sâmbătă, 8 iunie 2013

ideal ar fi

 să ne facem urgent rost de teme ale existenței, în care să credem cu adevărat. 
Din păcate, trăim într-o lume cu care nu ne putem identifica și vizavi de care nu poți să reacționezi decât afișând o detașare ironică. Asta atunci când nu-ți explodează mintea de draci, de dezgust, de panică morală și de panică a bunului-gust. Iar acestea sunt stări cu care ne confruntăm zilnic.
 Eu cred că la ora asta, națiunea româna doarme îngrijorător de profund, iar horcăitul acestui somn nu-mi sună deloc a bine...

Adrian Pintea,9 octombrie 1954/8 iunie 2007


6 comentarii:

 1. Deosebite vorbele lui Adrian Pintea.Asa este!
  S-a creat astazi asa un talmes-balmes de idei si reactii contra oricarui model uman.Nu se mai vad florile din cauza buruienilor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Citeam undeva- nu rețín numele autorului articolului, care se referea la om/modele/ omul care ucide frumosul.
  Rețin cam așa: deosebirea dintre creierul animal și cel uman este că acesta din urmă are capacitatea de a construi modele simbolice, pe care le poate adăuga modelelor imaginate..săracele animale, cât de limitată și tristă trebuie să le fie „lumea„, poate că de asta ne vor fi atacând..

  Se zice că și călăul, cât este el de călău, își duce pedeapsa cu el, pentru că ucigând, nu-și consideră victima suflet uman, și în același timp, ucigând, el ucide omul din el, adică devine propriul ucigaș..
  Un călău nu distruge, însă, omenirea.
  Pedeapsa călăului este asta: nu-şi consideră victima umană şi el însuşi încetează să mai fie om; omoară omul din el, se transformă în propriul său călău;
  dar oricâte vieți ar distruge, ea, omenirea, continuă să rămână fiinţă umană pentru toată eternitatea.

  Ce vreau să spun? dureros este că vorbele lui Adrian Pintea rămân valabile, iată și după niște ani de la trecerea lui în eternitate.. rău, foarte rău pentru noi.
  Eu tot sper că lucrurile se vor așeza în locul lor, iar omul va deveni om- cel cu creier capabil să-și (re)construiască modele adevărate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista calai si martiri,asta se uita se pare!Si astfel tragedia umana se repeta sub diverse noi incidente.
   Lucrurile trebuiesc simplificate.Poti face bine aproapelui tau sau poti sa-l ignori ,poti sa-i faci rau.In rest diszertatii de amorul filozofiei poate...In Bilie exista pilda cu dragostea aproapelui cat se poate de elocventa.Care este calea de urmat,modelul..e clar ,o stie si inima omului desi paradoxal nu se aplica faptic.
   Modelul astazi este banul,deseori indiferent cum,multi sa fie si cat mai repede posibil!

   Ștergere
 3. Da, dar tu, omul, îți poți alege ce să fii- martur sau călău, nu-ți poți alege, însă, epoca în care să trăiești.
  Știi ceva? eu cred că se poate trăi mizerabil și cu mulți bani. Este și o vorbă- dacă vrei să afli ce crede Dumnezeu despre bani, uită-te la cei care îi au.

  Să ajuți,sigur că este Uman, cât ajuți?
  până unde merge valoarea ajutorului?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fii sigura ca se poate...uita-te si tu ca idee cate divorturi in" lumea buna"!
   Cat ajuti..cat poti!(Iisus zice sa iubesti cu toata puterea ta,nu da o anume masura)Dar ajuta!

   Sunt raspantii in care trebuie sa alegi,ai aceasta libertate de a actiona conform a ceea ce simti,gandesti.Crezi ca tortionarii istoriei aveau constiinta curata?

   Ștergere
 4. Sunt unele lucruri imposibil de explicat, ca de exemplu să faci rău intenționat,să torturezi, să exploatezi..

  RăspundețiȘtergere