luni, 12 iulie 2010

dura lex?

Se zice că legea este ca o poartă.
Asta inseamnă că intre ea ea și animale - nu chiar toate- ar fi o legătură: leii sar pe deasupra , cățeii scormonesc și se strecoară pe dedesubt, in timp ce vițeii și unchii lor mai mari, boii, nu cei din fabula lui Alexandrescu, boii obișnuiți cu jugul, așteaptă mult și bine să se deschidă poarta.
Aud că intr-un sector al capitalei, mulți cetățeni au, pe lângă și chiar in casă, fel de fel de animale: vaci, cai, găini, porci, cocoși, rațe. Câini și pisici , nu prea, că le-au trimis pe stradă, la plimbare.
Ar fi apărut o lege care le interzice respectivilor proprietari să le mai țină. Din mai multe motive- de sănătate, de etică, de estetică, de secol XXI, etc. Deschid o paranteză- suntem țara cu cei mai mulți proprietari, nu știu de unde și până unde s-a ajuns la concluzia asta, dar așa se zice, am inchis și paranteza.
Bun! Unde-i lege, nu-i tocmeală, parcă așa se spune..
Românul este inventiv, dacă nu s-a născut așa, invață imediat, ideea contează.
Il invață tot legea , cum să incalce legea. Cum stă treaba? Medicul veterinar, in baza legii, trăiască legea! ii dă stăpânului animalului, după ce acesta plătește o taxă, un certificat, potrivit căruia- vaca, boul, măgarul, calul, gâsca și berbecul devin animale de companie.
Foarte frumos! Suntem niște oameni comunicativi, avem nevoie de companie, așa-i? Cum să nu fie porcul o companie potrivită? Sau vaca? Nu mai vorbesc de măgar..
După ce s-a făcut și trebușoara asta, omul are acte in regulă.
Și viața este mai frumoasă.
Pentru că, recente studii de specialitate spun că posesorii animalelor de companie sunt mai puțin stresați, trăiesc mai mult decât alții, sunt mai tandri, mai relaxați.
Și dacă lor le este bine, cum ne-ar putea fi nouă, celorlalți?
Tot bine, desigur!

18 comentarii:

  1. "Românul este inventiv, dacă nu s-a născut așa, invață imediat, ideea contează.
    Il invață tot legea , cum să incalce legea. Cum stă treaba? Medicul veterinar, in baza legii, trăiască legea! ii dă stăpânului animalului, după ce acesta plătește o taxă, un certificat, potrivit căruia- vaca, boul, măgarul, calul, gâsca și berbecul devin animale de companie"

    Acest pasaj este fulminant. Dacă se poate ajunge şi la aşa ceva atunci este evident că românul poate fi considerat inventiv. Cu tot cu ghilimelele de rigoare, bineînţeles. Mă întreb - de fiecare dată mă întreb şi tot surprins sunt! - ce mai poate urma?

    O seară bună, Gina! Ca la noi, la nimenea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ingenioasa propunere pentru a simti ca traim mai bine. Deci tot compania animalului rezolva problema! Compania omului ramane sa fie inca discutata. Asadar, trebuie sa fiu proprietarul unui animal. Initial am vrut sa imi cumpar un cocker, insa am renuntat cand a cazut marea veste cu taierea salariilor. Nu de alta, insa nu am vrut sa produc suferinta animalului... Macar el sa traiasca bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oamenii sunt mai relaxaţi, dar animalele?

    RăspundețiȘtergere
  4. ...sed lex!
    Cat timp este in vigoare legea se respecta!
    Si cand se refera la animale(domestice, salbatice sau de companie) legea stabileste obligatii si drepturi pentru oameni.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cris,

    Eu cred că omul simplu, sărac, fie el chiar cu buletin de București , crește niște animale doar ca să supraviețuiască.
    Cel care eludează legea, folosindu-se de niște portițe, medicul veterinar. El este cel vinovat.
    Cum să fie berbecul animal de companie?
    Chiar- ca la noi , la nimenea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Florentin,
    Fac și eu haz de necaz, cum să le fie bine celor din preajmă?
    Uite așa , tot căutând și găsind portițe, ne intoarcem totdeauna de unde am plecat.
    p.s. Nu ”plânge ” că nu ți-ai luat câine, dacă te atașezi de el, despărțirea este tulburătoare..

    RăspundețiȘtergere
  7. @Costea,
    Să știi că m-am gândit și eu la asta- bietele animale, la cele de companie mă refer- cred că suferă, luate fiind din mediul lor propriu de viață și obligate să stea pe lângă om, doar pentru că lui ii place lucrul ăsta.
    p.s. să nu ne audă cei de la asociația animalelor de companie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Plano10,

    Ințeleg eu asta, este lege, sigur. Ce nu ințeleg este cum se face că un animal domestic- are statutul lui, nu?- să devină animal de companie, doar ca proprietarul lui să -l poată ține pe lângă casă?
    Cum să devină curcile animale de companie?
    Gâștele au vocație de salvatoare ale Capitoliului, dar tot nu erau animale de companie..
    In secolul XXI, in București,capitală europeană, cetățeanul UE să aibă, drept animal de companie, vițica?
    Astea sunt alte incertitudini( glumeam).

    RăspundețiȘtergere
  9. Sectoarele Bucurestiului se intind pe o raza de cca 10 km, pornind din centru spre periferii, in baza unei echitati neproductive: fiecare primar de sector sa aiba si ceva din centru...In mod sigur la periferii sunt tot felul de ferme, tot felul de oameni...In sectorul 1 este celebrul Straulesti cu "strazi" de pamant, fara apa, canal, gaze...Mai jalnic decat Zabrautii din Sect. 5 al lui Van Ghelie...

    PS.Am anumita simpatie, compasiune pentru boi; citez, cred, din A. Paunescu:
    Asa e soarta boului, vitel adult,
    Sa stea la poarta noului nitel mai mult ! >

    RăspundețiȘtergere
  10. @Daurel,
    Ințeleg, dar ce vină au bieții oameni că au buletin de București? Nu m-am gândit deloc la cum este imparțită capitala, dar cred că astea sunt anomalii.
    Cine se ocupă de asemenea probleme?
    p.s. am aceeași simpatie pentru toate animale domestice. In copilăria mea ele erau averea oricărui om harnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Apropo de animale de companie şi lege.
    Un tip avea o cobră animal de companie, o ţinea întrun soi de acvariu. Cobra a ieşit de acolo şi s-a ascuns pe undeva. A anunţat autorităţile, pompieri ce-o fi chemat el acolo. În final, negăsind-o au evacuat blocul (4 etaje), i-au cazat la hotel, au scos şi demontat tot. Au găsit-o în final, dar nota de plată a tânărului respectiv cuprindea toate costurile, inclusiv bunurile vecinilor distruse şi disconfortul creat. Aşa cerea legea, vis a vis de posesorii de animale de companie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici nu stii de unde le mai scot...Iti imaginezi cand ies toti seara la plimbare,pe bulevard?

    RăspundețiȘtergere
  13. Elite, te referi la persoane insoțite de gâște, mânji și câte un curcan..da, fără comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu daca a trai mai mult decat altii, este chiar un ideal.Depinde cum traiesti acesti ani, ce incarcatura le dai...In rest, nu am nimic impotriva animalelor de companie dar nu-mi doresc ca la un moment dat sa devina singura mea salvare sau unicul sens al vietii.Poate voi deveni inteleapta si voi crede asta.Cine stie?

    RăspundețiȘtergere
  15. Maria,

    Unii iși aleg să trăiască in umbra altora.
    Sau insoțiși de animale, de la care primesc căldura pe care n-o află de le semeni..cine știe cum e bine?

    RăspundețiȘtergere
  16. da, suntem o tara cu cei mai multi proprietari de ... imobile. strainii nu investesc in case deoarece ei prefera sa se mute oriunde gaseste un job mai bun. are personalitate, nu ca romanul, obidit, legat de glie!

    RăspundețiȘtergere
  17. Shanti,
    Ai dreptate, chestia asta este o atitudine , cumva, innăscută..tinerii au inceput să fie ceva mai relaxați din punctul ăsta de vedere.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.