joi, 6 octombrie 2011

Astăzi

 vreau să cred  că vorba lui este adevărată-
Poporul român este una dintre minunile lui Dumnezeu, în marșul lui  pe pământ.

Petre Țuțea-
6 octombrie 1902, Boteni, Argeș- 3 decembrie 1991.
Filozof, eseist, economist, om politic.
Doctor în Drept administrativ Magna cum laudae-1929.

18 comentarii:

 1. Mulţumesc pentru remember.
  Şi cînd mă gîndesc că inclusiv acum, acest spirit lucid a fost denumit filosof de mahala...
  - - -
  Altceva a spus Ţuţea în 1990 dar, mai bine mă abţin. E prea dureros.

  RăspundețiȘtergere
 2. ,, Mare noroc ca exista oameni care sunt idioti! Functia idiotului e pozitiva, pentru ca fara el n-am ntelege nici geniul, nici normalitatea.,,


  Petru Tutea in ,,Cugetari memorabile,,

  Are cineva garantia ca Dumnezeu a marsaluit pe pamant ? Sau daca chiar este asa , mai e valabila chestia ca orice minune tine ... ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Vera,
  Nu întâmplător i s-a spus„Socrate român„.

  RăspundețiȘtergere
 4. Tibi,
  Păstrez cu mare drag și ascult cu tot atât de mare interes, când am timp, câteva înregistrări, din ultimele luni de viață ale Maestrului.
  Chiar asta este- spirit lucid!!

  ”Definiția mea este: Petre Ţuţea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă. Şi convingerea mea este că suferinţa rămâne totuşi cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu.”

  RăspundețiȘtergere
 5. A fost un crestin marturisitor, deci curajos.
  Il am in blogroll...

  RăspundețiȘtergere
 6. Micuțul,
  Cine crede crede!!
  Ca și maxima despre care vorbești- orice minu ne ține trei zile, trebuie doar să fii contemporan cu ea.

  Uite altceva-
  „[Vlad Ţepeş] are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ştefan cel Mare. Cu armele! Are meritul ca l-a şi bătut. Şi are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin ţepele puse în c.r la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap şi ţi-era frică să n-o furi tu de la tine.
  Ăsta-i voievod absolut, Vlad Ţepeş. Păi fără ăsta istoria românilor e o pajişte cu miei!”

  Ce zici?

  RăspundețiȘtergere
 7. @Daurel,
  Ce ziceți de mărturisirea asta?-

  ”Nu pot evita neplăcerile bătrînetii si nu mă pot supăra pe Dumnezeu că m-a tinut pînă aproape la nouăzeci de ani. Însă bătrînii au o supapă foarte înteleaptă: au dreptul la nerusinare. O nerusinare nelimitată. Cînd mă gîndesc la suferintele bătrînetii, îmi dau seama că în natura asta oarbă cel mai mare geniu este geniul mortii. Faptul că murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi. ”

  RăspundețiȘtergere
 8. frumos îndemn. şi eu vreau să cred asta. şi nu numai astăzi.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nerusinare ?
  N-o fi gasit alt cuvant...
  Se pare ca au fost multe discutii inregistrate si ...a iesit cum se vede

  RăspundețiȘtergere
 10. psi,
  Nu zic nu, dar, cum spuneam ,am un optimism moderat.

  RăspundețiȘtergere
 11. @Daurel,
  Așa o fi..
  Ieri și aseară am tot citit și recitit din cugetările lui. Găsisem niște chestii complicate, am trecut la altceva, am revenit și tot așa.
  Uite, ce ziceți de următoarele?

  29. Bergson e mai cuviincios ca Aristotel şi zice că democraţia e singurul sistem compatibil cu libertatea şi demnitatea umană, dar are un viciu incurabil: n-are criterii de selecţiune a valorilor. Deci democraţia este sistemul social în care face fiecare ce vrea şi-n care numărul înlocuieşte calitatea... Triumful cantităţii împotriva calităţii. Bergson a fost acuzat în micul dicţionar filozofic al lui Stalin că este fascist.

  30. Fără să gândesc în stilul darwinismului social, nu pot să rămân indiferent la incapacitatea democraţiei de a asigura selecţiunea naturală a valorilor. Democraţii gândesc corpul social aritmetizat: numără capetele toate şi unde e majoritate, hai la putere. Sufragiul turmei! Asta este părerea mea despre democraţie.

  31. Eu cred că omul este făcut de Dumnezeu şi cred că Dumnezeu n-a instalat nici un drac în el. Nu pot să spun că Dumnezeu a făcut un om purtător de drac. Dacă omul este făptura lui Dumnezeu, dracul intră ocolit acolo, nu intră cu voia Lui.

  32. Un filozof care se zbate fie să găsească argumente pentru existenţa lui Dumnezeu, fie să combată argumentele despre inexistenţa lui Dumnezeu reprezintă o poartă spre ateism. Dumnezeul lui Moise este neatributiv. Când îl întreabă Moise pe Dumnezeu: Ce să le spun ălora de jos despre Tine? - Dumnezeu îi spune: Eu sunt cel ce sunt.

  33. În faţa lui Dumnezeu, geniul este văr primar cu idiotul.

  34. Binele şi răul sunt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu faţă de oameni.„

  RăspundețiȘtergere
 12. Mi-ar placea sa fie asa cum a gandit si simtit Petre Tutea despre romani!

  RăspundețiȘtergere
 13. Un OM excepţional... Poate că ar trebui recitit, în fiecare zi. Dar cine să o mai facă, alde Funeriu?
  Numai bine în toate, Gina.

  RăspundețiȘtergere
 14. Spiritul lui Petre Ţuţea invinge timpul si ne ajuta pe noi, traitori in acelasi spatiu mioritic sa ne regasim de fiecare data reperele si esenta umana.

  Am parcurs cu emotie toate vorbele de duh ale marelui roman inserate aici, Gina si am cules inca o nestemata a sa, pe care o alatur momentului dedicat uriasei sale personalitati.

  "Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? - te întreb. În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul."

  O reflectie simpla si tocmai de aceea, geniala!

  Multumiri pentru alesele vitamine de suflet si gand, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 15. Cris,
  Fiecare citește ce și când dorește.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 16. Pescăruș,
  Îmi place să mă gândesc cu profund respect la o cugetare specială a Maestrului- Intelectul este dat omului, să cunoască adevărul!
  O seară frumoasă !!

  RăspundețiȘtergere