joi, 29 iulie 2010

povestea unui leu

- dintre doi, cel măricel.//

Cele mai multe meserii se invată la școală, nu-i așa? Că doar de asta exista până mai ieri-alaltăieri școala de meserii.
Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Asta este altă poveste.
Meseria de mamă se invață fără profesor. Toată viața. La fața locului. De asta este cea mai scumpă.

Mereu grăbită, dornică să cucerească lumea cu idealurile ei albastre, tocmai când căuta un loc pentru femeia din suflet, mama se trezește, deja, bunică.
Timpul nu are răbdare..poate că tocmai de asta, bunicile sunt atât de sentimentale, plâng ușor, se entuziasmează de toate ghidușiile nepoțeilor. Abia acum știu ele să se bucure cu adevărat. Și, de-ar putea, ar prinde toate clipele și-ar face din ele o lume a poveștilor nemuritoare.
……………………………………………………………………………………………….
Pentru că a fost ziua lui și pentru că intre doi lei, el este primul , o să-i spun o poveste..
Urme de ren//
Este un baiețel foarte drăgut. Cu un an mai mic decît colegii de clasă.Tocmai a implinit 11 ani. Adică nu mai este băiețel.
 In țara  de unde a venit, școala incepe mai devreme. La fel si grădinița. Erau puțini copii intr-o clasă. De neamuri diferite. Se ințelegeau si invațau in limba engleză. Erau toti prieteni foarte buni. Câteodata se mai ciondăneau. Ca toți copiii. O vorbă aruncată in glumă, o jucărie luată fără permisiune.. sau ocuparea locului de lângă fereastră, când plecau cu autocarul școlii. In fiecare săptamână, făceau câte o excursie.
El preferă locul de la geam.
Ii place sa privească. Sa vadă. Mai ales animalele , pe care le iubește de mic. De când a primit cele dintâi jucării.
Când vorbește despre foștii colegi, are lacrimi in ochi. Ii este dor si de domnisoarele. Erau de treabă.  Râdeau mult. Si se jucau cu ei. Fără să se supere vreodată.//
Este specialistul casei.
Vrea sa devină paleontolog. Știe tot ce n-ai sperat să afli vreodată despre brontozauri, dragoni, spiriduși, dinozauri..
Viața nu este totdeauna cum vor copiii, nici cum vor părinții.
La sfârsitul clasei I, a trebuit sa se intoarca acasă. L-au inscris in clasa a doua, cu condiția să promoveze un examen de diferență, la limba română.  Au pus toți umărul și hopul a trecut.
Preferă literele de tipar. Chiar vrea să scrie un roman, despre trolli. Scrisul de mână nu este chiar marea lui plăcere.
Odata, dupa o dictare care se incheia cam asa, Iaca și baba sosi , trebuia să identifice personajele din respectivul text.
S-a gândit el, cu mintea lui de copil, care nu prea cunoștea nici cuvintele de legătură, nici timpurile verbale, nici toate numele romanești de persoane și a scris- personajele sunt: baba si Iaca.  In țara de unde venea el, Iaca era nume de bărbat.
Doamna s-a incruntat, iar copiii au râs.
După o vreme, la o altă lucrare, trebuia să răspundă la intrebarea- cum se numeau părinții lui Nică a( l)lui Ștefan a Petrii..
S-a gândit el, specialistul in reptile, și a scris: Ei se numeau Ștefan și Salamandra.Și doamna s-a supărat de-a binelea. Copiii, mai ingăduitori, au râs..in pauză i-au lăudat curajul.
Și uite așa, cu tot felul de intâmplări, a ajuns in clasa a patra.
A absolvit un curs de ornitologie..
Intr-o lădiță, pe care n-o imparte cu nimeni, poți găsi tot felul de piese, șurubele, figurine, din care, când are timp, meșterește- monștri, extratereștri, că mă și sperii când mi-i arată.
Este o fire veselă.Rareori fruntea i se incruntă.
Cel mai supărat a fost după o oră de geografie.
Intrebarea era- Cu ce seamănă harta Romaniei?
Oana a spus că seamănă cu un măr.Cineva a completat: turtit. Ovidiu a spus că seamănă cu un pește.
El s-a gândit ce s-a gândit, a ridicat două degete și a spus: seamănă cu o urmă de ren. A și argumentat- picioarele renului se termină cu patru degete, două inspre față, adică Nordul țării, al treilea spre exterior, adică Vestul, iar al patrulea, subțire, spre interior, adică Estul.
Copiii ascultau, se uitau, când la el, când la doamna..ea n-a spus nimic, dar nu părea veselă.
Deloc.Asta n-a ințeles el- ce a supărat-o.
Unii oameni s-or fi trezit dintr-odată atât de mari? adică , chiar să nu fi fost niciodată copii?//

A crescut. Face tenis și schi, căntă binișor la chitară, citește Jules Verne, este intre olimpicii școlii la matematică. Fiindcă este vacanță, face de toate-conșiincios, completează zilnic , pe blogul personal, tot ce descoperă pe o insulă, imaginară , zic eu, adevărată, spune exploratorul.
A primit doi porumbei. Nu prea s-au ințeles, așa că, s-a hotărât- din banii strânși in pușculiță o să-și cumpere o țestoasă.
Acvariul il va alege el.
De partea financiară,  răspunde buni.

22 de comentarii:

 1. Tarziu, dar nu prea tarziu, ca bunic inteleg meseria de mama, vazand-o pe fiica-mea mandrindu-se cu cei doi copii; acum este la soacra-sa ; sper sa reziste cateva zile...; doar este absolventa de psihologie (la zi) si cu master luat...Acum are ocazia sa-si practice meseria...

  RăspundețiȘtergere
 2. Gânduri bune băieţelului. Vrea o ţestoasă? Peştişorii de acvariu nu-i plac? PS- nici eu nu conceapeam să stau în altă parte decât la geam...

  O seară plăcută!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest nepotel e tare istetel si cam..precoce.Sa-ti traisaca tie si parintilor lui si sa fie mereu la fel de inteligent, receptiv si sa gaseasca aproape de el pe cei din familie care sa-l iubeasca dar sunt sigura si pe ceilalti incantati ca mine de inteligenta lui.

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitări micului înţelept si succes in tot ceea ce va voi sa faca si sa devina! :*

  (Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă...)

  RăspundețiȘtergere
 5. Gina ,salut!
  Ufff!Iarta-ma ,ca am cam disparut in "neant",asa ai spune tu!Eu as spune ca ,da,am disparut ,dar nu in adevaratul sens al cuvintului..Am fost aici "in papusoi" -adica aici in blogosfera . Ti-am citit toate povestile ,la fel de frumosa si relatate cu multa duiosie si pricepere ..Aceasta de azi este una dntre cele mai bune .. Cum ?Este vorba de nepotelul tau ?Sau am inteles gresit ?Oricine ar fi ,este un copil istet si f.special .Spui ca vrea sa se faca troll ?Ma bucur ..Eu chiar am fost acum citva timp .Zau!Este grozav !Nici nu stii ce m-am distrat .
  Sa stii ca "trolli"sunt si buni si rai ,adevarati(sadea)si.. "contrafacuti " Eu am fost un troll"sadea "..

  RăspundețiȘtergere
 6. La mulţi ani, nepoţelului tău! Să-i dea Dumnezeu sănătate, putere şi noroc să-şi împlinească visul. Iar ţie, draga mea, îţi doresc să te bucuri de copiii şi nepoţii tăi, 100 de ani... de acum încolo, cu sănătate şi, de asemenea, cu putere. :)
  Te îmbrăţişez, cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 7. @Daurel,
  Dezvoltăm câteva teme: descoperiți, in mândria fiicei,ca mamă, frumusețea meseriei mamei dumneavoastra și a soției?
  Este minunat!
  Când vine vorba despe soacra fiicei ,apare o altă idee, parcă n-aș mai vedea aceeasi ințelegere. Eternul conflict; cum s_o fi numind el, bată-l vina..
  Aveți mult umor!
  Pshihologul cu masterat trebuie să-și pună in valoare cunoștințele ,pentru a ”rezista” câteva zile?
  p.s .fără să vreau , mă văd in trei ipostaze:noră, mamă, soacră, deși intenția mea a fost să mă identific doar cu mama, devenită bunică.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cris,
  muțumesc! Da, iși dorește o țestoasă!Nu știu dacă ii plac peștișorii, a avut un scurt experiment cu două șopârle.
  p.s
  locul de lângă fereastră este pentru visători, așa-i?

  RăspundețiȘtergere
 9. Maria, mulțumesc mult!
  Este privilegiul tuturor celor care ajung bunicuțe- trăiesc bucuria de a avea copii in preajmă mult mai intens, decăt o simțeau ca mame!
  Sigur ,vei experimenta sentimentul!

  RăspundețiȘtergere
 10. Arcadia,
  Iți mulțumesc mult!
  Nu știu dacă este ințelept, il iubesc pentru tot ce-mi transmite!
  Și-mi place enorm să-l văd bucurându-se!

  RăspundețiȘtergere
 11. Adele,

  Ce vorbe frumoase!
  Iți mulțumim mult!
  Mult noroc și vouă!

  RăspundețiȘtergere
 12. Steluța, draga mea colegă de liceu!
  Nici nu-ți vine să crezi, da, vorbesc de primul meu nepoțel, care iubește trollii și vrea să-i imortalizeze intr-un roman..
  Ieri- alaltăieri , noi eram Olguța și Monica , astăzi ne aflăm in cu totul alte ipostaze.
  Cât de vijelios curge timpul..
  Mulțumesc pentru gânduri, uite că m-ai emoționat!

  RăspundețiȘtergere
 13. Pentru ca tocmai a fost ziua lui iti spun tie ,pentru nepotul tau, LA MULTI ANI!Gandurile si sperantele lui de copil-om care stie ce vrea sa i se implineasca!Te imbratisez si sa-ti traiasca nepotii si copiii!

  RăspundețiȘtergere
 14. Iți mulțumesc frumos, Elise!
  Aceleași sincere gânduri și ție!

  RăspundețiȘtergere
 15. Ref. relatii nora-soacra:i-am spus fiicei: daca nu poate sa ierte, sa fie civilizata; este o tema grea..; nu o pot dezvolta; raman la Ion Creanga...

  RăspundețiȘtergere
 16. animalutele responsabilizeaza. E bine daca are ochi sa se ocupe de o broscuta / acvariu/ porumbel sau ce o fi el. Sportul musai... când ma gândesc - eu pîna la 26 de ani am facut miscare serios - iar acum urasc idea statului pe scaun. Noile generatii încep din start doar calculator si stau si ma intreb unde se va ajunge în acest fel.

  Dar sa-ti traiasca :)... are o buni ce îi face poftele sunt sigura :D.

  RăspundețiȘtergere
 17. Cu intarziere spun si eu primului tau nepot "la multi ani" fericiti, sa isi implineasca visele!
  Iar tie bunico sa traiesti multi ani inainte, sa iti vezi nepotii la casele lor si sa iti strangi in brate stranepotii!

  RăspundețiȘtergere
 18. @ Daurel,

  Da , este grea tema și situațiile sunt, de fiecare dată altele.
  p.s. La Creang- erau trei nurori și o singură soacră..

  RăspundețiȘtergere
 19. Manon,
  La noi, sportul face parte din viața familiei!
  Nu contează vârsta!!

  RăspundețiȘtergere
 20. Salmi,

  Cred că tocmai am auzit cea mai frumoasă urare!!!

  RăspundețiȘtergere
 21. Draga Gina, ai de ce sa fii mandra...Sa-ti traiasca nepotelul!Am trecut si eu pe la "Insula A" si am observat ca se petrec multe lucruri intrigante pe acolo...promit sa mai revin.

  Numai bine.

  Irina

  RăspundețiȘtergere
 22. Îți mulțumesc frumos, Irina!
  Iartă-mă că am descoperit prea târziu că uitasem să răspund!!!

  RăspundețiȘtergere