marți, 29 noiembrie 2011

talentul tău

 este darul lui Dumnezeu pentru tine.Ceea ce faci  cu el este darul tău pentru Dumnezeu. Leo Busgalia, profesor american.

Zilele trecute, ne întrebam dacă suntem mai răi sau mai buni decât alții.
Citiți povestea următoare !
Veți găsi  un răspuns !

vila-plutitoare în Delta Dunării
Un inginer român a conceput o locuinţă plutitoare, în care a investit 60.000 de euro
Un inginer român a conceput o locuinţă plutitoare, în care a investit 60.000 de euro

Adrian Nicolae

O casă cu flotoare de beton armat care, culmea, mai şi pluteşte? Rezultatul a întrecut toate aşteptările.
Pe inginerul Adrian Dobre, artizanul ciudăţeniei apărute de curând pe malul drept al braţului Sf. Gheorghe, nu departe de Tulcea, l-am cunoscut întâmplător, în Delta Dunării.
Bucureştean sadea, acesta s-a îndrăgostit iremediabil de Deltă în urmă cu aproape 20 de ani. A revenit an de an, apoi lună de lună, pentru ca acum să vină săptămânal. Pasionat de bărci, de pescuitul în sistemul „catch&release" şi de călătoriile prin labirintul de canale din mijlocul apelor, el a căutat o modalitate de a-şi împlini un vis pe care mulţi pescari l-ar împărtăşi. Voia o casă de vacanţă în Deltă, una pe care să o poată muta în diferite zone, în funcţie de anotimp şi de preferinţele sale.

Şi o casă plutitoare are uşă la intrare
O casă care să îi permită să vadă toate ungherele Deltei şi să simtă pulsul acestui paradis. După zeci de nopţi albe, sute de schiţe, planuri şi calcule, în septembrie 2009, proiectul final era aşternut pe hârtie. Şase luni mai târziu, după o investiţie de aproape 60.000 de euro, cu 20.000 mai mult decât estimase, casa plutea la câţiva kilometri de Tulcea. Asta, în ciuda nenumăratelor autorizaţii, aprobări, avize şi dispute cu autorităţile nedumerite dacă era vorba de o casă sau de o ambarcaţiune.

Aşa arată interiorul unui cămin din categoria ponton-dormitor
Dacă, în cazul pontoanelor clasice, flotoarele metalice necesită lucrări periodice de întreţinere, fiind dificile din punct de vedere tehnic şi, evident, costisitoare, inginerul nostru a propus o soluţie inedită - construirea unui flotor din beton armat, segmentat în şase alveole după modelul clasic al navelor.
 100% impermeabil.Mulţi au crezut că este o excentricitate, mai ales că betonul, în varianta clasică, este un material permeabil. Modificat însă cu ajutorul unor „adjuvanţi"", betonul propus de Dobre s-a dovedit impermeabil 100%, în urma unor teste care au prevăzut ca flotorul să plutească timp de mai bine de două săptămâni, perioadă în care nu s-a observat nicio infiltraţie de apă. Avantajele invenţiei inginerului român erau evidente: posibilitatea de a inspecta în interior flotorul şi de a lua măsuri imediate în situaţia apariţiei vreunei probleme, o stabilitate crescută la influenţa valurilor şi a vântului, şi posibilitatea de a folosi interiorul flotorului pentru depozitarea instalaţiilor tehnologice necesare casei (tancul pentru apele menajere, pompe, spaţiul de amplasare a bateriilor pentru stocarea energiei electrice). Ca să nu mai pomenim de lipsa oricăror măsuri de întreţinere pe durata exploatării!
O CASĂ UŞOARĂ.
Casa care a fost construită pe acest flotor revoluţionar trebuia să fie una cât mai uşoară. De aceea, au fost folosite profile metalice zincate, panouri de tablă, spumă poliuretanică şi tâmplărie PVC. Rezultatul? O casă cu etaj, cu o dimesiune în plan de 6,90 m x 6,90 m, cu o capacitate de cazare pentru şapte persoane, cu două dormitoare, grupuri sanitare la fiecare etaj, bucătărie, living, plus o terasă pe care se poate ajunge cu ajutorul unei scări retractabile. Anul acesta, locuinţei îi va fi ataşat un ponton de lemn, cu spaţii pentru recreere în aer liber şi un loc în care bărcile să poată fi trase în siguranţă. Şi asta nu e tot. Casa are o independenţă deplină când este vorba de necesarul de energie sau de apă menajeră. Iluminatul este asigurat de lămpi cu led-uri, extrem de economice, alimentate la un grup de baterii de 12 V care, la rândul lor, sunt încărcate de o turbină eoliană şi de un grup de panouri fotovoltaice. Pentru siguranţă, există şi un generator cu motor termic. Apa caldă menajeră este asigurată din trei surse alternative: panou solar, centrală termică, instant, pe gaz. Încălzirea pe perioada mai rece se face cu calorifere alimentate de o centrală termică.Într-un final, eco-casa a fost asimilată categoriei de ponton-dormitor, iar inginerul Dobre se gândeşte să pună bazele unei mici staţiuni ecologice mobile în Deltă.
Locuinţele plutitoare din Olanda, Germania şi SUA
Conceptul de casă plutitoare nu este cu totul nou -ştiut fiind că orice inovaţie aduce nu numai inedit, ci şi bătăi de cap, a fost nevoie de cel puţin un an pentru ca autorităţile să decidă în ce fel va fi încadrată construcţia în nomenclator.
Inovativ este poate materialul din care a fost realizată locuinţa din Delta Dunării, mai precis betonul armat. 
Şi dacă ea reprezintă o premieră pentru România, casele plutitoare cu fundaţie de beton se află de multă vreme în folosinţă în Olanda, Germania sau Statele Unite ale Americii. De fapt, cei care au creat acest concept sunt, din motive lesne de înţeles, arhitecţii olandezi. Date fiind condiţiile climatice şi relieful mlăştinos din Ţara lalelelor, casele plutitoare au apărut ca o necesitate şi nu ca un lux, fiind adoptate de tot mai multe ţări ale lumii, ca o variantă mult mai viabilă decât casele tradiţionale, mai ales în zonele des inundabile şi cu fenomene seismice dese.

Cândva în stadiul de simplu proiect, casele plutitoare sunt azi materializate.
sursa-mail.

30 de comentarii:

 1. Formidabil!
  Mă mir numai că a reuşit să învingă birocraţia.
  Bravo lui! Deci, se poate.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-ar placea sa dorm leganata de valuri :)
  Super idee!

  Seara buna

  RăspundețiȘtergere
 3. Tibi,
  Vezi ce experiențe obositoare avem? Și eu m-am gândit imediat la birocrație..abia după aceea, m-am minunat de talentul, munca, energia acestui om.
  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere
 4. Diana,
  Ce plăcere!!
  Ai vrea o căsuță plutitoare?
  Și muzica potrivită? Și , seară de seară, lună plină??
  Știi cum se zice- dorește-ți intens, că se poate întâmpla!
  Seară frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 5. uite că se poate...:) aş locui, plutind, pe toate apele lumii.

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte frumos articolul! Vai de postaș:).

  RăspundețiȘtergere
 7. Almahe,
  Mie-mi spui?
  Fericită trebuie să fie doamna lui!
  Mă întreb- cum o fi iarna..

  RăspundețiȘtergere
 8. RoberT,
  Cred că se folosește, exclusiv , internetul!
  Cu așa un proiect, omul trebuie să fie tare de tot!!

  RăspundețiȘtergere
 9. S-a pregatit pentru cazul ca ne ia apa?

  RăspundețiȘtergere
 10. @Mihai,
  Recunosc, am râs, citind ce ziceți, dar e prea frumos visul devenit realitate!

  RăspundețiȘtergere
 11. Iti trebuie mult talent sa reusesti asa ceva.
  Mai ales imaginatie. Pe Dunarea albastra - ale carei valuri sant nemuritoare.

  O seara buna, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 12. Deoarece am (si) cativa caini, raman la ideea cu rulotele; in rest ma intereseaza panourile fotovoltaice, generatoarele, buteliile cu gaz...
  Ma intereseaza tot ce duce la o relativa independenta...

  Daurel

  RăspundețiȘtergere
 13. Chiar m-am bucurat citind randurile tale despre romanul nostru inventiv.
  Intra la categoria: asa DA! :)

  RăspundețiȘtergere
 14. Şi eu spun că este o idee deosebită. Tot respectul. Iată că unii plutesc la propriu, eu plutesc virtual, prin lumea viselor croite în fiecare zi. Există tot felul de modalităţi, în ultimă instanţă...
  Gânduri bune, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 15. Vera,
  Este minunat că asemenea oameni există!
  Cu ei, viața este mai frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 16. Irina,
  Cred că omul este nu doar un excelent inginer, este un romantic!
  O viață pe Valurile Dunării- un basm, trăit sub văpaia lunii!

  RăspundețiȘtergere
 17. @Daurel,
  Da, vă înțeleg, vreți un trai lejer, însă lipsește acea vrajă, pe care ți-o dă viața văzută de pe un peron plutitor..
  Cred c ă este ceva extraordinar!

  RăspundețiȘtergere
 18. Cris,
  Pe uriașa scenă plutitoare a lumii, viața, toți suntem actori.
  Doar câțiva intră în eternitate.
  O zi bună!

  RăspundețiȘtergere
 19. Da ,interesant ! Eu o sa pun o probl. mai prozaica-de unde are don "Ing suta de mii de euro pentru asemenea excentritati ? Presupun ca numai din salariul si ev. pensia lui mica si prapadita!!!

  RăspundețiȘtergere
 20. PS. Categoric don ing. in Bucuresti sta super,mai are cel putin un jipan si o barca cu motor!! Doar nu era sa se ,,indragosteasca de -Delta ",asa cu mainele goale ! Dar repet : din salariul de ing. plus pensia !!

  RăspundețiȘtergere
 21. Excentritati?! EXCENTRICITATI
  De-aia are bani, ca nu e prost. Stie sa-i faca.

  RăspundețiȘtergere
 22. PS. Daca-i vorba de Vantu(am auzit ca ar detine in flosinta privata halci mari din delta,ceva hoteluri si vile)e clar-stie sa faca bani!

  RăspundețiȘtergere
 23. @Cezar,
  Nu știu de unde are domnul inginer banii, aș zice că ar trebui să luăm lucrurile așa cum sunt- un om se poate dedica unei opere, muncind doar pentru asta, toată viața.
  Nu cred că toți oamenii , care au niște bani, neapărat i-au obținut prin hoție.
  Cât despre scrierea cuvântului în cauză, nu este aceasta cea mai gravă greșeală, nu vă faceți probleme.

  RăspundețiȘtergere
 24. Sunt mulţi oameni de valoare în ţara noastră, fără a li se cunoaşte performanţele. Cu toate greutăţile, unii reuşesc totuşi să iasă la iveală!
  Felicitări domnului inginer!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.