vineri, 21 mai 2010

trei Domnite si trei Domni

In aceasta dimineata de sarbatoare, sa trimitem un gand recunoscator catre ELENELE si CONSTANTINII , care au chemat universalitatea la noi.
ELENA CUZA- Doamna Elena-distinsa, cu o educatie severa si aleasa, rafinata, fara ostentatie, culta si modesta- vorbea germana si franceza- inteligenta , iubita de oameni , si-a indeplinit cu mari si neplanse riscuri , rolul de prima doamna a tarii. In folosul tarii. Si al sotului, pe care l-a respectat , cu multa rabdare , in tacere, desi a suferit, traind in singuratate.
L-a inspirat Alexandru Ioan Cuza, in elaborarea Legii instructiunii publice si in sustinerea legii agrare.
In 1863, cand a vizitat Pitestiul, orasenii i-au pregatit Doamnei intrarea pe sub arcuri de triumf, impodobite cu ghirlande. Elena Cuza este modelul adevaratei sotii de Domn.//
Descendenta nobilei familii a Vacarestilor, preferata reginei Elisabeta, ambitioasa ELENA VACARESCU n-a putut deveni regina, pentru ca regele Carol nu numai ca n-a acceptat-o ca nora, dar a si exilat-o in Franta. De acolo, ea si-a aratat stralucirea – cinci volume de versuri, doua romane, doua piese de teatrau, memorialistica, prelucrari folclorice. A fost, cum spunea Camil Petrescu” o romanca din cel mai adevarat sange , care isi afirma cu orgoliu si originea si sufletul romanesc’.
Prima femeie, membra a Academiei Romane, de doua ori decorata cu Legiunea de Onoare, de insusi presedintele Frantei, a avut o singura si nemuritoare iubire- regale Ferdinand, cu care a ramas prietena pana la sfarsitul vietii.//
ELENA FARAGO - Poeta- autoare a opt volume de versuri , laureata de catre Academia Romana. Va mai amintiti poezioara care ne-a facut buni si iubitori? Vorbesc de ‘Catelusul schiop”
Eu am numai trei picioare,Si de-abia mă misc: top, top,/Râd când mă-ntalnesc copiii,/Si mă cheama "cuciu schiop"/.Fratii mei ceilalti se joaca/Cu copiii toti, dar eu/Nu pot alerga ca dansii,/
Ca sunt schiop si cad mereu!/Si stau singur toata ziua/Si plâng mult când mă gandesc/Ca tot schiop voi fi de-acuma/Si tot trist am să traiesc./Si când mă gandesc ce bine/M-as juca si eu acum,/Si-as latra si eu din poarta/La copiii de pe drum!.../Cat sunt de frumosi copiii/Cei cuminti, si cat de mult/Mi-ar placea să stau cu dansii,/Să mă joc si să-i ascult!/Dar copiii rai la suflet/Sunt urâti, precum e-acel/Care m-a schiopat pe mine,/Si nu-i pot iubi de fel.../M-a lovit din rautate/
Cu o piatra în picior,/Si-am zacut, si-am plans atata,/De credeam ca am să mor.../Acum vine si-mi da zahar/Si ar vrea să-mi fie bun,/Si-as putea să-l musc odata/De picior, să mă razbun,/
Dar il las asa, să vada/Raul, că un biet catel/Are inima mai buna/Decât a avut-o el.//

CONSTANTIN BRANCOVEANU a domnit 26 de ani.
Ii stiu numele de cand bunicul m-a dus de mana pe langa zidurile groase ale palatului de la Potlogi, aflat la cativa km. de satul meu.
Ii datoram infiintarea Academiei din Bucuresti si inflorirea culturii adevarate, a stilului brancovenesc. A platit in modul cel mai sangeros cu putinta pastrarea credintei, intrand in legenda- el si fiii lui au fost decapitati de catre turci.//
De la CONSTANTIN NOICA invatam” Cateodata mi se pare ca stim ce este filozofia: e aventura universalului cand devine particular”. Si pentru a ne convinge, ne-a lasat douazeci de volume antume , sapte volume postume, patru volume de publicistica.
Primul lucru pe care trebuie sa-l spui unui tânar angajat în cultura umanista este ca abia pe la 40 de ani începe sa-si dea masura. Pe urma vei spune celui trecut de 40 ca abia la 60 de ani ar putea începe deceniul de aur al creatorului în acest plan. Iar celui de 60 trebuie sa-i spui (daca a reusit ori nu, si cine reuseste cu adevarat ?) ca e bine sa se gândeasca, atunci când scrie, la cititorul care nu s-a nascut înca.”Constantin Noica – Jurnal de ideiCONSTANTIN BRANCUSI
- despre el vorbeste OPERA.
fotografiile sunt facute cu telefonul mobil, prin fereastra, pentru ca atelierul era inchis.




La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi!





14 comentarii:

  1. multumim pentru aceasta excursie in timp, spatiu si spiritualitate. este nevoie de modele si repere la vreme de criza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare logica decizia regelui de-a nu admite o regina bastinasa; mai ales ca se numea Elena...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ionel, eu asa zic- ca sa nu ne ratacim , sa ne uitam mai des inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Daurel,
    Statutul casei regale nu admitea casatoria lui Ferdinand decat cu o descendenta a unei alte case regale europene.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca am facut o gafa; unele Elene pot fi, sunt benefice; de exemlu o Lenuta l-a acceptat ca sot pe frate-meu...

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu zic sa o includem in aceasta suita interesanta si pe Elena Udrea. Pentru splendoarea ei si vocea "inconfundabila".
    Dincolo de aspectul ironic, cred ca ar trebui sa apreciem mai mult ceea ce s-a intamplat in anul 313. A fost o decizie pentru exercitarea libertatii spirituale. Acum ne vedem readusi in situatie de sclavie...

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Daurel,
    care dintre cei doi a fost inspirat?

    RăspundețiȘtergere
  8. Florentin,

    Oricat ai insista, nu se poate- perechile sunt facute.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce Elene de soi si ce Constantini de nadejde! Avem cu ce sa ne mandrim. Profesoara mea preferata va ramane vesnic diriginta din clasele V-VIII, pe nume Doina, dar am avut un profesor de romana Constantin, cel mai bun dintre cei buni si o profesoara de desen, pe care am iubit-o la nebunie, Elena. Daca de ei imi amintesc cu drag, inseamna ca numele acestea au ceva predestinat! La multi ani celor care-si sarbatoresc onomastica azi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, Mirela, numele sfintilor sarbatoriti astazi sunt speciale.
    Si daca niste persoane dragi le poarta , ele devin simboluri. Se percep intr-un fel anume.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://haihuiprintaraipaiurea.blogspot.com/2009/01/potlogi-curtea-domneasca.html
    Salut!
    Din pacate abia acum am intrat si eu sa pun o mica impresie de spre topicul de azi..
    Felicitari ptru idee!F.frumos material ..Chiar avem multi "sfinti "Constantin si Elena ,chiar daca numai unul din ei este oficial..Parerea mea este ca oricine a lasat in urma sa ceva nemuritor ,merita sa fie sanctificat ..
    Si ptru ca mi-ai zis sa-ti spun ceva de Palatul lui Constantin Brincoveanu din Potlogi ,uite,ti-am adus un link cu citeva poze, facute anul trecut de un blogger f.destept ..
    Palatul a fost renovat inainte de revolutie,dar acum ,din pacate, se ruineaza pe zi ce trece.. Spre rusinea mea nu am apucat sa-l vad , proaspat renovat .Acum cred ca mi-ai stirnit interesul si cu prima ocazie am sa-l viziez ..
    p.s.Nu stiu de ce linkurile nu se pot descarca din pagina ta..Vezi cum faci sa pui pozele aici ,la loc de cinstire ..
    hai pa ! pe miine ..noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Steluta, din nou trebuie sa-mi cer scuze ca raspund cu intarziere. Ma preseaza timpul. Astazi sunt ' mosii de vara'.

    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani Elenelor si Constantinilor!
    Iti multumesc pentru ca ne-ai adus aminte de aceste personalitati pe care le-am cam uitat de atata politica ticaloasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Gabi,

    Cred ca a ni le aminti cu placere este o cale de evadare din prezentul prea tulbure.

    RăspundețiȘtergere