marți, 19 martie 2013

Mister, numele tău este IRINA!

Pe linie  paternă, strămoșii mei  vin din Neagoe Basarab,  iar pe linie maternă mă trag din Vlad Țepeș.
Irina Petrescu.

Enigmatică,talentată, distinsă, frumoasă fără mistificări, rafinată  parcă din naștere, feminină, impecabilă, celebră, deși lumea uită prea repede, Irina Petrescu este un monument, spunea un jurnalist.
Citeam undeva opiniile unor spectatori întrebați ce cred ei despre Steaua care astăzi a urcat în constelația celestă Chapeau bas! This Lady A Fan-club! O femeie misterioasă!
Într-o vreme când în cinematografele noastre nu dăduseră năvală filmele americane, IRINA PETRESCU era actrița preferată a  tuturor vârstelor iubitoare de cinema.
 19 iunie1941/19 martie 2013.
 Am să completez puțin. După absolvirea liceului, intenția mea era să dau la arhitectură. Dar cum eram îndrăgostită de un băiat și părinții mei bănuiau că și el urmează arhitectura, m-au convins să dau la Filologie, secția Limba franceză. Deși eram bine pregătită, am încurcat-o la retroversiune și am căzut. Drept consolare, părinții m-au dus la restaurantul 'Continental', unde cânta favorita lor, Ioana Radu. 
 Observam că în jurul mesei noastre se învârtește un domn cu barbă. Deodată ,făcându-și curaj, acesta se apropie și îi adresează tatei câteva cuvinte. 
Tata ni-l prezintă: Dumnealui este regizorul Savel Stiopul și ar vrea ca Irina să facă o probă de film.
 Eram și încântată, dar și mirată. Eram mioapă, aveam o dantură cam pregnantă și o acnee rebelă. Ce-o fi găsit la mine?Am dat totuși proba. Filmul lui Savel nu s-a mai făcut, în schimb probele mele au fost arătate lui Ciulei care căuta o interpretă pentru Valurile Dunării.
 Lui i-au plăcut și așa am ajuns să joc în acel film. 

  25 de filme, având parteneri celebri: Dan Nuțu, Liviu Ciulei, Radu Beligan,Florin Piersic,Cristea Avram, Ștefan Iordache, Toma Caragiu, Ion Caramitru,Geo Barton. 
 22 de roluri în celebre piese de teatru, distribuită de regizori colosali-Ion Popescu Gopo, Liviu Ciulei, Manole Marcus, Lucian Pintilie, Andrei Blaier.
A fost, pe rând-Elena, Lena, Cecil, Cristina, Ines, Margot, Jennifer, regină, mamă, fiică, logodnică, iubită.
 Mereu alta.
 De fiecare dată, EA însăși!
O viață.
 Între Valurile Dunării și Sfârșit de partidă, 2009.

Meseria noastră este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credință, o sinceritate pe care publicul o caută și o cercetează fără greș. //
Arlechinul la noi se numește marginea clipei..
IRINA PETRESCU.10 comentarii:

 1. Irina Petrescu este una dintre doamnele teatrului si filmului romanesc. Are in atitudinea ei ceva aristocratic, o iubesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rolul din " Răutăciosul adolescent", al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus, în 1968, premiul pentru„ Cea mai bună interpretare feminină„,la Festivalul de la Moscova.
   Se spune că filmul care i-a construit celebritatea este „Duminica la ora 6”, al lui Pintilie”, un film memorabil, unde Marea actriță a jucat împreună cu Dan Nuțu, stabilit de mulți ani în SUA.

   Ștergere
 2. Marii noștri artiști își fac teatrul lor în ceruri..

  RăspundețiȘtergere
 3. Intotdeauna m-a fascinat timbrul ei vocal.
  Ma linistea!
  Dumnezeu s-o odihneasca!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mă gândeam așa, ascultând sărăcia știrilor despre această mare doamnă,despre care ziarele și televiziunile abia astăzi scormonesc să găsească filme și piese în care a jucat cincizeci de ani..cât de efemere sunt toate.
  Cât de mică este capacitatea de a înțelege viața.
  O persoană- cred că purtătoarea de cuvânt a spitalului- spunea, cu o voce neutră, ștearsă- da, a murit doamna Irina..

  RăspundețiȘtergere
 5. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!
  E atat de trist cand oameni valorosi ai acestei tari pleaca in eternitate...

  O noapte linistita va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Cineva spunea că avea o privire de căprioară..ce frumos!
  Îmi place să „adun ” gânduri:
  „Personajele au venit în întâmpinarea mea. De fiecare dată s-au potrivit momentului meu feminin de evoluţie“, mărturisea actriţa, într-un interviu .

  Lucian Pintilie: „Fiind o stea autentică, actriţa Irina Petrescu n-a fost însă o vedetă, în sensul star-system–ului comercial.
  A fost chiar o anti-vedetă“.
  Unicitatea actriţei s-a creat, spune criticul, din distincţia şi discreţia unei inteligenţe fermecătoare„.

  Gânduri gingașe!  RăspundețiȘtergere
 7. Ce frumos a spus:''marginea clipei''. O prezenta de o distinctie rara in teatrul romanesc. Si uite asa, mai palpaie o stea in ascensiunea ei inalta. Imi plac atat de mult prezentarile acestea ale tale, Gina. Cuvinte de suflet pentru oamenii din sufletul tau.

  RăspundețiȘtergere
 8. Scuze că răspund târziu, Gabriela! am gustat un strop de primăvară autentică.

  Știi, când se întâmplă pierderi uriașe, ca acum,brusc, reporterii încep să caute „cunoscuți„.
  Irina Petrescu, o celebritate recunoscută , a avut multe iubiri, nu? ei, bine, un „fost„, întrebat nu știu sigur cum suna întrebarea, a răspuns( citez cam cum am reținut: dacă ar trăi, aș felicita-o, pentru stăpânirea de sine..
  p.s.dacă aș fi fost în preajma lui, aș fi dat cu ceva după el- auzi și tu..felicitări, stăpânire de sine..
  De asta zic că trebuie să ne trăim clipa!

  RăspundețiȘtergere