miercuri, 26 mai 2010

ieri

cu marea sub talpi
si cerul deasupra,
muscau felii mari de viata!

Anton Lupan,
Pierre Vaillant,
Ieremia,
Ismail..
Aveau in suflet Speranta .
Tinteau catre Tara de Foc!
TOATE PANZELE SUS!
Erau patru-
Ion Besoiu
Ion Dichiseanu
Sebastian Papaiani
Jean Constantin
Timpul trage cortina.
Viata e un rol.
Despre Ismail, de astazi, se va vorbi la perfectul compus.
Jean Constantin – saizeci de filme! Intr-o singura viata.

15 comentarii:

 1. D-zeu sa-l odihneasca in pace ! A fost un actor mare ,care prin rolurile sale comice ,a adus multe zimbete pe buzele milioanelor de oameni..Va ramine mult timp in memoria noastra ,ptru ca omul este
  nemuritor prin faptele sale ..Iata un mic fragment din poemul "Planeta-Ou" al lui V.Padina ,care mi-a placut ptru mesajul sau linistitor precum ca noi toti suntem nemuritori ptru ca lasam in urma noastra fapte si urmasi care vor transmite prin "generatia urmatoare"ceva din noi si din cei dinaintea noastra ..


  Viaţa ta nefiind, de fapt, a ta, ci a Aceluia ce trăieşte local & temporar şi moare – cică – în făptura-ţi mitiutică, însă-n realitate doar spre a re-nvia prin next generation ce mereu şi mereu va urma, înseamnă că doar faptele din timpul vieţii tale, pe care tu ai fost liber să le faci or ba, sunt aporturi strict personale, n-aşa? la conturarea fiinţei trăitoare între alfa şi omega… O creaţie duhoasă, un fiu sau o fiică duioasă, un destin de ingeniu or de cenuşăreasă, o poesie sau o conceptie novissimă & aleasă, o invenţie superdrăcoasă, o biserică a neamului mai mult sau mai puţin măroasă, dar caldă şi omenoasă, o fire nobilă şi generoasă, o vorbă sau o mână prietenoasă spusă / întinsă unui semen cu inima grea sau păcătoasă (căci inimă vie, aloo…), o construcţie politică sau o ideologie mişto, un cod de legi maibaro, iată faptele ce fac dintr-un simplu poolică frânar, altfel muritor ca orişice kknar, un homo dei exemplar, care supravieţuieşte şi după ce membrii cooperativei “Munca şi Viaţa-n Zadar” dau colţu spre Bellu iar, şi iar…

  RăspundețiȘtergere
 2. Geocer,

  Un bun prieten al artistului spunea ca Jean Constantin a trecut prin viata ca un suflet fara trup..

  RăspundețiȘtergere
 3. Steluta,

  Este mult adevar in citatul invocat- toti lasam , dupa noi, urme- mai mult sau mai putin descifrabile.
  Maestrul ne-a invatat sa radem cu pofta, atunci cand sufletele ar fi vrut sa planga.

  RăspundețiȘtergere
 4. Odihneasca-se in pace!
  Cred ca filmul "Toate panzele sus!" e unul dintre cele mai bune filme romanesti, iar Ismail a fost cel mai simpatic bucatar!

  RăspundețiȘtergere
 5. un tigan norocos... il plange o romanie intreaga! sa-i fie tarana usoara...

  RăspundețiȘtergere
 6. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Eu am avut azi putin timp si m-am reimprietenit cu google. Sper sa nu mai dispar asa mult din peisaj. Seara linistita!

  RăspundețiȘtergere
 7. Gabi, Si mie mi-a placut filmul mult. Il vedeam cu fiii mei!Ma bucuram si ma intristam pentru toate cate li se intamplau eroilor.
  Ai dreptate, stilul lui Ismail era inconfundabil.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cati, multe se pot afla din lumea luigoogle.

  RăspundețiȘtergere
 9. Vine vremea sa plecam... incet-incet se trage cortina peste viata fiecaruia...
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  RăspundețiȘtergere
 10. MARE ACTOR! Mare OM! Nu cred ca-l va egala cineva prea devreme! Era intr-adevar numai suflet si ras! Asa si-l amintesc toti colegii. Dar oare ce tristete ascundea in spatele acelor glume? Imi pun intrebarea asta dupa ce am vazut o secventa la tv (ultima lui aparitie pe sticla in urma cu 2 saptamani) in care moderatorul il intreaba:
  - Ce mai doriti de la viata, domnule Jean?
  - Nimic, ce sa mai doresc? NIMIC! raspunde maestrul precipitat dar in privirea lui se citea un munte de tristete amestecat cu nemultumire si neimpacare...

  In ziua mortii lui, am aflat ca dragul de consilier X de la Prefectura judetului Constanta ar fi propus consiliului spre aprobare un proiect de hotarare prin care Jean Constantin sa fie numit "Cetatean de onoare al judetului Constanta". Proiectul de hotarare a fost respins de pe ordinea de zi! Nu se cunosc motivele dar se stie ca respingerea lui de pe ordinea de zi ar fi fost ilegala! Dupa putin timp de la nefericitul eveniment politic, s-a aflat ca dl.Jean Constantin murise! Ce "coincidenta" penibila (sau nu)!

  Tot de la colegii sai am aflat ca pe la inceputul anilor '90 a fost dat afara din teatrul "Fantasio" - Constanta. Ulterior, nu stiu prin ce relatii, a fost reangajat. In perioada respectiva, marele actor Jean Constantin a fost devastat. Nici mie nu-mi vine sa cred cum se pot arunca in strada oameni de asemenea valoare, indiferent de domeniul lor de activitate! Stiu insa ca in locul acestor personalitati vin 10 incompetenti pilosi, cu CV-uri kilometrice cumparate pe bani, care nu fac nici cat cel expulzat! Rusine conducerii teatrului Fantasio de atunci! Acum aflu ca ii vor face statuie in curte! Dupa ce l-au strivit ca pe o rama acum, mort fiind, i se aduc osanale si omagii.

  Bine raspundea un alt roman valoros cand a fost intrebat de un strain:

  - Ai valoare in tara ta?
  - Nu stiu. Inca n-am murit!

  Peste toate necunoscutele ramane maestrul Jean Constantin, o stea stralucinda si poate nemuritoare. Fie ca acolo sus sa primeasca cu adevarat ceea ce merita: liniste si pace!

  RăspundețiȘtergere
 11. Denisia, asa este - suntem trecatori...

  RăspundețiȘtergere
 12. Shanti,
  Multumesc mult!

  Spui lucruri la care ma gandesc adesea, ma intreb, ma mir si nu gasesc raspunsuri.
  Da, dupa moarte se fac statui, iar in timpul vietii nu se rateaza niciun prilej de a lovi in capul cuiva, daca prin munca, valoare, conduita pune in umbra niste incompetenti.

  RăspundețiȘtergere
 13. Orice amintire ne va aduce zambetul pe buze...
  Sa-i fie tarana usoara!

  RăspundețiȘtergere