joi, 1 august 2013

în cușcă Cum vacanța este abia la jumătate, iar  pentru plajă vremea nu este tocmai potrivită, în  prima zi de gustar,  m-am gândit să spun o poveste. Povestea aceasta, împreună cu alte câteva, pe care mi le-a spus și mie cineva, i-ar fi venit povestitorului, printr-un email, de la un coleg de școală, fiul unei stațiuni de cercetări.
Într-o zi, au sosit în stațiune niște oameni de știință . Ei  voiau să  afle dacă, după atâția ani de la dispariția lui Darwin, maimuțele, adică, presupușii noștri strămoși, ne mai seamănă. 
 Sau dacă noi.. .
Ce mai încolo și încoace, au făcut un experiment. 
 Au pus într-o cușcă, o scară, nici prea scurtă, nici prea înaltă. Pe vertical. Pe ultima  ei treaptă,  au agățat niște banane mari și frumoase. 
Imediat, o maimuță s-a și cocoțat să  înhațe bananele. 
Cercetătorii au lăsat-o să se răsfețe, dar, pentru a le liniști pe celelalte, au turnat peste ele o găleată  mare de apă .
Alte banane proaspete și numai bune de mâncat au fost agățate în capătul de sus al scării. O maimuță pofticioasă a tras cu ochiul la surate și , crezând că nu este văzută, repede- repede, a început să se cațere. 
N-a scăpat de vigilența colegelor, de la care a primit o chelfăneală zdravănă.
 După câteva zile, indiferent cât de puternică era aroma bananelor agățate  în vârful scării, nicio maimuță nu a mai îndrăznit să urce.
Oamenii de știință au înlocuit una dintre  cele cinci maimuțe existente în cușcă.Proaspăta chiriașă, cum a văzut bananele, fuga!pe scară. Celelalte i-au aplicat o corecție strașnică. Pofticioasa  a fost imediat  înlocuită. 
Tentată, următoarea a primit o și mai mare bătaie, pentru că și  maimuța exmatriculată, în trecere, i-a tras câteva labe.
Experiența s-a tot repetat, până când toate maimuțele au fost înlocuite.
Deși peste cele din cușcă nu s-a mai turnat apă, ele continuau s-o bată pe îndrăzneața care jinduia după banane.
Oamenii de știință și-au formulat concluzia, imaginându-și că, dacă ar fi fost posibil un dialog între ei și maimuțe, una dintre ele ar fi răspuns la întrebarea- de ce o bateți pe colega voastră care vrea banane?
 Dacă povestioara este o alegorie,care ar fi morala ca răspuns al maimuței- lider de opinie?

Astăzi își serbează ziua de naștere  doi  mari artiști : Tudor Gheorghe și Horațiu Mălăele. 
La mulți ani! 
................................................darul Brândușei

9 comentarii:

 1. Niciun comentariu? De ce? Acum am ajuns acasa si mi-era dor de dvs.! Ce-ar zice maimuta, lider de opinie? Habar n-am! Dar daca maimutele nu ar sta in colivie si nu ar fi fost creat reflexul unei singure scari nu s-ar fi ajuns la conditia reflexului pavlovian : A murit cainele dar Pavlov, la ora fixa, tot ii duce mancare si aprinde Becul! :P
  Aceeasi baietoaica,
  Brindusa Frunza ( dar tot cu drag)
  Si Tudor Gheorghe militantul scuturator artist si Horatiu Malaele, aparent persiflantul, merita neuitati! Chapeau bas!
  Decalogul lui “Scapino” !

  1. Nu iti crea o imagine falsa. Este incomoda, greu de intretinut si usor de depistat.
  2. Fii prietenul dusmanilor tai. Un proverb islamic spune ca „numai iubindu-i poti sa-i distrugi”.
  3. Ramai modest. Dar fa in asa fel ca lucrul asta sa se stie. Trebuie sa ai orgoliul modestiei tale.
  4. Daca pierzi teren lasa impresia ca ai facut-o intentionat. Impune un principiu: am dat doi pasi inapoi, ca sa-mi pot lua avânt.
  5. Nu fura pe nimeni. Daca o faci totusi, schimba obiectul intr-o alta podoaba.
  6. Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a ramâne sus iti trebuie unanimitate.
  7. Nu-ti explica greselile. Invaluie-le in mister si abstractiune. Nu schimba mare lucru, dar deruteaza.
  8. Nu te intinde prea tare. Risti sa-ti pierzi controlul granitelor.
  9. Nu lupta impotriva cabalelor intemeiate pe ambitie si frustare. Iti pierzi vremea, iar lor le creezi scop.
  10. Daca nu reusesti, modeleaza-ti existenta dupa principiul: “Nu se intampla decat ceea ce trebuie sa se intample.” Este o dura, dar relaxanta fatalitate.

  Sau SCAPINO Horatiu despre Horatiu Malaele!

  Si neuitabilul Tudor Gheorghe! ( preferatul meu, recunosc! )
  http://www.youtube.com/watch?v=5-SGXPLf4XI


  RăspundețiȘtergere
 2. Gând la gând cu bucurie, băiețoaică Brândușă, cu frunză cu tot !
  De ce această „melodioasă „tăcere?
  poate pentru că nu este vremea poveștilor sau , cine știe? o fi de vină întrebarea mea despre maimuțica- sindicalistă, că tot vorbeam deunăzi despre meserii bărbătești, cu mare căutare printre doamne..
  Da, cușca și o singură scară, înălțime medie, oamenii au aspirații diferite, luminița lui Pavlov n-o fi mergând și la maimuțele , și apoi schimbarea presupune fracturi lăuntrice. .. cine îndrăznește să-și asume cel dintâi schimbarea.. cine să rămână ultimul?
  Cam dificil într-o cușcă, nu?

  Astăzi l-am tot ascultat pe maestrul Tudor Gheorghe, cu de toate.Și m-am distrat de minune!
  În privința celuilalt sărbătorit, ne-am cam potrivit- am început chiar cu nr.1 din Decalog, încheind în spiritul neaoș, mereu plin de haz-
  http://www.220.ro/umor-romanesc/Horatiu-Malaele-2-Vaci/PK88FPgChe/

  RăspundețiȘtergere
 3. p.s. Mulțumesc frumos pentru darul muzical, Brândușa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E firesc precum curgerea izvorului -TIMP!
   Cu pretuire,
   Brindusa Frunza

   Ștergere
 4. Da. TIMPUL există, pentru ca lucrurile să nu se petreacă ]n același TIMP. nu -mi amintesc cine și când a spus-o, dar asta simt!

  RăspundețiȘtergere
 5. Stiam povestioara,si mi se pare extrem de buna,de sugestiva despre puterea obisnuintei...din cate stiu eu avea si morala finala(raspunsul la intrebare),ai lasat-o cititorilor tai sa o desprinda.
  Asa s-a incetatenit ideea ca nu ai voie sa iei acele banane,traditie!Cum?,spune povestea,in regim de soc la origini.Cate socuri in istoria noastra am primit,si ca atare si astazi traim inca inghesuiti la minte in multe privinte.
  Ar fi mai multe de spus...fr interesanta!
  .


  .

  RăspundețiȘtergere
 6. Altfel zis-viață în cușcă, mentalitate de cușcă; contează, probabil, și înălțimea scării la care se deschide„parașuta„ aspirațiilor, nu cred că putem decola vreodată cu aripi de împrumut..

  RăspundețiȘtergere
 7. În legătură cu experimentul acela cu maimuțicile,...trebuie să recunoaștem că așa se nasc paradigmele! Prin acest exemplu, încerc să îi fac pe studenți să priceapă cum ia naștere o paradigmă! Și are efect!
  Horațiu Mălăele!!! Mi-l amintesc cu ocazia unui interviu pe sălile IATC, după primul examen de admitere! A căzut, dar simțeam că va deveni cel care este! Tudor Gheorghe,...un mare profesor al simțirii și trăirii unei vieți de român!

  RăspundețiȘtergere
 8. Ce plăcută vizită, domnule profesor, cu adieri meditative!

  Adevărată încântare!

  RăspundețiȘtergere