miercuri, 14 iulie 2010

dintr-un timp , in altul..

Cu niște ani in urmă, un foarte bun prieten și coleg de cancelarie, proaspăt primit in Uniunea Artiștilor Plastici, s-a sinucis. Fără să lase cuiva o vorbă. Nici chiar fetiței lui.
In dimineața in care am aflat, mi-am amintit ultima discuție cu el..câteva ore bune. Imi povestea cât de fericit este, cum după o nereușită in dragoste si-a găsit femeia visurilor , cum se plimbă pe sub teii din parc și, ținându-se de mână, citesc Apollinaire. ..i se deslușea fericirea in ochi, pe frunte..era ceea ce putea lăsa să se vadă...aparența.
Dumnezeu ne-a dat viață s-o trăim, să ne bucurăm de ea!
A trăi este o voință, spune Arthur Schopenhauer.
Am incercat să ințeleg ceva din tulburătoarele schimbări ce s-ar produce in mintea și in sufletul unui om care ajunge la o atât de cutremurătoare decizie..am citit câteva cărți. Explicații sunt multe.
Am notat undeva ceva , care m-a uimit, cum să nu uimescă Cioran?!
”Când cazi sub vraja morții, totul se petrece ca și cum ai fi cunoscut-o intr-o existență anterioară, iar acum ai fi nerăbdător s-o regăsești cât mai curând..”
Să fi ajuns Mădălina, fata cu părul de foc, la asemenea adevăruri sufocante?


23 de comentarii:

 1. Cat poate sa iubeasca viata un sinucigas?
  Deloc!
  Sa-ti fie indiferenta si viata unei fiinte zamislite in urma cu un an?

  RăspundețiȘtergere
 2. Şi eu am pus aceiaşi melodie la postare. Coincidenţa bat-o vina.
  Aş fi vrut să pot scrie despre Mădălina în viaţă, aşa mi-a fost foarte greu să compun articolul. :((

  RăspundețiȘtergere
 3. Orice comentariu este inutil in aceste momente. Sunt trist fiindca Madalina facea parte din amintirile mele de tinerete. Este prematur acum sa explicam o asemenea drama. Si nici nu cred ca vom intelege... Sufletul uman este prea complex pentru a reusi sa identificam posibile justificari... Unii s-au grabit sa acuze... Poate ca sunt motive! Insa, dincolo de tot ceea ce ne vine in minte ar trebui sa ne intrebam ce putem invata din aceasta situatie???

  RăspundețiȘtergere
 4. Dumnezeu s-o ierte pe Madalina! nu stiu, n-am inteles niciodata si nici n-as vrea sa inteleg vreodata ce-l poate determina pe un om sa faca un asemenea gest. Viata este cel mai pretios dar de la Dumnezeu si oricate necazuri am avea, oricat de grea ar fi viata, sinuciderea nu poate fi o solutie.

  RăspundețiȘtergere
 5. Plano 10,
  Mi se pare atât de complicat totul..prea multă durere.

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Costea,


  Avem impresia că lucrurile sunt inepuizabile, că avem totdeauna timp pentru ceva. Nu este așa.

  RăspundețiȘtergere
 7. Florentin,

  Cum spui- este foarte complicat totul. Raportăm durerea la noi, cei care simțim, intr-un fel sau altul, pierderea.Intr-un mod egoist.
  La ea, la zbuciumul ei, privim tot prin lentilă proprie..
  Cred că fata dragă este, deja, o legendă.

  RăspundețiȘtergere
 8. Anette,
  Da, cred că este ceva dincolo de puterea nostrtă de intelegere . Actul, in sine, inseamnă altceva- diferit- pentru fiecare.

  RăspundețiȘtergere
 9. Oricat de grele poveri ar apasa pe sufletul nostru, daca avem un strop de credinta, ne ridicam, daca gasim un umar pe care sa mai lasam din ele, mergem mai departe, dacă gasim o mana intinsa ne prindem de ea si mai facem un pas... chiar nimic din astea sa nu fii gasit Madalina, intr-in astfel de moment?

  pentru ca vin in viata noastre momente in care simtim ca ne dezintegram... o boala cumplita, un accident stupid,o situatie delicata, pot sa ne duca pana acolo, unde simtim ca daca mai facem un pas... alunecam dincolo de viata... atunci trebuie sa ne prindem de noi, de puterea ce a mai ramas in noi si sa facem un pas inapoi, nu inainte... acolo e granita... si e subtire, alunecoasa... din punctul acela putem doar sa discutam "de ce", de ce a facut cineva pasul inainte...

  RăspundețiȘtergere
 10. Denisia,


  Vezi, vorbim- fiecare din ce știe, simte, ințelege..
  Când vine vorba de altcineva, dispare orice urmă de logică..nu știm, nu ințelegem, dar suferim.
  Grea intâmplare, tulburătoare..

  RăspundețiȘtergere
 11. e vorba de un hau pe care cine-l ''gusta'' nu-l mai poate explica - si chiar daca ar reusi asta tot n-ar putea fi inteles!

  RăspundețiȘtergere
 12. @strogvaleriana,

  Unde este celălalt?
  Fiecare iși are propria justiție?

  RăspundețiȘtergere
 13. Mi-e greu sa inteleg gestul ei. Nici nu-mi trece prin cap sa o condamn. Acelasi lucru e valabil si pentru prietenul tau, Gina. Imi pare rau, insa, de copiii ramasi orfani. Ca parinte cred ca nimic nu e mai important in viata decat copilul. Dar nu e obligatoriu ca toata lumea sa gandeasca la fel.

  RăspundețiȘtergere
 14. Așa este Cati, suntem diferiți- trăim , gândim, acționăm diferit.
  Este mult prea complicat totul..

  RăspundețiȘtergere
 15. * atat de departe se-ntinde moartea si-atata spatiu ocupa , ca nu mai sti(e)u unde sa mo(ara)r *

  RăspundețiȘtergere
 16. http://www.youtube.com/watch?v=2DfSF-4Uh3U
  sorry , nu ma vrea decat *anonim*..
  tc,j *http://windwhisperer.wordpress.com*

  RăspundețiȘtergere
 17. Windwhisperer,

  Minunat!!
  Iți mulțumesc mult!!!
  Te-am trecut in lista mea de bloguri!

  RăspundețiȘtergere
 18. Gina, eu nu am gustat muzica ei, desi am crescut cu ea. Nu ma numar printre fani ei. Gestul si explicatiile mi-au aratat doar Narcisism si Egoism. Sindromul tineretii fara batrânete... phiuuu s-a nascut prea devreme... mai trebuia sa astepte vreo 50 de ani si poate era okay... nu faci copil si-l lasi de izbeliste... nu se poate!... este peste puterile mele de întelegere. S-a gândit doar la ea.

  Am deplâns sincer moartea Laurei Stoica. Mie mi-a placut întotdeauna. Michael Jackson deasemenea... n-am fost dintre cei care sa-i hulesc sau sa-i ignor în timpul vietii pentru a îi ridica în slavi dupa. Intotdeauna am gasit aceasta atitudine ca cea mai înalta forma de perfidie umana. Scenariile încep sa se repete...

  RăspundețiȘtergere
 19. Manon,

  Nu cred că știm adevărul in legătură cu dispariția ei, nu cred că este chiar atât de simplu..Eu sunt indurerată pentru ceea ce a fost și pentru brutalitatea cu care s-a curmat harul cu care fusese inzestrată.
  Mare păcat...

  RăspundețiȘtergere
 20. Poate..i-a fost mai bine asa..
  A crezut ca e mai bine prin plapuma cerului si printre chipurile ingerilor.

  Acum ne canta de sus..

  Dumnezeu sa o ierte.

  RăspundețiȘtergere
 21. Preopriuzis, nu desconsider motivele ei personale, desi... viata si moartea sunt 2 momente ce nu ne apartin (cel putin din punct de vedere crestin, daca exista acest minim de crestinism în noi)... ceea ce mi se pare jenant însa, e acel spectacol mediatic prin care, dupa vreo 15 ani în care au marginalizat-o voit sau nevoit, brusc au ridicat-o la rang de geniu! Nu e primul caz. Istoria o demonstreaza din plin. Televiziunea, ziarele, media, manipuleaza. Manipuleaza masiv si e foarte periculos sa promovezi asa ceva ca un fapt pozitiv!... dovada ca numarul sinuciderilor au crescut imediat dupa... priveam niste statistici zilele astea.

  Deci repet, nu ma intereseaza motivele ei personale, ci modul cum vad pusa problema la scara mediatica (ziare, TV, bloguri)... pentru ca, pe undeva sunt bagata în asta tagma media si stiu ca totul e fals. Ca circul se face strict pentru bani! Circ si bani - ca in antichitate... nu s-a schimbat nimic. Nu intereseaza pe nimeni omul din spate. Dar din pacate sunt multi oameni care musca aceasta momeala ca adevar.
  Si nu e bine. Ar trebui sa se arate mai clar diferenta. Putina obiectivitate nu strica când se discuta astfel de teme. Din pacate nu o vad prezenta nicaieri.

  Scuze, Manon spune întodeauna ce gândeste... tu stii deja :).

  RăspundețiȘtergere
 22. Manon,


  Ai perfectă dreptate in privința jalnicului spectacol pe care l-au făcut și il fac, in continuare, televiziunile. N-am citit niciun ziar..am ascultat la radio și am reflectat.
  Se face o manipulare nenorocită, e clar. Mi-e lehamite de stilul ăsta de a exagera voit ceva după ce nu mai este și de a scotoci, ca, mai apoi, să se intre cu bocancii peste ce a fost omul.
  Mare păcat că s-a intâmplat ce s-a intâmplat.

  RăspundețiȘtergere