joi, 29 august 2013

gramatică socială

 motto: Societățile nu se guvernează  bine decât  dacă se suprapun două forțe: inteligența și puterea.
Nicolae Titulescu,  diplomat și  om politic român, ministru, în mai multe rânduri.

În săptămâna care se apropie de sfârșit , ca și în cea de dinaintea ei, am auzit atâtea lucruri...
De toate felurile.
 Cuvintele cel mai des folosite  par a fi:  săraci și bogați. 
 În aceeași frază. 
La distanțe colosale.
De dimineața, am dat fuga în bibliotecă. Nu contează  titlul cărții. Nici numele autorului.
Viața  pare construită  peste tot, cam la fel. Din toate timpurile.
Sau mi se pare mie.
„Ceea ce îl frapase atunci când descoperise alte case, fie că erau ale colegilor de liceu sau, mai târziu, cele ale unei lumi mai înstărite, era tocmai numărul de vaze, cupe, statuete, tablouri care încărcau încăperile. 

La el acasă se spunea vaza care este pe cămin, oala, farfuriile adânci și cele câteva  obiecte pe care  le puteai găsi nu aveau  nume
Acasă la unchiul său, dimpotrivă erai pus să  admiri gresia arsă din Vosgi, mâncai în serviciul de masă de la Quimper.
 El crescuse  doar în mijlocul unei sărăcii la fel de nude ca moartea, printre substantive comune;
 la unchiul  său acasă, descoperise substantivele proprii..„

cum se vede lumea din fereastra ta?//
cu sau fără muzică?

22 de comentarii:

  1. Muzica o adaugam noi peisajului searbad,dureros din jur...ca o alinare....obisnuiesc sa cant,sa fredonez diverse muzici mergand pe strada.Uneori se mai si aude asa in treacat,,,probabil unii ar zice ca sunt intr-o ureche,nu-mi pasa...este terapia mea cumva,dar si ceva mai mult....chemarea naturii,dorul,visarea............

    RăspundețiȘtergere
  2. ”Pictăm”, cred, clipa, cu note proprii; fiecare dintre noi este, la urma urmei,și compozitor, și interpret.
    Uneori muzica ne este mută, de cele mai multe dăți, însă, ea este sufletul sonor al trăirilor.
    De toate felurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu, cu timpul am invatat ca treaba asta cu saracia este cu dus-intors. De ce ar trebui sa plang pe umarul familiei de betivi din sat, ca sunt saraci si n-au cu ce? Cand ei, cu banii pe care-i au, dau fuga la crasma, fara sa tina cont ca n-au cumparat paine pentru copii, mai intai? Si dupa asta, ii caina lumea pe la televizor si prin ziare, ca n-au, saracii, si atunci, hai sa le dam noi! NU, nu sunt de acord cu asa ceva. Citeam, nu de mult, ca o familie de genul asta a primit ajutoare din toate partile, tocmai pentru ca erau ''saraci'' si, din cauza asta, au aparut la televizor. Ajunsesera sa mearga pana in oraselul vecin, cu taxiul, ca sa ia un pachet de biscuiti, spunea primarul.
    Cat despre bogati, asta este. Daca toti am gandi ca nu dam bani pe aia, nu cumparam aia, nu s-ar mai fabrica nimic, nu ar mai exista servicii publice diverse, nu s-ar mai construi hoteluri de sapte stele (si-asa nu sunt prea multe), nu s-ar mai vinde masini scumpe etc. Cred ca a fi bogat nu e un pacat! Dar a fi sarac lipit pamantului, chiar este o rusine! Mai ales cand ai doua brate vanjoase!
    Nu stiu, azi nu prea am auzit muzica, Gina, sper ca n-am fost prea inversunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei cu brate vanjoase cum spui,muncesc de le sar capacele la patroni care ii platesc cu 6,7 milioane lunar,si nu le dau nici salariile uneori!Patronii au vile si elicoptere personale multumita unor oameni disperati care prefera sa fie injositi,sa taca decat sa-si ceara drepturile prevazute prin lege de frica ca sa nu fie dati afara,sa ramana fara loc demunca.Ca iau destinatia carciuma uneori,ce te mira? Sunt oameni simpli ce vor si ei un strop de bucurie de la viata si procedeaza asa cum pot si stiu si ei mai bine.Ca se cade in extrema betiei,asta e alta poveste.
      Multi oameni s-au imbogatit prin escrocherii,exploatand angajatii,si cate si mai cate.
      Cum sa castigi sume atat de fabuloase cand e criza mondiala,(la noi mai dintotdeauna) iar noi nu mai producem nimic,ruinand si desfiintand atatea fabrici pentru ca exista optiuni de profit gras imediat si nici un afacerist,politician nu-i mai intereseaza sa traiasca modest,chibzuit investind judicios cu rabdare si credinta in roadele de mai tarziu de care sa se bucure o tara intreaga?!.
      Chiar nu e cazul sa partinesti omul bogat...cazuri cinstite sunt extrem de rare!!!!!Si acelea se pervertesc lesne!
      Ca unii sa aiba ,axiomatic e necesar ca multi sa sufere sa nu aiba...axiomatic!

      Ștergere
    2. Chiar nu doresc sa intru intr-o polemica pe tema asta. Cand mi-e greu, eu, personal, nu ma duc la carciuma sa-mi inec amarul, ma gandesc sa gasesc solutii. E adevarat, nu toti suntem si gandim la fel, dar fiecare isi traieste viata asa cum crede de cuviinta. E plina lumea de cetateni care spun ca e mai bine sa stea in somaj cu 3 milioane, decat sa se duca la munca pentru 7 milioane. Oricum, ideea e ca n-am auzit sa fi murit cineva de foame, la modul cel mai propriu cu putinta. Nici macar in Romania (nu vorbesc de Africa sau de zone de conflict, si jur ca nu vreau sa fiu ironica). Cat despre imbogatitii peste noapte, legea ar trebui sa-si faca datoria. Ca nu se intampla, asta-i alta poveste. Dar, cum spuneam, chiar nu dezvolt. Va doresc numai bine si sanatate, inainte de toate.

      Ștergere
    3. Gabriela,alegirile bune,rele tin si ele de temperament,educatie,vointa,mediu social,oportunitati pe care nu le au toti si multe altele....eu nu cred in general vorbind ca oamenilor daca li s-ar oferi de munca onorabil ar refuza,...pe de alta parte mi se pare strigator la cer sa muncesti atat de prost platit,inadmisibil..daca faci un calcul cu ce ramai achitand darile catre stat din alea 7 milioane ,iti mai raman bani pentru cateva zile.Ce sa mai spun daca te-ai imbolnavit,reparatii urgente in casaori ,daca ai un copil bolnav si cate si mai cate necesitati in viata omului,a familiei.Poti economisi un ban?Nu.Tu poate ai studii,o situatie materiala mostenire,ai vointa,esti energica,sanatoasa,etc ori lucrezi intr-un domeniu privilegiat unde se castiga frumusel,poti economisi,sa-ti faci proiecte de viitor,etc...insa altii nu le au,si se taraie de pe azi pe maine,ducand-o greu tot din datorii in datorii.
      Da, uneori poti alege somajul cu 3 miloane sigure lunar cum spui decat sa muncesti platit cu 7 milioane si acelea neplatite la timp de multe ori,pentru ca mai poti intreprinde cate ceva ajungand astfel mai bine cu castigul,sau pur si simplu ptr ca nu poti sa te repezi asa sa te angajezi oriunde,ai si tu asteptari,vrei ceva sigur,platit onorabil cat de cat.Depinde de caz.Tu daca ai fi somera,te-ai repezi chiar la orice oferta?Ai trait vreodata cu 7 milioane salariu ?Astazi.
      Ca sa ai solutii trebuie sa mai si ai cate ceva....altminteri cunosc multe cazuri de intreprinzatori cinstiti care au falimentat...de ce oare?
      Si apoi nu toti oamenii au simtul afacerilor,nu se adapteaza la orice,si slava Domnului ca este asa!

      NB:Nu mi-am propus sa polemizez subiectul,doar am facut o observatia dint-un alt punct de vedere sa zicem,sa nuantez tema.Sunt realitati cunoscute.Nu stiu de ce ai luat-o ca o ofensa.Nu sanatatea e cea mai importanta,ci puterea de a iubi...lipsa ei,iata de unde dezechilibrul care ii arunca pe unii in bezna si mizeria disperarii.si cu ea inerente boli si vicii uneori..

      Ștergere
    4. am uitat...nu ai auzit de oameni care sa moara de foame?...cum adica ,ca si cand asta ar fi un progres insemnat si politicienii nostri pot dormi linistiti?Sa multumim Cerului ca nu este seceta,si ca mai exista oameni care sunt milostivi ori care se ocupa cu acte de caritate.Desi atat calicie la acest capitol si altele desigur,ma abtin sa detaliez.
      Omul poate trai cu hrana putina Gabi...dar se moare in acest climat al saraciei din boli netratate cu duiumul ...si de inima rea ,de nervi ,din jafuri,talharii ,crime.
      Iar cei din Africa,la cate tone de alimente arunca anual marile companii producatoare ale lumii dintr-o politica a preturilor anume,ar putea fi ajutati acei copii cu milioanele!!!

      Ștergere
    5. Hai, ca sa nu para ca vorbiti in van: cunosc toate aceste teorii, citesc aproape zilnic despre ele. Eu vorbeam de realitatea imediata, aia din Romania, in care totusi, hai sa fim seriosi, nu se moare de foame. Ca lumea se plange mai mult decat in alta parte, asta-i altceva. Eu ma opresc aici, n-o sa mai continui pe acest subiect si n-as vrea sa va considerati ignorat, daca n-o sa va mai raspund.
      De curiozitate, am intrat pe blogul dumneavoastra. Intamplator, articolul pe care l-am citit era cel cu batrana care cersea si cu doamna (despre care faceti niste comentarii absolut personale) care, vezi Doamne, nu se osteneste sa-i arunce cativa banuti batranicii noastre. Ca de, asa-s astia satui si plini de ei! Referitor la batranele care stau cu mana intinsa, ca n-au cu ce trai, sa va spun o poveste absolut reala: cunosc o batranica din asta (mai bine decat mi-as dori), cu pensie de 12 milioane. Pentru ca probabil, ceva este defect in mintea ei, sau pentru ca pur si simplu asa este ea, batranica noastra- implineste 81 de ani iarna asta- iese la cersit in fiecare zi. Primeste de pomana bani si alimente- dupa cum il lasa sufletul pe fiecare. Are doua frigidere acasa, si intentioneaza sa-l cumpere pe cel de-al treilea, ca nu mai are loc de depozitare. Ia si mancare de la cantina sociala, iar pe cea fara carne o arunca, nu-i place zeama lunga. Se imbraca saracacios cand pleaca de acasa, si in fiecare iarna, e prima la poarta lui Becali, ca sa-si primeasca banii de colind- uite, nu stiu ce-o sa mai faca anul asta! Asa ca... trebuie s-o lasam mai moale cateodata, nu tot ce zboara se mananca.

      Ștergere
    6. Nu te inteleg...ar trebui sa ne consolam ca nu se moare totusi de foame?Indirect se moare de altceva in familiile nevoiase,am explicat,nu?

      Cat despre batrana respectiva ,de ce vorbesti astfel,biblic se spune cui iti cere dai,ajuta-l!Nu ca sa vezi ,ca nu se merita,ca bea banii,etc,etc...asta e alta socoteala.Apoi,nu poti judeca tu realitatea altora prin realitatea proprie.
      I
      Apoi nu cersea,nu statea cu mana intinsa sa stii ,era mult prea oropsita,deznadajduita ca sa mai poata pana si cersi ...daca nu ai vazut acel "tablou" teribil este pacat sa vorbesti astfel,,,,,desigur ca nu tot ce zboara se mananca,dar in orice caz ,fii bun,iarta,ajuta!

      Ca apeleaza si ei la tot felul de trucuri pentru a impresiona,stii de ce o fac?...pentru ca lumea e asa de rea,de calica,egoista ca fireste trebuie sa gasesaca o solutie extrema pentru a supravietui.Pai ce, ala de la firma de prestigiu care te agreseaza pe strada ori chiar la domiciliu cu oferte si tot soiul de minciuni ca ce produs deosebit cumperi la reducere,nu procedeaza la fel ca un cersator in fond.Ii spui ca nu ai nevoie si te innebuneste cu alte si alte oferte,in loc sa multumeasca ca totusi i-ai cumparat ceva(de gura insistenta uneori)Daca este sa compari nitel care este mai de condamnat la o adica?!

      Toti sa stii cersim in viata in felurite moduri!!!!!!!


      ps Doamna din articol este foooarte reala,,si stiu ce am vazut(de atatea ori cazuri similare)Mi-e sila sincer de asemeni cunoane aruncand bani gramada pe mofturi felurite dar nu ar da nici 5 bani unui cersator...ce ti se pare exagerat?Chiar nu recunosti acest prototip uman ,pe Hagi Tudose in diverse situatii?

      Ca sunt si cersatori escroci,am intalnit,am patit-o chiar, dar nu poti sa generalizezi,sa nu mai ajuti cu un gest pe nimeni,gandind ca defapt are bani gramada din cersit,si altele.Hai sa vedem ansamblul saraciei,nu cazuri izolate de escrocherie ,mass-media pe acestea le aduce in prim-plan mai cu seama...si apoi fiecare padure cu uscaciunile ei,nu?
      Te rog fii mai putin suspicioasa...uneori chiar nu e cazul!

      Ștergere
  4. Gabriela,
    Zău că nu te contrazic.
    Detest lenea, cerșeala și modul în care unii își exploatează copiii, în vreme ce ei tocesc scaunele cârciumilor.
    Totuși, sunt atâția oameni bătuți de soartă..nu spun mai multe, pentru că nu am soluții.
    Am doar prea multe incertitudini.

    Nu ești( prea) înverșunată, ești realistă.

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori
    ca o conjuncție în fața unei interjecții
    în lipsa unui substantiv nearticulat
    iar adverbul de mod rămîne mai puternic decît verbul imperativ
    încerc un :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana,

      Conjuncția să fie „dacă„ interjecția„vai!„, iar adverbul de mod să fie relativ„cum„, înaintea imperativului„VEZI„sau oricare altul..
      p.s. a fost doar o încercare..

      Ștergere
  6. Înțeleg suferința omenească, știu să o și citesc pe frunte, în palmele crăpate, în priviri.
    Tot atât de bine, am învățat să-i descopăr de cei care întind mâna, agresiv, aproape că te-ar lovi, pentru că nu le dai.
    În urmă cu mai puțin de juma de oră, am fost la piață- era o grasă tuciurie, răsturnată, pur și simplu, pe trotuar, cerând BANI- nu pâine, nu un fruct.
    Trăim într-o lume pestriță, se întâmplă atâtea rele din cauza naivității de a crede că tot ce se strigă este real.
    Oameni suntem ..

    RăspundețiȘtergere
  7. Gina, sper ca n-am suparat! Sau daca am facut-o, imi cer scuze, cred ca nici nu trebuia divagat prea mult de la subiect. In fond, nu pot si nici nu incerc sa schimb nimanui parerile, asa cum nimeni n-ar putea sa ma schimbe pe mine peste noapte! Cred ca, desi antagonic, ne-am sustinut fiecare parerea in mod civilizat. Scrie si tu despre lucruri mai putin sensible, data viitoare! :)
    PS Glumesc, desigur, viata ne ofera cele mai bune subiecte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi,
      Am înțeles! uite, pentru că mâine este o Sărbătoare, pe care ar trebui să o slujim clipă de clipă, propun tema

      LAUDĂ LIMBII ROMÂNE!
      Seară frumoasă îți doresc!

      Ștergere
  8. hm...are pensia de 12 milioane si se imbraca anume cersind ,,,,ei si ce daca,evident sufera de un sindrom,)dar ce sa zicem de bogatasii care baga masina in buzunar din mita....desi au si vila si alte masini,bunuri.Si sunt foarte constienti ce fac,si cum fac..la o adica nu suporta "saracii" miliardari detentia ,dar bine ca suporta o baba de 80 de ani care a furat o gaina sa-si faca si ea o biata supa.
    De necrezut...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vezi? tocmai spuneam că trăim într-o lume peticită..
    Nu te enerva, te rog, mâine este ziua LIMBII ROMÂNE!Să începem sărbătorirea din seara asta, ca să ne bucurăm mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu ma enervez,adica saracul sa taca caci nu moare de foame, si lauda bogatului care fura ca-n codru...caci cinstiti,ce sa spun ,daca i-ai lua la purificat cu ilicitul ce ar iesi...unii sunt corupti pana in maduva oaselor,iar altii mai fac si ei gainarii ,si-i condamnam pentru nu stiu ce teatru pentru care ii bagam pe toti in aceeasi oala!

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Stii ce e foarte interesant?...poza lui Gabriela de la ea pe blog ,nu e chiar departe prin trasaturile fetii de cele ale femeii fara adapost din articolul meu!!!!! Incredibil,au un aer comun ,,,desigur facand abstractie de contexte de viata total diferite...se pot face lesne asemanarile.
      Iata defapt ce spuneam...,oricine ar fi putut fi in locul acelei femei!
      Imi pare fr rau ca unii nu pot cobora judecata in inima,glasul ei este limba cea mai importanta si mai frumoasa din lume!

      Ștergere
  11. Desi s-a perorat mult , respect , din principiu , toate opiniile . Saracia bogatiei materiale este subtil prezentata in antiteza bogatiei spirituale : Măria sa , CARTEA ! Cine cauta , de dimineata CARTEA , in biblioteca , este mai bogat decat Bill Gates ! Nu "sarbatorim" contradictia eternal dintre bogatul care are si saracul care-si ineaca amarul la birtul din colt , ci vrem sa celebram parinteasca LIMBA ROMANA ! Si sa o respectam !

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulțumesc pentru frumusețea cuvântului!

    Nu am cunoscut sărăcia materială, dar cunosc oameni săraci, foarte bogați ca suflete! Am învățat de la ei,unii îmi erau vecini în copilărie.
    De curând, am cunoscut câțiva bogătași,săraci, prea săraci ca
    oameni.

    Limba română-sărbătoarea noastră de simțire!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.