luni, 4 martie 2013

Fiica norocului,

 o carte scrisă  de Isabel Allende,  nepoata  fostului președinte  chilian, SalvadorAllende.

 Bogăția  strică sufletele, complică viața și produce nefericire..
pg. 278

Așa o fi? 

16 comentarii:

 1. Nu stiu. Daca se refera la bogatia materiala, nu am avut o asemenea experienta, iar daca se refera la bogatia sufleteasca, avea un suflet prea mic pentru o cantitate prea mare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da,este vorba despre bogăția materială, despre mirajul aurului.
   America , în urmă cu peste un secol și jumătate.

   Ștergere
 2. Bogăția obținută pe seama sau pe spinarea altuia, cu siguranță, strică sufletul celui sau celei ce s-a îmbogățit așa. Bogăția obținută prin muncă proprie, fie ea fizică sau intelectuală, prin inovație sau crație, nu numai că nu strică sufletele, dar le și potențează, ca un fel de corolar al calităților sufletești ce au făcut posibilă munca sau creația de succes.

  Viața este complicată doar atâta vreme cât îmbogățirea este scopul ei.

  Iar nefericirea, în cazul îmbogățiților, este dată, de cele mai multe ori, de descoperirea, din păcate prea târziu, că nu îmbogățirea ar fi trebuit să fie scopul vieții și că îmbogățitul a pierdut timpul și energia îmbogățindu-se, în loc să fie fericit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt aproape de finalul unei cărți frumoase!
   O carte cu de toate. Am citit pe îndelete, am vrut să „trăiesc„ odată cu mai multe personaje o viață care nu seamănă cu nimic din ce știam eu din istorie, bunăoară. Este o carte despre „devenirea Americii„- eu așa am simțit-o, o carte a multor destine- despre iubire, luptă, dezamăgiri și urcuș, speranțe și patimi, putere și mister, o carte despre America anilor 1850.
   Pe atunci, ”proprietatea era mai valoroasă decât viața, orice furt mai mare de o sută de dolari se pedepsea cu spânzurătoarea. ”
   Minerit, mizerie, drumuri, case de jocuri, baruri,și „saloons„, în corturi se vindeau arme și băuturi, la prețuri exagerate, pentru că nimeni nu avea timp să se tocmească.
   O ceapă costa un dolar.
   Clienții plăteau în aur...

   Veniseră acolo, din toate părțile lumii , bărbați- erau mândri, aveau doar cerul de deasupra pălăriilor. Și nu se plecau în fața nimănui, pentru că erau pe cale să inventeze egalitatea.

   Veniseră din țările lor să se îmbogățească- căutau aur. De aici, au început „relele„.
   Unii au reușit să aducă mașini pentru scos aurul din mine, ei s-au îmbogățit, alții-bolnavi, săraci..s-au întors în țările lor.

   P.s. câți dintre cei bogați, de fapt îmbogățiți, conștientizează că și-au pierdut timpul devenind, într-un fel, sclavii propriilor dorințe de a avea cât mai mult?

   Ștergere
  2. Bogatia ofera omului o libertate si o energie suplimentara, pe care, de cele mai multe ori, nu o poate stapani. Odata cu ea, bogatia mai aduce si altele. O celebritate nesperata, de exemplu, accesul la multe din lucrurile care ii erau interzise. Omul, se vede in postura unui personaj puternic, peste ceilalti, si incepe sa aiba comportamente iesite din sfera normalului. Acestea declanseza drame, mergand pana la limita suprema. Cand vrei sa devii bogat, trebuie sa te gandesti bine daca stii ce vrei sa faci cu ceea ce ai.

   Ștergere
 3. Parcă n-aș înțelege ideea că bogăția creează libertate, spun asta, observând și niște bogați de-ai noștri..
  Cred că bogăția te ferește de multe necazuri, cum ar fi grija zilei de mâine, deși, până și asta mi se pare aparență, bogăția îți permite să ai ceea ce, poate, n-ai gândi, dacă ai fi sărac.

  Câți dintre bogați sunt total „pozitivi„, adică știu ce ar trebui să facă sau fac pentru cei săraci,ei având mult prea mult?


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma gandeam la libertatea de a calatori, de exemplu. Libertatea de a-si permite multe, libertatea unor decizii. Daca bogatii sunt pozitivi? NU stiu. Nu cred. Putini sunt cei care fac cu banii lor ajutoare umanitare sau intorc cumva catre societate banii pe care i-au obtinut.

   Ștergere
  2. Ce să zic, nu vreau să fiu ipocrită, aș încerca să sper că se poate călători și fără să fii prea bogat..
   Am văzut niște bogătași care nu fac altceva decât să-și înmulțească arginții, habar nu au de lume.

   Ștergere
 4. Total de acord!Pentru ca preocupandu-te de ea ratezi primenirea si imbogatirea bogatiei sufletesti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu crezi că depinde și de om, de crezul lui?

   Ștergere
  2. Nu .Deoarece una lucreaza in detrimentul celeilalte.Iata de ce Bibia insasi vorbeste de o anumita stare modesta materiala.Datorita obsesiei de bogatie a unora este lumea asta atat de prost croita si suferinda.

   Ștergere
  3. Citeste cartile lui SN Lazarev...vei afla multe raspunsuri la incertitudinile tale.Teoria lui e fr simpla.E vb de atasamentele lumesti si iubirea de Dumnezeu .Citeste cel putin volumele1 si 2,sunt 9 in la ultima mea cercetare si probabil mai multe scrise intre timp...volumele 4 si 7 sunt iarasi fr interesante...

   Ștergere
  4. Am luat notițé, mulțumesc!

   Ștergere
 5. Buna dimineata, doamna Gina!

  Si eu cred ca bogatia strica unele suflete, dar si saracia lucie face acelasi lucru.
  Depinde caracterul, educatia si credinta fiecarei persoane in parte.

  O zi minunata va doresc, doamna Gina! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Bine zis- „unele suflete„, dragă Ștef1
  Cum am mai dori bunăstare, dacă n-am cunoaște starea de sărăcie?
  Cred că tot moderația este calea unei vieți armonioase.
  O zi frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere