vineri, 26 iunie 2009

astazi si ieri

Daca eshti in trecere prin Muntenia, nu ocoli batrana cetate de scaun, Targovishte.
Ar trebui sa vezi, neaparat, complexul muzeal.
Deocamdata, nu se poate, pentru ca este in reparatzii. Se impuneau .
De multa vreme.
Chiar si asha, potzi vedea crampeie de istorie.
Pentru ca zidurile au infruntat oprelishtile si timpul, prin grandoare.
Si prin rezistentza.
Potzi vedea ,mergand la pas , in paralel o istorie prezenta , in care bolizii vor sa depasheasca totul si o istorie cladita in secole, conservata in tacerea zidurilor.
Tzinetzi firul strazii si, ceva mai sus, se intra in marele parc al orashului .
Este impresionant- copaci de toate varstele, speciile si formele ishi aduna coroanele in jurul sfatului de taina al tuturor domnilor Tzarii Romaneshti.
Ashezatzti cumintzi, pe socluri , privesc lumea , de peste secole. Este liber locul lui Constantin Brancoveanul. Nu shtiu de ce lipseshte tocmai el, martirul.
Vlad Tzepesh shi-a insushit statutul de vampir de voie, de nevoie- asha i-am descoperit figura si in muzeul lui Madame Taussauds, din Londra.
Are o pozitzie privilegiata- priveshte prezentul de la inaltzime, cu ochi necrutzator, meditand, probabil la invocatzia eminesciana.
Itzi vei intoarce gandul, cu pioshenie, catre inaintashii spiritualitazii munteneshti, de la poetzii Vacareshti, catre Carlova, Heliade, Boliac, Bolintineanu, Sihleanu, pe care, insushi Eminescu ii lauda in prima parte a poemului" Epigonii".

Copiii pot intra la gradina zoologica, situata in in dreapta .
Daca tzi se face foame sau sete, in parc gaseshti cateva locuri dragutze, curate , civilizate. Si pizza gustoasa. Inghetzata este delicioasa. Si chelnerii sunt corectzi.
Nu uita- Targoviste, orash martir!

16 comentarii:

 1. Frumoasă cetate de scaun. Ultima oară am fost în Târgovişte acum vreo trei ani. Oraşul suferă şi el în tăcere, ca atâtea altele de pe la noi, dar m-am rupt un pic de realitate şi am trăit istorie cu gândul...

  RăspundețiȘtergere
 2. Astăzi şi ieri, două zile la fel de frumoase aş zice eu, draga mea dragă. Istorie, literatuă şi civilizaţie pentru ochiul privitorului. Mulţumim , draga mea.

  RăspundețiȘtergere
 3. N-am ajuns niciodata aici, dar imi doresc...e atat de departe de mine...

  RăspundețiȘtergere
 4. o excursie pe cinste! :)
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 5. inca un locsor unde ajung cu ajutorul tau gina, merci mult, m-am plimbat putin cu tine si m-am oprit la casuta din poaza a sasea, tare violeta si primitoare

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca ne-am face timp, Cris, sa putem privi in tihna, locuri cu istorie paralela..linishte si zgomot/clasic si modern/melancolie si agitatzie..

  RăspundețiȘtergere
 7. Geanina, ceea ce am postat este o componenta a drumurilor mele din ziua de Sanziene.
  Am mers in cateva locuri dragi sufletului meu- sunt dambovitzeanca. Si mi se face dor de tot ce inseamna" candva" acolo.
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 8. Elite!
  Sunt atatea locuri frumoasa la noi! Moldova ta mi s-a parut atat de cuminte, invaluita , deopotriva , in istorie, romantism si modernitate!
  Eu sunt o plimbareatza! Nu shofez, dar ma deplasez cu toate mijloacele de locomotzie!
  Imi place sa vad lumea!
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 9. Ma bucur , Orianda, ca-tzi plac imaginile mele!

  RăspundețiȘtergere
 10. Gala!
  Este atat de frumoasa casutza, in realitate, acolo, in mijlocul parcului- o insula intr=o mare agitata!
  Ma bucur ca te-am purtat in locuri pe care, poate , inca nu le-ai vazut. Sunt dambovitzeanca, dar merg rar acolo. De Sanziene, am fost in vizita la fratele meu, iar el, shiind cat imi plac plimbarile, m-a dus in cateva locuri deosebite.
  Mi-au placut mult ; ma bucur ca am reushit sa-tzi aduc o imagine simbolica a ashezarilor dambovitzene din vremuri mai vechi.
  O zi frumoasa!
  p.s.
  urmeaza trei zile de viatza la tzara!

  RăspundețiȘtergere
 11. Îmi place să merg mult pe jos, să vizitez sau pur şi simplu să mă plimb prin pădure, prin verde sau arămiu, să ascult liniştea pădurii care îmi încarcă sufletul de frumos. Acolo m-am plimbat şi am iubit, acolo am simţit că trăiesc. Ziua să-ţi fie mângâiată de îmbrăţişările ce ţi le trimit!

  RăspundețiȘtergere
 12. daca trec vreo data pe acolo stiu unde sa caut

  :)

  RăspundețiȘtergere
 13. Hmmm, oriunde ma duc trebuie sa dau de Cristi Lisandru si de Geanina Codita. Cred ca fara ei, blogosfera romaneasca ar disparea subit.
  Cat priveste Targovistea, am trecut si eu de cateva ori pe-acolo, dar am vazut prea putin pentru a-mi putea da cu parerea.

  RăspundețiȘtergere
 14. Geanina, eshti o persoana speciala.Pentru tine , totul pare atat de simplu si atat de frumos!

  RăspundețiȘtergere
 15. Ma bucur sa-tzi fi dat informatzii suficiente, Angela!

  RăspundețiȘtergere
 16. Cat de mica este lumea, Geocer!
  Fii binevenit!
  Ai dreptate, Cris si Geanina sunt nishte prieteni dragutzi si foarte atentzi!
  Targovishte a este unul dintre orashele dragi mie!
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere