joi, 19 aprilie 2012

să aveți către Dumnezeu inimă de fiu, către aproapele  inimă de mamă și  către voi minte de judecător. Părintele Cleopa


Mâine este o zi mare, Izvorul tămăduirii, sărbătoare ce datează din primul mileniu creștin, amintind vindecarea  nevăzătorului, care și-a spălat fața cu apă dintr-un  izvor din apropierea Constantinopolului. Fiind o zi de meditație, am    ales  câteva  cugetări ale unor  mari Români:


Să respecți ceea ce poate face altul și nu poți face tu.
Libertatea  omului este partea divină din el. Petre Țuțea

Dreptatea  socială nu se face prin suprimarea dreptului de a poseda, ci prin  suprimarea excesului de bogăție. Nichifor Crainic

Înfrânt nu ești atunci  când sângeri
Și nici când  ochii-n lacrimi ți-s.
Cele mai crâncene înfrângeri
Sunt renunțările la vis. Radu Gyr

12 comentarii:

 1. În fundul grădinii mele crește un deal înalt. Dacă merg vreo jumătate de oră în sus, ajung la un izvor, numit de băștinași „Izvorul Tămăduirii”.

  Deasupra lui s-a zidit o bisericuță, închinată eroilor locali din primul război, unde sunt două liste bătute în piatră; cea a eroilor căzuți pentru România și cea a eroilor căzuți pentru Transilvania, adică Austro-Ungaria. Mai apoi s-a fpcut și o mănăstire, cu două sau trei măicuțe.

  În mod demonstrat fără dubiu, spălatul cu apa acestui izvor este sănătate curată, mai ales pentru ochi. Dar și mersul la deal pentru a ajunge la izovr este tot sănătate curată, mai ales pentru plămâni, pentru că drumul merge numai prin pădure.

  Când sunt acasă, eu nu beau apă decât de acolo. Nu pot să spun că mă tămăduiește de vreo boală. Dar, cu certitudine, îmi dă o mare sănătate sufletească. Poate și pentru că este izvorul bunilor și străbunilor...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ați scris atât de frumos!
   Parcă văd potecuța șerpuind printre copaci și undeva,
   într-un luminiș, bisericuța.
   Ce suflete alese trebuie să aibă oamenii care adună firul de apă , țășnind parcă dintr-o altă lume!
   Există și aici, în apropierea schitului, o troiță, construită într-un ochi de izvor.
   Merg adesea, îmi place apa lui limpede, parcă mai mult îmi place s-o aștept șopotind.
   Vedeți, nu știu câtă reliogizate pun oamenii în gesturile lor, atunci când adună izvoarele, minunate sunt gândurile lor și ideea că firicelul de apă vine de undeva, dintr-o realitate bună, pozitivă.
   Am fost , în urămă cu câțiva ani, cu școala, în Maramureș, într-un loc absolut miraculos..era și acolo un izvor, ”Izvorul tămăduirii„
   http://incertitudini2008.blogspot.com/2008/05/trei-zile-in-maramures.html

   Ștergere
 2. Bună dimineaţa!
  Să avem mereu lumina în priviri!

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt superbe cuvintele Parintelui Cleopa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Marycix,
   Citesc din cartea Lui „Valoartea sufletului„.
   Citesc pe îndelete.

   Ștergere
 4. Buna dimineata! Si, mai ales, fara vise ucise!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu prea țin minte visele..culmea! mi-al amintesc perfect pe cel de astă noapte!

   Ștergere
 5. Cuvinte mari si pline de adevar.Infrangerea e renuntarea la vise,libertatea e partea divina din om,dreptatea e suprimarea excesului...

  Sa ai o zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 6. LEGENDA
  Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Aici intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon cauta in apropiere un izvor, dar nu reuseste sa gaseasca. Dupa o vreme o aude pe Maica Domnului spunandu-i: “Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leon, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon asculta si gaseste un izvor din care ii da bolnavului apa. Ii spala fata cu aceasta, iar orbul isi recapata miraculos vederea. Dupa ce ajunge imparat, Leon construieste langa izvor o biserica. Mai tarziu, insusi imparatul Justinian, care suferea de o boala grea, se vindeca dupa ce bea putina apa din acest izvor. Ca semn de multumire construieste o biserica mai mare, care din pacate va fi distrusa de turci.

  SEMNIFICATIA
  Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii vorbeste si despre rolul Maicii Domnului in lucrarea mantuirii, iubita ca un izvor binefacator revarsat peste oameni, Maica revarsandu-se peste oameni, prin mijlocirea apei. Asimilarea Maicii Domnului ca Izvor al Tamaduirii nu este intamplatoare, deoarece ea este mijlocitoarea catre Iisus, este cea prin care a izvorat Duhul Sfant, fiind posibila nasterea Mantuitorului. Ca Mama a Mantuitorului, Fecioara Maria a indurat toate suferintele la care a fost supus Fiul Sau, iar crestinii aflati in necaz, cauta in chip deosebit ajutor la Maica Domnului.
  L

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc frumos pentru atâtea detalii despre legenda zilei de astăzi, Luli!
   Mie îmi plac mult legendele!
   Și mai mult îmi place să sper că ele pornesc din credința noastră .

   Ștergere