vineri, 11 noiembrie 2011

de trei ori 11

Îți dai seama ce zi ?

M-am tot gândit ce să scriu astăzi, ceva, care să rimeze cu prezicerile  astrologilor/specialiștilor de prin televiziuni ,  am răscolit prin gânduri și întâmplări..nimic. 

 Dis-de - dimineață, cineva-   nu știu din ce motive mi-a luat la forfecat toate postările, să fie doar interes pentru cum și ce scriu, să fie altceva-  a citit următoarea poveste. 

Așa că, iat-o, nu este de groază, dar nici altfel...

niste negri, deloc mititei

O intamplare avand ca protagonista o persoana din media damboviteana , aflata pentru cateva zile in capitala unei tari vecine , m-a trimis cu gandul la niste experiente personale.//
Seara superba de mai , 1969; eu si o prietena , amandoua studente in alt oras , in trecere prin Bucuresti, mergem agale pe Splaiul Independentei.  Motivul plimbarii noastre pe acolo nu mi-l mai amintesc.
Din directia opusa , apar doi tineri negri.
Prea inalti, prea negri , inspaimantatori , dupa parerea nostra.
Vedeam negri, pentru prima oara , in carne si oase , destul de aproape..Nu stiu sigur daca  oamenii au schitat vreun gest, daca au rostit vreo vorba,  atat stiu ca , amandoua , ca la comanda, am facut stanga-mprejur si am luat-o, disperate , la goana.
Ne-am oprit la prima statie si am urcat, in viteza , fara bilet , bineinteles , in troleul care tocmai pornea.//


Au trecut anii..
Eu si o colega , culmea! am vazut-o in oras , saptamana trecuta , cu familia, am mai povestit, pentru a cata oara ?..patania..eram tot in Bucuresti , la examenul pentru  gradul I.
Locuiam intr-un vechi hotel de pe bulevard .
Caldura mare , emotii , oboseala. 
Mult dupa miezul noptii , ne indreptam spre baia, aflată  tocmai in capatul coridorului. Liniste . Lumina chioara. Pe jos, pasla albastra. Mergem incet , sa nu deranjam. 
Dupa  primul colt, o masuta si cateva fotolii.
Le vazusem de cateva ori. Acum, doua fotolii erau ocupate. Lumina unui bec cadea chiar pe niste picioare lungi, atat de lungi , ca eu , cel putin , am tresarit.
Erau doi barbati.  Negri. Fumau.
Nu stiu ce i-a provocat-uimirea de pe fetele noaste , hainele cam sumare..momentul urmator a fost decisiv. S-au ridicat , parca nu se mai terminau si au luat-o in directia noastra. Fara sa scoatem o vorba , ne-am intors, trecand in cea mai mare viteza pe langa usa camerei noastre, incuiata, desigur, uitand,  si ora,  si locul,  si situatia in care ne aflam. 
Geta mi-a soptit , din mers, ca la etajul urmator, camera cutare, locuieste un coleg de-al ei , adus acolo de aceleasi probleme ca si noi.
Am batut cu pumnii in usa bietului om, pana l-am trezit. 
Urmaritorii nostri abandonasera cursa, dar nu ne-am intors in camera , decat spre dimineata, obligandu-ne gazda sa repete cu noi ce se mai putea repeta pentru examenul de a doua zi.
Socialism.//
...si iarasi au trecut anii. 
Am ramas cu o teama de negri , fara sa fi avut vreodata o confruntare adevarata.
Paris . 2006. Vara. Excursia la care am tanjit din clasa a X-a. Grup mare. Conducatorul trebuie sa se faca luntre si punte sa-i multumeasca pe toti , de fapt , pe toate.Tocmai de aceea , deplasarile se făceau greoi.
Voiam  sa vad absolut tot ce- mi pusesem  in gand.
Cum am venit singura, celelalte fiind cate doua-trei cunostinte, accept, de voie, de nevoie, sa impart camera, confortabila, n-am ce zice , cu o doctorita, basarabeanca , stabilita in Bucuresti, recent divortata , insotita de nasi, care o tratau  ca pe un bebelus. 
Nasa -  pentru a sasea oara in orasul de pe Sena. 
Proaspetei independente i se aduce totul la tava- ceai cu lamaie , cafea la pahar, cornulete, icre, fructe.
In prima mea noapte pariziana , am dormit foarte putin sau mai deloc. Cei trei s-au intors pe la doua dimineata, au tot susotit, au fosnit , ca n-am pus geana pe geana.
Pentru linistea mea , dar si ca sa am un avantaj- sa economisesc timp si sa vad mai multe obiective- m-am alaturat lor, chiar a doua zi dimineata, abandonand grupul, in fata Luvrului. Respectasem insa toate recomandarile conducatorului , adica- fara acte, fara bani, ca se fura. Aveam atat cat sa-mi cumpar abonament pentru muzee ,  plus o hartie de 5 euro si ceva maruntis, un bidon de apa plata si un mar.
Lume multa , foarte multa. 
Experienta unica. Fiecare este interesat de altceva. In sala cu Mona Lisa , intarzii. Privesc tabloul din toate unghiurile, pentru ca nu pot descoperi surasul feminin al Giocondei.
Este , imi zic, poate, singura data cand il vad, asa ca merita oricat timp. Uitasem ca nu sunt singura. Aveam sa-mi dau seama peste vreo ora, ca , de fapt, chiar sunt singura.
Atunci am realizat cat de neatenta am fost: nu stiam numarul doctoritei-bebelus , pe al nasilor nici atat, nu aveam niciun act care sa dovedeasca cum ca sunt cine sunt, in geanta , toata avutia mea erau 5 eur si vreo doi-trei , maruntis. 
Intamplator, scrisesem undeva  numarul de mobil al sefului grupului, dar mi-am impus categoric sa nu-l sun. Adica sa ma fac de rusine? Ca m-am pierdut ca mielul de turma? Nu! In niciun caz, mai bine..., dar lasa, vad eu ce fac.
Am stat in Luvru vreo sase ore. As mai fi rămas , dar, din cand in cand , ma incerca cate o vaga senzatie de teama.
Am iesit afara. Era o vreme superba. 
Parisul mi se arata in toata spendoarea. Mi-am zis atunci ca trebuie sa traiesc bucuria plimbarii pe malul Senei, asa cum mi-o inchipuisem , cand profesoara mea de franceza, care avea o dictie perfecta , ne-a vorbit prima oara despre buchinisti.
Am mancat cu pofta marul , mi-am potolit setea , mi-am cumparat cu maruntisul "Poemes saturniens" si am pornit , hai-hui, spre hotel. Am vrut sa fac o poza unui buchinist cu barba roscata, s-a suparat, crezand , probabil, ca sunt de la fisc, si, tot asa, neluand in seama ca timpul fuge, am ajus aproape de jardin des plantes.
Un asfintit verzui invaluia bland acoperisurile , strazile , pe care le lasam in urma, copacii, multimea de bateaux- mouches.
Stiam ca hotelul era pe aproape- zarisem silueta bibliotecii Mitterand, apoi , nu stiu cum , am ajuns in apropierea garii Lyon, iar hotelul parea de negasit. Ma plimbam intr-un cerc, revazand Sena , cladirile, strazile. Am intalnit un grup de doamne vesele , le-am cerut sa-mi spuna daca sunt pe drumul cel bun spre hotelul Austerlitz , mi-au raspuns amabil ca nu stiu , seara se lasa si ma cuprindea teama. Sa ma adresez unui politist? Fara acte? Nu, nu se poate, sa-i spun ca sunt romanca?
Ma si vedeam la stirile de la ora 5. Intru in primul hotel si spun  la receptie  numele celui pe care il cautam. Mi se raspunde  ca in acel arondisment sunt vreo 6 cu acest nume.
Nu stiam strada, adica nu stiam cam nimic. Ma simt din ce in ce mai nefericita. 
Intr-o asemenea stare, ma duc la prima statie de taxi si ma apropii , nu prea convinsa ca asta vreau , de primul taxi. Se deschide fereastra si apare o fata neagra, neagra de tot.
Nu mai am nicio scapare. 
Spun numele hotelui , apoi adaug ca sunt excursionista, ca m-am ratacit de grup. Omul , destul de tanar, scoate o harta, se uita pe ea si ma invita in masina. Aveam inima cat un purice. Timp de 3trei/patru minute, cat a durat cursa, mi-au trecut prin minte tot felul de scene de groaza,  cu strazi intortocheate, politie , cate si mai cate.
Masina opreste in fata hotelului , pe care il recunosc, tanarul imi da chitanta si restul cu precizie matematica,1 euro si 70 de centi, imi deschide respectuos portiera si porneste , numai dupa ce se asigura ca totul este in regula cu pasagera lui , careia tocmai ii servise un leac de frică.//
să-mi scuzi, te rog,  scrisul, am  scris povestea, pe vremea când eram corigentă în materie de  calculator.  
p.s.  ce zici?

22 de comentarii:

  1. Mi-a placut mult! Spor la scris, ca ''boborul'' asteapta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina, e o poveste grozavă! :D Am râs, ai umor. Ce amintiri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu văd nimic anormal în astfel de întîmplări. Toţi avem fobii mai mult sau mai puţin motivate, mai mult sau mai puţin accentuate. Sau, pur şi simplu cedăm în faţa unor idei preconcepute - în cazul acesta convingerea că negrii sunt ticăloşi fără excepţie, toţi ceea ce este limpede, este o greşeală. Dincolo de povestea în sine, rămîn totuşi amintirile care cu vremea, din fioroase devin toate, fără excepţie, plăcute. Nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Întrebarea este în legătură cu povestea sau cu titlul, care face trimitere la data de astăzi?
    Pentru ambele variante, am un singur răspuns - 33.
    De trei ori 11 = 33;
    Trei întâmplări, fiecare de nota 11, împreună fac tot 33.
    Să aveţi o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca de fiecare dată, în astfel de momente în care cifrele arată unele coincidenţe uimitoare - sau fireşti, ar spune unii, pentru că, inevitabil, odată ce timpul trece se poate ajunge şi în astfel de situaţii - oamenii arată că se tem de ceva care le-ar putea bulversa definitiv vieţile. Teama aceasta apocaliptică nu va dispărea niciodată, este adevărat, mai grav este că unii şi alţii reuşesc să facă o afacere chiar şi dintr-o astfel de idee.

    Gânduri bune tuturor, Gina, la final de săptămână, a trecut şi ora 11.11 din ziua de 11.11.11.
    Să ne vedem în continuare de ale noastre...

    RăspundețiȘtergere
  6. RoberT,
    Trebuie să mai găsim noi ceva..
    O zi frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tibi,
    Poți să mă contrazici, dacă nu este așa- când se întâlnesc doi/trei bărbați se laudă cu isprăvile din armată și cu marile lor cuceriri, în materie de femei.
    Când se întâlnesc tot atâtea femei , povestesc întâmplări fabuloase. Sau despre cât de frumoase și curtate sunt și vor mai fi..
    Cunoștințele mele știu toate amănuntele despre negrii pe care i-am întâlnit în cele trei întâmplări.
    Deja poveștile sunt mai lungi.
    Seară bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Biliuță,
    La dată mă refeream, dar credeți că mă supăr, dacă mă răsfățați?

    33? ce ți-e și cu numerele astea fatidice!!
    Chiar , o fi ceva?
    Știți ce zic eu? când o fi și-o fi să fie, tot va fi, așa că-
    Seară frumoasă vă doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cris, ,
    Nu-ți spun ce preziceri au fost în o6/o6/2006-tocmai de ziua mea..
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. zic doar că era/ este o concepţie preconcepută. omul este sau nu este om. şi nu contează rasa şi celelalte...

    o seară faină!

    RăspundețiȘtergere
  11. frumoasă povestea ta. dar nu înţeleg cum s-a născut şi a perpetuat teama ta de aceşti oameni mai coloraţi decât noi...
    apropo, eu era să am naş de cununie un negru, soacra mea şi-a dorit tare mult, mama făcea feţe-feţe, dar omul a fost regăsit abia după ce se făptuise nunta. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu ce sa zic. Povestea imi aminteste de pisica neagra. Si totusi, tresari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ottilia,
    Pe atunci , lumea noastră știa mult mai puțin decât știe astăzi.
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  14. psdi,
    Pur și simplu s-a creat, habar nu am cum și de ce.
    Important este că a dispărut într-un mod simpatic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihai,
    Mie îmi place melodia cu pisica neagră!!
    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi plac povestile tale,Gina!Cu sau fara negri,cred ca teama de intunericul din Paris afost mai mare decat a merge spre hotel cu un taxi ce avea un sofer...negru.:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Angi,
    Senzația pe care o ai când te simți singură într-o mare de oameni, apoi, pe străzi necunoscute este dificil de prins în cuvinte.
    Traversezi stări ciudate..
    Când ajungi, în sfârșit, unde voiai, este o descătușare. Ca după un examen foarte greu.
    Da, a fost o experiență pozitivă, totuși!
    seară frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  18. N-au fost cazuri de frica de o catastrofa; oricum, nu era ceva de natura 3x11; mai mult le vad dovezi de curaj...

    RăspundețiȘtergere
  19. Daurel,
    Dacă mi-ar fi spus-o cineva atunci, n-aș fi crezut.
    Astăzi mă bucur!
    o zi frumoasă se ivește de după nori!

    RăspundețiȘtergere
  20. Am scăpat de orice fobii rasiale, datorită faptului că, în perioada grădiniței, în bloc cu mine locuia un student de culoare foarte simpatic, cu simțul umorului și destul de falit: venea des la ai mei să ceară ba o cană cu zahăr, ba niște bani împrumut, ba să mă ”intervieveze” despre ce mai puneam la cale pe la grădiniță. Rămâne una din figurile tare plăcute întâlnite în copilărie. Îmi amintesc zâmbetul lui orbitor și hohotele de râs.
    De exemplu, în prima zi în care am folosit cuvântul ”eventual”, fără să am habar ce înseamnă, dar intuindu-i sensul. Aveam 4 ani... :)

    Zi frumoasă

    P.S. Trec mai rar, dar cu aceeași plăcere.

    RăspundețiȘtergere
  21. Andi,
    Orice popas al tău, fie chiar o trecere în fugă, mă bucură mult.
    Seară frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.