joi, 19 decembrie 2013

concert de Craciun

 Specială seară  simfonica!
Muzică de Crăciun, oferită de Filarmonica noastră, sub bagheta maestrului Mihail Ștefănescu, directorul Filarmonicii de Stat~Ion Dumitrescu~ din Râmnicu Vâlcea, care a și regizat concertul.
S-au împletit armonios,  elegant și deosebit de atractiv, elemente de feerie muzicală, pe minunata partitura~A Christmas Festival, de Andersen, urmată de un languros  vals al pisicii, căruia i s-a răspuns în ~Galopul suspinelor~de Strauss tatăl.


Farmecul serii a  sporit grație unei prezente deosebit de  carismatice, talentata soprana -Irina Iordachescu-pășește grațios și demn  pe urmele  tatălui ei, baritonul Dan Iordăchescu.
Ne-a dăruit cu pasiune  și  talent ~Valsul Musettei ~din ~Boema`, `Ebben , ne andro lontana~, din La Wally, de Catalani,~ O mio bambino caro~~, din Gianni Schicchi, de Puccini,`Je  veux vivre~-Romeo și Julieta , de Gounod, ~Mein Herr Marquis` din ~Liliacul~, încheind  magistral  cu ~Muzica  din opereta `Valurile Dunării`, de Grigoriu.Într-o  vaporoasă rochie neagră, plisată amplu, lăsând să se intuiasca  un decolteu delicat, acoperit cu un  bogat colier, și o talie distinsa, Irina Iordachescu a încântat publicul aflat intr-o stare de mare bucurie... vocea ei  plină, înalta, fiind  răsplătita cu îndelungi aplauze de întreaga audiență,  nu doar de catre  domnii care au admirat-o  discret. 

Așa , ca o paranteza,  eu și prietena mea l-am văzut pe același domn  trecut,  de  preaplinul tinereții,  fixându-și aparatul de fotografiat, astfel încât să nu cumva să-i scape vreun amănunt.
 Dacă în prima parte  am suspinat pe note de romanță, în final, câteva valsuri celebre  ne-au  purtat în imaginari pași în ~Ghepardul~  lui Verdi, ~Liliacul ~`lui Strauss.
 Punctul culminant al serii a fost ~Valsul lui Șostakovici~,  bisat, fără dirijor, prilej cu care sala a devenit părtașă  activă.  Au  urmat  câteva ~Melodii celebre rusești, compuse  de Pautza .
Final  absolut extraordinar- Valsul ~ Dunărea albastra ~,  ( bis) și darul orchestrei care  ne-a încântat cu  cel mai frumos concert de Crăciun, având ca  punct terminus-Marșul lui Radetzky.
Un concert de încheiere a unei stagiuni bogate, frumos ca un basm,  cu scânteieri albastre, în ritm învăluitor de vals!

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.