Ma incumet sa abordez tema, pornind de la premisa ca , si daca voi fi considerata 'spargatoare’, n-am sa aud protestele. Sunt impotriva. Da, impotriva grevelor. Impotriva celor din invatamant. Vorbesc pentru mine. Fiecare are libertate de actiune. Nu mai stiu cand- sa tot fie 10/11 ani, a aparut in cancelarie un tabel. Semnezi la da. Sau la nu. Cum toata lumea voia greva, desi nu se stia nimic precis, nici macar revendicarile, am semnat la da. A doua zi, pe la vremea pranzului, toti – multe femei si cativa barbati, am mers pe jos vreo doi km. , pana in fata Inspectoratului Scolar. Doamnele- elegante, ca asa sunt ele mereu, pantofi cu tocuri inalte, unele cu cate o floare in mana- invatatoarele veneau direct de la scoala- nu pareau deloc niste persoane motivate pentru un asemenea eveniment. In fata institutiei de care vorbeam, am stat vreo ora. N-a iesit nimeni. Ca la colindul pe la usile zgarcitilor. Liderii sindicali au negociat cu inspectorul. Nu-mi amintesc ce drepturi se vor fi castigat. Incidente nesemnificative. A lesinat cineva- era caldura mare . Am plecat fiecare spre casa. Copiii fusesera anuntati sa nu vina la scoala. Pentru ca nu s-au tinut, cum era si firesc, orele au fost taiate cu rosu. Nu s-au platit. Unii directori( asta a depins de apartenenta lor politica) le-au recuperat imediat. La urmatoarea greva, n-am vrut nicidecum sa semnez pentru. Ca mine au mai reactionat vreo opt persoane. Din optzeci. Greva s-a prelungit foarte mult. Cateva saptamani. Elevii au venit la scoala doar la orele la care profesorii nu erau in greva. S-a ajuns , din nou, la recuperarea materiei. Orar special. Ore scurte, pauze minime.Certuri. Toata lumea a primit salariile. Perdanti au fost copiii. Multa materie inghesuita intr-un timp scurt. Era in preajma tezelor cu subiect unic.p.s.
Liderul grupului la care eram afiliati atunci este membru al partidului de guvernamant. A fost la un pas de a deveni ministrul invatamantului.
"Orar special. Ore scurte, pauze minime.Certuri. Toata lumea a primit salariile. Perdanti au fost copiii. Multa materie inghesuita intr-un timp scurt" - aici este marea problemă. Copiii au cel mai mult de suferit. Însă şi profesorii trebuie să lupte pentru drepturile lor, totodată...
RăspundețiȘtergereAi dreptate,Gina.Nici mie nu-mi place cand suntem pusi intre ciocan si nicovala.
RăspundețiȘtergereDe ce facem greva?Pentru niste drepturi pe care sus-pusii nu le baga in seama.
De ce trebuie sa-i facem sa sufere tocmai pe cei pe care ii indragim mai mult-copiii?
Tot pentru ca sus-pusii nu ne baga in seama.Scornesc tot felul de"gaselnite" si ne ciopartesc sufletele,nervii,chemarea.Public.
Eu,pentru ca lucrez la o scoala mica,am gasit o cale de mijloc,chiar daca nu e corecta:semnez,dar lucrez,deoarece pana la urma tot eu trebuie sa-mi fac treaba si nu mi-e tot una cum.
Politica a ajuns o pacoste; o patima mai grea decat bloggereala. Imi cer scuze; nu prea stiu cum este cu scolile, dar vreau sa fie bine.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, perdanti sunt copii, desi majoritatea se bucura de "vacanta".
RăspundețiȘtergerePersonal, nici eu nu sunt de acord cu grevele acestea, indiferent de domeniul in care activezi, dar e usor sa vorbesc din afara. Cred oricum ca revoltele sau discutiile aprinse se pot face si in afara intervalului orar, poate avea acelasi impact daca nu chiar si mai puternic.
Tare urat este cand unii isi cladesc ambitiile pe spatele altora....Eu tot mai sper ca o data si o data va fi bine si aici , atat cu invatamantul , dar si cu sanatatea!
RăspundețiȘtergereDa ...
RăspundețiȘtergerePersonal, nu prea vad rolul grevelor.
Dar, asta nu inseamna ca sunt de acord cu ceea ce se intampla in invatamant, si in societate in general.
Nu mi-am pierdut speranta. Dar cred ca sunt si alte forme de lupta. Desi ... "cu prostia insisi zeii lupta in zadar". Cred ca Schiller a zis asta, nu mai stiu.
Uneori, imi e foarte greu. Fiindca nu e doar prostie, e si multa nesimtire si, pana la urma, dezumanizare.
Gina,nici eu nu sunt tocmai o adepta a grevelor...In general nu-mi place ideea de a face greva la comanda unui lider de sindicat care,mai apoi devine membru al uni partid(vezi Croitoru)E o increngatura de interese in care noi suntem doar bieti actori....O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereMandru de tine
RăspundețiȘtergereCris,
RăspundețiȘtergerelupta , in opinia mea , presupune fermitate , corectitudine, clarviziune. Din pacate, toti liderii de sindicat pe care ii stiu s-au lasat prinsi in actiuni care vizau , inainte de toate, privilegii personale.
Vezi, tu, Angi, faci un compromis. De ce?
RăspundețiȘtergerePentru ca toate valorile sunt compromise.
2 Daurel, nostima comparatie!
RăspundețiȘtergereNu stiu cum ii va fi bine scolii, daca in fiecare an apare cate un ' novator'; se tot construieste si se tot darama..
Anckhiy, copiii sunt dornici de libertate. Adultii sunt raspunzatori pentru formarea copiilor. Tipul pierdut , fara folos, la scoala, inseamna ' cultivarea' dezinteresului fata de invatare. De aici deriva alte chestiuni- dispret pentru activitatea intelectula, dispret fata de cei care ar trebui sa le fie modele, dispret pentru munca, in general.
RăspundețiȘtergereSi eu cred ca ' tratativele' ar trebui sa se duca in afara intervalelor orare.
dintimisoara, vorbim de tehnica manipularii. Unii ajung ' sus', cocotandu-se pe niste spinari inconvoiate.
RăspundețiȘtergere@ Adrian Stoica, bine ai venit!
RăspundețiȘtergereDa, se intampla lucruri grave cu scoala. Mai grave decat s-ar parea. Nu stiu cine minte pe cine. Si de ce o face.
Ma intreb cum va arata viitorul, daca , in continuare, bajbaim. Fiecare critica pe fiecare.Si timpul trece.
Nu trebuie sa-ti piezi speranta. Dar este important, cred, ca multi, cat mai multi sa simta si sa reactioneze in sensul bun al cursului lucrurilor.
Ma refer la manuale, examene, stil de lucru cu elevii, remunerea diferentiata, corecta, a profesorilor. Goana dupa 'puncte' a devenit scop in sine. 'Diplomele' sunt hartii nerelevante. Notele , de asemenea.
Ar fi multe de zis.
O zi buna!
Elite, cam asa- liderii isi cauta trambuline. De multe ori, nici nu trebuie sa caute prea mult. Si uite asa ajung pe locuri de unde pot ' emite' comenzi.
RăspundețiȘtergereTrex, imi era teama!
RăspundețiȘtergereGrevele - un drept democratic castigat prin revolutie, dar si o sursa interna de manipulare.
RăspundețiȘtergereNu prea vad rostul acestor liste de adeziune, de ce sa fie un mijloc coercitiv asupra cadrelor didactice care nu s-au aliniat initiativelor sindicale?
Am inteles ca in unele judete au ajuns sa se inchida scoli intregi din cauza acestor forme de protest.
Tocmai esenta procesului de invatamant - pregatirea copiilor este din nou compromisa, a doua oara, dupa invazia zapezii.
Se anunta o primavara plina de vibratii sociale...
O zi senina!
Pescarus, citeam undeva ca prima greva a avut loc in timpul celei de-a doua dinastii egiptene- secolul 12, in timpul lui Ramses al III-lea.
RăspundețiȘtergereLa noi, in 1733, in Banat.
Adica oamenii au simtit de multa vreme ca trebuie sa-si revendice drepturile.
Chestiunea este cum se face , cum se organizeaza un asemenea eveniment, astfel incat sa nu se transforme in manipulare.