luni, 2 aprilie 2012

cartezianism majoritar-

mănânc, deci exist, Valeriu Butulescu.

Și aici, în blogosferă, ca și în viața noastră, cea de toate zilele,  circulă rețete  culinare  dintre cele mai diverse, mai  apetisante, mai năstrușnice, mai tentante.
 Unii și-au numit pasiunea de a găti Arte, alții, Bucătăria mea.  Treaba fiecăruia!
 Gătesc, mi se pare firesc, altfel nu se poate, cam din studenție,  pentru că atunci m-am măritat. Nu mi se pare o corvoadă să prepar mâncare, dar nici nu este pasiunea vieții mele. 
  Generația mea  n-a auzit la tinerețe de produse gata făcute, iar mersul la restaurant era sărbătoare! 
 Prin filme-  astă seară pregătesc acasă cina, deși se referă la  a încălzi  orice  preparat gata adus în pungă, devine o epopeică  și fascinantă poveste.//
 De câteva ori pe an,  pregătesc sărmăluțe de post.
 Nici nu știu dacă  am moștenit rețeta, dacă am îmbunătățit-o, pentru că nu–mi iau cântarul lângă mine, nici cartea  regală de bucate, nici vreun caiet în care stau aliniate felurile de mâncare.
 La mine funcționează trebuie să iasă ceva comestibil. N-am dat greș..zic eu, o spune și familia.
Toți ai casei  sunt sănătoși, mulțumesc frumos!
Așadar,   am  luat-două cepe, doi morvovi, un păstârnac,  o țelină,   mai mult de jumătate pahar de orez, două  borcănele de ciupercuțe românești,   pentru că n-am găsit în piață  de cele proaspete, măsline cât mai puțin sărate,  un măr sau chiar două , nu te mira, eu pun și în ciorbă, încearcă și -mi vei da dreptate, pastă de roșii, preparată în casă, pătrunjel, mărar proaspăt, dar și uscat, foi de dafin,  două linguri ulei de măsline, o varză mare, murată.
 Am dat zarzavaturile pe răzătoare, în afară de ceapă, care se taie mărunt, la fel  pătrunjelul și mărarul verde. Ciupercuțele erau deja  feliate. Am înăbușit, preț de câteva minute, toată compoziția, căreia i-am adăugat orezul. Au rămas,  deoparte, măslinele, pasta de roșii, măraul uscat, foile de dafin.
Varza s-a desfăcut frumos , foaie cu foaie.
 Fiecare frunză se taie în patru.
 Se ia câte o linguriță din compoziția care a fost lăsată la răcit  și se pune câte o măslină în mijloc.
. Cum se rulează sărmăluțele este floare la ureche.
 Am umplut oala, am presărat mărar din belșug, foi de dafin și pastă de roșii. După ce am adăugat apă și un pahar de zeamă de varză,  cât să se acopere,  am dat focul potrivit..
 Mămăliguța se pregătește simplu și rapid. Doar să  fiarbă suficient!
Vinul este decoratriv, că doar suntem în post!
Ce a ieșit  se vede !
Gustul?  vă invit să-l aflați!
  Mă încadrez la arte ? sau la
 Vă aștept cu drag!


42 de comentarii:

  1. Mereu le-am preferat in locul celor cu carne. Multumesc de invitatie:). O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vad de ce n-ar iesi gustoase cu asa ingrediente...ador mararul si patrunjelul!!!as face supa din ele nu alta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să le pierzi vitaminele, prin fierbere?
      Mărararul îl pui în salată, iar pătrunjelul îl adaugi, proaspăt, la supă.
      O prietenă, profesoară de chimie,consumă zilnic pătrujel.

      Ștergere
  3. Si eu ma ghidez dupa zicala"Mancam sa traim,nu traim sa mancam!:)"
    Mancarea o fac de dragul familiei,dar nu stau neaparat toata ziua in bucatarie.
    Sarmalutele tale sunt delicioase cu atatea bunatati.Eu nu foloseam masline,dar cred ca e un ingredient care-i adauga un strop de savoare.
    Te incadrezi perfect la amandoua,dar parca sarmalutele tale spun:
    "Va astept cu drag!":)

    Daca a mai ramas vin si eu!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi, draga mea!
      Ești musafirul meu cel mai drag!
      Să-ți vând un pont- știi cât de gustoase sunt cu mămăliguță rece?? să încerci.
      Măslinele sunt și aspectuoase, dar și gustoase!

      Ștergere
  4. Am să încerc și eu vreodată rețeta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt mai pretentios şi totodată deschis provocărilor . Deşi îmi plac cel mai mult cele trditionale le mănânc oricum ar fi cu condiţia să nu ştiu dinainte de care sunt . Nu sunt adeptul convingerii că o viaţa sănătoasă înseamnă lipsa cărnii pentru ca omul aşa a fost clădit iar înainte vreme când nu existau diete omul trăia mai mult , deci ... ştiu ce ai să spui , sunt un pic ciudat , eu aş spune realist .
    Reţeta ta sună apetisant şi am încadrat-o la favorite ! mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorin,
      Pe aici este soare!
      Tu mi-ai făcut ziua strălucitoate, înscriindu-mă la „favorite„!!
      Este a doua mare și emoționantă confirmare că sunt artistă.
      Prima a fost după o lecție deschisă la dirigenție- nu avea nimic comun cu mâncarea- era despre alegerea profesiei . Lauda mi-a fost adusă de către o colegă. De limba ei ascuțită nu prea scăpa multă lume.
      indiferent ce pregătesc,ai casei îmi spun doar „mulțumesc„! Era să uit- am mai primit un fel de „atestat internațional„ , cu „salamul de biscuiți„,din care fiul meu cel mic și-a tratat , la Londra, prietenii.

      p.s. Ai făcut din mine o artistă fericită la aragaz!!

      Ștergere
  6. La Arte, fara discutie ! Arta culinara are nevoie de artisti ca tine ! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Reteta suna foarte imbietor, cred ca mai am timp sa incerc. Eu fac sarmalute de post, dar simple, cu pasta de rosii, orez, stafide si ceapa. Cum domnul meu e mare carnivor, le prepar o singura data, in saptamana mare.
    Ideea cu marul e foarte interesanta, ma ispiteste. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarmalute de post. Da. Si mie imi plac. Totusi, prefer fara mere. Recunosc, am incercat mere si zeama de lamaie si in salata de cruditati, dar, parca nu sunt merele de acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru început, încercați salată asortată- ridchi, morcovi, mere, lămâie.
      Treptat, veți accepta merele și în alte combinații.

      Ștergere
  9. @ Gina,
    Bună ziua !
    Mi-am notat REȚETA !
    Parcă simt mirosul de MĂRAR și PĂTRUNJEL proaspăt !!!
    Din păcate, eu nu agreez SARMALELE de POST și ca atare, nu îți promit că voi pune în practică așa de repede apetisanta ta REȚETĂ ! Prefer SARMALELE cu carne tocată de vițel și porc în proporții egale iar de aici mai departe, toată lumea știe REȚETA !!!
    Important este să nu UIȚI SARMALELE în cuptorul aragazului încins la 250 grade în timp ce postezi ceva pe blog sau răspunzi cuiva bun de gură la telefon ......
    Mulțumesc pentru comentariu de pe
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/04/02/
    O săptămână a FLORIILOR minunată !!!
    Cu respect,
    Alioșa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rău faci, Alioșa, că nu agreezi și mâncarea naturistă. Face bine!
      Avea Creangă o vorbă- n-ar fi rău, să fie bine!
      Și-apoi, încercarea moarte nu are- ia aminte!

      Zile bune îți doresc!

      Ștergere
  10. Multumesc pentru reteta, suna imbietor si arata foarte bine. O incadrez la Arte! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. O reteta simpla dar prezentata cu mare arta si finete! Si sunt convinsa ca e si foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te vei convinge doar încercând rețeta, darry.anna!
      Seară frumoasă îți doresc!

      Ștergere
  12. Eu mănânc mere fără număr, fără număr!
    Iar despre reţete cred că sunt invincibil! Orice pun in oală îmi iese tocăniţă de cartofi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mor de râs!Și când vrei să pregătești chiar tocăniță de cartofi, ce-ți iese?
      p.s. ai pus măcar un măr?

      Ștergere
    2. 1- o să te miri: sunt şi excepţii! Cănd vreau tocăniţă de cartofi, imi iese tocăniţă de cartofi!
      2- merele sunt nelipsite!

      Ștergere
  13. Buna seara, doamna Gina!

    Va incadrati la Arte, fara doar si poate. Tare apetisante sunt sarmalutele preparate de d-voastra. hmmm... ce pofta mi-ati facut!

    Sarmale de post, asa ca si d-voastra preparam si noi ,acasa, dar nu am pus niciodata mere si masline in compozitie si cred sunt tare gustoase adaugandu-le si le dau un deliciu aparte.
    Va multumesc mult pentru reteta si va asigur ca urmatoarea data cand mai facem sarmalute de post, o sa adaugam mere si masline...

    Si vreau sa va spun ca, am preparat, cealalta reteta pe care ne-ati propus-o, din cartea regala si mi-a placut foarte mult si-am s-o mai fac, cat de curand.

    O seara minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ștef,
      Ești o hărnicuță!
      Aștept să-mi spui că ți-au ieșit niște sărmăluțe gustoase!
      Seară frumoasă!

      Ștergere
  14. Gina,
    Mulatam' pt sarmalute.Tare gustoase si satioase.
    Nu uita la reincalzire, sa torni deasupra un pahar de vin alb sec( ei, acum in post, dilueaza-l putin)si lasa-le asa, la cuptor fara capac, pana se rumenesc putin, si apoi, sa vezi cum dai Gina, cu caciula'n caini!
    Parc-ar fi mers si-un desert, acolo...
    Ce zici?
    -Prajitura cu mere-.
    2 cani de mere rase
    2 cani de zahar
    1 praf de sare
    2 cani faina de grau
    1 praf de copt
    Se amesteca merele cu zaharul, apoi se adauga praful de copt, sarea si faina. Se unge o tava cu ulei, apoi se tapeteaza cu faina si se coace la foc potrivit 40 de minute.
    Prajitura se taie bucati si se insiropeaza cu un amestec format din ½ litru de apa, 100 grame de margarina si 2 linguri de cacao. Se serveste rece.
    Ce zici, te-ncumeti?
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luli,
      Am luat notițe! O pregătesc, sigur, pentru musafiri, miercuri.
      O să-ți spun un secret- de la o vreme, asta însemnând niște ani buni, nu prea mai fac prăjituri.
      Pregătesc de sărbători, desigur.
      În schimb, sunt o mare consumatoare de fructe, ador merele și portocalele.
      Să nu uit- nu pot ocoli ciocolata.
      Un gând bun!

      Ștergere
  15. Mi-ai oferit un pranz pe ciste. D-aia ti-am si zis, multam!
    Eu, insa, raman o admiratoare al lui Pastorel( intr-ale gastronomiei)- ''baiat bun si suflet fin''- si de aceea, am adaugat si vinul( in vino veritas).
    Sarmalutele de post sunt ''un punct de trecere'', in drumul asta vegetal spre Pasti;stropite cu putin vin alb sec, capata, o cu totul alta, savoare.Ia sa vezi...
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luli,
      Dacă erai pe aproape, sigur ți-ar fi plăcut sărmăluțeșe mele!
      Știu că vinul alb ar fi cel potrivit. Mie îmi place , indiferent de felul de mâncare, un pahar de vin roșu.
      De data asta, chiar am postit.

      Ștergere
  16. Bravo tie!Ai stima si tot respectul meu!
    ''Postul ocroteste orice virtute. Este inceputul luptei spirituale, cununa celor cumpatati, inceputul vietii crestine, mama rugaciunii, izvorul cuminteniei. El este inaintemergatorul tuturor celorlalte fapte''. (Sfantul Isaac Sirul)
    Sa stii ca- reteta prajiturii cu mere este una manastireasca.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luli,
      Te cred în privința rețetei. Nu fac prăjituri, pentru că nu vreau zahăr și făinoase.
      Mulțumesc pentru gândurile bune!

      Ștergere
  17. Gina, cred ca sarmalutele acestea sunt mult mai gustoase decat cele cu carne.
    Am mancat o data niste sarmalute de post de la o colega si am facut si eu de cateva ori 9fara ciuperci).Cred ca importante sunt mirodeniile care dau gust si arome.

    Iti doresc o saptamana mai buna, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  18. GINA,
    POSTUL este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si intarirea vointei, forma de pocainta, mijloc de mantuire, fapta de cinstire a lui Dumnezeu si jertfa personala.
    As mai aduga ca, originea postului este la fel de veche ca si omul ( Facerea II, 16): “ Si Domnul Dumnezeu I-a dat porunca lui Adam si I-a zis: “ Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri ”.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luli,
      Ia-mă, te rog, încetinel, nu mă văd în stare de lucruri mărețe- postesc, dar cu măsură.
      Nu sunt sigură că o fac , neapărat, cu gândul izbăvirii păcatelor.
      O fac. Pur și simplu. Două zile pe săptămână, apoi, total, patru săptămâni pe an.
      Să ai zile însorite!

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.