marți, 17 aprilie 2012

nu te mânia

  că Dumnezeu  a creat  tigrul, mulțumește-i că nu i-a dat aripi.( proverb grecesc)


Zboară vești contradictorii despre greci și a lor  țară, fascinantă și tulburătoare !
Povești nemuritoare, zei și zeițe,  frumusețe crescută din valurile mării, legende auzite la fața locului, plimbare cu vaporul , marea  foșnitoare , seară  cretană de pomină,  mâncăruri tradiționale, bijuterii împletite la comandă în ateliere mici , cu privire spre mare,  sate  pescărești,  bomboane, broderii în alb și albastru, tufe de leandru în toate culorile,  insistenți patroni de restaurante, ademenindu-și clienții cu păhărelul de ouzo  , kalimEra!
 Dar mai mult și mai mult, îmi place cum știu ei să petreacă!
Tu ce zici? 

24 de comentarii:

 1. Si mie imi place!
  Imi place pt ca, sarbatoresc evenimentele importante, cu multa pompa, cu miei fripti la protap,cu ouzo,tsipuro, ori metaxa, cu muzica si dans( fie sigalos lent, fie sirtos ritmat).
  Dar cel mai mult, mi-ar placea sa beau putina cafea greceasca - cu putina spuma in cescuta- aromata si savurata- inghititura, cu inghititura...
  Lidia

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Lului, grecii fac o cafea delicioasă!
   Într-o dimineață, am fost într-un mic atelier de bijuterii- meșterul era un bătrânel foarte simpatic, împletea mărgele cu iuțeală, dar cum trebuia să-mi facă un set, a duirat cam mult. Mi-a pregătit o cafea cum nu cred că am mai băut vreodată..Pentru că mi-a luat din timp, mi-a dăruit , în afara lucrării, o piatră albastră!
   Nu am motive să cred maxima- teme-te de greci, chiar și când fac daruri..

   Ștergere
 2. Am scris spuma. Mai potrivit era... CAIMAC.
  L

  RăspundețiȘtergere
 3. Ei, Gina si tu, acum...
  Asta a zis-o demult, Vergiliu.

  F. frumos din partea artizanului.
  Poarta piatra albastra, ca e de bun augur si nu e un dar otravit (cu cucuta).
  De cucuta a avut parte numai sarmanul... Socrate).
  L

  RăspundețiȘtergere
 4. Dragă Luli,
  M-ai pus pe gânduri..piatra se numește Lapis Lazuli Na/3CaAl/3Si/3/O/12S..se zice că este una dintre cele mai vechi pietre, unele culturi o prețuiau mai mult decât aurul, era piatră sacră.
  Chestiunea este că nu este compatibilă cu zodia mea..deși oferă noroc, fericire, sprijin..
  Oricum, mi-e îmi place, dar o port rar.

  RăspundețiȘtergere
 5. Grecii stiu sa petreaca dar si Andre Rieu este un provocator...

  RăspundețiȘtergere
 6. Tot respectul pentru greci. Ei sunt la baza culturii occidentului. Sa ne bucuram.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vera,

   Cum nu știu s-o spun îngrecește, o s-o zic în latinește-Gaudeamus igitur!

   Ștergere
 7. Au o muzica extraordinara.Am ascultat mult intr-o vreme muzica greceasca,foarte ritmata,melodica si plina de elan vital... iti multumesc de a-mi fi reamintit cumva prin acest articol de ea...ma grabesc acum sa caut cateva piese care m-au bucurat nespus candva.In muzica usoara este suficient sa spui Nana Mouskouri si Demis Roussos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știu că tu adori muzica Nanei Mouskouri! Și mie îmi place!! Cât despre Demis Roussos, ce să spun? în studenție eram topite..ascultam la la nesfârșit.
   Ascult și acum, de câte ori am vreme!

   Ștergere
  2. De adorat intre cantarete una singura este:MIREILLE MATHIEU!!!As putea scrie in timp record un roman filozofic despre ea!Demis Roussos l-am asculatat si eu foarte mult intr-o perioada,merge la suflet direct,si mai are si un repertoriu de zile mari.Nana este asa cum am mai spus o voce chiar de inger,diafana,celesta...Vanghelis e sublim prin anumite compozitii,o muzica siderala....am sa citesc articolul cand am sa am timp.Multumesc.

   Ștergere
  3. De ce nu scrii despre Mireille Mathieu? Cred că ar fi ceva extraordinar!!

   Ștergere
  4. "Lucrurile nu sunt greu de facut,totul este de a te pune in starea de a le face"-Brancusi...stau prost la acest capitol,nu am starea necesara!Poate si pentru faptul ca sunt un perfectinist al naibii de exigent cand vine vorba de arta!
   Vechii greci aveau un ideal in sculptura,"o simbioza intre expresie,miscare,morfologie",regasesc la Mireille Mathieu acest ideal! Chipul,gestica si expresia vocii ei alcatuiesc un tot unitar ce ma fascineaza...buza ei superioara spre exemplu se arcuieste cand canta in perfect ritm cu arcul descris de coafura,sprancenele se arcuiesc impecabil,vocea se bazeaza pe emisie de vocale clare ,arcuite....ei multe as avea de spus,ideia este ca am analizat-o din punct de vedere nu doar canto dar si morfologic-plastic,si repet exista la ea un sincron fantastic intre look-gestica-voce!

   PS: Ador austeritatea ei ca prezenta in contrast cu acea dulceata a zambetuluiei larg scanteietor...e ceva ce tine de sentimentul miraculosului....am avut odata un sentiment teribil,era pe ecran,era ea ,o stiam doar foarte bine,dar straniu pentru cateva secunde m-am intrebat cine canta?...ea devenise cantecul in sine ,nu mai avea nume!Depasea cu mult...lumescul!

   Ștergere
  5. Zău că ești extraordinar! Aș zice că o „știi „pe Doamna MM mai bine decât s-ar ști ea.
   Vorbești despre Ea ca despre ceva divin!
   Ar trebui să te impulsioneze ceva sau cineva să scrii despre această pasiune!

   Ștergere
  6. Te rog asculta un cantec reprezentativ pentru ea:
   http://www.youtube.com/watch?v=DVSvFByAk3s

   (naturalete,gestica minimalista in perfect acord cu muzica,traire artistica si daruire scenica aparte,nimic ostentativ,cald,catifelat,amplu,intens)

   Iar aici superbe versuri si un clip minunat ca ideie de realizare:
   http://www.youtube.com/watch?v=AVctNwqCfFI&feature=related

   Ștergere
  7. Ești extraordinar!
   Mulțumesc mult!

   Ștergere
 8. Ah...si bineinteles VANGELIS!!!!cum de uitai.Unii muzicieni il considera chiar ceva mai mult decat muzica clasica.

  RăspundețiȘtergere
 9. Dacă ai vreme, citește aici-
  http://ziarpiatraneamt.ro/vangelis-jumatate-de-secol-de-muzica-desavarsita/

  RăspundețiȘtergere
 10. Dacă ne gândim că în Grecia antica dansul era considerat un dar din partea zeilor menit sa ii faca pe oameni sa uite de griji, este de înţeles pasiunea contemporanilor pentru dans. Am avut ocazia să particip la o petrecere organizată de greci. Muzica pare să pătrundă prin toţi porii ca apoi să ţâşnească cu o bucurie nestăvilită din interior pe feţele lor.Sunt extraordinari: îi simţi pur şi simplu cum vibrează. Nimic nu pare că le poate atinge bucuria de a petrece!

  RăspundețiȘtergere
 11. Și eu am fost la două petreceri grecești- una organizată pe un vas de croazieră, alta undeva, într-un sat cretan.
  Da, sunt profunzi în a petrece, devin , cumva, nepământeni.

  RăspundețiȘtergere