marți, 18 octombrie 2011

oameni și oameni

După ce au așteptat zile și nopți în frig și ploaie să se  închine la moaștele Sfintei Parascheva, la plecarea din sfântul lăcaș, pelerinii au smuls florile  care împodobiseră  altarul. 
Unii au luat  ce au găsit- codițe, petale, câte un buchet - cei norocoși-  pentru/vecini/rude/prieteni. 
Să le aducă noroc și spor în case.
Că doar pentru asta au îndurat frig, înghesuială, pumni în coaste,  oboseală.//

 După tsunami, care le- a zguduit țara, distrugând case, mașini,  luând  nenumărate vieți , japonezii au returnat echivalentul a 78 de milioane de dolari, bani găsiţi în portofelele care s-au recuperat.când  lucrurile s-au mai liniștit.. Alte 30 de milioane de dolari au fost recuperate, după ce japonezii au predat seifurile găsite printre dărâmături. 

KIM KYUNG-HOON / REUTERS 

"Oamenii vin şi îmi spun că vor ca banii să ajungă înapoi la proprietar", povesteşte Kouetsu Saiki, un poliţist din prefectura Miyagi, care se ocupă de recuperarea obiectelor pierdute în timpul tsunamiului şi returnarea lor către proprietari. 

Şi mai remarcabil, spune Saiki, este că cei care aduc portofelele nu vor să păstreze banii, dacă fostul posesor nu poate fi găsit, deşi legea le permite. 25.000 de oameni din această zonă fie au fost pronunțaţi morţi, fie sunt dispăruţi. 
 O femeie s-a trezit cu 40.000 de yeni într-un plic adus de tsunami direct la ea în sufragerie. O altă femeie a găsit 26.000 de dolari într-o geantă aflată peste o grămadă de dărâmături. Fiind vorba de Japonia, ambele s-au grăbit să predea banii la poliţie.
Potrivit legii japoneze, obiectele pierdute care nu sunt revendicate în trei luni fie de proprietar, fie de găsitor, intră în posesia statului.
Tsunamiul din martie a dărâmat case şi a luat pe sus automobile, târându-le apoi înapoi în mare. Totuşi, mai bine de 5.700 de seifuri au fost recuperate, majoritatea fiind găsite de cetăţeni care au anunţat poliţia. 
Unul dintre seifuri conţinea 1,5 milioane de yeni (20.000 de dolari). Aparţinea directorului unei companii. Bărbatul a primit banii înapoi, dar a preferat să-i împartă la angajaţii rămaşi în viaţă. 
Până acum, din cele 30 de milioane de dolari găsite în seifuri, au fost retunate 29,5 milioane.  Cinstea unui popor în raport cu altul este greu de demonstrat. Totuşi, un astfel de test a fost făcut de profesorul Mark West, de la Facultatea de Drept din Michigan, în 2003. 
Acesta a lăsat pe străzile din Tokyo şi pe cele din New York câte 20 de portofele, conţinând fiecare echivalentul a 20 de dolari. 
În New York au fost returnate şase portofele cu toţi banii şi două fără bani. În Tokyo au fost returnate 17 portofele, toate cu banii în ele. Un singur japonez şi-a rezervat dreptul de a păstra banii, dacă proprietarul nu va fi găsit.
Cazul care l-a impresionat cel mai mult pe poliţistul Saiki nu este returnarea unui seif plin de bani, ci al unui seif care conţinea un album de fotografii. 
Proprietarul a izbucnit în lacrimi când l-a primit.
"Îşi pierduse şi casa şi familia în tsunami. 
Fotografiile din seif erau tot ce-l mai legau de viaţa de dinainte".
p.s. tu  ce spui?

35 de comentarii:

 1. Cutremurator! Cate avem de invatat... oare mai putem avea macar un strop de mandrie ca suntem romani?! Oamenii astia sunt model pentru orice natie. Sunt si ai nostri model... de genul: ‘asa nu’.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu spun ca este atat de impresionant sa intalnesti atitudini si sentimente umane incat iti zici ca bine ca macar o data'n viata ai intalnit asa ceva. Cand, de fapt, asta ar trebui sa fie regula si nu exceptia.
  Tu la care doua popoare te-ai referit? cel japonez si cel roman sau cel japonez si cel american? Caci, noi, romanii suntem mai aproape de canibalism decat de civilizatie, crede-ma...cu toata tehnica de secol 21 tot primitivi suntem si vom ramane.
  Dar stii ceva, eu asa ma bucur ca exista in lume, alta lume, specia umana la asa un nivel de civilizatie si cultura ca joponezii incat nu mai zic nimic.

  RăspundețiȘtergere
 3. Asadar, acum, mai mult decat oricand, e valabil sa intrebam:
  Unde esti, Tu, Tepes, Doamne?

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu am zis deja:
  http://daurel.wordpress.com/actualitati/

  Daurel

  RăspundețiȘtergere
 5. Dara,
  Nu am răspunsuri, din nefericire, am , tot mai multe incertitudini.
  O zi bună îți doresc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Elise,
  Îți dau dreptate! De câte ori am privilegiul să trăiesc ceva special, să văd lume care știe să se bucure de viață, sunt fericită.
  Mă doare că , aici, lângă noi, nu se mișcă deloc către frumos lucrurile.
  O zi bună să ai!

  RăspundețiȘtergere
 7. @Neveu,
  Nu pot fi chiar atât de radicală, precum spui, dreptate, însă, îți dau!

  RăspundețiȘtergere
 8. @Daurel,
  Aveți niște rețete grozave!! Mulțumesc frumos!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Onoarea națiunii japoneze nu este un mit. Ce frumos...

  P.S.
  Aș mai avea o rugăminte, sper să nu vă deranjeze în vreu fel:
  Când mai simțiți că merit un comentariu din partea dumneavoastră, pe blogul meu, vă rog mult să atașați și linkul blogului dvs. comentariului. În cazul în care nu vă jenează să se afle că treceți și/sau comentați pe la mine, binențeles. :)
  Motivele mele sunt simple: îmi place blogul dvs. și consider că este un câștig pentru vizitatorii mei să afle ce mai scrieți. Vorbesc foarte serios și vă rog să nu mă înțelegeți greșit.
  Mai multă lume nu lasă link, fie din discreție, fie să nu se creadă că ar comenta doar ca să își lase linkul pe diferite bloguri. În ceea ce mă privește, sunteți mai mult decât binevenită.
  Mulțumesc, toate cele bune.

  RăspundețiȘtergere
 10. O civilizatie veche care a stiut sa-si pastreze valorile si sa si le promoveze in primul rand printre ai lor...

  RăspundețiȘtergere
 11. LINKUL dvs. din căsuța de comentarii este stricat: conține un PUNCT în plus și apare așa:
  http://incertitudini2008..blogspot.com/
  în loc de:
  http://incertitudini2008.blogspot.com/ :)
  V-aș ruga mult de tot să îl corectați, altfel nu se activează.

  Zi frumoasă în continuare

  RăspundețiȘtergere
 12. Totul depinde de educatie si de consecventa aplicarii ei.
  In timp ce in Japonia exista o natiune extrem de solidara, disciplinata si foarte muncitoare, in Romania dezbinarea, necinstea, nemunca si ponegrirea aproapelui sunt la ordinea zilei.
  Daca printr-un joc al imaginatiei am invita tot poporul japonez in spatiul nostru carpato-danubiano-pontic pentru o luna calendaristica, iar romanii s-ar transfera temporar in Japonia aceeasi perioada de timp, am vedea cine sunt creatorii de valori si cine sunt consumatorii/surpatorii de bunuri si valori.

  E nevoie de hei-rup-ul constructiv si unitar de la Bumbesti-Livezeni in fibra relaxata si ignoranta a romanului.

  Lucruri bune si senine sa-ti zambeasca intreaga zi!

  RăspundețiȘtergere
 13. Andi,
  Suntem atât de diferiți..cineva mi-a reproșat că am lăsat un link, departe de mine gândul de a-mi face reclamă..
  Îți mulțumesc frumos pentru gândurile bune!!
  Sunt o eternă corigentă în materie de ”tehnică„. Că undeva este o greșeală știu. Spune-mi, te rog, precis unde trebuie să „operez„.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 14. @gânguritu,
  O civilizație de la care am fi putut învâța , măcar ceva din lecția despre demnitate.
  O zi bună!!

  RăspundețiȘtergere
 15. Daca ati gasi pe strada un portofel cu bani, l-ati pastra. Cinstea nu tine de popor, ci de OM, de acei din ce in ce mai rari "7 ani de acasa".

  RăspundețiȘtergere
 16. Pescăruș.
  Norocul nostru că prea puțină lume are imaginație..
  Cine(ce) să ne adune??
  O zi bună și ție!

  RăspundețiȘtergere
 17. @Mihai,
  Oricât m-aș preface că nu vă înțeleg, cred că sunteți un tip agresiv.

  RăspundețiȘtergere
 18. Japonezii au cultul muncii, se stia si inainte de tsunami. Romanii au invatat din comunism cultul hotiei, fiecare ducea acasa cat de mult putea , ca era de la stat, stat care persecuta, nu proteja pe nimeni, ci lua cu japca de la cei ce tot din munca realizasera cate ceva.

  RăspundețiȘtergere
 19. Ce este de spus? Ştiu că nu ne place dar, pe ansamblu, asta suntem: cei care se înghesuie unde se DĂ ceva, şi cei care dacă li se pare că nu-i vede nimeni fac nefăcute.
  Nu mi s-a întîmplat niciodată dar, mă întreb ce-ar face poliţistul cu acel portofel pe care l-aş preda.
  Japonia? Altă planetă. De fapt, altă galaxie.

  RăspundețiȘtergere
 20. Mihaela,
  Este mult adevăr în tot ce spui.
  Totuși, în cei douăzeci de ani, lumea s-a deschis, a circulat, a văzut..chiar nimic bun să nu se fi lipit de sufletul național?
  Dacă tot „japca„ este la putere, vai de noi!!

  RăspundețiȘtergere
 21. Tibi,
  Doamne, ce idee- altă planetă, altă galaxie!!!
  Unde suntem???

  RăspundețiȘtergere
 22. fantastic e sufletul omului, atunci când îl are. e tot ce contează. mai ales după un cataclism.

  o seară frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 23. Gina, iti multumesc pentru articol.Nu ne place ce vedem, insa asa suntem noi, romanii.
  Am vazut si eu la stiri cum smulgeau florile chiar inainte de a se sfarsi slujba.
  Apoi l-am auzit pe un parinte spunand ca e un obicei ca oamenii sa adune florile si sa le pastreze pana la anul urmator.
  Cati bani s-au cheltuit pe florile acelea si aranjamentul frumos?Cred ca o avere.Mai bine i-ar fi cheltuit pentru cei in nevoie.
  Azi am mai auzit una romaneasca si trista.Cica sinistratii care au primit case de la Becali s-au apucat sa le vanda. :(

  RăspundețiȘtergere
 24. Ottilia,
  Îmi plac gândurile tale=poeme!!

  RăspundețiȘtergere
 25. Gabi,
  Cu dorința de a nu comite vreun păcat, mă tot întreb ce se trebuie să fie îmbrăcate bisericile în atâta risipă de flori..
  Casele lui becali scoase la vânzare..nu știu ce să zic, nu am , nici cuvinte, nici idei..
  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere
 26. @ Gina
  Am citit, ma crezi sau nu, Shogun in 48 de ore. Nu am inchis un ochi. Am fost fascinat de civilizatia lor, de claritatea subordonarii claselor sociale, de cinstea si cavalerismul traditiei lor. Ani de zile ma cutremuram si nu intelegeam de ce noi suntem in continuare asupriti de fanarioti. Apoi mi/am pus o intrebaere fireasca , dupa atata timp. Cine este mai normal , noi sau japii ?
  Interesant este ca nebunul asta de cap mi/a spus ca noi suntem mai normali, ca noi cei care mai fentam , care mai tradam , care mai furam, de ici de colea, suntem mai normali decat normalii. Da, ei se adapteaza traditiilor si istoriei lor, au haikul lor . Noi ne adaptam vremurilor, conditiilor impuse de perioade istorice. Ce folos au ei ca sunt super dezvoltati, ca cinstea si echitatea domneste in casele lor , daca nu au dragoste reala, daca orice greseala in casele << onorabile,, inseamna Sepuku, chiar si in aceste zile ?
  Sunt si au fost o natiune deosebita de la care avem multe de invatat.
  Dar si rechinii sunt singura specie la care dintii se regenereaza.
  De ce sunt japii asa destepti ? Fiindca noi ceilalti suntem prea inceti !
  ,, Sub floare alba de cires,
  Astern eu sabia/mi cea dreapta.
  Si ma intreb , pe/un colt de pres,
  De/i onorata a mea soarta !,,
  Haiku

  RăspundețiȘtergere
 27. Draga Gina,

  E prima data cand aud de astfel de stiri. Remarcabil, ce sa spun, o raza de lumina intr-un eveniment absolut terifiant, in fata caruia nu poti decat sa te lasi infrant.

  Si totuti viata renaste, si valorile morale se regasesc.

  Numai bine.

  RăspundețiȘtergere
 28. @Micuțul,
  Ce vremuri, când a apărut”Shogun„, apoi „Tai-Pan! Cum să nu te cred, era o nebunie atunci!!
  Cineva, citind cartea, alesese șapte lecții de viață ale generalului- acțiunea, alungarea temerilor, de orice fel, încrederea, drumul- ce drum!, chiar și umilința, vezi cât suntem de diferiți, .i ceea ce ne unește, cumva- fiecare clipă face cât o viață întreagă.
  Eu îi admir pe japonezi! De când am învă=țat prima lecție de geografie!
  Le citesc cu mare drag proverbele, am eu așa o chestie cu proverbele- acolo găsesc filozofia unei neam- ascultă-Dacă ești grăbit, fă un ocol!
  La primul pahar, omul bea vin, la al doilea- vinul bea vin; la cel de-al treilea, vinul îl bea pe om„.
  Ce zici de filozofia lor extraordinară??
  O zi bună!

  RăspundețiȘtergere
 29. Aceste exemple de viaţă - cu multă viaţă în ele, de fapt cu viaţa aceea lipsită de sclipici - te fac să cazi pe gânduri şi să reflectezi serios la ceea ce ni se întâmplă şi ni se poate întâmpla în fiecare zi...

  Un gând bun, Gina, un gând bun tuturor!

  RăspundețiȘtergere
 30. :)
  Sarut'mana, Gina!
  Trist subiect...
  Rusine popilor ca fac atata balci doar pentru a-si justifica "menirea".
  Au transformat totul intr-o mizerie de un privitivism fara de margini.
  Fac turism "divin", aduc "moaste" de pe unde le mai gasesc si le poarta din localitate in localitate sa stranga prostimea in jurul bisericii, IAR CAPII BISERICII SA FACA BANI!
  Nu conteaza ca se calca in picioare, ca injura, ca se imbulzesc precum hienele... important este ca popa in straie scumpe sa-si faca reclama.

  Faceai comparatie intre noi si japonezi.
  Nu exista termen de comparatie!
  De ce?
  Pentru ca educatia la noi lipseste cu desavarsire.
  Nu poti avea o societate normala in lipsa educatiei.
  Ma ingrozesc imaginile cu moastele, ori de cate ori ni le prezinta massmedia.
  Si niciun intelectual nu ia atitudine. Parca am fi ev mediu!
  Spectacol grotesc.
  Nimeni nu are interes ca populatia mioriticei noastre tari sa EDUCE!
  Toti au interesul de a ne tine needucati - asa pot manipula mult mai bine haita de flamanzi, prosti si cu instinctul animalic neinhibat.

  Eu l-as destitui pe Patriarhul actual (care are un trecut atat de sumbru), i-as destitui si pe popii care fac acest balci.
  Dar... eu nu am nicio putere. Ma doare si mi-e rusine de tot ce se intampla in ultimii ani in romanica noastra.

  RăspundețiȘtergere
 31. Irina,
  La mine este dimineață!

  Îi admir pe oamenii aceștia de la capătul lumii. Mi-a plăcut mult un proverb - Când nu ești sigur de caracterul unui om, privește-i prietenul”. sună altfel față de proverbul corespondentul românesc, nu?

  O zi bună îți doresc!!
  p.s. tastasem neatent un „„â„, în loc de „î„..sunt vecini.

  RăspundețiȘtergere
 32. Nu pot sa spun nimic. Decat sa tac si sa plec capul. As vrea sa pot spune, asa cum sustin mereu, poate pentru a ma apara, ca nu e corect sa judecam individul dupa turma... mi-am zis mereu, si continui sa o fac, ca nu ma simt rusinata pentru faptul ca sunt romanca si nu ma las afectata de faptul ca, pe unde merg, sunt asociata acelora care nu fac cinste tarii insa... desi cred ca respectul se castiga individual, nu pot sa nu recunosc faptul ca modul in care decurg lucrurile la noi e unul defect... da, asa e, nu avem cultura educationala... dar ma feresc sa pun o eticheta clara, sa spun ca e vina sistemului, a celor care ne conduc, sau e vina noastra, ca nu vrem sa invatam... sunt toate, adunate...

  RăspundețiȘtergere
 33. Andrei,
  Aș avea atâtea de spus..deseori, din jenă, din respect pentru credința fiecărui om, mi-am reținut cuvintele.
  Atitudinea asta de a-i trata , în continuare, pe enoriași ca și cum ar fi o turmă, mi se pare groaznică( am folosit un sinonim agreabil).
  Am același simțământ, ca și tine- rușine pentru toate relele care se fac cu bună știință.
  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere
 34. frmshk,
  Nu știu dacă este suficient să identificăm vinovatul..sunt prea mulți, de fapt, cred că fiecare dintre noi, câtă vreme nu reușește să îndrepte nimic, este vinovat.
  Aș vrea să pot spune că suntem , măcar pe un drum bun, dar nu este așa..

  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere