sâmbătă, 3 august 2013

pacificatorul

Libertatea de a alege e ceva ce produce emoțíe, produce mult bine în jur, nu așteaptă niciun fel de răsplată sau răspuns.E ca un izvor care nu se gândește unde va ajunge.
 El a luat hotărârea  să curgă, fie că ajunge într-un deșert, în gura unui leu sau într-o chiuvetă.
 Marcel Iureș, 2 august 1951
 ( a primit de două ori premiul Cel mai  bun actor român)

 ...pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niște ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect.
 Și m-am uitat în oglindă.
Prin lentile nu vedeam nimic, așa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor și nu prin ei. 
Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deși purtându-i. 
De aici a cam pornit totul.(...) Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă." (sursa: Formula AS nr. 518)2 comentarii:

 1. Deci cine este pacificatorul?...

  De mentionat,este o lectura dupa Scrisoarea a II-a catre Corinteni,capitolul:Dragostea si bunurile ei"...
  Eu multora le spun ca nu existe probabil in toata literatura mondiala cuvinte mai rascolitoare decat acestea despre iubire!Greu sa-mi imaginez ceva mai mult,umplu totul!Simplu,monumental , pios.

  psLectura,ei da,merge la suflet iarasi!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-ar fi părut rău să-i treacă ziua , fără să ne bucurăm de extraordinara lui voce!
  Filmul l-am văzut cam pe apucate..
  Mie îți place mult actorul de teatru, Marcel Iureș!

  La mulți ani, în prima zi cu alt sufix!

  RăspundețiȘtergere