că Dumnezeu a creat tigrul, mulțumește-i că nu i-a dat aripi.( proverb grecesc)
Zboară vești contradictorii despre greci și a lor țară, fascinantă și tulburătoare !
Povești nemuritoare, zei și zeițe, frumusețe crescută din valurile mării, legende auzite la fața locului, plimbare cu vaporul , marea foșnitoare , seară cretană de pomină, mâncăruri tradiționale, bijuterii împletite la comandă în ateliere mici , cu privire spre mare, sate pescărești, bomboane, broderii în alb și albastru, tufe de leandru în toate culorile, insistenți patroni de restaurante, ademenindu-și clienții cu păhărelul de ouzo , kalimEra!
Dar mai mult și mai mult, îmi place cum știu ei să petreacă!
Tu ce zici?
Hristos a înviat!
RăspundețiȘtergereAdevărat a înviat!
ȘtergereSi mie imi place!
RăspundețiȘtergereImi place pt ca, sarbatoresc evenimentele importante, cu multa pompa, cu miei fripti la protap,cu ouzo,tsipuro, ori metaxa, cu muzica si dans( fie sigalos lent, fie sirtos ritmat).
Dar cel mai mult, mi-ar placea sa beau putina cafea greceasca - cu putina spuma in cescuta- aromata si savurata- inghititura, cu inghititura...
Lidia
Da, Lului, grecii fac o cafea delicioasă!
ȘtergereÎntr-o dimineață, am fost într-un mic atelier de bijuterii- meșterul era un bătrânel foarte simpatic, împletea mărgele cu iuțeală, dar cum trebuia să-mi facă un set, a duirat cam mult. Mi-a pregătit o cafea cum nu cred că am mai băut vreodată..Pentru că mi-a luat din timp, mi-a dăruit , în afara lucrării, o piatră albastră!
Nu am motive să cred maxima- teme-te de greci, chiar și când fac daruri..
Am scris spuma. Mai potrivit era... CAIMAC.
RăspundețiȘtergereL
Mi-am dat seama!
ȘtergereEi, Gina si tu, acum...
RăspundețiȘtergereAsta a zis-o demult, Vergiliu.
F. frumos din partea artizanului.
Poarta piatra albastra, ca e de bun augur si nu e un dar otravit (cu cucuta).
De cucuta a avut parte numai sarmanul... Socrate).
L
Dragă Luli,
RăspundețiȘtergereM-ai pus pe gânduri..piatra se numește Lapis Lazuli Na/3CaAl/3Si/3/O/12S..se zice că este una dintre cele mai vechi pietre, unele culturi o prețuiau mai mult decât aurul, era piatră sacră.
Chestiunea este că nu este compatibilă cu zodia mea..deși oferă noroc, fericire, sprijin..
Oricum, mi-e îmi place, dar o port rar.
Grecii stiu sa petreaca dar si Andre Rieu este un provocator...
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Marycix, frumoasă concluzie!
ȘtergereTot respectul pentru greci. Ei sunt la baza culturii occidentului. Sa ne bucuram.
RăspundețiȘtergereVera,
ȘtergereCum nu știu s-o spun îngrecește, o s-o zic în latinește-Gaudeamus igitur!
Au o muzica extraordinara.Am ascultat mult intr-o vreme muzica greceasca,foarte ritmata,melodica si plina de elan vital... iti multumesc de a-mi fi reamintit cumva prin acest articol de ea...ma grabesc acum sa caut cateva piese care m-au bucurat nespus candva.In muzica usoara este suficient sa spui Nana Mouskouri si Demis Roussos!
RăspundețiȘtergereȘtiu că tu adori muzica Nanei Mouskouri! Și mie îmi place!! Cât despre Demis Roussos, ce să spun? în studenție eram topite..ascultam la la nesfârșit.
ȘtergereAscult și acum, de câte ori am vreme!
De adorat intre cantarete una singura este:MIREILLE MATHIEU!!!As putea scrie in timp record un roman filozofic despre ea!Demis Roussos l-am asculatat si eu foarte mult intr-o perioada,merge la suflet direct,si mai are si un repertoriu de zile mari.Nana este asa cum am mai spus o voce chiar de inger,diafana,celesta...Vanghelis e sublim prin anumite compozitii,o muzica siderala....am sa citesc articolul cand am sa am timp.Multumesc.
ȘtergereDe ce nu scrii despre Mireille Mathieu? Cred că ar fi ceva extraordinar!!
Ștergere"Lucrurile nu sunt greu de facut,totul este de a te pune in starea de a le face"-Brancusi...stau prost la acest capitol,nu am starea necesara!Poate si pentru faptul ca sunt un perfectinist al naibii de exigent cand vine vorba de arta!
ȘtergereVechii greci aveau un ideal in sculptura,"o simbioza intre expresie,miscare,morfologie",regasesc la Mireille Mathieu acest ideal! Chipul,gestica si expresia vocii ei alcatuiesc un tot unitar ce ma fascineaza...buza ei superioara spre exemplu se arcuieste cand canta in perfect ritm cu arcul descris de coafura,sprancenele se arcuiesc impecabil,vocea se bazeaza pe emisie de vocale clare ,arcuite....ei multe as avea de spus,ideia este ca am analizat-o din punct de vedere nu doar canto dar si morfologic-plastic,si repet exista la ea un sincron fantastic intre look-gestica-voce!
PS: Ador austeritatea ei ca prezenta in contrast cu acea dulceata a zambetuluiei larg scanteietor...e ceva ce tine de sentimentul miraculosului....am avut odata un sentiment teribil,era pe ecran,era ea ,o stiam doar foarte bine,dar straniu pentru cateva secunde m-am intrebat cine canta?...ea devenise cantecul in sine ,nu mai avea nume!Depasea cu mult...lumescul!
Zău că ești extraordinar! Aș zice că o „știi „pe Doamna MM mai bine decât s-ar ști ea.
ȘtergereVorbești despre Ea ca despre ceva divin!
Ar trebui să te impulsioneze ceva sau cineva să scrii despre această pasiune!
Te rog asculta un cantec reprezentativ pentru ea:
Ștergerehttp://www.youtube.com/watch?v=DVSvFByAk3s
(naturalete,gestica minimalista in perfect acord cu muzica,traire artistica si daruire scenica aparte,nimic ostentativ,cald,catifelat,amplu,intens)
Iar aici superbe versuri si un clip minunat ca ideie de realizare:
http://www.youtube.com/watch?v=AVctNwqCfFI&feature=related
Ești extraordinar!
ȘtergereMulțumesc mult!
Ah...si bineinteles VANGELIS!!!!cum de uitai.Unii muzicieni il considera chiar ceva mai mult decat muzica clasica.
RăspundețiȘtergereDacă ai vreme, citește aici-
RăspundețiȘtergerehttp://ziarpiatraneamt.ro/vangelis-jumatate-de-secol-de-muzica-desavarsita/
Dacă ne gândim că în Grecia antica dansul era considerat un dar din partea zeilor menit sa ii faca pe oameni sa uite de griji, este de înţeles pasiunea contemporanilor pentru dans. Am avut ocazia să particip la o petrecere organizată de greci. Muzica pare să pătrundă prin toţi porii ca apoi să ţâşnească cu o bucurie nestăvilită din interior pe feţele lor.Sunt extraordinari: îi simţi pur şi simplu cum vibrează. Nimic nu pare că le poate atinge bucuria de a petrece!
RăspundețiȘtergereȘi eu am fost la două petreceri grecești- una organizată pe un vas de croazieră, alta undeva, într-un sat cretan.
RăspundețiȘtergereDa, sunt profunzi în a petrece, devin , cumva, nepământeni.