motto:
Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!
Un gând de puternică vară, un cer de înaltă lumină,
se-ascunde în fieștecare din ele, când dorm.
Palpită în visul semințelor
un foșnet de câmp și amiezi de grădină,
un veac pădureț
popoare de frunze
și-un murmur de neam cântăreț.//Lucian Blaga
De vreo câteva zile, citesc și aud tot felul de informații despre nocivitatea unor alimente esențiale din hrana zilnică..
Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!
Un gând de puternică vară, un cer de înaltă lumină,
se-ascunde în fieștecare din ele, când dorm.
Palpită în visul semințelor
un foșnet de câmp și amiezi de grădină,
un veac pădureț
popoare de frunze
și-un murmur de neam cântăreț.//Lucian Blaga
De vreo câteva zile, citesc și aud tot felul de informații despre nocivitatea unor alimente esențiale din hrana zilnică..
Dacă ar fi să le iei pe toate de bune, toată primăvara ar trebui să te hrănești doar cu urzici, spanac și cine știe ce alte ierburi, dacă buna noastră mamă-Terra- se va lăsa înduplecată să ni le mai dăruiască.
O prietenă de peste Ocean zice că n-ar trebui să intrăm în panică.
Ea recomandă întoarcerea la mirabila sămânță.
N-am văzut, n-am gustat semințe de chia., nu zic că nu voi căuta. //
Semintele
de chia sunt unele dintre cele mai puternice, functionale si pline de
nutrienti alimente din lume. Extrem de bogate in fibre si pline de
antioxidanti, proteine, minerale, vitamine si Omega-3, chia sunt ideale
pentru persoanele care vor sa adopte un stil de viata sanatos.
Denumite
de specialisti Silva Hispanic si recunoscute de publicul larg cu
apelativul folosit si de noi, chia isi trag numele dintr-un termen al
limbajului Nahuatl, care inseamna uleios. Uleiul semintelor este
recunoscut pentru concentratia ridicata de Omega-3. 64% din componenta
alimentului consta in acest acid gras polinesaturat.
Ne-am
putea opri aici cu enumerarea beneficiilor acestor seminte asupra
organismului, avand in vedere cat de bun este Omega-3, insa ele sunt
atat de multe incat trebuie sa stii de ce ar trebui sa le consumi.
Semintele chia:
- au mai multi antioxidanti decat murele
- au mai multe fibre decat fulgii de porumb
- au mai mult calciu decat laptele
- au mai multe proteine, fibre si calciu decat semintele de in
Care sunt avantajele pe care le ai daca mananci seminte de chia?
1. Slabesti fara sa te infometezi
Visul
oricarei persoane aflate la dieta poate deveni realitate. Micile
seminte pot fi pregatite astfel incat sa aiba gust de orice, iar textura
si compozitia iti vor tine de foame atunci cand vrei sa scapi de
kilogramele in plus. In momentul in care intra in contact cu apa,
semintele de chia se transforma intr-un soi de gel care creste in marime
si greutate, total lipsit de calorii, care harneste organismul fara
sa-l ingrase.
2. Echilibrezi cantitatea de zahar din sange
Orice
persoana are nevoie de energie, iar mentinerea unui cantitati
echilibrate de zahar in sange este extrem de importanta din acest punct
de vedere. Atat forma gelatinoasa, cat si combinatia inedita de fibre
solubile si insolubile din semintele de chia au rolul de a intarzia
procesarea zaharului din organism, oferindu-ti energia de care ai
nevoie.
3. Previi diverticulita
Diverticulita
este o afectiune uneori dureroasa, care se dezvolta atunci cand
diverticulul ce se formeaza in peretele colonului se inflameaza sau se
infecteaza. Mancarea procesata din zilele noastre nu face decat sa
dauneze sanatatii, iar semintele de chia vor combate efectele negative,
hidratand colonul si favorizand digestia.
4. Prepari alimente fara grasimi
Daca
iti place sa prepari tot felul de alimente la cuptor, dar urasti untul,
margarina sau uleiul de floarea soarelui, gelul din semintele de chia
este ideal pentru retete, dar si pentru sanatate. Mancarea va fi la fel
de bine pregatita, isi va pastra gustul, dar nu vei mai fi nevoit sa
folosesti atat de mult ulei.
5. Iti stapanesti pofta de mancare
Deficienta
de minerale si vitamine creeaza o pofta de mancare pe care nu o vei mai
resimti, de vreme ce asimilarea semintelor de chia aduce cu ea toti
nutrientii de care are nevoie organismul tau.
Cum poti pregati semintele de chia?
- Amesteca o lingurita de seminte de chia cu un sfert de cana de apa. Vei obtine un mix care seamana cu oul, pe care il vei putea adauga in compozitia prajiturilor.
- Adauga semintele de chia in iaurt.
- Amesteca-le cu faina, lapte si oua pentru a pregati clatite.
- Adauga-le pe post de dressing la salate sau la shake-uri.
- Le poti pune si in compozitia chiftelutelor pentru a le oferi textura.
Ai consumat vreodata seminte de chia? Ai incerca sa le incluzi in alimentele preferate acum ca stii cate beneficii au?
Semintele
de chia sunt printre cele mai marunte seminte din lume dar care au
proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, in acizi
de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in
proteine complexe. Semintele fac parte din familia salviei si au fost
mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza,
afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.
Vin in doua culori, bej si negre,
insa ambele variante sunt extraordinare. Consumati zilnic 2 linguri sub
diferite forme precum smoothies, budinci, in painici raw, in salate,
presarati-le in cerealele de dimineata etc. si nu veti regreta.
- Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
- Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
- Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
- Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
- Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
- Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
- Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
- Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
- Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
- Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic, in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
- Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
- Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
- Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celulele corpului nostru.
- Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
- Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.// încotro ?
Eu cred ca sanatatea omului tine mai mult de mental decat orice produs nutritiv!Am citit candva o "biblie" a alimentelor si ce m-a frapat teribil era faptul ca multe laudate produse,cum ar fi soia spre exemplu,dupa ceva ani de cercetari nu mai erau chiar asa bune,ba chiar vezi bine cancerigene....azi se spune ceva,peste ceva ani ,altceva!M-a luat rasul,ce sa mai credem?
RăspundețiȘtergereInsa,sunt ferm convins de acel efect placebo,de credinta cu care faci ceva,mentalul.Poti manca orice simti acut nevoia,dar cu bucurie si speranta ca iti va face bine,si este ok!Desigur conteaza masura.Asta cred.
Îmi place ideea ta, de fapt, cred că este un punct de vedere.
ȘtergereMi-a venit în minte o întâmplare-eram într-o excursie în Grecia. În ultima zi, ne-au dat „hrană rece„. Aiurea, hrană- o bucățică de brânză, una de pâine, o jumătate de ardei și încă ceva, chiar nu mai știu ce.
Fiecare mânca atunci când i se făcea foame, mergeam la ” drum întins”, cu autocarul.
În dreptul scaunului meu erau doi soți-domnul era medic.
Doamna a înghițit rapid hrana, în timp ce domnul a aranjat-o cu tot dichisul, pe un șervet adus de acasă, a folosit cuțitul și furculița, chiar și pus un șervețel la gât.
Masa a durat destul de mult, elegant, frumos, în vreme ce pe fereastră, Grecia își arăta câte puțin din misterul ei.
Am avut candva demult un fel de pori albiciosi pe deget la o mana(nu stiu cum sa-i denumesc medical),si intr-o zi plimbandu-ma pe munte am vazut niste muschi de padure.Uitandu-ma la ei cat erau de densi si verzi,am avut sentimentul ca ei pot face minuni dpdv medical.Am masat degetul cu pricina cu verdeata lor densa si...dupa o saptamana disparusera!!!...de retinut ca ii aveam de multa vreme,erau mici nu ma deranjau de fel,incercasem sa-i sparg cu acul ,dar reapareau.
ȘtergereEram foarte convins ca ei au calitati medicale!Poate o fixatie de a mea,insa rezultatul a confirmat!
Credinta vindeca,trebuie orice tratament sa fie dublat de ea.(in Biblie sluga ofiterului roman,s-a vindecat pentru credinta stapanului!...deci chiar si prin credinta altcuiva!)
Da, trăim vremuri ciudate, apar „vindecători„ la tot pasul. Ființele slabe cad în plasa lor.
ȘtergereDincolo de asta, natura oferă atâtea..în copilărie, bunica ne însănătoșea de multe cu banala frunză de pătlagină. Sau cu frunze de varză.
Din păcate, prea puțini sunt cei care au o putere de a crede în puterea credinței.
p.s.Comentariul tău este tonifiant!
Chiar era sa cred ca semintele de chia subt mai bune decat "bomboanele agricole". Cercetatorii de peste ocean le-au testat? :D
RăspundețiȘtergereNu am avut timp să mă documentez, dar o prietenă, căreia i-am trimis materialul, abia așteaptă că găsească semințe de chia.
ȘtergereCât despre mine,până o să mă obișnuiesc cu denumirea , mă tem că se vor epuiza stocurile!
Cu rusine o spun, doamna Gina, eu nu am auzit pana acum de aceste seminte miraculoase. Din ce citesc aici, vad ca au foarte multe proprietati benefice organismului nostru, poate asa o fi!
RăspundețiȘtergereNu cred ca le-as incerca prea curand. Prefer sa manac produsele noastre din gospodarie.
O seara minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)
De ce „rușine”, Ștef, crezi că eu auzisem?
ȘtergereCred că ai totală dreptate, este bine să mergem pe căi bătătorite!
Să ai o seară bună!
Foarte multe beneficii,numai ca nu unde le gasim?
RăspundețiȘtergerePana atunci tot la ce ne da natura ne intoarcem.
Abia acum mi-am terminat ultima cutiuta de merisoare.Murele,afinele si alte bunataturi astept sa se faca la vara sa le pot culege.
Seara frumoasa!
Angi,
ȘtergereTare mult mi-aș dori să te însoțésc la cules de mure/afine/ frăguțe.
Am nostalgia atâtor veri pline de arome. culori, foșnet magic, cer albastru și farmecul pădurii!
Să ai o seară frumoasă îți doresc!
până la seminţele de pe alte tărâmuri, e bine să ne hrănim cu ale noastre. din păcate ale noastre merg spre alţii, ale altora vin spre noi. adaptabilitatea organismelor este diferită. unii dintre noi agreează, alţii au probleme. se pare că ne depărtăm din ce în ce de ceea ce este autentic românesc. am intrat într-un adevărat Babilon, din multe puncte de vedere...
RăspundețiȘtergeresalutări calde de la mare, draga mea Gina!
Ce bucurie, Otty!
RăspundețiȘtergereNu te-am „văzut „ de-o veșnicie..
Așa este- se cam amestecă rețele/alimentele,ambalajul atrage, conținutul face rău, ce era ieri lăudat, mâine este criticat.
Cred că , la urma urmei, fiecare își este sieși stăpân.
Îmbrățișări!
Ziua buna, draga Gina
RăspundețiȘtergereAm ,,descoperit"si eu cu ceva vreme in urma semintele de chia, hrisca, quinoa. Le-am inclus in alimentatia mea si am eliminat altele mai nocive. Sper sa am rezultate bune:).
P.S. Voiam sa te anunt ca ti-am trimis pe email invitatie pentru a putea vizualiza blogul meu. Te astept din cand in cand in gradina mea virtuala.
O primavara frumoasa!:-*
Anielle,
RăspundețiȘtergereNu știu ce se întâmplă, chiar aici la mine, am scris comentariul și l-am pierdut. La fel s-a întâmplat atunci când am comentat pe blogul tău.
Am încercat a doua oară, dar am primit recomandarea să-ți trimit o cerere prin care să mă accepți.
N-a, știut cum să procedez.
Mă bucur mult, mult de tot să te „văd”!!!