duminică, 9 iunie 2013

s-au dus grămăticii

cu călimările-n brâu și cu pana de gâscă la ureche; astăzi ies din rândurile poporului tineri culți și independenți..
Grămătici și măscărici, I.L.Caragiale,30 ianuarie 1852/9 iunie 1912
Este greu să-ți dai seama ce ar fi spus el astăzi, dacă, uitându-se la  bancnota  reprezentând 100 de lei, pe care posteritatea i-a lipit fotografia, ar fi descoperit că din  valoarea ei  nu-și poate cumpăra nici măcar un pantof dintr-o pereche..
I-a fost dat  să se retragă timpuriu din viață. Departe de țară, ca multora dintre oamenii valoroși ai culturii noastre.
În fiecare an, măcar  la unul dintre  examene, tinerii au de tratat- formularea subiectelor nu este  totdeauna  inspirată- o temă care pornește de la o schiță/o nuvelă/ o comedie, semnată I.L. Caragiale. ( despre  drama Năpasta, până și autorii manualelor au uitat)
Se vorbește puțin  la școală despre activitatea  publicistică a celui care spunea răspicat Un jurnalist  trebuie să fie curios și  onest. Și să știe gramatică.
 Vremea este mohorâtă,  așa că, dacă ai vreme, delectează-te cu niște
Gogoși II
Domnul X... este republican în toată puterea cuvântului, dar nu mai puțin și cocoana dumisale împărtășește cu prisos aceste salutare principii.
În zilele trecute, după votarea decorației României, domnul X... vorbea cu cocoana politică.
– Dragă (zise dumneaei) vezi de ia și d-ta o decorație. Crez că ai drept. Nu ești și d-ta patriot ?
– Nu mă pot pune, soro, în contrazicere cu principiile mele republicane. Dupe ce am combătut toată vieața decorațiile, ce aș semăna să ies cu decorația în lume ?
-Să nu ieși dumneata (zise cocoana). Să mi-o dai s'o port eu din când în când: la șosea, la teatru...
aici .....

p.s.  pe un post TV   tot apare o reclamă..„să nu rămână fetele nesemesuite„( semeseu/ a semesui; semesuit(ă)/e  + prefixul „ne„.
încurcătură mare.. curat  murdar.

4 comentarii:

 1. Stiu ca era foarte,foarte dezamagit de cum decurg lucrurile in tara.
  A avut limba de profet.Este atat de actual si astazi.
  Exista iata literatura care percuteaza cu o precizie de bisturiu in cangrena societatii.Dincolo de umor exista acea constiinta superiora si voce critica ce dovedeste un remarcabil simt de observatie si analiza lucida,matura,profunda.Ne-a indulcit cu umorul sau,insa in spatele lui exista atata amaraciune si deceptie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Caragiale-scriitorul radiografiază nu numai România vremii sale. A fost un vizionar! pentru că tot ce spunea el se potrivește perfect astăzi.
   Pe lângă Caragiale-scriitorul, există un mare Caragiale-gazetarul.
   Pentru că a lucrat la câteva ziare importante ale vremii-la ”Voința națională”, la „Timpul”,la „Moftul român”, la„Universul” și la încă alte câteva, Caragiale a făcut numeroase comentarii la evenimentele social-politice ale vremii sale.
   Mai mult decât gazetar, scriitor politic, I.L. Caragiale a folosit faptele şi personajele trecătoare ale vremii sale pentru a avansa ceea ce critica numea idei generale.
   Idei generale despre viaţă şi politică, în general, dar şi despre viața şi politica României tuturor timpurilor, în special.
   Uriaș!

   Ștergere
 2. Când ai vreme, citește aici

  http://www.cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Caragiale/Caragiale-Revolta-in-sec.htm

  RăspundețiȘtergere