sâmbătă, 26 noiembrie 2011

orice vehicul care circulă

 pe drumurile publice trebuie să aibă un conducător. 

N-am căutat niciodată   să aflu dacă fraza de mai sus,  dată , cu niște ani, în urmă,  spre analiză în gramatica pentru clasa a VIII-a, la tema- Propoziția subiectivă,  figurează în cărțile  pentru  conducătorii auto.
 Pe regretatul profesor,  Ion Popescu, autorul manualului de gramatică ,  l-am cunoscut când  mi-a făcut inspecția pentru obținerea gradului didactic I. 
Între timp, fraza dispăruse din carte, nu și dintre nedumeririle mele..//
 La câte s-au  scris /spus/ combătut/ din nou spus.. despre cum au primit permise de conducători auto sute de localnici și  tot atâția  de prin alte locuri , înclin să cred că nu este familie în țara noastră dragă,  fără  cel puțin,  un  șofer.
Spășită, recunosc, fac parte dintre cei pe care acest sport, microb sau cum i se va fi potrivind mai bine , nu i-a tentat niciodată. 
N-am reușit să iau în mână  un manual – în casă există toate edițiile- să încerc măcar  să văd cum stă problema.//
 Eram în clasa a X-a, liceu teoretic foarte bun, secția real.
Începeam săptămâna cu două ore de atelier. 
În paranteză spun, niciodată nu mi-au tihnit sâmbetele și duminicile, petrecute acasă sau la internat- cămin, în limbajul cunoscut- când nu primeam învoire,  nu doar din cauza obiectului de studiu, cât , mai ales, a profesorului.
Nici nu deschidea bine ochii  ziua de luni,  că noi, cei 36 - în poză lipsesc vreo 3-   domnul doctor Mihai Călin, epigramistul clasei,  zicea că suntem Ali-Baba și cei patruzeci de hoți..ce mai, mulți puțini, așa eram, ne prezentam la datorie.
Cum spuneam, abia intram pe poarta liceului, că, pentru mine  începea chinul, nu mai știu cum era pentru alții.
El, profesorul,  cu mâinile îndesate în buzunarele halatului spălăcit, cu ochii mereu la pândă,  striga catalogul.
Aveam frisoane..

Într-o zi de primăvară, nu știu de unde a adus o rablă de tractor,  l-o fi împrumutat de la liceul tehnic, cumva.
Probabil că ne dictase , în limbajul lui , total inaccesibil mie, cum pornește/cum se deplasează / cum se oprește tractorul.
Când îți auzeai numele, te prezentai în fața dumnealui, te urcai pe scaun , cum puteai  , urmând să faci o tură sau două, după cum îți era norocul. Trebuia  să-l convingi că ai îndemânare, siguranță, pricepere. Apoi așteptai, cu sufletul la gură, nota.
Curtea liceului a fost și este mare- o revăd, de câte ori merg la fratele meu. Undeva, într-o parte, creșteau multe plute, nu mai sunt, în locul lor este un parc, cu bănci colorate.
 Când mi-a venit rândul,  eram  la jumătatea catalogului, am simțit că mă iau amețelile. De voie, de nevoie,  m-am cocoțat pe scaun, mi-am încleștat mâinile pe volan și am pornit.
Ce-o fi fost în mintea mea, ce forțe mă vor fi condus, că, din toată curtea, cât era de mare,  am ales o plută.
Tractorul s-a proptit și proptit a rămas.  Eram disperată.
Colegii se prăpădeau de râs,  doar Nicoleta, prietena mea,  miloasă cum a fost mereu, a făcut vreo câțiva pași  mai în față.
 Profesorului nu i-a păsat. 
Mi-a dat un patru în carnețelul lui soios,  mai aveam un opt , de la lecția cu mașina de plantat cartofi , așa că, oricum, am scăpat de corigență.

Ei, cu o asemenea experiență la activ, cum să îndrăznesc să sper  că aș fi putut  să ies, la volanul vreunui
autoturism, pe drumurile publice?

Sunt sigură că toți prietenii mei virtuali sunt șoferi de fiecare zi.
 Ați obținut ușor permisul?

26 de comentarii:

 1. Daca ati sti cat ma bucur ca nu sunt singur pe lume! Nici cu gandul nu am gandit (dupa varsta de 5 ani) sa conduc vreo masina. Ciudat e ca pana la 5 ani visam si noaptea ca eram "sef de coloana". Asta cu sef de coloana aveam sa o aflu mult mai tarziu. Nu ma intereseaza sofatul! Prefer scaunul din dreapta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mă pot lăuda cu un profesor de Educație fizică foarte exigent, care nu permitea chiulul și nici nerespectatarea standardelor pe care ni le impunea. Una din probele obligatorii (de coșmar)era cea de alergare cronometrată, 2 ture de stadion. La celelalte probe de atletism sau gimnastică era acceptabil efortul, aici părea că trebuie să ne încadrăm în recordul mondial!!
  Eram ca în ”Singurătatea alergătorului de cursă lungă” + Chariots of Fire, îl invocam în gând pe Haile Gebrselassie și mă târam cu limba scoasă spre timpii în care trebuia să mă încadrez înainte de a muri (eram convinsă că voi muri în următoarele secunde:)

  Aș fi preferat tractoarele pe post de coșmar adolescentin. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Uau! Asta de experiență!
  Referitor la întrebare, am luat carnetul cu ușurință. Asta și pentru că în zilele ploioase de duminică,tatăl meu meșterea mereu câte ceva la mașină și pentru că nu a avut un băiat, m-a luat pe mine drept băiat, și așa am învățat multe despre mașini și mecanismul lor.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Mihai,
  Păi să punem de un club- gemeni fără permis de conducere!

  RăspundețiȘtergere
 5. Andi,
  Uite vezi tu cum este lumea asta croită?
  Eu am fost atletă!! și volei am făcut în liceu!!și chiar după aceea.
  Atelierul mi-a mâncat sufletul.
  La tine a fost exact invers.
  Dacă ar fi să ai posibilitatea să alegi!!
  Nici acum „opționalele „ nu sunt cine știe ce- bietul copil nu prea are de ales, mai cu seamă că la cursul de teatru se face gramatică, iar la „Să apărăm mediul „, se reiau lecțiile de biologie.
  O zi frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Vera, ce surpriză!! Nu-mi puteam închipui că meșterești..
  Mă bucur că ești șoferiță pricepută!!
  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere
 7. Pe cât ne-a alergat atunci, pe atât mai fac sport doar în zilele în care mă strâng blugii :)) Iar avântul mă ține cel mult 10-15 km pe săptămână, în 2 tranșe.

  Să știți că ideea de a studia subtilitățile gramaticale la ora de artă dramatică nu mi se pare chiar o idee de lepădat. Iar pentru a reuși să (ne) protejăm mediul, trebuie să știm cum funcționează corpul nostru și ce nu îi face bine. Măcar de-ar avea profesorii bunăvoința să creeze punțile între aceste idei... :)


  Zi frumoasă, seară minunată.

  RăspundețiȘtergere
 8. Andi,
  Eu merg mult pe jos, zilnic!
  În vacanțe , chiar foarte mult!

  Cred și eu că ar fi perfect ca la activitățile opționale să se studieze subtilități, să se completeze ceea ce știe copilul care a preferat un curs opțional.
  Din nefericire, opționalele devin chiar„opționale„ pentru mulți profesori, adică niște ore care ajută la completarea catedrei. Se lucrează „din mers„, fără programă, fără pregătire specială.
  În opinia mea, ele ar trebui să fie mai importante sau la fel de importante ca orice alte obiecte de studiu.
  Prin asemenea cursuri, ar trebui să se descopere talentele,deprinderile, să se încurajeze copiii care vor să facă altceva, decât se studiază la clasă..

  RăspundețiȘtergere
 9. Sarut mana, Gina! Daca tot ai adus vorba despre soferi, te invit pe la mine sa-ti vezi zodiacul. Nu pentru sofer, desigur, ci pentru pasagerul din dreapta.

  RăspundețiȘtergere
 10. Servus, Gina
  La început, am spus că nu voi pune mîna pe volan, niciodată. Pe la 45 de ani, am pus prinsoare cu nişte colegi (care mă luau peste picior) că iau permisu' din prima. Aşa a şi fost: 25 la sală, felicitări la traseu. Secretul? Am parcurs zeci de mii de kilometri, ca ocupantul scaunului de lîngă şofer, aşa căăă, nu mi-a fost prea greu. :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Tibi,
  La tine se adeverește proverbul- nu aduce anul ce aduce clipa!
  Felicitări!!

  RăspundețiȘtergere
 12. postarea asta ma trimite cu gandul la timp, ca trece asa repede si indata se duce si liceul meu...

  RăspundețiȘtergere
 13. £avi H.,
  Bucură-te cât poți de frumusețea anilor de liceu!

  RăspundețiȘtergere
 14. pfiu!parca nici nu vreau sa-mi amintesc ce greu mi-a fost sa obtin permisul...ma rog partea teoretica a fost cea mai grea pentru mine..dar iata ca l-am luat.imi amintesc si acum ca am plecat din spital pentru a ma prezenta la proba practica.Acolo,am asteptat pana mi-a venit randul,aveam emotii desi picase doua doamne innaintea mea dar m-am concentrat pe ce aveam de facut si l-am impresionat.Drept dovada am obtinut permisul de conducere si m-a dat exemplu celorlalti candidati (martorilor )din masina...va pup si va imbratisez

  RăspundețiȘtergere
 15. Da, aici trebuie dat un răspuns simplu şi la obiect. Nu conduc. Şi nici nu am de gând, sincer să fiu. Îmi aleargă prea multe gânduri prin cap, aşa că mai mult ca sigur aş uita de semnele de circulaţie.
  M-am obişnuit fără carnet de conducere, fără maşină, fără grijile colaterale pe care le implică.
  Asta este...
  Gânduri bune, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 16. Stai liniştită, nici eu nu am permis şi nici nu-mi trece prin cap să încerc să-l iau. Mi-e frică de maşină şi nu-mi trebuie. M-a aşezat soţul meu la volan şi doar a pornit motorul, iar mie mi s-a făcut rău. Nu-i de mine ! :D

  RăspundețiȘtergere
 17. Victor,
  Este interesant zodiacul tău!!sunt câteva coincidențe- zodia gemeni- și la volan , și în dreapta, așa că, de multe ori , a trebuit să anunț că pe undeva este ascuns un radar.
  Și-ar mai fi ceva- cealaltă mașină a noastră era Audi 80!

  RăspundețiȘtergere
 18. Abramburica,

  Pentru că ai câștigat permisul din prima, în circumstanțe dificile, ți-ar trebui o mașinuță, așa-i?
  Îți doresc s-o primești la timpul potrivit!
  Sau , mai bine, să reușești să ți-o cumperi chiar tu , din banii proprii!
  Mult noroc!

  RăspundețiȘtergere
 19. Cris,
  Nu știu cum se face, dar bănuiam!
  Muză pe scaunul din dreapta?
  O zi frumoasă vă doresc!

  RăspundețiȘtergere
 20. Zina,
  Să aibă asta legătură cu meseria noastră de profesoare?

  RăspundețiȘtergere
 21. Ce fete frumoase(liceu) ! Oare, care o fii doamna Incert...?
  Despre permisul de cond.? Super B+C + Brevet masini grele(TAB) toate luate din prima. Conduc din "86 si nu am incasat nici macar o ..amenda!Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 22. @Cezar,
  De la stânga spre dreapta, a doua fată- cozi, un smoc de breton, sandale albe, șosete scurte. Următoarea este cea mai bună prietenă, prof. Univ. București.
  Și în cealaltă poză, unde, probabil, fetele nu mai par toate așa de frumoase( foarte puține sunt din clasa mea), suntem tot alături.
  Ia să văd, m-ați recunoscut??

  RăspundețiȘtergere
 23. Mi-ati luat-o inainte! O sa ziceti ca mint, dar pe cuvant ca am nimerit din prima cautare,fara sa fiu sigur!
  In cea de-adoua poza ,v-am recunoscut sigur si garantat!
  Asa trece timpul! Va doresc o seara plina de melancolie si aduceri aminte!

  RăspundețiȘtergere
 24. Nu am permis de conducere,deoarece mi-am impus sa fie ultima scoala ce o voi face.:)
  Nu cred ca mi-ar place sa conduc ,iar baietii mei ma tachineaza ca degeaba stiu regulile de circulatie...din dreapta,daca nu stiu care-i frana sau acceleratia.:)
  Imi place sa ajut din dreapta,dar mai mult imi place sa privesc orice altceva decat drumul.Cate lucruri frumoase piezi daca esti la volan!

  Cand voi lua permisul,DACA:),o sa povestec ce si cum a fost,dar pana atunci...fac ce-mi place.

  RăspundețiȘtergere
 25. Angi,
  Dacă ești curajoasă, dacă ai îndemânare, merită să-ți iei permis și chiar să conduci.
  Eu sunt fricoasă, ..la tehnică, sunt corigentă.
  Au fost situații, când am regretat că nu este altfel.
  Seară frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.