joi, 21 martie 2013

am citit și mi-a plăcut!

Gest fără precedent. Şeful Bisericii din Cipru pune la dispoziţia statului toată averea pentru ieşirea din criză

de Mihaela Stoica Publicat la: 20.03.2013


Şeful influentei Biserici Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, a anunţat miercuri că pune la dispoziţia statului toate bunurile busericii pentru a ajuta la ieşirea din criza financiară, în contextul în care Parlamentul a respins ieri taxa de 10 % pe toate depozitele bancare pentru a finanţa un acord de bailout, potrivit CNBC şi AFP. 
Anunţul a fost făcut miercuri de Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, după întâlnirea pe care a a avut-o în cursul dimineţii cu preşedintele Nicos Anastasiades. Şeful Bisericii Cipriote a anunţat că Biserica vrea să-şi ipotecheze bunurile pentru a cumpăra obligaţiuni ale statului.
  Biserica din Cipru, o instituţie extrem de influentă, deţine o avere considerabilă, incluzând proprietăţi, acţiuni la banca Hellenic Bank, dar şi la companii, inclusiv la o berărie.
  Marţi, Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro.
Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi niciun vot favorabil.
  Cipru are nevoie de 15,8 miliarde de euro pentru a-şi salva băncile şi consolida finanţele publice pentru a evita astfel o ieşire potenţial de moneda europeană comună, mai scrie CNBC.
  Statele din zona euro au decis sâmbătă să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale. Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.//

16 comentarii:

 1. De ce a fost respins proiectul?????
  Asadar biserixa ortodoxa are averi asa mari ca poate salva din criza o natiune!!!!!!!!
  Se pare ca au avut mustrari mari de constiinta pentru acest gest initiat.Bravo! Suntem pe drumul cel bun.Poate ii urmeaza si BOR!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am răspuns pentru prima întrebare, mă gândesc că ei or fi înțeles foarte repede cuvântul`Noului Suveran Pontif„Când călătorim fără Cruce, când zidim fără Cruce, când mărturisim cu Hristos, dar fără Cruce, nu suntem oamenii lui Dumnezeu. Suntem lumeşti. Suntem episcopi, preoţi, cardinali, papi, totul, dar nu suntem oamenii lui Dumnezeu".
  Sau , poate că îl vor fi recitit, precum odinioară alți Părinți ai Bisericii, pe cordubanul Seneca, iertându-i păcatul sinuciderii”Nu este avere, dacă nu o împărțim cu alții„.
  p.s. în finalul articolului, era postată imaginea imperioasă a Catedralei neamului..

  RăspundețiȘtergere
 3. Dar ia citeste la mine pe blog ce gest a facut BOR, inspirandu-se din cel al Bisericii Cipriote!

  RăspundețiȘtergere
 4. Auzi,nu cumva( doar)pe la noi( concitadinii) o fi vreun „virus„de percepție?

  RăspundețiȘtergere
 5. M-a amuzat teribil pamfletul domnului...are umor!Si totusi cat adevar!

  RăspundețiȘtergere
 6. Păi da, nu întâmplător își spune „când serios, când pus pe glume„!
  Și apoi, este un tip foarte simpatic!
  Dar și parolist!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Probabil, in cazul Ciprului, biserica este chiar "chemata". As spune "are har, deci face dar" Dar... sa nu fim prea rautaciosi!

  RăspundețiȘtergere
 8. Incredibil...
  Şi la noi se cer bani de la populaţie ca să se construiască marea catedrală din Bucureşti!!!!
  Oh, Doamne!!!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Am trecut sa va urez o primavara cat mai frumoasa, mai plina de bucurii si optimism!
  Imbratisari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bucurie, dragă Vera!
   Aceleași sincere gânduri și ție!
   Să fii iubită!

   Ștergere
 10. Un gest nobil face Biserica, pentru o cauza dreapta. E un lucru minunat cand toata lumea se mobilizeaza pentru a aduce echilibru in tara si implicit un trai decent pentru populatie.
  O zi minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Da,este cel mai frumos exemplu pentru omenire, eu așa îl simt!

  Să ai mereu bucurii, dragă Ștef!

  RăspundețiȘtergere
 12. Imi place foarte mult acest articol, si ar trebui sa existe mai multe asfel de articole pentru a fi cat mai informati in aceasta privita. Mai asteptam articole de acest gen, la fel de bune si chiar ma intereseaza foarte mult acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
 13. @florin, bine ai venit!
  Fac și eu ce pot.
  Și ce simt!

  RăspundețiȘtergere