea de pacate,e nevoie ca unul sa aiba mai mult decat celalalt,ori sa se compenseze reciproc.
  Ma rog,zisam si eu...

  RăspundețiȘtergere
 8. Să nu mă audă vreun dușman, eu te susțin!Aș zice mai multe, dar nu vreau să-mi aud vorbe.

  p.s. nu sunt de acord cu potriveala în nepotriveală.aș opta pentru”exerciții de probă„.

  RăspundețiȘtergere