miercuri, 24 septembrie 2014

pe scara sufletului

 Și-au ridicat o căsuță. Pe  frunte rotundă de tăpșan. Două camere, o bucătărioară cu antreu, alături, cămara. Îi spuneau timnic.
De la un capăt la altul, cât toată casa, un  pridvor lat, cu ghirlande  tăiate în lemn lustruit.
Au înconjurat-o cu iarbă și pruni.
Laolaltă  s-au adunat ulmi, vișini, salcâmi, un stejar, cine știe cum o fi venit tocmai acolo,  tufe de rozmarin și levănțică.
 S-a întâmplat să nu aibă copii, se aveau unul pe celălalt.
Când sora cea mică abia învăța să meargă în picioare, și-au pierdut părinții. Au înfiat-o. Și au crescut-o cum s-au priceput, niciunul nu trecuse de douăzeci de ani. S-au gândit s-o mărite repede, să plece la casa ei.
La nouăsprezece ani, mezina  avea, deja,  al treilea copil.//
I-am cunoscut pe cei doi bătrânei,  care  s-au ocrotit unul pe altul, toată viața Oameni cu frica lui Dumnezeu.   Până și tacâmurile se schimbau la intrarea în post. Au depășit  câte nouăzeci de ani//
Căsuța lor nu mai este de mulți ani, nu știu de ce. Trei trepte, sparte pe alocuri de ploile multe și aspre, de zăpezile spulberate printre ulmi  bogați și vișini fragili, amintesc de cerdacul însorit vara , în care se răsfățau mușcate roșii în buchet. Pe alocuri, tufe mari de liliac, de iasomie și de mâna Maicii- Domnului întineresc în fiecare primăvară. De parcă cineva  le-ar arăta drumul. Cine le-o fi rostuind pe toate?
 În amintirea  celor doi bătrânei, cărora le purtăm numele,  am ridicat o căsuță.

Alte vremuri. Pe un perete de lemn, îngălbenită de neuitare, poza lor de nuntă. Alături, pe o măsuță, biblia, din care zilnic, taica mare citea , subliniind  apăsat cu un plaivas chimic, ceea ce găsea el că trebuie revăzut,  mai știi  gustul creionului , care lăsa urme violet pe buze?
Alte flori, pomi și copaci, iarbă și fân, verde și fluturi, cărări și taine,   ieri și astăzi,  laolaltă.
Vremea își toarce , cuminte,  mersul ei șerpuit...// 

2 comentarii:

  1. Superba imaginea cu cele trei trepte care nu duc nicaieri! Sunt coplesita de postarea asta a ta, e o lectie despre cum si ce ar trebui sa facem cu amintirile. Sa le pastram si sa le pretuim!
    Da, pastrez fotografiile vechi, atatea cate am!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabi, ne situăm, fiecare în felul său, între sine și amintiri. Ele fac parte din noi, Aș fi putut spune multe despre cei doi bătrânei, pe care , fizic, i-am avut puțin timp aproape; i-am cunoscut , mai ales, prin „lucruri„.

    Scările? le-am descoperit când niște rude rele stricaseră căsuța, o bijuterie veche, strălucind prin originalitate. Așa cum s-au separat ele de timp și de oameni răspund , parcă, întrebării- încotro? sau; ce mai rămâne ..după?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.