luni, 9 aprilie 2012

în fascicule

Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii( Duminică), El  s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni . Biblia,  Sfânta Evanghelie cea după Matei, capitolul 16,alineat 9, pg. 1157.//
Credința în Înviere este adevărata  mângâiere  în suferinți, în luptă  cu ostenelile  și cu greutățile vieții. Ioan Gură de Aur.//


  Nu doar ieri mi-am pus întrebarea  de ce catolicii și ortodocșii nu prăznuiesc  Învierea Domnului în aceeași zi.
 Oricâte  calcule și  tabele  ecleziastice  s-ar întocmi despre  echinocții și luna plină astronomică, tot nu înțeleg de ce, în mileniul al treilea,  marea sărbătoare a Învierii Domnului să nu se celebreze în aceeași zi, pe toate meridianele și paralele lumii..
 Să  fie,  oare, bucuria universală, Lumina , doar o chestiune de coincidențe, așa  cum s-a petrecut în 2010 și în 2011?
 Să așteptăm ca hazardul să -și spună cuvântul în 2014, la  20 aprilie, în 2017, la 16 aprilie?
 Tu ce spui? 

37 de comentarii:

 1. E o mare prostie, asta cu sarbatoritul in zile diferite...

  RăspundețiȘtergere
 2. Din studii biblice, se stie ca Iisus a murit in ziua de vineri- 3 apr. anul 33,la ora 15, si a inviat in ziua de duminica- 5 apr.33, catre ora 4 dimineata.
  Sarbatoarea Pastelui ortodox , nu coincide cu cel catolic, pentru ca Biserica ortodoxa foloseste si astazi, calendarul iulian.
  In plus,la Conferinta interortodoxa de la Istanbul (1923)s-a hotarat:''Decat in acord cu Papa, mai bine in dezacord cu soarele'', sarbatorindu-se, carevasazica, in continuare Pastele, dupa calendarul iulian.( Sisteme calendaristice- G. Stanila).

  L

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Că bisericile ortodoxă și catolică lucrează cu calendare diferite, am înțeles, Luli- catolicii, cu cel gregorian, din secolul XVI, iar biserica noastră cu cel iulian.

   Nedumerirea mea este- de ce nu se pot sincroniza cele două biserici, pentru armonia Învierii?

   Ștergere
 3. pentru ca exista oameni...
  sa ne gandim fara zambete condescendente ca nici evangheliile nu concorda!
  pentru ca au fost scrise de oameni, si e normal ca oamenii sa piarda din atentie amanunte dar sa vada LUMINA!
  nu religiile sunt diferite, oamenii de acolo, din varf, sunt atenti la amanunte, si nu la EL!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi tu, ieri, ascultam cuvântul preotului- invita la iertare, punea la zid zavistia, omul ascultă, ar vrea să creadă că voirbele, toate vorbele au reprezentare în realitate.
   Orgolii?
   Nu sunt acestea surori bune cu zavistia?

   Ștergere
 4. Deoarece orgoliile sunt f. mari si nici nu se vrea, de fapt,trecerea sub aceeasi ''umbrela'' ecumenica.

  L

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Luli,
   Teoria este ușor de priceput- catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, pe când ortodocsii iau ca reper luna plină astronomică.
   În decursul istoriei bisericeşti universale, mai multe tentative de a sincroniza data Sfintelor Paşti - în 1997, în Siria, la Alep, unde a avut loc o mare adunare crestină, organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor.
   Rezultatul?
   Orgolii- cum spui.

   Ștergere
 5. Pentru ca ortodocsii vor sa fie mai "catolici decat Papa"! NIMENI

  RăspundețiȘtergere
 6. Vezi tu Gina- Dumnezeu este unul singur- dar intre oameni exista diferente, orgolii mari si subiecte tabu.
  S-au purtat discutii, la Vatican ,pe tema unificarii bisericilor, intre Papa Benedict al XVI-lea si liderul ecumenic - pastorul Olav Fykse Tveit -care reprezinta bisericile ortodoxa, anglicana, protestanta, penticostala si evanghelica, dar... discutii vor mai fi si, unificarea va mai astepta...
  L

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Până atunci, dragă Luli,zicem și noi sau gândim că „încurcate sunt multe căi..„

   Ștergere
 7. De/a lungul istoriei , milioane de oameni s/au jertfit sau au fost jertfiti pe altarul bisericii, pentru teritorii si populatii carora sa le fie impusa o anume religie. Orgoliile sunt atat de mari, bogatiile atat de multe incat niciodata bisericile nu se vor intelege. Unele biserici, religii, sunt atat de hapsane, incat nu le mai ajung bogatiile, pamanturile si firmele. Cand religiile si implicit slujitorii Domnului nu vor face altceva decat sa implineasca Cuvantul Lui pe pamant fara a cauta bogatii, cand totul o sa fie simplu si nu impovarat de bijuterii, cand oamenii vor crede cu adevarat in Dumnezeu fara a pacatuii inainte de poarta bisericii si imediat dupa iesire, atunci nu o sa mai conteze religia. Nimic pe pamant nu o sa fie cum vrea omul. Pana acum tot ce s/a intamplat cu omenirea reprezinta o farama de timp. Iar miliardele de oameni disparuti sau existenti sunt cateva fire de nisip in istoria Universului. Nimic nu se pierde, totul se transforma.
  Sarut mana si o seara placuta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu n u te joci deloc cu vorbele.
   Spui ce spui din suflet!
   Mă înclin și-ți mulțumesc frumos!

   Ștergere
 8. Buna seara, doamna Gina!

  Doamne, mereu imi pun si eu aceasta intrebare. La aceeasi concluzia am ajuns si eu, ca, din cauza orgoliului, egoismului, rautatii nu se ajunge la un consens, incat, celebrarea Invierii Domnului sa fie in aceeasi zi pentru toti credinciosii... daca n-ar exista toate aceastea iar intelegerea, iubirea intre semeni ar fii pura, calculele n-ar mai avea nicio insemnatate.

  O seara cat mai frumoasa va doresc, doamna Gina! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Există o vorbă, care-mi place mie mult, Ștef-”Mușchiul îi zice lacului- Să ții cont că ți-am donat o picătură de rouă„. Rabindranath Tagore este autorul.
   Mi-a venit în minte, pentru că vorbim despre orgolii.
   Seară bună!

   Ștergere
 9. Nu inteleg si nu vreau sa ascult explicatiile conducatorilor bisericilor.Invierea trebuie sa fie in aceeasi zi, asa mi se pare normal.

  RăspundețiȘtergere
 10. Interese politice,biserica nu a fost niciodata straina de politic,si astazi face reverente in fata edililor,ca na,de la buget le vin bani,si cate si mai cate privilegii.Insa Iisus cel cosmic se naste,este rastignit si invieaza in fiecare zi de la rasarit si pana la apus.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Înseamnă că este mult adevăr în ce spunea cineva- Biserica nu este o societate de sfinți perfecți, ci de candidați la sfințeniea perfectă!

   Ștergere
  2. Si mai bine zis:Biserica este plina de oameni desavarsiti si sfinti ....in TEORIE!!!!,spunea cineva.Cat adevar!
   "sfintenie perfecta" imi rasuna pleonastic?!

   Ștergere
  3. Când vine vorba despre spusele cuiva, citez întocmai- R Wurmbrand.( se poate verifica)
   Dacă mă gândesc, „sfințenie„ este o stare, care presupune devenire, deci tinde către perfecțiune, așa că pleonasmul este discutabil. Zic eu.

   Ștergere
 11. Da este discutabil,ca nivel,doar ca "perfect" imi displace,nu mi se pare potrivit,doar Sfantul Sfintilor adica Dumnezeu poate fi Perfect ca ideie.Citatul ii apartine lui A.W. Tozer.
  Desigur orice este discutabil,chiar si aceasta afirmatie,insa evident face referire la o anumita atitudine a reprezentantilor bisericii care desi cunosc buchia cartii la perfectiune sunt totusi departe de experienta vietii,de cruda ei realitate,de imperativul iubirii.Iisus a trait in fond printre oameni,nu stand comfortabil undeva intr-un templu meditand si profetind pana la adanci batraneti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei..ce ți-e și cu aceste citate, nimic nu poate fi , la urma urmei, așa cum pare sau cum ar vrea să fie..în rest, sunt de acord cu ce spui.

   Ștergere
 12. Poate rezolva politicienii...
  PS. Comerciantilor le convine; multe familii sarbatoresc de doua ori Pastele...

  RăspundețiȘtergere
 13. Te contrazici.Candva recomandai maximele ca forma de reflectie,acum te indoiesti de ele?De ce s-ar mai scrie atunci?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu mă contrazic- totdeauna am spus că pe lume toate sunt relative, fără vreo pretenție că aș fi prima care constată asta.
   Oaamenii mari scriu. Noi îi cităm!

   Ștergere
  2. Gina,poate ca toate sunt relative dar iubirea nu!Eu simt ca totul tine de simtul responsabilitatii in sensul ca poti alege dintre a fi ignorant sau a fi de ajutor la nevoie!Un efort al constiintei inimii,nu?
   Pentru cel flamand care ii dai un blid de mancare,ori floarea ta din ghiveci care uiti sa-i dai apa...crezi ca se pune problema relativitatii?!

   Studii stiintifice recente vorbesc de un camp electromagnetic al inimii mai mare decat cel al creierului!!!Uimire mare in lumea stiintei!

   Cred ca ne pierdem in speculatii dar marile adevaruri raman ...unii fug de ele de dragul speculatiei,interpretarilor,de amorul artei ,stiintei,teoriilor...ne place jocul in teza si antiteza,vrem mereu ceva nou care sa ne starneasca,ori nu mai putem de bine ...pana la un punct lucrurile sunt valabile,insa in esenta exista cred eu lumina adevarului pur,imaculat.Ratacim de fapt,tema des abordata in crestinism spre exemplu.

   Studii recente vorbesc de o parte speculativa a creierului omenesc,i s-a spus sugestiv"interpretul"!

   "Caci cu inima se crede spre dreptate si cu gura se marturiseste spre mantuire." -Biblia (romani 10;10)

   Ștergere
  3. Aș delimita spusele tale, dacă nu te superi, și aș începe de la jumătate.
   Cred că marile adevăruri rămân.
   Amănuntele din care se țes ele sunt relative- sufletește, aș vrea să ajut pe oricine se află în cumpănă.
   Pe ORICINE- indiferent cine ar fi, chiar dușman.
   De ce n-o fac totdeauna? poate , pentru că intervine rațiunea.Sau acel ceva, care îmi dictează că eu aș fi mai importantă în clipa aceea.
   Egoismul.
   Iubirea? cred că este de multe feluri, oricum, nu cred că este nemărginită.
   Cred că iubirea puternică se poate transforma în ceva mult mai profund, mai frumos- prețuire, devotament, de ce nu , altruism?

   Ștergere
  4. Uite pentru ca tot domnul de mai jos Daurel pomenea de Sf apostol Pavel,citeste/reciteste scrisoarea a doua catre corinteni din Noul Testament,cap 13 despre dragoste si bunurile ei.Nu cred sa existe in toata literatura universala ceva mai cu har transmis despre iubire decat afli in acea scrisoare!

   Desigur suntem departe de ce se cheama iubire adevarata,altminteri am fi in rai.Totusi sa cautam sa fim mai buni...marele test!

   Ștergere
  5. Este valabil„citește”. Am citit, dar nu cât ar trebui. Trebuie să recitesc, am saubliniat câteva paragrafe-capitolul 2-5,6,78, 10. cap/ 4-15cap. 13-5, 8, 9.
   „Cercetați-vă pe voi înșivă , dacă sunteți în credință, încercați-vă pe voi înșivă..
   Ămpotriva adevărului nu avem nicio putere, avem pentru adevăr.
   Mulțumesc frumos!
   Știi la ce m-am gândit? am avut cândva o postare- oameni îmbrățișându-se pe stradă. Tu ai spus- ce bucuros aș fi să-i văd așa în biserică.( n-am citat întocmai)

   Ștergere
  6. Da, ar fi minunat!De ce nu?Fiecare e atat de retinut,timorat,inchis in sine cumva...in unele religii exista spre exemplu dansuri colective prin care participantii simt bucuria Intregului in numele unui sfant adorat si se canta cu atat insufletire...la noi cantarile de Paste sunt deseori asa timide,anemice chiar...ceva evident lipseste...prea multe clisee,un soi straniu de teama,lipseste apoi discursul venit direct din inima,eh...multe ar fi de spus ,tema complexa nu gluma!

   Ștergere
  7. Ei bine, să știi că eu abia aștepr seara de mâine, cânt cu toată bucuria!
   De ce aș avea reținere?
   Cânt , cuaceeași mare plăcere, în clipele Învierii!

   Ștergere
 14. Vorba Sf.Ap. Pavel: cu grecii ma fac grec, cu romanii roman...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil inainte de a se converti la crestinism a zis asta,ca altminteri a fost decapitat tocmai pentru ca nu a fost defel acolitul puterii. Nu poti sluji la doi stapani!

   Ștergere
 15. Să nu ziceți și despre cel cu puntea, că suntem în post!

  RăspundețiȘtergere