luni, 26 iulie 2010

omul, această trestie grăitoare

In mai toate filmele, americanii vorbesc destul de mult singuri. Ei intreabă, ei răspund. Apoi decid ce și cum. Și nu greșesc deloc.
In filmele noastre, nu prea există monolog. De bază, rămâne dialogul.
Prin emisiuni cu temă politică, vorbesc toți , deodată..oricât ai vrea să pricepi câte ceva, e greu. Când unul , mai sprinten, prinde un moment de liniște și spune ceva, sar ceilalți..este o minciună ce spui.
Respectivul nu se oprește, se ambalează, acuză. Moderatorul rămâne spectator.
Avem și proverbe incurajatoare-”mușcă-ți limba”, ”pune-ți fermoar la gură”, ”dacă tăceai, filozof rămâneai”și,  mai  nou, ” vorbim impreună și ne ințelegem separat”.

De unul singur , se vorbește pe stradă, prin piețe, in gări.
Asemenea oameni sunt priviți diferit. Unii se uită la ei cu milă, le dau câte ceva, o bomboană, un măr. Alții se feresc, ii cred nebuni.
Cine ințelege pe cine?

23 de comentarii:

 1. Nu mai înţelege nimeni nimic, acesta este adevărul...

  RăspundețiȘtergere
 2. lasa In, ca si noi vorbim adesea singuri pe blog, ei si?

  For fun: inainte de a aparea hand-free-ul in Romania s-a intamplat sa vad prin Paris multi oameni care vorbesc si chiar gesticuleaza singuri pe strada; initial m-am gandit ca francezii sunt cam intr-o dunga...apoi ca trebuie sa fie ceva de care nu stiu eu, chiar ma gandeam ca e legat de telefonie ...mi se parea prea de tot sa fie atatia nebuni care arata normal!

  RăspundețiȘtergere
 3. Uneori vorbesc singura in casa sau cu pisicile.Asa e mai bine cateodata ca nu cumva sa mi se spuna sa tac sau sa supar pe cineva.
  Cat priveste emisiunile de la noi, am observat si asta ma enerveaza ca unii moderatori au obiceiul sa-i intrerupa pe cei care vorbesc, nu-i lasa sa-si termine ideea.

  RăspundețiȘtergere
 4. Cris,

  Atunci, chiar vorbim degeaba..

  RăspundețiȘtergere
 5. LPP,
  Am râs de una singură..și nu sunt intr-o dungă( sper).
  p.s. pe aici prea sunt mulți care vor să pară normali, deși, la cum arată și ce fac..

  RăspundețiȘtergere
 6. Gabi,

  Eu vorbesc, rareori ce e drept, cu florile.Nu știu cine stimulează pe cine, dar ne este bine!
  O zi bună!

  RăspundețiȘtergere
 7. Astia de pe la mine acum vreo 7 ani sufereau de otita. Toti cu mâna la ureche gesticulau si vorbeau... a mai trecut putin, acuma tot aia vorbesc singuri si non-stop pe strada, in autobuz, in masina - cica e handsFree.

  Da. Putem vorbi oriunde, in orice pozitie, si oricum. Vorbim mult si probabil zicem tot mai putin...

  Uneori vreau doar liniste. Daca nu e mi-o fac singura. Eu pledez pentru echilibru intre cele doua: dialog, monolog.

  RăspundețiȘtergere
 8. Manon,

  Originală ca de obicei! Bine spui- vorbim mult și spunem puțin..
  Echilibru? Toți ne lăudăm..puțini reușesc.Din Păcate.
  O seară frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 9. Manon,

  Nu pot lăsa comentarii la tine. Chiar nu știu ce trebuie să fac. Am găsit o soluție, diăî mintea mea de tehniciană,las comentariul aici.
  Doamnelor!
  Sunteți , vorba unei prietene venite mai devreme, in vizită, cumplitamente de amuzante, inventive, moderne, teatrale, elegante, gingașe, copilăroase, alintate..să mai zic?

  RăspundețiȘtergere
 10. una e sa vorbesti cu florile tale, cu animalele tale din casa sau curte si alta e sa vorbesti singur pe strada... in ultima vreme, cam multi fac asta. numai intr-o zi am intalnit 3. pe o distanta de sub 1 km. asta mi se pare grav. suntem o tara plina de ... depresivi, ca sa nu spun altceva.

  RăspundețiȘtergere
 11. Chiar ai rabdare sa urmaresti filmele romanesti? Sincer as fiu nici pe cel straine nu prea reusesc sa le urmaresc, iar de injuraturi sunt satul ca sa evit sa le mai urmaresc si in filme. In privinta subiectului expus, este drept ca ne lipseste arta dialogului. Poate si din cauza faptului ca fiecare consideram ca avem dreptate si cautam doar sa il convingem pe altul, fara insa a-l asculta!

  RăspundețiȘtergere
 12. Daca nu gaseam blogareala, mergeam si discut in Cismigiu, la sahistii evocati de Strongvaleriana; sahistii m-au fi remarcat...

  RăspundețiȘtergere
 13. Shanti,
  Sigur că sunt atitudini total diferite.Le vorbesc florilor dintr-un fel de dragoste.
  Că mulți oameni vorbesc singuri nu are nimic comun cu scenele de film..oamenii ăștia chiar trăiesc drame. Mă intreb dacă, dincolo de intrebările noastre se face pentru ei ceva. Cine să facă?

  RăspundețiȘtergere
 14. Florentin,

  Să nu crezi că stau cu ochii”sârmă” și văd filme- era o constatare, nu de ieri, de multă vreme.
  Intrebarea mea era- cum de am ajuns să nu ne mai ințelegem unii cu alții, intr-o vreme in care se analizează ” comunicarea” in tot felul de simpozioane, conferințe, se fac studii, se scriu cărți..

  RăspundețiȘtergere
 15. @ Daurel,
  Sunteți și șahist? Felicitări!

  In materie de blogăreală sunteți modest- lumea se adună cu plăcere in ograda dumneavoastră, mai ales doamnele, să nu ziceți că n-ați observat..

  RăspundețiȘtergere
 16. Ha, ha...Nu-s sahist; sahistii m-ar fi remarcat, deoarece nu ma pot abtine din comentarii.Chibitii trebuie sa se spele pe picioare, sa aiba tigari pentru a servi jucatorii si...sa taca din gura!
  PS. Ref. doamne: da, dupa un timp mi-am dat seama ca trebuie scosi comentatorii in evidenta; afisare pe prima pagina, eventual marind poza, comasand inerventiile mele...Pacat ca n-am stiut sa procedez la fel cu sefii si sefele...

  RăspundețiȘtergere
 17. Interesante expresii ai spicuit din bogatul repertoriu al invitatilor si moderatorilor.Nici nu-ti vine sa crezi auzindu-i ca totusi, au o educatie, u prestigiu si ar trebui sa-si aleaga cu grija expresiile...

  RăspundețiȘtergere
 18. @ Daurel,

  Adică , de asta ați cerut ca lumea să-și”lipească” poza, ca pe actul de identitate..este o tehnică, am observat și modul in care poziționați răspunsurile. Asta presupune un anume stil, o tehnică regizorală.
  p.s. Acum pot să pun și eu o intrebare:când inlocuiți cățeii cu poza stăpânului? Ați promis.. știu.

  RăspundețiȘtergere
 19. Maria,

  Dacă la fiecare două-trei fraze, iși aruncă unul altuia in văzul lumii ”taci că minți”, ”iar minți”, ”este o mare minciună ce spui”, cum ar mai fi vorba de atenție in alegerea altor expresii?
  Știu că politicienii ar fi trebuit să invețte, inainte de toate, regulile bunei- cuviințe. Și să deprindă tehnica retoricii. Are Maiorescu un articol despre retori și limbuți..
  Mulțumesc pentru gânduri!

  RăspundețiȘtergere
 20. Nu-mi pun poza, deoarece mi-ar limita posibilitatea de-a povesti despre vecini; dra Raicu are blog, copiii regizorului Vaieni umbla pe internet cautand refeririri despre tatal lor, Stelian Tanase m-a invitat la o cafea, desi dumnealui nu bea cafea, pentru a stabili un episod despre "Bucurestiul secret" cu secrete de pe strada noastra...
  PS. Cainii nu sunt recunoscuti de vecini, deoarece sunt de la casa fiicei mele; oricum, unul a murit si "nu-i doar un caine ciunt de coada..."

  RăspundețiȘtergere
 21. @ Daurel,
  Nu sunt chiar sigură că m-ați convins, deși, cu asemenea vecini..
  p.s. despre domnișoara Raicu n-am mai auzit nimic de-o veșnicie, și-o fi schimbat numele?

  RăspundețiȘtergere
 22. N-am înţeles niciodată moderatorii care vorbesc mai mult decât invitaţii. Şi cam toţi fac asta.
  Pe blog, e permis de exemplu să "vorbeşti" mai mult decât musafirii. Mai ales că cei mai mulţi sunt tăcuţi...

  p.s. De ce nu mă ţine minte blogul tău şi trebuie mereu să mă autentific?

  RăspundețiȘtergere
 23. Sebra,

  Pe moderatori ii ințeleg de puține ori.
  Aici” vorbim” , fiecare, după cum credem că se poate..eu respect toate opiniile.
  Despre blogspot, scuze!- am niște probleme, chiar nu știu cum să le rezolv.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere